> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Smrdáky

Kúpele Smrdáky

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_9e004dd0f56b2f8743dc86f26ff5f80e"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Kúpele Smrdáky

Obec Smrdáky leží na západnom Slovensku v Záhorskej nížine. Historické kúpele Smrdáky v obci sú najzápadnejšie položené kúpele na Slovensku. Ležia 60 km od svetoznámych kúpeľov Piešťany. Vďaka jedinečnému zloženiu minerálnych vôd sa radia medzi perlu slovenského kúpeľníctva.

Aj keď sa tu nenachádza bazén s vodou, a smrdáckej vody sa nemôžete napiť priamo z prameňa, očarí vás typická kúpeľná atmosféra a rozľahlý kúpeľný park.

Liečivú minerálnu vodu s vysokým obsahom sírovodíka ľahko spoznáte vďaka zápachu. Takú koncentráciu síry nemá žiadna iná voda na Slovensku, dokonca ani na svete, takže kúpele sú naozaj unikátne a vyhľadávané aj zahraničnou klientelou.

Turistické zaujímavosti v Smrdákoch

Čoraz viac vyhľadávajú kúpele v Smrdákoch aj samoplatcovia, ktorí chcú zrelaxovať v krásnom prostredí kúpeľov a prispieť k prevencii. Po absolvovaní procedúr si vychutnáte prechádzky kúpeľným parkom plným trávnatých plôch a stromov, kde si môžete posedieť na lavičkách a prečítať knihu.

Vo voľnom čase si poseďte v kaviarni, požičajte si knihu z knižnice, či navštívte kino v hoteli Central. Športovo orientovaní hostia majú k dispozícii tenisový kurt, stolný tenis a billiard a stroje na cvičenie priamo v kúpeľnom parku. Ak sa vydáte do obce Smrdáky, nezabudnite si urobiť fotku pri nádhernej 300 ročnej lipe, ktorá sa týči nad kúpeľnou obcou.

Pôvod liečivých prameňov je v treťohorách, kedy bolo naše územie z väčšej časti zaliate morom. Pri usadzovaní biologického materiálu vznikli ložiská sírovodíkových vôd.

Najdôležitejšími procedúrami v Smrdákoch sú minerálne sírovodíkové kúpele. Táto procedúra sa poskytuje iba v kúpeľoch Smrdáky. Aplikujú sa lokálne na postihnuté miesta, avšak pri závažných stupňoch ochorení sa používajú celotelové procedúry.

Okrem termálnej vody sa na liečbu v Smrdákoch využíva aj prírodné siričité bahno. To vzniká pretekaním siričitej minerálnej vody cez miestnu sprašovú vodu. Bahno sa potom využíva na celotelové alebo čiastočné zábaly.

Treba zažiť

Prejsť sa kúpeľným parkom

Kúpeľný park v Smrdákoch je charakteristický množstvom zelene. Tvoria ho trávnaté plochy s domácimi a cudzokrajnými drevinami. Je voľne prístupný verejnosti. Jeho súčasťou sú aj kúpeľné budovy a historická budova kaštieľa, dnes liečebný dom Mier, ktorý už v minulosti slúžil na ubytovanie kúpeľných hostí. Priamo z parku vedú turistické značky na pútnické miesta k Miléniovému krížu, či k Hoštecnej studničke lásky, ktoré sú zároveň veľmi príjemnými prechádzkami.

Absolvovať duchovnú cestu – Európska cesta sv. Martina

Európska cesta sv. Martina je putovná cesta, ktorá je súčasťou medzinárodného kultúrno-turistického projektu. Spája mestá Tours vo Francúzsku, kde sv. Martin zomrel a mesto Szombathely v Maďarsku, kde sa sv. Martin narodil. Turisti pri putovaní po miestach, spojených so sv. Martinom, sa dozvedia o životnej púti svätca a tiež o mestách, v ktorých pôsobil alebo tam stojí jemu zasvätený kostol či iná kultúrna pamiatka.

V obci Smrdáky stojí Kostol sv. Martina Tourského, v bol minulosti dominantnou stavbou Smrdákov. Nie je celkom známe, kedy bol postavený. Pravdepodobne pochádza zo 17. storočia. Kostol má vzácny organ, ktorý vyhotovil majster Martin Šaško v roku 1862.

Prejsť sa k Miléniovému krížu

Miléniový kríž je veľmi pekná a zaujímavá atrakcia a zároveň pútnické miesto a najvyšší kríž na Slovensku. Má 27 m. Priamo z kúpeľov k nemu vedie turistický chodník. Ide o nenáročnú prechádzku. Kríž je naozaj majestátny a ohúri každého okoloidúceho, pričom nemusí byť ani veriaci.

Nabrať si vodu z liečivého prameňa lásky Hoštecnej studničky

Hoštecná studnička je vyhľadávané miesto miestnymi obyvateľmi, kde si môžete nabrať vodu z prameňa, ktorý má blahodárne účinky na zdravie. Keďže ide aj o pútnické miesto, nachádza sa tu drevená Kaplnka so sochou Panny Márie. Posedieť a oddýchnuť si môžete na lavičkách.

Tipy na výlety v okolí Smrdákov

Smrdáky sa nachádzajú v regióne Záhorie, ktorý patrí k najstaršie osídleným územiam na Slovensku. Región je ohraničený Bielymi Karpatami a Myjavskou pahorkatinou na severe a Malými Karpatami na východe. 

Malé Karpaty ukrývajú okrem krásnej prírody mnohé atrakcie. Nachádza sa tu jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku – Driny, či najvyššie položený hrad v Malých Karpatoch – hrad Ostrý Kameň. Ak máte radi turistiku, vyberte sa aj k ruinám františkánskeho kláštora Katarínka, ukrytého hlboko v malokarpatských lesoch. V okolí Smrdák nájdete aj romantický Smolenický zámok na Slovensku.

Región je taktiež plný cirkevných pamiatok a pútnických miest. Navštívte najvýznamnejšiu zo Slovenských bazilík v Šaštíne-Strážach, gotické kostoly v obci Krakovany-Stráže alebo sa vydajte k vyhľadávanému pútnickému miestu v blízkosti kúpeľov Smrdáky, k Miléniovému krížu.

Typické záhorácke mestá ako Skalica a Holíč ponúkajú mnoho turistických atrakcií a historických pamiatok. Rotunda sv. Juraja, Holíčsky veterný mlyn či Mestské múzeum na Holíčskom zámku. V regióne Považia si nenechajte ujsť návštevu Kaštieľa v Dolnej Krupej, ktoré bolo v minulosti preslávené svojimi umeleckými zbierkami. Ak máte radi aktívny oddych, vydajte sa na plavbu plnú zážitkov po Baťovom kanáli z bývalého slobodného kráľovského mesta Skalica, alebo navštívte Záhorské a Čachtické múzeum.

Odporúčame

Viaceré atrakcie v okolí Smrdákov sa dajú navštíviť aj v rámci jedného celodenného výletu. Pripravili sme pre vás tipy na 3 celodenné výlety:

  1. Smrdáky – Rotunda sv. Juraja SkalicaZáhorské múzeum SkalicaPlavba loďou po Baťovom kanáli
  2. Smrdáky – Holíčsky veterný mlynZámok a múzeum v Holíči
  3. Smrdáky – Miléniový krížRekreačná oblasť Kunovská priehrada

Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Smrdáky a okolie. Určite si tam nájdete zaujímavosť kam sa s chuťou vydáte na výlet.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • Smrdáckou vodou si údajne liečili zranenia z bojov aj napoleonskí vojaci, ktorí bývali u miestnych sedliakov a doniesol sa k nim chýr o liečivých účinkoch smrdáckych vôd.
  • Vodu z liečivých prameňov obyvatelia používali pri rôznych chorobách dávno pred založením kúpeľov. Miestni roľníci dávali minerálnu vodu piť aj chorému dobytku na uzdravenie a zdravému miesto soli.
  • Žijúci starí Smrdáčania dosvedčia, že nechávali dobytok s boľavými, opuchnutými nohami stáť v bahnitom močiari, presýtenom minerálnou vodou.

História obce a kúpeľov Smrdáky

História obce Smrdáky je nerozlučne spätá s liečivými prameňmi nachádzajúcimi sa na jej území. Podľa historických dokumentov sa osada kedysi volala Nová Ves. Súčasné meno dostala od zapáchajúcich minerálnych prameňov. Keď sa roľníci schádzali v susedných mestách, tých, čo prišli z Novej Vsi prezývali „Smrdáci“. Toto potom nahradilo pôvodné meno osady.

Prvá písomná zmienka o histórii kúpeľov v Smrdákoch bola uvedená v urbári z roku 1617. Slovenský polyhistor Matej Bel vo svojom diele Notitia Hungariae Novae Historico Geographica z roku 1736 prvýkrát opisuje použitie minerálnej sírovodíkovej vody na liečebné účely. V roku 1763 úradný lekár Ján M. Gottmann pripravil rozbor smrdáckych vôd, v ktorom poznamenal, že v budúcnosti by v okolí týchto vôd mohli vzniknúť kúpele.

Významná je medicínska dizertačná práca hlavného lekára Jozefa Callasa Nagya o kúpeľoch Smrdáky (Thermarum Büdösköensium, 1840) posudzovaná na Viedenskej univerzite. Okrem chemického rozboru vôd, sa v nej nachádza zoznam chorôb, ktoré sa tu úspešne liečili už pred vznikom kúpeľnej inštitúcie. Spomínajú rôzne kožné ochorenia, ako opar, herpes, lišaje.

Praktické informácie

Doprava

Prírodné kúpele Smrdáky ležia v obci Smrdáky 10 km od mesta Senica a 23 km od mesta Skalica. Od kúpeľov Piešťany sú vzdialené 60 km západne.

Do kúpeľov Smrdáky, ktoré sa nachádzajú v obci s rovnomenným názvom, vás privedie zo Senice aj zo Skalice cesta 3. triedy č.1146, ktorá sa napája na cestu č.1148, ktorá vedie priamo do kúpeľov. Kúpeľný park sa nachádza v južnej časti obce Smrdáky.

Zo Senice premáva do obce Smrdáky pravidelný priamy autobusový spoj. Vystúpiť je potrebné na zastávke: Smrdáky, kúpele. Ak sa vyberiete zo Skalice autobusom, rátajte s jedným prestupom.

Parkovanie

Parkovať je možné priamo v areáli kúpeľov bezplatne za hotelom Vietoris a Morava. Kúpeľný dom Central má vlastné strážené spoplatnené parkovisko

Turisticko-informačná kancelária

Turisticko-informačná kancelária leží v okresnom meste Senica:
Informačná kancelária mesta Senica, Námestie Oslobodenia 11/17, 905 01 Senica

GPS súradnice

Kúpele Smrdáky: 48.7212451°, 17.3034506°

Návrat hore