Kaštieľ v Dolnej Mičinej

Kaštieľ v Dolnej Mičinej predstavuje krásny príklad zachovanej renesančnej fortifikačnej architektúry. Hoci je v súčasnosti pre verejnosť neprístupný, jeho návšteva rozhodne stojí za to. Ak plánujete výlet v okolí, určite nevynechajte príležitosť pozrieť si ho aspoň z vonku.

Renesančný kaštieľ v Dolnej Mičinej

Renesančný kaštieľ vznikol prestavbou staršieho gotického hrádku

Renesančný kaštieľ, ktorý sa nachádza nad obcou Dolná Mičiná, vznikol prestavbou staršieho gotického hrádku. Po útokoch Turkov na Dolnú Mičinú v roku 1590 ostal pravdepodobne neobývaný dlhšiu dobu. S obnovou kaštieľa sa začalo v roku 1667, charakter hradu však ostal nezmenený. 

Dvojposchodovej blokovej stavbe dominovali 4 nárožné okrúhle veže. Stavbu dopĺňalol kamenný bosovaný portál, padací most, kľúčové strieľne a malé okná, ktoré sa nachádzali v nižších podlažiach. Neskôr prešiel kaštieľ aj dodatočnou barokovou úpravou. 

Kaštieľ v súčasnosti nie je prístupný verejnosti, hoci má od roku 2007 nového majiteľa, žiaľ naďalej chátra. Ak sa rozhodnete spoznať blízke okolie sliačskych kúpeľov, odporúčame aj návštevu Náučného chodníka Mičinské travertíny a Kostola sv. Martina v Čeríne

Z histórie kaštieľa v Dolnej Mičinej 

Vznik Mičinskeho kaštieľa sa datuje do druhej polovice 16. storočia. Neskororenesančná úprava znamenala prestavbu staršej, pravdepodobne v dobe útokov Turkov už zničenej pevnosti, na rodinné sídlo. Obnovu kaštieľa financoval Tomáš Benický z Mičinej so svojou manželkou Katarínou Merwaldovou. Presný rok prestavby kaštieľa, t.j. rok 1667, je známy vďaka nápisovej tabuli. Na lodžii na prvom poschodí je umiestnený neskororenesančný kozub datovaný v tom istom roku. 

V 2. tretine 18. storočia došlo k barokovej prestavbe, ktorú podnietil veľký požiar. Pri tejto úprave bola zamurovaná atika, ktorá bola nahradená šindľovou manzardovou strechou a vikiermi. Úpravy v 19. a 20. storočí sa v zásade nedotkli objektu kaštieľa, ale jeho okolia. Vytvorený tu bol krajinný park s prístupovou gaštanovou alejou. Kaštieľ bol do 2. svetovej vojny obývaný, po prechode frontu ostal značne poškodený. Od konca 2. svetovej vojny bol kaštieľ využívaný ako sklad obilia a zemiakov. 

Fotografie

Ako sa dostanete ku kaštieľu v Dolnej Mičinej

Kaštieľ sa nachádza na vŕšku nad obcou Dolná Mičiná. Z hlavnej cesty je potrebné odbočiť k Obecnému úradu. O pár metrov ďalej sa nachádza ihrisko, tu je možné aj zaparkovať auto. Odtiaľto je potrebné pokračovať pešo, popri rodinných domoch a následne cez lúku až ku kaštieľu. 

Doprava

Obec Dolná Mičiná sa nachádza v okrese Banská Bystrica. Od Banskej Bystrice je vzdialená 12 km, podobne ako od Sliaču. Cez obec prechádza cesta č. 591. Do obce pravidelne premáva aj verejná autobusová doprava.

Vďaka dobrej geografickej polohe môžete túto pozoruhodnú architektonickú pamiatku našich dejín navštíviť hneď z 3 kúpeľných miest, a to zo Sliača, Brusna a veríme, že aj časť kúpeľných hostí zo Sklených Teplíc (minimálne ak to majú po ceste) premôže zvedavosť a zastavia sa tu.

Ako sa dostať ku kaštieľu v Dolnej Mičinej z kúpeľov Sliač

Kaštieľ v Dolnej Mičinej je od kúpeľov Sliač vzdialený 12,4 km, cesta autom vám zaberie 14 minút. Ak ste v Sliači na kúpeľnom pobyte, tak z kúpeľov je potrebné prejsť do Sliača a odbočiť smerom na Veľkú Lúku, prejsť cez obec Lukavica až do Dolnej Mičinej. I keď je Dolná Mičiná neďaleko kúpeľov, verejná doprava premáva smerom od Banskej Bystrice. Odporúčame využiť vlastnú dopravu.

Ako sa dostať ku kaštieľu v Dolnej Mičinej z kúpeľov Brusno

Kaštieľ v Dolnej Mičinej je od kúpeľov Brusno vzdialený 26,9 km, cesta autom vám zaberie 32 minút. Z Brusna je potrebné pokračovať po ceste č. 66 smerom do Banskej Bystrice. Za Slovenskou Ľupčou odbočiť smerom na Šalkovú a pokračovať na Dolnú Môlču, až do Hornej a následne Dolnej Mičinej. 

Do Dolnej Mičinej sa dostanete z Brusna aj autobusom, je potrebné prestupovať v Banskej Bystrici. Ideálne spojenie trvá 40 minút.

Ako sa dostať ku kaštieľu v Dolnej Mičinej z kúpeľov Sklené Teplice

Kúpele Sklené Teplice sú od Mičinského kaštieľa vzdialené 51,4 km. Cesta autom bude trvať približne 40 minút. Zo Sklených Teplíc je potrebné pokračovať smerom na Hliník nad Hronom, tu sa napojiť na rýchlostnú cestu R1 (spoplatnený úsek) a pokračovať po Budču až na Kováčovú. Tu je potrebné zísť výjazdom Kováčová a pokračovať do Sliaču a ďalej do Dolnej Mičinej. 

Zo Sklených Teplíc premáva aj verejná doprava. Odporúčam však využiť vlastnú dopravu vzhľadom na veľké množstvo prestupov a časovú náročnosť.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál kaštieľa v Dolnej Mičinej je možné navštíviť bez obmedzení. Interiér kaštieľa je pre verejnosť neprístupný, pretože stojí na súkromnom pozemku. Vstupovať sem neodporúčame.

Postrehy návštevníkov

Kastiel udrie do oci po ceste z BB do Zvolenskej Slatiny, kade chodievam casto. Z jednej strany vyzera dokonale ako dom rodiny Addamsovcov 🙂
David S

Zanedbané, ale krásne. Škoda toho…
Peter P.

Video

GPS súradnice

Mičinský kaštieľ: 48.6724281°, 19.2237366°

Mohlo by vás zaujímať

Kaplnka sv.Hildegardy z roku 1855 v kúpeľnom parku Sliač Minerálne pramene v Sliači

Najväčšie bohatstvo Kúpeľov Sliač je ukryté v liečivých minerálnych prameňoch. Minerálne pramene v Sliači sú v súčasnosti považované za unikátne nielen vďaka ich liečivým účinkom, ale zároveň aj kvôli ich jedinečnému zloženiu a prirodzenej izotermickej teplote.

Zistiť viac
Celkový pohľad na areál Mestského hradu v Banskej Bystrici Mestský hrad v Banskej Bystrici

Múzeum Praveku v Bojniciach patrí k múzeám, ktoré zaujímavou formou prezentujú návštevníkom najvýznamnejšiu paleolitickú lokalitu – Prepoštskú jaskyňu. Pokiaľ sa vyberiete na rodinný pobyt do Bojníc, nevynechajte návštevu tohto originálneho múzea.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore