Zrúcanina hradu Teplica (Pustý hrad)

Zrúcanina hradu Teplica, ktorý je tiež známy pod názvom Pustý hrad, sa nachádza nad obcou Sklené Teplice. V minulosti hrad strážil obchodné cesty, dnes k nemu vedie turistický chodník. Nenáročná turistika na Teplický hrad bude napríklad výborným spestrením pobytu v kúpeľoch Sklené Teplice.

Hrad Teplica je opradený tajomstvami

Pozostatky hradu Teplica, ktorý je tiež známy pod názvom Pustý hrad, Červený hrad či Sklenoteplický hrad, sa nachádzajú západne od obce Sklené Teplice. Práve kvôli názvu Pustý hrad si ľudia tento hrad často mýlia s Pustým hradom nad Zvolenom. K hradu sa viaže niekoľko povestí, na základe ktorých sa odvodzujú jeho názvy. Názov Červený hrad vraj pochádza od červených mníchov, ktorí tu žili. Jeden z mníchov mal na hrade zakopaný poklad, ktorý vraj stráži dodnes.

Miestni obyvatelia radi spomínali na podivné úkazy v spojitosti s hradom. Opísali ich aj jednému z prvých slovenských archeológov Andrejovi Kmeťovi. Posledné písomné zmienky hrad Teplica spomínajú ako pustý či starý hrad.

Vzhľad hradu Teplica v minulosti a dnes

Z hradu sa dnes zachovalo len veľmi málo. Na základe pozorovaní v teréne sa predpokladá, že na najvyššom mieste stála hlavná vežová stavba. V jej okolí pravdepodobne stál hradný palác. Tiež sa tu nachádzalo opevnenie, hradná priekopa a menšie predhradie.

V súčasnosti tu môžete pozorovať deštruované hradné murivo. V susedstve veže sa nachádza zahĺbený objekt, ktorý v minulosti slúžil ako cisterna na vodu. Faktom je, že zub času bol k hradu neúprosný a to, že tu kedysi stál hrad, nám dnes pripomínajú iba terénne nerovnosti.

Zaujímavosti

  • V auguste 2021 umiestili na mieste hradu Teplica zaujímavý totem a informačnú tabuľu. Po novom tak návštevníkov hradu víta hradný mobiliár, ktorý približuje históriu hradu.
  • Hrad Teplica tvorí súčasť tematickej cesty nazývanej Pohronská hradná cesta. Táto turistická trasa spája až 16 lokalít v okolí rieky Hron.
  • Počas archeologického výskumu, ktorý realizoval v roku 2021 Archeologický ústav SAV v spolupráci s Katedrou archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, Slovenským banským múzeom v Banskej Štiavnici a predsedami občianskych združení, ktoré zachraňujú hrady Šášov, Revište a Čabraď našli na mieste hradu Teplica viacero vzácnych artefaktov. Išlo napríklad o mincu Mateja Korvína.

História hradu Teplica

Hrad postavili v priebehu 13. storočia, kedy okolité panstvo patrilo ostrihomskému arcibiskupovi. Výstavba hradu pravdepodobne súvisela s kontrolou obchodnej cesty do Banskej Štiavnice a s potrebou ochrany ťažby. Povrchová ťažba bola doložená aj v tesnej blízkosti hradu. Po prvýkrát sa hrad Teplica objavuje v písomných prameňoch v priebehu 15. storočia pod názvom Thoplicze.

V polovici 15. storočia obsadili hrad jiskrovci. V roku 1456 nechal Ján Huňady po opätovnom dobytí hrad opraviť a následne ho odovzdal naspäť ostrihomskému arcibiskupovi. Tesne potom bol opäť poškodený v bojoch s poľským kráľom Kazimírom. Koncom 15. storočia hrad po útokoch opäť opravili. V tomto storočí tiež došlo k výraznému stavebnému rozmachu.

Hrad postupom času strácal svoju funkciu. Ešte v roku 1489 bol majetkom kráľovnej Beatrix, ktorá ho nechala opraviť. Svoju poslednú úlohu zohral pravdepodobne v období tureckých invázií a tak hrad Teplica následne pustol. Pravdepodobne zanikol niekedy v priebehu 17. storočia. V rokoch 1807 až 1811 hrad rozobrali obyvatelia Sklených Teplíc na stavbu kostola.

Míľniky

  • 13. storočie – pravdepodobná výstavba hradu;
  • 15. storočie – prvá historická zmienka o hrade, rôzne vojenské udalosti a obliehania a stavebné prestavby;
  • 17. storočie – pravdepodobný zánik hradu.

Fotogaléria

Trasa na Teplicu – Pustý hrad

Sklené Teplice – Pod Pustým hradom – Pustý hrad

K hradu Teplica vedie žlto značená turistická značka z obce Sklené Teplice. Následne sa na žltú napája zelená turistická značka, ktorá vedie až k hradu. Turistický smerovník sa nachádza vedľa pri termálnom kúpalisku v Sklených Tepliciach. Celková náročnosť trasy je približne 1,5 až 2,0 hodiny. Trasa je náročnejšia. Zvládnu ju rodiny so staršími deťmi a aktívni seniori. 

Náročnejší turisti môžu pokračovať od turistického bodu Pod Pustým hradom ďalej až do bodu Pod Kapitulskými bralami. Tu si môžete si tu vychutnať pohľad na prírodnú pamiatku Kapitulské bralá.

Ak túžite navštíviť viacero hradov v okolí (napríklad Šášov, Sitno či Revište), tak doprajte svojmu telu regeneráciu v podobe liečivých účinkov miestnej vody vďaka pobytu v kúpeľoch Sklené Teplice.

Doprava do Sklených Teplíc

Okresné mesto Žiar nad Hronom leží od Sklených Teplíc približne 20 km. Do Sklených Teplíc pravidelne premáva autobusové spojenie. Cesta trvá približne 30 minút. 

Historické mesto Banská Štiavnica je od Sklených Teplíc vzdialené 15 km. Do Sklených Teplíc pravidelne premáva autobusové spojenie. Cesta trvá približne 15 – 20 minút.

Najbližšie železničné stanice sa nachádzajú v Hliníku nad Hronom (8 km od Sklených Teplíc) a v Žiari nad Hronom (16 km od Sklených Teplíc).

Mapa miesta

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené v blízkosti termálneho kúpaliska v Sklených Tepliciach (cca 200 m, v smere jazdy do Banskej Štiavnice). Parkovisko je nestrážené a bez poplatku.

Menšie parkoviská sa nachádzajú pred Kultúrnym parkom, pred nákupným centrom a v blízkosti autobusovej zastávky – Kúpele-.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia. 

Postrehy návštevníkov

Super túra, na okolo veľa zaujímavých skál.Z hradu žiaľ skoro nič nezostalo keďže kamene boli vraj použité na stavbu kostola v Sklených Tepliciach, výhlad ani nečakajte, kopec je dosť zarastený ale aj tak je naokolo čo vidieť
Nikdo N.

Pekné miesto a je ľahko prístupné aj pre rodiny s deťmi.Da sa ísť zo Sklených Teplíc, alebo od bývalej koliby pod Kapitulakými bralami.
Z hradu moc neuvidíte, väčšina je pod zemou, ale výhľady sú pekné.
Odporúčam ako cieľ turistiky 🙂
Z.Č.

GPS súradnice

Hrad Teplica: 48.5298581°, 18.8525117°

Mohlo by vás zaujímať

Aj najmenší si prídu na svoje Holidaypark Kováčová

Holidaypark Kováčová je obľúbeným letným termálnym kúpaliskom. K dispozícii je pre návštevníkov niekoľko bazénov, rôzne vodné atrakcie, zaujímavý program, ale čo je najdôležitejšie – termálna liečivá voda.

Zistiť viac
Zastávka č. 4 – Žalkýsky hrad Žakýlsky hrad a Žakýlske pleso

Pozostatky gotického Žakýlskeho hradu sa nachádzajú na turistickej trase náučného chodníka Žakýlske pleso. Spríjemnite si popoludnie vychádzkou a objavte nepatrné zvyšky hradu v okolí chodníka.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore