Čachtické múzeum

Ak navštívite smutne preslávený Čachtický hrad, zastavte sa aj v obci Čachtice v Draškovičovom kaštieli, ktorý v súčasnosti slúži ako Čachtické múzeum. Môžete si tu pozrieť dobové oblečenie Čachtickej pani Alžbety Báthoryovej, známej ako krvavá grófka, ale aj šperky, portréty šľachticov, historické zbrane a rôzne artefakty z ľudovej kultúry obce.

Budova Čachtického múzea

Čachtické múzeum v Draškovičovom kaštieli

Čachtické múzeum je pobočkou Trenčianskeho múzea. Založili ho v 60. tych rokoch 20. storočia. Je umiestnené v budove neskoro renesančného Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach. Pri vstupe do budovy sa nachádza oltárna doska z ružového mramoru, ktorú dal vyhotoviť biskup Pavel Forgáč. Pôvodne bola súčasťou kaplnky v kaštieli.

Expozícia Čachtického múzea

Múzeum v Čachticiach pozostáva z troch expozícií. Prvá expozícia s názvom Krutosť ukrytá v čipkách približuje šľachtickú ženskú módu z čias Alžbety Báthoryovej. Nachádza sa tu kópia šiat, ktoré mala Alžbeta Báthoryová oblečené na jej najznámejšom obraze. Sú vyrobené z hodvábu, atlasu a zamatu. Okrem toho sú tu obrazy šľachticov, kópie obrazov Alžbety Báthoryovej, jej manžela Františka Nádašdyho a palatína Juraja Thurzu. Vystavené sú tu tiež listinné dokumenty týkajúce sa osobnosti Alžbety Báthoryovej, ktorá sa u nás, ale aj vo svete preslávila ako krvavá čachtická pani.

Druhá časť expozície sa venuje dejinám Čachtíc od praveku až po súčasnosť. Bohaté zastúpenie tu majú nielen archeologické nálezy, ale aj umelecké artefakty, keramické nádoby ľudovej kultúry, remeselná výroba a vojenské či religiózne predmety.

Posledná časť expozície sa venuje spolku Tatrín, ktorý založili v roku 1844 ako spolok pre šírenie vzdelanosti a kultúry. Posledné zasadnutie Tatrína sa konalo na fare v Čachticiach v auguste 1847. Zúčastnil sa ho napríklad Ľudovít Štúr, Michal Miloslav Hodža či Jozef Miloslav Hurban. 

Draškovičovský kaštieľ

V roku 1668 ho dal postaviť pôvodom chorvátsky šľachtic Mikuláš Draškovič. Forgáčovci, ktorý vlastnili kaštieľ najdlhšie, ho prebudovali na rozsiahle reprezentatívne sídlo. Posledným majiteľom bol gróf Čenkay. V 19. a začiatkom 20. storočia kaštieľ prenajímal ako nocľaháreň pre chudobných. Zomrel bez potomkov a budova prepadla v prospech štátu.

Budova zrekonštruovali v 20. storočí. V 60-tych rokoch tu bolo zriadené múzeum. Koncom minulého storočia sa tu nachádzala aj vináreň s reštauráciou. Na poschodí bola veľká sála, kde sa konali tanečné zábavy so živou hudbou. 

V roku 2021 čaká kaštieľ ďalšia rekonštrukcia a revitalizácia a tá bude zameraná na komplexnú obnovu budovy. Okrem múzea má slúžiť aj poskytovaniu služieb turizmu. Na podporu projektu dostal prostriedky Trnavský samosprávny kraj z grantov EHP a Nórska.

Potulky po čachtických pamiatkach môžete ukončiť oddychom neďalekých piešťanských kúpeľoch a preslávenom termálnom kúpalisku Eva. Ak vaše cesty smerujú skôr na západ a máte v pláne podniknúť ďalšie rodinné dobroružstvo, napr. plavbou po Baťovom kanáli, tak sa určite zastavte v Kúpeľoch Smrdáky. V smrdáckom kúpeľnom parku vyhľadajte zaujímavý strom s ceduľou Paulovnia pstnatá, ktorého kvety voňajú po vanilke (v jarnom období).

Fotografie

Doprava do Čachtického múzea

Obec Čachtice sa nachádza asi 7 km južne od Nového mesta nad Váhom a 22 km severne od Piešťan. Do obce Čachtice sa dostanete za pár minút priamou autobusovou dopravou alebo vlakovým spojením z Nového Mesta nad Váhom. 

Autom sa dostanete do Čachtíc po diaľnici D1, výjazd Nové Mesto nad Váhom/Rakoľuby/Beckov. Do centra obce je to asi 10 min. Múzeum je situované uprostred obce vedľa kostola sv. Ladislava.

Ako sa dostať do Čachtického múzea z Piešťan

Čachtické múzeum je od najbližšieho mesta Piešťany, ktoré je známe legendárnymi piešťanskými liečebnými pobytmi, vzdialené asi 22 km autom. Verejnou dopravou sa z Piešťan do obce Čachtice dostanete len s prestupmi. Najrýchlejšie spojenie je rýchlikom do Nového mesta nad Váhom a odtiaľ osobným vlakom priamo do Čachtíc. 

Premávajú sem aj autobusy, no cesta trvá dlhšie. Z autobusovej a vlakovej zastávky je to ešte niekoľko minút pešo smerom do centra obce, kde sa múzeum nachádza vedľa Kostola sv. Ladislava.

Ako sa dostať z kúpeľov Smrdáky ku Čachtickému múzeu

V prípade, že trávite svoju dovolenku na pobyte v smrdáckych kúpeľoch, Čachtické múzeum je od kúpeľov vzdialené asi 53 km. Zo Smrdákov z cesty III/1146 sa v obci Rybky, kde sa môžete pristaviť pri Miléniovom kríži, napojte na II/581 do Myjavy. Za Myjavou sa napojte na cestu III/1261 do Krajného, za Krajným odbočíte vľavo na III/1229 až do Čachtíc. 

Verejnou dopravou bude cesta trvať o niečo dlhšie. Zo Smrdákov do Čachtíc sa dostanete autobusovým spojením s niekoľkými prestupmi v Senici a Myjave. Z Myjavy premáva do Čachtíc osobný vlak.

Parkovanie

Najbližšie parkovisko nájdete pod hradom, asi 20 minút pešo. Je spoplatnené.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Pekné miesto aj keď prídete neskôr je čo pozerať a aj kam ísť. A k super zážitku Vám pomôže aj sprievodca, ktorý je veľmi príjemný, ochotný a nabitý informáciami. Poklona pán sprievodca 👍.
Miroslav C.

Čachtice sa poslednou dobou veľmi, k dobrému. Žije to tu turizmom a históriou. Múzeum je super. Boli sme tu počas nočného vystúpenia historickej skupiny, proste super.
Martin G.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Čachtické múzeum je otvorené počas celého roka. Od mája do októbra denne okrem nedele a pondelka. Mimo sezóny len na objednávku. Cena vstupného sa pohybuje medzi 1 – 2 €.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Trenčianskeho múzea (pod Expozíciami), ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Čachtické múzeum v Draškovičovskom kaštieli spravuje Trenčianske múzeum:

Čachtiké múzeum, Draškovičovský kaštieľ
Malinovského 826
916 21 Čachtice

GPS súradnice: 48.7152121°, 17.7857917°

Mohlo by vás zaujímať

Hrad Beckov Park miniatúr Podolie

Ak si chcete urobiť výlet s rodinou alebo sa zaujímate o hrady a zámky na Slovensku, určite navštívte Park miniatúr Podolie. Mnohé z vystavovaných modelov už zanikli a práve tu nájdete ich vedecké rekonštrukcie. Vďaka nim budete vedieť ako niektoré hrady vyzerali v čase ich najväčšej slávy.

Zistiť viac
Kúpeľný park v Piešťanoch pred Thermia Palace Kúpeľný park Piešťany

Keď navštívite svetoznáme kúpele v Piešťanoch, prejdite sa určite aj po kúpeľnom parku s leknovými jazierkami a pávmi. Okrem toho, že Kúpeľný park Piešťany poskytuje príjemné osvieženie a odpočinok nielen pre kúpeľných hostí, sa môžete pokochať pohľadom na najrozmanitejšie dreviny z viacerých kontinentov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore