Sitno

Povesťami opradený vrch Sitno, ktorý dominuje Štiavnickým vrchom, je turisticky atraktívnou destináciou. Okolie ponúka množstvo možností ako tráviť voľný čas. Milovníci prírody, turistiky či histórie by nemali návštevu Sitna rozhodne vynechať.

Sitno, najvyšší vrch Štiavnických vrchov

Chránená krajinná oblasť Štiavnické vrchy

Chránená krajinná oblasť Štiavnické vrchy bola vyhlásená v roku 1979 na rozlohe 77 630 hektárov, pričom zaberá skoro celé územie Štiavnických vrchov. Štiavnické vrchy sú pozostatkom Štiavnického stratovulkánu. Ide o sopečné pohorie, ktoré bolo budované andezitmi, ryolitmi či tufmi. Územie je bohaté na výskyt minerálov a rúd. Veľkú časť územia zaberajú nepôvodné, umelo vysadené monokultúry, ktoré vznikli vplyvom banskej a hutníckej činnosti.

Najvyšším vrchom Štiavnických vrchov je Sitno

Najvyšším vrchom Štiavnických vrchov je Sitno (1 009 m n. m.). Vrchol Sitna je odlesnený, pričom ponúka nezabudnuteľné výhľady na okolie. Sitno by sme mohli označiť aj za kolísku turistiky. Už v roku 1860 tu vznikol prvý turistický krúžok pod vedením Dr. Téryho. V okolí Sitna bolo v tomto období vyznačených niekoľko desiatok kilometrov turistických chodníkov. Na jeho vrchole sa v súčasnosti nachádza rozhľadňa, vysielač Sitno a chata Andreja Kmeťa.

Chata Andreja Kmeťa

Sitno bolo v minulosti obľúbeným miestom Andreja Kmeťa, kde pravidelne prednášal. Práve po ňom bola pomenovaná turistická chata Andreja Kmeťa, ktorá vznikla prestavbou horárne v roku 1929. V súčasnosti je opäť možné na chate prenocovať. Nachádza sa tu 15 miest s potrebnou rezerváciou vopred.

Rozhľadňa na vrchole Sitna

V roku 1727 bola na vrchole Sitna pôvodne vybudovaná besiedka. Postaviť ju nechal Andrej Jozef Koháry, vlastník kaštieľa v Svätom Antone. Besiedka bola neskôr prebudovaná v roku 1736 na rozhľadňu. V roku 1852 rozhľadňa vyhorela po zásahu blesku. Neskôr bola obnovená na podnet lekára Dr. Edmunda Viliama Téryho, ktorý bol osobným lekárom Coburgovcov.

Z vrcholu Sitna je možné pozorovať blízke Kremnické vrchy, Vtáčnik, Tribeč, Inovec, Zobor a Javorie. Pri dobrej viditeľnosti je možné zhliadnuť dokonca vzdialené vrchy Nízkych Tatier (Chopok), ale aj Vepor, Poľanu, Stolicu, Veľkú Fatru a maďarskú Matru.

Úchvatné výhľady sem lákajú aj turistických nadšencov užívajúcich si relaxačný pobyt v blízkych Kúpeľoch Sklené Teplice. Súčasťou rozhľadne je aj malá expozícia a bufet.

Expozícia v rozhľadni

Expozícia sa nachádza na dvoch poschodiach rozhľadne. Priestory expozície prešli nedávnou rekonštrukciou, revitalizovaná bola aj samotná expozícia. Nachádza sa tu napríklad interaktívna mapa, ktorá približuje návštevníkom všetky CHKO a národné parky na území Slovenska, kópia herbára Andreja Kmeťa alebo model Štiavnického stratovulkánu.

Fotogaléria

História osídlenia Sitna a Sitnianskeho hradu 

Zrúcanina hradu Sitno sa nachádza na juhovýchodnej časti hrebeňa rovnomenného vrchu Sitno. V priebehu 13. storočia tu bol vybudovaný kamenný hrad s opevnením, ktoré obkolesovalo celý vrchol. Opevnenie bolo vybudované na pravekých základoch.

Vzhľad hradu v minulosti a v súčasnosti

Hrad sa skladal z dvoch častí. Nachádzalo sa tu nádvorie s cisternou, južne bol položený dolný hrad, na severe horný hrad s obytným objektom. Na západnej strane sa nachádzala šijová priekopa. Vchod do hradu bol z jeho bočnej strany chránený pred útočníkmi.

V súčasnosti má hrad podobu ruiny. Z hradu zostali zvyšky obvodového muriva a základov. Vďaka snahám aspoň o čiastočnú rekonštrukciu prebehla konzervácia hradných múrov a múrov zo zachovaných objektov, naznačená bola poloha barbakanu, cisterny na vodu, ako aj vstup do hradu.

Novoveké dejiny hradu Sitno 

Po bitke pri Moháči v roku 1526 pripadlo Sitno lúpežnému rytierovi Melchiorovi Balassovi. V roku 1548 bol proti Balassovi vyslaný Mikuláš Salm s cisárskym vojskom. Hradná posádka sa vzdala a hrad pripadol cisárovi. 

Následne bol počas tureckého nebezpečenstva spravovaný hradnými kapitánmi. V roku 1629 kráľ Ferdinand II. daroval Sitniansky hrad za zásluhy v bojoch proti Osmanom Petrovi Kohárymu. Koháryovci vlastnil hrad až do jeho zániku. 

V roku 1703 sa hradu zmocnili kurucké vojská pod vedením Františka II. Rákócziho. V roku 1710 pri ústupe hrad úplne zničili. Následne sa stal materiálom pre výstavbu rozhľadne na Sitne. 

Míľniky

  • 1200 – 800 pnl – osídlenie Sitna v dobe bronzovej;
  • 13. storočie – vybudovanie hradu a obranného opevnenia;
  • 16. storočie – hrad je dobytý Melchiorom Balassom;
  • 1548 – hrad dobytý Mikulášom Salmom;
  • 1629 – panstvo prechádza do rúk Koháryovcov;
  • 1703 – hrad dobyli kurucké vojská pod vedením Františka Rákocziho;
  • 1710 – zničenie hradu pri odchode povstalcov.

Foto/Zdroj: Hrad Sitno na pohľadnici / hrady-zamky.sk

Hrad Sitno na pohľadnici

Známe osobnosti

S hradom Sitno je neodmysliteľne spojená osoba Andreja Kmeťa.

Andrej Kmeť sa narodil 19. novembra 1841 v Bzenici a zomrel 16. februára 1908 v Turčianskom Svätom Martine. Bol rímskokatolíckym kňazom, jedným z prvých archeológov na Slovensku, geológ, historik, botanik a etnograf. Vďaka jemu širokému polu pôsobnosti sa nám zachovala dodnes jeho tvorba. Najvýznamnejšou knihou pre históriu oblasti Sitna bola Sitno a čo s neho vidieť.

Povesti zo Sitna

O Sitnianskych rytieroch

Azda najznámejšou povesťou, ktorá sa viaže k Sitnu, je povesť o Sitnianskych rytieroch. Hovorí sa, že keď bude Slovákom najhoršie, spiaci Sitnianski rytieri vstanú, aby pomohli slovenskému národu v boji za slobodu.

O Turkoch a Tatárskej lúke

V časoch keď Turci a Tatári dobývali okolie Banskej Štiavnice, nevynechali ani Sitno. Ale cez mohutné bralá sa im pevnosť nepodarilo dobyť. Keď nemohli Sitno dobyť vojenskou silou, rozhodli sa obyvateľov hradu vyhladovať. Keď si dobyvatelia rozložili tábor na lúke pod hradom, obliehajúci z posledných zásob múky upiekli obrovský koláč, ktorý zhodili na Tatársku lúku na znak toho, že majú potravy nadostač. Nepriateľ im uveril a odtiahol sa preč.

Iustračný obrázok - rytier

Zaujímavosti

  • Zaujímavosťou Štiavnických vrchov a ich lesov je zastúpenie cudzokrajných drevín. Tie boli vysadené počas pôsobenia Baníckej a lesníckej akadémie v Banskej Štiavnici v 19. storočí.
  • Rozhľadňa na vrchole Sitna je druhou najstaršou rozhľadňou na Slovensku.
  • Prvý písomne ​​doložený turistický chodník na území Uhorska vyznačil Sitniansky klub v roku 1874.

Trasa

Na vrchol Sitna a k Sitnianskemu hradu vedie niekoľko turistických ciest:

(Počúvadlo) – Tatárska lúka – Sitno – Sitniansky hrad – Tatárska lúka

Východiskový bod Náučného chodníka Sitno je Tatárska lúka, na ktorú sa dostanete po zelenej turistickej značke z Počúvadla. Dĺžka okruhu predstavuje 3,3 km. Štandardným tempom ho môžete prejsť za 2 hodiny. V rámci náučného chodníka sa nachádza 13 zastavení. Trasa je označená zelenou a modrou turistickou značkou. Trasa je vhodná pre aktívnych ľudí a rodiny s väčšími deťmi, pretože sa tu nachádzajú niektoré exponovanejšie a náročnejšie úseky.

Ilja – Vlčia jama – Granty – Odbočka na hrad Sitno  – Sitno 

Z obce Ilija sa po asfaltovej ceste dostanete na vrchol Sitna. Tento výstup je pomerne menej náročný ako od Počúvadla, avšak je zdĺhavejší. Táto trasa je najhodnejšia pre cyklistov, pretože je to aj oficiálna cyklotrasa, či pre rodiny s malými deťmi.

Banská Štiavnica – Krížna – Sitno

Ak sa rozhodnete ísť na Sitno pešo priamo z Banskej Štiavnice postupujte po červenej turistickej značke. Začiatok trasy je na Radničnom námestí. V sedle Krížna prejdete na modrú značku až k vrcholu Sitna.

Doprava k vrcholu Sitna zo Sklených Teplíc

Východiskový bod Počúvadlo je od kúpeľov v Sklených Tepliciach vzdialený približne 32 km. Cesta osobným autom trvá asi 40 minút.

Do Banskej Štiavnice pravidelne premáva autobusová doprava zo Sklených Teplíc. Časová náročnosť je približne pol hodina, podľa zvoleného dopravného spojenia.

Odporúčame vystúpiť na zastávke Banská Štiavnica, križovatka alebo Banská Štiavnica, Úrad práce. Odkiaľ pokračuje autobusový spoj až k zastávke Počúvadlo, Jazero. Celková časová náročnosť je približne 1 hodina podľa zvoleného dopravného spojenia.

Mapa miesta

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené pri jazere Počúvadlo za poplatok. Upozorňujeme, že v priebehu letných mesiacov je na tomto obľúbenom turistickom mieste pomerne ťažšie zaparkovať.

Program/Akcie

Nočný výstup na hrad Sitno

Podujatie sa organizuje od mája do septembra. Zvyčajne sa vyráža o 1:00 hod. z Počúvadlianskeho jazera. Po výstupe na vrch je usporiadaný program. Počas podujatia sú turistom prichystané prednášky o histórii a súčasnosti Sitna. Po programe sa zvyčajne návštevníci podujatia kochajú východom slnka a následne zostúpia naspäť k jazeru.

Postrehy návštevníkov

Nádherné miesto, šli sme od Počúvadla, cesta k vysielaču trvala hodinu, no nebol to ten najjednoduchší zážitok – prvú pol hodinu celkom slušným stupákom, potom lúka po rovinke a pred vrchom schody. Veľa drevených schodov, no celkom slušne vyčerpaní sme dorazili hore a naskytol sa prenádherný výhľad. Kúsok vyššie je chata, ktorá bola uzavretá, ale reštaurácia otvorená, čiže občerstvenie bolo super.
Od vysielača smerom dole kopcom po asfaltke, cca hodinku sa dá zísť ku zrúcanine Sitnianskeho hradu, ktorý ale sklamal. Pár kameňov na kope, no výhľad aj odtiaľ pekný.
Renáta B.

Turisticky známe miesto. Sitno je najvyšším vrchom pohoria Štiavnických vrchov. Pri výstupe na vrch je možné vidieť aj Sitniansky hrad (jeho pozostatky). Toto miesto je pomerne často navštevované a to aj z dôvodu, že v tesnej blízkosti sa nachádza známa chatová oblasť Počúvadlianske jazero. Na vrchole Sitna sa nachádza vysielač, rozhľadňa, chata Andreja Kmeťa a pekný výhľad na široké okolie.
Jano J.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál hradu a vrcholu Sitna je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia. 

Počas letných prázdnin je chata A. Kmeťa s bufetom prístupná denne v doobedných a poobedných hodinách. Expozícia v rozhľadni je pre návštevníkov otvorená od jari do jesene.

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej stránke chaty Andreja Kmeťa, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Cesta na Sitno

Kontakt

Chata A. Kmeťa – Sitno

969 01 Ilija

GPS súradnice: 48.4029175°, 18.8775496°


Rozhľadňa: 48.4032826°, 18.8772647°
Hrad Sitno: 48.4015612°, 18.8869513°

Mohlo by vás zaujímať

szaboova skala Prírodná rezervácia Bralce a Szabóova skala

Prírodná rezervácia Bralce a Szabóova skala sa nachádzajú neďaleko Sklených Teplíc na úpätí Štiavnických vrchov. Turistická trasa na Szabóovu skalu je pomerne nenáročná, naopak druhá turistická trasa k prírodnej rezervácii Bralce môže prekvapiť aj skúseného turistu. 

Zistiť viac
Sklené Teplice z Kapitulských brál Prírodná pamiatka Kapitulské bralá – trasa a zaujímavosti

Prírodná pamiatka Kapitulské bralá, ktorá sa nachádza neďaleko Sklených Teplíc, môže byť zaujímavá najmä pre zdatnejších turistov. Do istého bodu vás privedie turistická značka, ďalej už musíte pokračovať na vlastnú päsť. Návšteva unikátnych lávových výtvorov však rozhodne stojí za to. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore