Hoštecná studnička s liečivým prameňom

Hoštecná studnička, ako ju ľudovo prezývajú, vyhľadávajú nielen miestny obyvatelia, ale aj kúpeľní hostia z kúpeľov Smrdáky. Keďže v kúpeľnom parku sa voľne z prameňa nenapijete, pitnú vodu s liečivými účinkami nájdete neďaleko. Po príjemnej prechádzke lesmi Chvojnickej pahorkatiny sa osviežite pri prameni z Maňovskej studienky. Okolité lesy ponúkajú aj bohaté možnosti na turistiku v každom ročnom období.

Hostečná studnička a kaplnka, Smrdáky

Maňovská, ľudovo prezývaná Hoštecná (Hoštecká, či Hoštečná) lesná studnička – oáza pokoja

Maňovská studienka dostala údajne názov podľa časti hája v okolí, ktorý sa volá Manily. Ľudový názov Hoštecná dostala podľa choroby hoštec, ktorú mali hlavne deti. Zastarané ľudové slovo hoštec označuje zápalové ochorenie šliach, reumu. Podľa historického slovníka slovenského jazyka ide o lámku, dnu a vyrážky, či lišaje na rôznych častiach tela. Matky sem chodili svoje deti umývať. 

Studnička sa nachádza v lesoch Chvojnickej pahorkatiny v katastri obce Radošovce – časť Vieska. Ide o tiché miesto, oázu pokoja s bohatou vegetáciou, kde okrem studienky nájdete zvonicu, dve kaplnky a lavičky na oddych. 

Hošteckú studničku vyhľadávajú kúpeľný hostia kúpeľov Smrdáky

Hoštecká studnička je známa nielen obyvateľom okolitých dedín, ale vyhľadávajú ju aj kúpeľní hostia pre účinky tamojšej vody. Z kúpeľov Smrdáky prejdete k Hoštečnej studničke priamo cez les, takže po prechádzke vám bude odmenou pitný prameň, z ktorého sa môžete osviežiť. Bonusom sú jeho blahodárne účinky na zdravie. 

Hostečná studnička

Po túre k Maňovskej studničke si môžete oddýchnuť v kúpeľoch, kde môžete na seba nechať pôsobiť liečivú vodu so sírovodíkom v rámci smrdáckych liečebných pobytov

Okolie Hošteckej studničky ponúka možnosti na turistiku v každom ročnom období

Okolie studničky je rajom pre hubárov. Lesné cestičky ku studničke využívajú cyklonadšenci a v zimných mesiacoch môžete vytiahnuť bežky. Toto prostredie má svoje čaro v každom ročnom období. Neďaleko studničky sa nachádza archeologická lokalita hradisko na Zámčisku, či rozhľadňa Lipky, murovaná vyhliadková veža. 

Hoštecná studnička pri Uníne je aj pútnickým miestom

Pri Hoštečnej studničke sa každoročne konajú omše. Miesto je hojne navštevované a stalo sa aj pútnickým miestom – konajú sa tu púte k úcte Panny Márie. V roku 2000 došlo k jeho renovácii. O opravu sa zaslúžili obyvatelia Skalice a okolitých obcí. 

Okolo kamennej jaskyne s Lurdskou sochou Panny Márie bol vybudovaný malý kostolík s vežičkou, krížom a zvonicou. Kríž s mosadzným korpusom je osadený na ľavej strane jaskyne. Vedľa neho je studnička a pred ňou vydláždené priestranstvo. Na pravej strane je murovaná Muka so sochou Panny Márie v životnej veľkosti. 

Účinky liečivého prameňa Maňovskej studienky

Voda z prameňa obsahuje množstvo minerálov. Má priaznivé účinky hlavne na kožu, pôsobí blahodárne a uzdravujúco na popraskané ruky, chodidlá, či ekzém. Vodu z prameňa obľubujú ľudia s tráviacimi problémami, pretože priaznivo vplýva na tráviaci trakt. K miestu sa však viaže aj príbeh o uzdravení zraku. Dcéra šľachtičnej z Viedne sa údajne vďaka vyplachovaniu očí vodou z prameňa vyliečila zo šedého zákalu. 

Povesť o Hoštecnej studienke

K vzniku Hoštecnej studienky sa v miestnych kronikách viaže príhoda. Istý drevorubač, ktorý tu pracoval, mal na rukách vredy. Ruky si umýval v pramienku vody, ktorý tu vyvieral. Zároveň prosil o pomoc Pannu Máriu. Jeho vredy zmizli a ruky sa uzdravili. Ako poďakovanie tu drevorubač vytvoril jaskyňu, kde vložil sochu Lurdskej Panny Márie.

Trasy k Hoštecnej studničke

K Hoštecnej studničke sa dostanete z viacerých obcí, pešo alebo na horskom bicykli. 

Trasa k Hoštecnej studničke z Viesky

Severne od Hoštecnej studničky sa nachádza obec Vieska. Vydajte sa južne smerom na obec Oreské, po 300 m je odbočka doprava. Prvým záchytným bodom je senník. Odtiaľ sa dostanete až do lesa. Pri horárni Pavlov odbočíte doľava, až kým prídete na rázcestie. Odbočka na rázcestí vpravo vás dovedie k Hoštecnej studničke. 

Trasa k Hoštecnej studničke z kúpeľov Smrdáky

Na námestí v Smrdákoch sa nachádza zelená turistická značka, ktorá vás asi po hodine dovedie k Hoštečnej studničke. Cesta vedie cez les a môžete ju prejsť aj na horskom bicykli. 

Trasa k Hoštecnej studničke z Koválova

Z Koválova k Hoštečnej studničke nevedú žiadne značené turistické značky, trasa je dlhá asi 3,5 km. Začiatok túry je za Koválovom pri Kaplnke svätého Urbana. Od kaplnky sa vyberte po dlhej lúke, odkiaľ odbočíte do lesa. V lese následne odbočte doprava. Musíte ísť pozdĺž čistinky, vľavo mierne stúpajúc. Znova vojdete do lesa, kde pokračujete rovno a zanedlho ste v cieli. 

Trasa ku Hoštecnej studničke z obce Unín

Z obce Unín vedie k Hoštecnej studničke zelená cyklotrasa popod rozhľadňu Lipky v smere na vrch Zámčisko. Na rázcestí Radošovce-Vieska, kríž sa napája na červenú cyklotrasu spájajúcu obce Smrdáky a Radošovce. 

Doprava

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva Hoštecnej studničky obľúbeným výletom klientov užívajúcich si pobyt v Smrdákoch. Hoštecná studnička sa nachádza medzi viacerými obcami, obcou Smrdáky susediacim Koválovom a obcou Unín. Je dostupná aj z dedín Oreské, Vidovany, Dubovce, Vlčkovany, Popudinské Močidlany a Radimov. Dostanete sa k nej pešo alebo horským bicyklom po lesných cestách.

Mapa miesta

Program/Akcie

Každoročne sa pri Hoštečnej studienke konajú 13. mája na výročie Fatimských zjavení sväté omše.

Postrehy návštevníkov

Turistické miesto spojené s nostalgiou môjho detstva. V doline pod Zámčiskom je táto studnička príjemným osviežením pri turistike, ale môže byť aj samostatným turistickým cieľom. Najkratšia a najpohodlnejšia cesta je smerom od Viesky. Voda v studničke bola pitná, ale pozor! Pri dlhších suchách nemá prameň dostatočnú silu, voda neodteká a kazí sa!!
Stanislav F.

Veľmi pekné udržiavané miesto uprostred lesa. Príjemné posedenie s osviežujúcou vodou zo studničky.
Slik S.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Hoštecná studnička je voľne prístupná bez obmedzení celoročne.

Mohlo by vás zaujímať

Miléniový kríž pri Smrdákoch Miléniový kríž Rybky

Miléniový kríž je zaujímavá cirkevná atrakcia, slovenský unikát a tiež najvyšší kríž na Slovensku. Ohúri vás svojou majestátnosťou, ale zároveň je to pokojné miesto, ako stvorené na prechádzku, rozjímanie či ako súčasť cyklovýletu. Nenavštevujú ho len veriaci. Odmenou vám budú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Zistiť viac
Mlyn Veterný mlyn v Holíči

Viete o prírodnom bohatstve v kúpeľoch Smrdáky? Vďaka jedinečnému zloženiu minerálnych vôd sa radia medzi perlu slovenského kúpeľníctva. Voda v prameni má jednu z najvyšších koncentrácií síry v Európe. Liečivý sírovodík obohacuje pramene a bahno, ktoré tak účinne pomáhajú pri liečbe dermatologických ochorení.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore