> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Lúčky > Výlety Lúčky a okolie

Výlety Lúčky a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_c8c249ee20e03c745f006d9e37349bb1"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Liptov – výhľad na Liptovskú Maru

Kúpele Lúčky ležia v malebnej rovnomennej kúpeľnej obci Lúčky, uprostred krásnej liptovskej prírody. Priamo v obci ale i v jej okolí máte dostatok možností ako tráviť voľný čas. Neďaleké mestá Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Liptovský Hrádok s malebnými obcami ponúkajú mnohé možnosti kam sa vybrať na výlet. 

Ak máte v obľube históriu odporúčame návštevu Liptovského múzea v Ružomberku a jeho ďalších expozícií – Múzeum Čierny orol v Liptovskom Mikuláši, Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku či Banícky dom vo Vyšnej Boci. Ak sa rozhodnete navštíviť Ružomberok, nevynechajte príležitosť pozrieť si toto krásne historické mesto s množstvom historických pamiatok priamo v meste alebo v jeho mestských častiach. Medzi najznámejšie pamiatky mestských častí Ružomberka patrí osada Vlkolínec, kostol v Ludrovej alebo Rodný dom Andreja Hlinku a Alexandra Dubčeka v Černovej. 

Pre milovníkov turistiky odporúčame návštevu neďalekých Bešeňovských travertínov, Prírodnej rezervácie Mohylky alebo nenáročnú turistiku na Tupú a Ostrú skalu. Naším tipom na výlet je i známa a tajomstvami opradená Liskovská jaskyňa, ktorá bola miestom pradávnych rituálov podobne ako Archeoskanzen Havránok, ktorý sa vypína na azda najznámejším vodným dielom Liptovskou Marou.

Ak ste fanúšikom zrúcanín odporúčame návštevu Likavského hradu a najvyššie položeného Liptovského hradu. 

Okolie Lúčok ponúka množstvo možností na kratšie aj celodenné výlety. Stačí si len vybrať. Za názvom pamiatky uvádzame jej vzdialenosť od Lúčok.

Hrady a zámky

Liptovský hrad – 4,0 km

Liptovský hrad, Starhrad, Liptovský starý hrad, Veľký hrad liptovský či Sielnický hrad. Prečo uvádzame toľko názvov? Všetky totižto označujú jeden a ten istý hrad. Výstup k nemu je pomerne nenáročný i keď je tento hrad považovaný za najvyššie položený v strednej Európe. Spoznajte s nami históriu Liptovského hradu a vydajte sa po stopách náučného chodníka, ktorý vás zavedie až na hrad.

Hrad Likava – 14,8 km

Likavský hrad sa vypína nad obcou Likavka. Patrí medzi obľúbené výletné miesta mnohých obyvateľov neďalekého Ružomberka, ale i turistov. Zrúcaninu hradu Likava môžete spoznať prostredníctvom expozície, ktorá sa na hrade nachádza. Vydajte sa s nami do minulosti a spoznajte najväčší hrad na Liptove.

Oravský hrad – 26,0 km

Kto by nepoznal Oravský hrad. Prečítajte si o jeho slávnej histórii, ale aj o ničivom požiari a následnej záchrane tejto veľkolepej národnej kultúrnej pamiatky.

Hrad a kaštieľ v Liptovskom Hrádku – 33,8 km

Hrad a Kaštieľ v Liptovskom Hrádku patrí azda k najznámejším pamiatkam na Liptove. Vďaka jeho premene na luxusný hotel, si aj vy v srdci Slovenska môžete vychutnať život hradných pánov v stredoveku. Vydajte sa s nami do histórie hradu a spoznajte jeho tajomné zákutia či významné osobnosti.

Sakrálne pamiatky

Drevený artikulárny kostol Leštiny – 10 km

Drevený artikulárny kostol v obci Leštiny patrí medzi päť kostolov tohto druhu na Slovensku - mohol byť postavený len z dreva, bez klincov, základu, na odľahlom mieste, ale musel pritom vyzerať ako obytný dom… Kostol preveril pevnú vieru a silu veriacich, ale stálo to zato. Veď posúďte sami.

Kostol Všetkých svätých v Ludrovej – 13,7 km

Gotický kostol zasvätený všetkým svätým leží osamotene uprostred polí neďaleko obce Ludrová, v časti Kút. Svojou pozoruhodnou freskovou výzdobou sa kostolík radí k slovenským unikátom. Ak ste milovníkom histórie a najmä gotickej architektúry, nevynechajte príležitosť navštíviť tento skvost gotickej architektúry a nástenného maliarstva.

Historické zaujímavosti

Mauzóleum Andreja Hlinku v Ružomberku – 14,4 km

Mauzóleum Andreja Hlinku je neodmysliteľnou súčasťou koloritu Ružomberka. Pôvodný projekt sa mal po smrti slovenského velikána premeniť na miesto jeho posledného odpočinku. Hoci sa v súčasnosti Hlinkovo telo v mauzóleu nenachádza, každoročne sem prichádzajú tisícky návštevníkov uctiť si toto pietne miesto. 

Historické mesto Ružomberok – 14,5 km

Mesto Ružomberok patrí v súčasnosti k turistami vyhľadávaným mestám na Slovensku. Vďaka množstvu historických ale i kultúrnych a prírodných pamiatok v meste a v jeho okolí si mnohí návštevníci prídu na svoje. Spoznajte s nami jednotlivé historické pamiatky Ružomberka.

Pamätník Černovskej tragédie v Černovej – 17,2 km

Pamätník a pamätné miesto v Černovej návštevníkom dodnes pripomína tragické udalosti, ktoré sa v obci odohrali. Spolu s rodným domom Andreja Hlinku a kostolom Panny Márie tvoria pamiatky v Černovej  pripomienku na Černovský masaker, ktorý sa neslávne zapísal do našej histórie. 

Rodný dom Andreja Hlinku v Černovej – 17,2 km

Andrej Hlinka. Významný kňaz, politik a slovenský národovec. Mesto Ružomberok a jeho mestská časť Černová boli a aj budú neodmysliteľne spojené s osobou Andreja Hlinku. Ak chcete vedieť viac o živote a diele tohto slovenského velikána vydajte sa s nami po jeho stopách. 

Vlkolínec – obec, v ktorej sa zastavil čas – 21,9 km

Vlkolínec nemusíme snáď ani predstavovať. Táto rázovitá liptovská osada a mestská časť Ružomberka, je známa pomerne každému. Nie však každý mal tú česť ju navštíviť alebo spoznať jej minulosť a zaujímavú ľudovú architektúru. Vydajte sa s nami na prehliadku Vlkolínca a zistite, prečo je táto osada známa takmer každému Slovákovi.

Historické sýpky v Hubovej a Hrboltovej – 18,6 až 24,5 km

Ojedinelou súčasťou slovenských dediniek môžu byť aj jedinečné sýpky či sypance. V súčasnosti sa v prevažnej väčšine nachádzajú iba v skanzenoch. Ak však chcete vidieť tieto jedinečné diela ľudovej architektúry na svojom pôvodnom mieste, vyberte sa na na návštevu Hubovej a Hrboltovej.

Liptovský Ján – známe Svätojánske kúpele – 28 km

Obec Liptovský Ján je vstupnou bránou do Jánskej doliny, ktorá sa nachádza na severnej strane Nízkych Tatier. Avšak práve táto nemenej známa obec je cieľom mnohých turistov vďaka jej prírodnému, ale i kultúrnemu dedičstvu. Kúpele Liptovský Ján tu už dnes síce nenájdete, no liečivé účinky miestnych prameňov môžete vyskúšať aj dnes. Vydajte sa po stopách kedysi preslávených Svätojánskych kúpeľov v Liptovskom Jáne.

Prírodné zaujímavosti

Veľký Choč – 7,2 km

Turistika na Veľký Choč je vyhľadávaná najmä pre úchvatné panoramatické výhľady, ktoré sa vám na vrchole naskytnú. Je to najkrajší vyhliadkový bod Slovenska. Ak sa aj počasie zadarí, dovidíte až na Západné a Nízke Tatry, Liptovskú Maru, Veľkú i Malú Fatru a Podtatranskú kotlinu. Byť tu je celoživotným zážitkom.

Bešeňovské travertíny – 7,4 km

Prírodná pamiatka Bešeňovské travertíny sa nachádza neďaleko známej rekreačnej obce Bešeňová. Ak budete cestovať okolím alebo navštívite známy aquapark, nevynechajte príležitosť navštíviť aj túto zaujímavú prírodnú pamiatku.

Prírodná rezervácia Mohylky a Liskovská jaskyňa – 9 km

Liptovská obec Lisková je známa niekoľkými svojimi historickými i prírodnými pamiatkami. Medzi najznámejšie patria Liskovská jaskyňa a Prírodná rezervácia Mohylky. Objavte s nami tajuplnú minulosť záhadnej Liskovskej jaskyne a unikátnu paleolontologickú lokalitu Mohylky. 

Tupá a Ostrá skala – 11,4 km

Tupá a Ostrá skala tiež známa ako Vyšnokubínska skala patria k obľúbeným turistickým cieľom mnohých návštevníkov Vyšného Kubína. Hoci okolím nevedie žiadna turistická trasa, turistov to neodradí, o čom svedčia aj rôzne možnosti prístupu a vyšliapané cestičky. 

Čutkovská dolina – 16,9 km

Čutkovská dolina sa nachádza neďaleko mesta Ružomberok v Národnom parku Veľká Fatra. Dolinou vedie modro značený turistický chodník končiaci v sedle pod Vtáčnikom. Najväčšími lákadlami doliny je tiesňava a Jelení a Jamišný vodopád.

Priehrada Liptovská Mara – 21 km 

Priehrada Liptovská Mara patrí k najznámejším a najnavštevovanejším vodným dielam na Slovensku. Jej obľuba vďaka širokým, nielen rekreačným ale i turistickým či športovým, možnostiam ročne priláka mnoho návštevníkov. Spoznajte s nami toto charakteristické miesto Liptova. 

Kvačianska a Prosiecka dolina – 23,9 km

Minimálne každý z vás už počul o Kvačianskej či Prosieckej doline. Obe sú pokladané za najkrajšie slovenské prírodné rezervácie. Ročne ich navštívi množstvo domácich, ale i zahraničných turistov. Plánujete výlet do Kvačianskej či Prosieckej doliny? V článku sa dočítate o náročných trasách, ktoré prepájajú obe doliny, alebo nenáročných, ktoré sú vhodné pre najmenších.

Demänovská jaskyňa slobody – 30,2 km

Hlboko v útrobách Demänovskej jaskyne slobody sa vám odhalí tajomný svet. Svet, ktorý bol ukrytý pred našim zrakom až do jedného dňa roku 1921, keď ho objavili nadšení prieskumníci. Máme obrovské šťastie, že tento vyše 300 tisíc rokov ukrytý poklad, môžeme nazývať naším – slovenským.

Arborétum v Liptovskom Hrádku – 34,4 km

Arborétum v Liptovskom Hrádku patrí k zaujímavým prírodným pamiatkam. Návštevník na pomerne malej ploche môže vidieť množstvo cudzokrajných listnatých a ihličnatých stromov. Ak vás zaujíma príroda, pri návšteve Liptovského Hrádku nevynechajte ako jednu zo svojich zastávok Hrádocké arborétum.

Brestovská jaskyňa – 44,2 km

Brestovská jaskyňa patrí k výnimočným slovenským jaskyniam. Pravé čaro jaskyne spoznáte pri jej prehliadke v svetle baterky. Počet osôb je však obmedzený, preto neváhajte a objednajte sa na prehliadku čím skôr.

7 nenáročných turistických trás v Tatrách pre rodiny s deťmi

Tatry istotne navštívil aspoň raz v živote každý Slovák. Známe turistické trasy ponúkajú dychberúce výhľady do okolia. Ak sa rozhodnete navštíviť Tatry s deťmi, v článku sa dozviete, kam sa môžete spolu vydať za rodinnou dovolenkou alebo nenáročnou turistikou, ktorú zvládnu aj tí najmenší.

Múzeá

Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku – 13,9 km

Kto by z nás nepoznal Dobšinského ľudové rozprávky. Práve tieto najznámejšie slovenské diela boli doplnené o krásne ilustrácie od významného slovenského umelca Ľudovíta Fullu. Kto bol Ľudovít Fulla a kde si môžete pozrieť jeho celoživotné dielo sa dozviete v článku. 

Liptovské múzeum v Ružomberku – 14 km

Liptovské múzeum v Ružomberku predstavuje jedno z najväčších regionálnych múzeí na Slovensku. Niekoľko zaujímavých expozícií má možnosť návštevník vzhliadnuť v sídle múzea v Ružomberku. Ďalšie vysunuté expozície Liptovského múzea prezentujú návštevníkom ucelený obraz o živote obyvateľov a histórii Liptova. 

Archeoskanzen Havránok – 16 km

Lokalita Havránok je jedinečný archeologický park pod holým nebom, prvý svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa len pár metrov od Liptovskej Mary. Toto magické miesto učarovalo dávnym obyvateľom Liptova na severe Slovenska. Pri jeho návšteve máte jedinečnú príležitosť dotknúť sa našej najstaršej histórie.

Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši – 22,5 km

Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši prezentuje svojim návštevníkom dejiny mesta Liptovský Mikuláš či rôzne osobnosti, ktoré s ním boli v minulosti spojené. Nahliadnite s nami do jednotlivývh expozícií mestského múzea v Liptovskom Mikuláši. 

Múzeum Čierny orol v Liptovskom Mikuláši – 23 km

Jedným z vysunutých pracovísk Liptovského múzea v Ružomberku je i zaujímavá expozícia o dejinách poľovníctva a rybárstva, ktorá sídli v historickej budove Čierny orol. Ak navštívite Liptovský Mikuláš s deťmi, nevynechajte príležitosť pozrieť si túto zaujímavú expozíciu.

Národopisné múzeum Liptovský Hrádok – 36 km

Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku patrí k vysunutým pracoviskám Liptovského múzea. Hrádocké múzeum, ktoré sídli v historickej budove Soľného úradu, ponúka návštevníkom možnosť spoznať život obyvateľov Liptova v minulosti – od tradičných povolaní, medzi ktoré patrilo ovčiarstvo, cez čipkárstvo a modrotlač až po dejiny mesta Liptovský Hrádok.

Múzeum baníctva a hutníctva Maša – Liptovský Hrádok – 37,3 km

Tradície baníckej činnosti v Maši neďaleko Liptovského Hrádku mapuje Múzeum baníctva a hutníctva. Zaujímavé expozície o minulosti baníctva sa nachádzajú v dvoch zachovaných banských stavbách – vážnice a klopačky. Vydajte sa s nami do minulosti a spoznajte históriu baníctva na Liptove.

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline – 39 km

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline predstavuje skanzen v prírode. Pre návštevníkov sú najväčším lákadlom ukážky dobového bývania obyvateľov Liptova, ktoré by inak zanikli výstavbou priehrady Liptovská Mara. Spoznajte s nami významné pamiatky Liptova, ktoré sú prezentované v Múzeu liptovskej dediny. 

Šútovský vodopád – 44,7 km

Šútovský vodopád patrí medzi najvyššie vodopády v Malej Fatre a zároveň k najkrajším vodopádom Slovenska. Spoznajte s nami obľúbenú turistickú atrakciu Oravy.

Banícky dom Vyšná Boca –  53,2 km

Ak vás zaujíma banícka minulosť regiónu Liptov, zamierte do tradičného Baníckeho domu vo Vyšnej Boci. Banícky dom vo Vyšnej Boci je v súčasnosti jednou z expozícií Liptovského múzea, ktorý prezentuje verejnosti banícku minulosť Vyšnej Boce.

Ostatné

Malinô Brdo ski & bike park – 16,4 km

Športový areál Malinô Brdo je rajom zimných aj letných športov, rôznym adrenalínových atrakcií a turistiky. Na svoje si prídu aj rodiny s deťmi ale i nadšenci vodných športov. Malinô Brdo je výborným miestom na trávenie dovolenky pre každého, kto miluje pohyb v lone prírody.

ZOO Kontakt – 25 km

ZOO Kontakt je rozhodne výborným tipom na výlet pre veľkých i malých najmä vďaka možnosti pohladiť si niektoré zvieratká a odfotografovať sa s nimi či ich aj nachovať nejakou tou dobrotou. Zážitok z návštevy očarí každého milovníka zvierat.

Vyhliadka Skalka v Liptovskom Hrádku – 33,6 km

Vyhliadka Skalka v Liptovskom Hrádku patrí k najnavštevovanejším atrakciám tohto najmenšieho mesta na Liptove. Nenáročná vychádzka na vrchol ponúka nezabudnuteľný výhľad na celé mesto a okolité vrchy a symbol Slovenska – Tatry. 

Expozícia ovčiarstva – odev ovčiarov

Národopisné múzeum Liptovský Hrádok

Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku patrí k vysunutým pracoviskám Liptovského múzea. Hrádocké múzeum, ktoré sídli v historickej budove Soľného úradu, ponúka návštevníkom možnosť spoznať život obyvateľov Liptova v minulosti – od tradičných povolaní, medzi ktoré patrilo ovčiarstvo, cez

Národopisné múzeum Liptovský Hrádok Čítať viac

Múzeum baníctva a hutníctva Maša – Liptovský Hrádok Klopačka a Vážnica

Múzeum baníctva a hutníctva Maša – Liptovský Hrádok

Tradície baníckej činnosti v Maši neďaleko Liptovského Hrádku mapuje Múzeum baníctva a hutníctva. Zaujímavé expozície o minulosti baníctva sa nachádzajú v dvoch zachovaných banských stavbách – vážnice a klopačky. Vydajte sa s nami do minulosti a spoznajte históriu

Múzeum baníctva a hutníctva Maša – Liptovský Hrádok Čítať viac

Návrat hore