> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Sklené Teplice

Kúpele Sklené Teplice

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_803cab643db0412d5de0e7b003909a06"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Kursalón v Sklených Tepliciach

Sklené Teplice sa nachádzajú  v severozápadnej časti Štiavnických vrchov v údolí potoka Teplá. Od okresného mesta Žiar nad Hronom je obec vzdialená približne 20 km. Vďaka známym kúpeľom a termálnym liečivým prameňom sa stali Sklené Teplice vyhľadávaným miestom. 

Bohatá história okolia Banskej Štiavnice, ktorá je vzdialená od Sklených Teplíc približne 15 km, množstvo turistických zaujímavostí Žiarskej kotliny, Štiavnických vrchov a povodia rieky Hron, umožňujú návštevníkom okrem pobytu v kúpeľoch, spoznať aj ich jedinečné okolie.

Turistické zaujímavosti v Sklených Tepliciach   

Kúpele Sklené Teplice sú k dispozícii nielen kúpeľným hosťom, ale sú i turistickým lákadlom. Návštevníci Sklených Teplíc si môžu vychutnať krásne prostredie kúpeľov, oddýchnuť v historickej kaviarni Kursalón či poprechádzať sa kúpeľným parkom. 

V Sklených Tepliciach sa nachádza aj unikátny prírodný výtvor – jaskynný parný kúpeľ Parenica. Ak vás láka príroda, za návštevu stojí zrúcanina hradu Teplica, ktorý je známy aj pod názvami Pustý hrad, či Skloteplický hrad. 

Čo treba zažiť

Vyskúšať jaskynný parný kúpeľ Parenica

V rámci kúpeľov Sklené Teplice sa nachádza mnoho možností ako zrelaxovať telo aj myseľ. V kúpeľoch je dostupných niekoľko termálnych kúpeľov, ako napríklad Banský kúpeľ či kúpeľ Márie Terézie. Medzi tie najznámejšie patrí prírodne vytvorená jaskyňa, ktorá sa už v minulosti využívala liečebné účely. Jaskynný parný kúpeľ Parenica patrí medzi hlavné lákadlá kúpeľov Sklené Teplice.

Ochutnať liečivú vodu

Najväčším bohatstvom kúpeľov Sklené Teplice sú termálne minerálne vody, ktoré tu vyvierajú v pomerne veľkom množstve. V areáli kúpeľov môže návštevník ochutnať vodu, ktorá vyviera pri liečebnom dome Goethe či pri travertínových vodopádoch.

Poprechádzať sa kúpeľným parkom

V okolí liečebných domov v Sklených Tepliciach sa rozprestiera kúpeľný park. Nachádza sa tu niekoľko oddychových zón, altánkov či menšie jazero. Neďaleko neho môže návštevník obdivovať prírodné výtvory – travertínové vodopády. Kúpeľný park v Sklených Tepliciach je atraktívny v každom ročnom období. 

Posedieť si pri káve v Kursalóne

Azda najznámejšou kultúrno-historickou stavebnou pamiatkou v areáli kúpeľov je Kursalón. Pôvodný Kursalón z 19. storočia sa nepodarilo zachrániť, no jeho verná kópia s mnohými pôvodnými prvkami stojí o 15 m ďalej. V súčasnosti sa stavba využíva ako recepcia kúpeľov a ako kaviareň.

Okúpať sa na termálnom kúpalisku

V obci sa nachádza skleno-teplické termálne kúpalisko, ktoré je ako otvorené pre návštevníkov v priebehu letnej sezóny. K dispozícii sú tri bazény, bufet či detské ihrisko pre najmenších.

Vydať sa k ruinám hradu Teplica

Priamo nad obcou Sklené Teplice sa nachádza zrúcanina hradu Teplica, ktorý je známy ako Pustý či Sklenoteplický hrad. K hradným ruinám vedie žlto značený turistický chodník priamo z obce. Hrad sa v prevažnej miere zachoval ako ruina, len niekde sú viditeľné pozostatky po hradných múroch. Napriek tomu táto nenáročná turistika na Teplický hrad môže byť príjemným spestrením pobytu v kúpeľoch Sklené Teplice.

Objaviť Kapitulské bralá

Prírodná pamiatka Kapitulské bralá sa nachádza neďaleko Sklených Teplíc. Priamo z obce vedie červená turistická značka k bodu Kečka. Tu však trasa končí a nastupuje váš zmysel pre orientáciu. Hoci ku Kapitulským bralám nevedie oficiálna turistická trasa, sú natoľko zaujímavé, že ich vyhľadávajú skúsení nadšenci turistiky.

Fotogaléria zaujímavostí

Tipy na výlety zo Sklených Teplíc

Okolie Sklených Teplíc ponúka množstvo možností kam na výlet ako tráviť voľný čas. Okrem historických zaujímavostí môžete spoznať rôzne prírodné zaujímavosti či múzeá. Ak budete svoj čas tráviť v kúpeľoch Sklené Teplice a budete mať dostatok času odporúčame návštevu neďalekej Banskej Štiavnice či Kremnice, ktoré patria k turisticky najatraktívnejším mestám v okolí.

Obe známe banské mestá v blízkosti Sklených Teplíc, Banská Štiavnica a Kremnica, boli v minulosti chránené sústavou strážnych hradov. Tie sa nám do dnešných čias zachovali len v podobe hradných ruín. Na výber ich však máte mnoho – či už je to hrad Teplica, Žakýlsky hrad, pevnosť Bzovík, hrad Revište, Šášovský hrad alebo hrad Sitno, ktorý bol vybudovaný na najvyššom vrchole Štiavnických vrchov.

V jednom z najstarších miest na Slovensku, vo Zvolene, môžete navštíviť bohatú obrazáreň na Zvolenskom zámku a samozrejme aj rozľahlý zvolenský Pustý hrad, či Arborétum Borová hora. Na Vígľašskom zámku zase môžete obdivovať zrekonštruované sídlo Dračieho rádu. Milovníci turistiky by si nemali nechať ujsť možnosť preskúmať európsky unikát – skalný hríb Čertova skala v prírodnej rezervácii Boky.

Milovníci histórie môžu navštíviť kaštieľ v Dolnej Mičinej, preskúmať pozostatky kúpeľov vo Vyhniach alebo pamätník obetiam fašizmu v Kremničke. Za zmienku a zastavenie stojí i ranogotický kostol sv. Martina v Čeríne, či drevený artikulárny kostol v obci Hronsek. Ak vaše cesty povedú od zvolenskej dominanty na juh Slovenska, tak si urobte malú zastávku v obci Podzámčok a preskúmajte pozostatky hradu Dobrá Niva.

Odporúčame

Viaceré atrakcie v okolí Sklených Teplíc je možné navštíviť v rámci jedného celodenného výletu. Pripravili sme pre vás 4 tipy na celodenné výlety:

  1. Sklené Teplice – Šášovský hradKremnica
  2. Sklené Teplice – Szabóova skalaHrad Revište
  3. Sklené Teplice – Kalvária v Banskej ŠtiavniciKrištáľový kameňolom
  4. Sklené Teplice – Banská ŠtiavnicaSlovenské banské múzeum

Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Sklené Teplice a okolie. Určite si tam nájdete zaujímavosť kam sa s chuťou vydáte na výlet.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • V Sklených Tepliciach v minulosti vyvieralo 14 minerálnych prameňov, v súčasnosti sa využíva 7 prameňov.
  • Jaskynný parný kúpeľ je unikátnym prírodným výtvorom. Na liečebné účely sa začal využívať dávno pred vznikom kúpeľov v 16. storočí.
  • V Sklených Tepliciach bola založená prvá skláreň v Uhorsku na chemické sklo, ktoré sa využívalo v banskom priemysle.
  • V roku 1751 navštívil Sklené Teplice František Lotrinský, manžel Márie Terézie, pri príležitosti návštevy Banskej Štiavnice.
  • V roku 1786 spustil vedec Ignác Anton von Born do prevádzky amalgačnú hutu. V Sklených Tepliciach usporiadal kongres, na ktorom bola predstavená metóda Bornovej nepriamej amalgamácie. Jednalo sa o chemický postup, pri ktorom ortuť nadväzuje na seba čiastočky vzácnych kovov. Metóda sa následne začala využívať v baníctve v celej habsburskej ríši.
  • V Sklených Tepliciach bola založená medzinárodná vedecká spoločnosť, ktorá vydávala medzinárodný vedecký časopis.
  • Kúpele navštívili svetoznámy básnik J. W. Goethe, anglický cestovateľ Edward Brown, nemecký mineralóg a botanik Brückmann či učenec Matej Bel.

História kúpeľov Sklené Teplice

Prvá písomná zmienka o obci Sklené Teplice pochádza z roku 1340. Rozvoj obce úzko súvisel s blízkosťou Banskej Štiavnice a s rozvojom kúpeľov, ktoré na území obce vznikli v 16. storočí. Sklené Teplice boli pôvodne drevorubačskou osadou. V polovici 14. storočia tu vznikla prvá skláreň a neskôr huta. V roku 1786 sa v Sklených Tepliciach konal významný kongres, na ktorom sa zúčastnilo mnoho známych vedcov. Na kongrese bola predstavená Bornova nepriama amalgamácia. Po zániku huty sa obec zamerala najmä na kúpeľníctvo.

Prvá zmienka o kúpeľoch pochádza z roku 1549 kedy ich popísal známy vedec Juraj Wernher vo svojom diele o balneografii. Prvý rozbor vôd v Sklených Tepliciach vykonal Karol Otto Moller v 18. storočí. Areál kúpeľov v súčasnosti tvorí niekoľko liečebných domov a objekty, kde sa podávajú procedúry. Kúpele spravuje spoločnosť Liečebné termálne kúpele, a.s. 

Praktické informácie

Doprava

Obcou prechádza hlavný ťah smerom na Banskú Štiavnicu a Hliník nad Hronom. Najbližšia súkromná preprava osôb taxislužbami je dostupná v Banskej Štiavnici a Žiari nad Hronom. Autobusová stanica ani železničná stanica sa v obci nenachádzajú. Autobusy zastavujú na 4 zastávkach (Sklené Teplice rázcestie, Kúpele, Most a Rekreácia).

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené v blízkosti liečebných domov na vlastných parkoviskách. Cena parkovného sa môže líšiť, môže byť zadarmo, zahrnutá v cene alebo je parkovné potrebné uhradiť na mieste pobytu. Menšie parkovisko sa nachádza pred Kultúrnym parkom, pred nákupným centrom a v blízkosti autobusovej zastávky - Kúpele. Väčšie nestrážené parkovisko sa nachádza blízkosti termálneho kúpaliska (cca 200 m, v smere jazdy do Banskej Štiavnice). Parkovisko je nestrážené a bez poplatku. 

Turisticko-informačná kancelária 

TIK – Turistická Informačná Kancelária
Sklené Teplice č. 115, 966 03

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke vybudovali nad pietnym miestom jednej z najtragickejších udalostí druhej svetovej vojny na Slovensku. Bol postavený podľa návrhu významného slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Pamätník obetiam fašizmu aj v súčasnosti neustále pripomína hrôzy druhej svetovej

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke Čítať viac

Návrat hore