Kláštor Katarínka

Kláštor Katarínka, ukrytý hlboko v malokarpatských lesoch, vás ohúri svojou majestátnosťou a neobyčajnou atmosférou. Je to ruina františkánskeho kláštorného komplexu, postaveného v roku 1618. Nachádza sa na západnom Slovensku, neďaleko obcí Dechtice a Naháč, asi 30 km od Piešťan smerom na západ.

Kláštor sv. Kataríny Alexandrijskej

Kostol a kláštor sv. Kataríny Alexandrijskej

Kláštor sv. Kataríny založili na mieste prastarej gotickej kaplnky s cintorínom. Rozsiahly barokový kláštorný komplex sa postupne rozširoval a patril k najvýznamnejším pútnickým miestam Ostrihomskej arcidiecézy. Katarínka bola miestom noviciátu františkánov. V 17. storočí bola niekoľkokrát poškodená počas stavovských povstaní či tureckých vpádov, no vždy bola opravená. 

V roku 1786 sa kláštor spolu so stovkami ďalších dekrétom cisára Jozefa II. zrušil. Rehoľníci museli toto miesto opustiť, inventár odviezli a zničený a kláštor začal pustnúť. Z kláštorného komplexu sa zachovali kostolné ruiny s vežou a zvyšky južnej časti krídla kláštornej budovy. Zvyšné časti komplexu boli v minulosti rozobrané na stavebný materiál. 

Míľniky

  • prvá tretina 15. stor. archeologickým výskumom bola doložená kamenná gotická kaplnka v lesoch Malých Karpát;
  • koniec 16. stor. sv. Katarína sa zjavila pastierovi, ktorý vytvoril na tomto mieste v skale malú kaplnku – jaskyňu;
  • 1618 majiteľ panstva gróf Krištof Erdődy vydáva zakladaciu listinu pre kláštor františkánov;
  • 1645 kláštor a kostol bol vypálený vojskami Juraja Rákociho I. počas stavovského povstania;
  • 1646 kostol bol rozšírený na rozsiahlejší chrám;
  • 1663 kláštor prepadli Turci;
  • 1683 kláštor poškodili vojaci Imricha Tőkőlyho;
  • 1701 kostol bol znovu vysvätený;
  • 18. stor. bohatá šľachta obdarúva svätokatarínsky kláštor a niektoré rody sa tu nechávajú aj pochovávať – Edrődyovci, Apponyiovci;
  • 1782 naháčsky farár Juraj Fándly sa sťažuje, že veriaci navštevujú kostol sv. Kataríny pri kláštore viac ako vlastný farský kostol v Naháči; 
  • 1786 nariadením cisára Jozefa II. bol kláštor zrušený;
  • 1787 kláštor prevzala štátna správa, ktorá vykonala súpis a odhad majetku, cenné predmety preniesli do okolitých farských kostolov, mnohé boli rozkradnuté a navždy sa stratili;
  • 1797 gróf Jozef Erdődy odkúpil pustnúce objekty;
  • 1811 súsošie Kalvárie spred kostola bolo prevezené Erdődyovcami do Dechtíc;
  • 1905 sochy štyroch františkánskych svätcov boli prenesené k rodinnej hrobke Pálffyovcov v Smoleniciach;
  • 2. pol 20. stor. kláštor upadá do zabudnutia, jeho históriu sa pokúša kriesiť historik Jozef Šimončič;
  • 1995 o ruiny sa stará OZ Katarínka;
  • 2017 bola na Katarínke skolaudovaná a slávnostne otvorená veža s vyhliadkou, ktorá je otvorená väčšinou počas letnej sezóny.

Povesť o Katarínke

Svätá Katarína sa zjavila Jánovi Mancovi z Dechtíc, ktorý tu oral. Voly nechal odpočívať a išiel sa prejsť, až kým zbadal vchod do pivnice. Vošiel dnu a našiel tam dva sudy. V jednom boli zlaté, v druhom strieborné peniaze. Sudy chcel vybrať z pivnice. Vybral prvý, ale kým sa vracal po druhý naspäť, prvý sa zgúľal do pivnice. Myslel si, že je to tým, že ho nepodložil. Tak sa opäť vybral po sud, avšak ten sa s veľkým rachotom opäť skotúľal do pivnice. Obzeral sa a zrazu zbadal v pivnici anjela s roztiahnutými krídlami, ktorý mu povedal, že tie peniaze musí nechať tam a bude si ich môcť zobrať len ten, kto obnoví Katarínu. 

Zaujímavosti

Neďaleko Katarínky sa nachádza expozícia úzkorozchodnej lesnej železnice, ktorá v Malých Karpatoch slúžila na zvážanie dreva.

Kláštor Katarínka – pre turistov

Výstup na kláštor Katarínka nie je náročný, zvládnu ho aj seniori a deti. Medzi obcami Naháč a Dechtice je odbočka, ktorou prídeme k provizórnemu parkovisku. Od parkoviska je to ku kláštoru asi 1,5 km lesnou cestou. 

Alternatívna trasa je pešo z obce Naháč po modrej turistickej značke asi 40 min. 

Z obce Dechtice, je možnosť príjazdu autom až po hranicu lesa a odtiaľ je to asi 1 hod 20 min. Určite si cestou všimnite aj Románsky kostol v Dechticiach, ktorý patrí k jej najvýznamnejším pamiatkam.

Doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo táto krásna časť Slovenska ponúka a spojte návštevu kláštora svätej Kataríny s relaxačným pobytom v piešťanských kúpeľov, či s pobytom v Smrdákoch, určite neoľutujete.

Fotogaléria

Kde je Katarínka?

Kláštor Katarínka leží na Západnom Slovensku v chránenej krajinnej oblasti Malých Karpát, v prírodnej rezervácii Katarína. Nájdete ju cca 20 km na sever od mesta Trnava, medzi obcami Dechtice a Naháč.

Ako ku Kláštoru Katarínka z kúpeľov Piešťany

Z kúpeľného mesta Piešťany je kláštor vzdialený asi 30 km smerom na západ. Verejná autobusová doprava premáva priamo z Piešťan do Dechtíc aj do obce Naháč. 

Ako sa dostanete ku kláštoru Katarínka z kúpeľov Smrdáky

Kláštor Katarínka je vzdialený z Kúpeľov Smrdáky 37 km. Cesta č.1146 vás povedie do Senice, kde sa napojíte na cestu I/51 do Trstína. Z Trstína je kláštor vzdialený už len 8 km, pričom odbočka k nemu sa nachádza medzi obcami Dechtice a Naháč. 

Pokiaľ sa vyberiete verejnou dopravou, je potrebné sa dostať do obce Dechtice alebo Naháč. Rátajte však s prestupmi.

Mapa miesta

Program/Akcie

Konajú sa tu pravidelné podujatia, akými sú deň otvorených dverí, noc hradov a zrúcanín a noc kostolov. Informácie o ďalších podujatiach nájdete na oficiálnej stránke OZ Katarínka, ktorú uvádzame v sekcii kontakt. 

Otváracie hodiny/Vstupné

Zrúcaninu kláštora Katarínka môžete navštíviť bez obmedzení a zdarma kedykoľvek v priebehu roka. Viac informácií nájdete na oficiálnej webovej stránke OZ Katarínka, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Vstup do veže je obmedzený, možný je len so sprievodcom počas priaznivého počasia. Navštíviť ju môžu len dospelí a deti nad 130 cm. Je to z dôvodu rizika úrazu na strmých schodoch. 

Postrehy návštevníkov

Naozaj čarovne a pokojné miesto kam sa vybrať na výlet. Nenáročný výstup, ktorý zvládnu aj deti. Jediný problém je prístupová cesta k parkovisku (stojí sa na tráve ale je tam tabuľa označujúca parkovanie). Jediné mínus je príjazdová cesta ktorá je naozaj nevhodná ak máte malé alebo športové auto.
J.

Príjemné prostredie ktoré dýcha pokojnou atmosférou. Vhodné pre rodiny, ľahnúť si na deku a užívať si pokoj. Prístupová cesta z hlavnej je štrková, miestami kamenistá, od samotného parkoviska je cesta vhodná aj pre kočíky. Všetka česť ľuďom ktorí to dali do tohto stavu a aj infotabule kde sa dá hocičo dozvedieť o histórii Katarínky.
Lukáš J.

Video

Kontakt

Od r. 1995 sa o ruiny kláštora stará:

Občianske združenie KATARÍNKA
Šándorova 8
821 03 Bratislava

GPS súradnice: 48.5549469°, 17.5356683°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad na kaštieľ v Dolnej Krupej z prednej strany Kaštieľ v Dolnej Krupej

Kaštieľ v Dolnej Krupej je najvýznamnejšou pamiatkou obce. Spája sa s rodinou Brunsvikovcov, pre ktorých bol postavený, ale aj s grófkou Chotekovou, ktorá tu vytvorila známe rozárium. Zistite s nami, čo má spoločné kaštieľ v Dolnej Krupej s hudobným géniom Beethovenom?

Zistiť viac
Kúpeľný park v Piešťanoch pred Thermia Palace Kúpeľný park Piešťany

Keď navštívite svetoznáme kúpele v Piešťanoch, prejdite sa určite aj po kúpeľnom parku s leknovými jazierkami a pávmi. Park poskytuje príjemné osvieženie a odpočinok nielen pre kúpeľných hostí. Navyše s tu môžete pokochať aj pohľadom na dreviny z viacerých kontinentov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore