> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Piešťany > Výlety Piešťany a okolie

Výlety Piešťany a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_726a41a06b955c67e603462af76c49de"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Hrad Beckov

Okolie mesta Piešťany je bohaté na prírodné aj historické zaujímavosti. Počas pobytu v kúpeľoch, tak rozhodne nebudete mať núdzu o výlety v okolí Piešťan. Obľúbeným tipom na výlet od miestnych obyvateľov je nevysoký vrch Skalka nad obcou Hubina. Príjemným celodenným výletom pešo alebo na bicykli z Piešťan je jaskyňa Čertova pec pri Radošinej. Samotné mesto, ale aj okolie Piešťan, je známe množstvom cyklotrás, vybrať sa môžete na horskom bicykli aj Považským Inovcom.

Rozmýšľate, kam na výlet z Piešťan? V Považskom Inovci sa nachádza množstvo historických pamiatok, ktoré sú vynikajúcim tipom na výlet pre celé rodiny. Veľkomoravský dvorec Ducové – Kostolec, slovanské hradisko v Bojnej Valy, ale aj románska Rotunda sv. Juraja pri Nitrianskej Blatnici. To je len pár nenáročných výletov z Piešťan, ktoré si nevyžadujú množstvo času.

V okolí Piešťan leží aj množstvo stredovekých hradov ako Beckovský, Topoľčiansky, Čachtický, hrad Tematín. Mimochodom okolie Tematínu patrí aj medzi obľúbené piešťanské hubárske revíry. Či už ste teda milovníkom cyklistiky, turistiky, histórie alebo umenie v Piešťanoch a ich okolí sa určite nudiť nebudete.

Za názvom pamiatky uvádzame jej vzdialenosť od Piešťan, aby ste si mohli svoj výlet z Piešťan lepšie naplánovať.

Hrady a zámky

Hrad Tematín – 12 km

Hrad Tematín, národná kultúrna pamiatka a ruina stredovekého hradu z 13. storočia, je dominantou Stredného Považia. Je obklopený nádhernou prírodou a ponúka krásne výhľady. Leží na jednom z vrchov pohoria Považský Inovec a patrí medzi jeden z najvyššie položených hradov na Slovensku.

Čachtický hrad – 20 km

Čachtický hrad vznikol v prvej polovici 13. storočia na obranu hranice Uhorska pred nepriateľmi. Zrúcanina tohto hradu sa nachádza v Malých Karpatoch, medzi obcami Čachtice a Višňové. Kto by nepoznal Alžbetu Báthoryovú, krvavú čachtickú pani, ktorá na hrade žila v 17. storočí a údajne sa kúpala v krvi mladých dievčat.

Zámok Hlohovec – 25 km

Zámok Hlohovec je najvýznamnejšia pamiatka mesta Hlohovec. Okrem prehliadky zámku sa môžete prejsť po rozsiahlom parku s francúzskymi terasami, jazierkom, empírovým divadlom a jazdiarňou. História zámku je spojená nielen s viacerými šľachtickými rodmi, ale v 20. storočí tu sídlil aj výchovný ústav pre mládež. Na zámku prebehla rekonštrukcia a od roku 2019 je sprístupnený verejnosti.

Beckovský hrad – 32 km

Hrad Beckov strážil už v 13.storočí obchodnú cestu vedúcu Považím. Odolal vpádom Tatárov aj Turkov. V 18. storočí však napokon vyhorel a stala sa z neho ruina. Zrúcanina hradu Beckov sa vypína na mohutnom brale nad obcou Beckov, na ceste medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom.

Hrad Dobrá Voda – 34 km

Ak máte menšie deti, ktoré ešte nevydržia absolvovať klasické prehliadky s odborným výkladom a patríte k nadšencom prírody a histórie, tak vám určite odporúčame návštevu zrúcanin. Zrúcanina hradu Dobrá Voda je jednou z nich. Odmenou vám bude pokojná prechádzka lesom bez zástupu turistov.

Smolenický zámok – 39 km

Smolenický zámok patrí k najkrajším romantickým zámkom Slovenska. Žiaľ, v interiéri okrem niekoľko upravených salónov nenájdete žiadne historicky cenné vybavenie. Keď sa však prejdete po krásnom anglickom parku, ktorý zámok obklopuje, návštevu určite neoľutujete. Aj vďaka svojmu exteriéru je zámok obľúbeným miestom filmárov.

Topoľčiansky hrad – 40 km

Topoľčiansky hrad sa nachádza nad obcou Podhradie, ktorá kedysi bola súčasťou Topoľčianskeho panstva. Spolu s hradmi Uhrovec a Oponice patril medzi považské strážne hrady. Vďaka jeho veži s originálnou stupňovitou strechou si ho určite nepomýlite so žiadnym iným.

Oponický hrad – 40 km

Oponický hrad, postavený v 13. storočí na obranu krajiny, sa nikdy nepodarilo dobyť. Až v polovici 18. storočia ho dal cisár, ako mnoho iných slovenských hradov po skončení uhorských stavovských povstaní, poškodiť, aby sa nemohol stať útočiskom odbojnej šľachty. Odvtedy je v ruinách.

Hrad Ostrý Kameň – 44 km

Hrad Ostrý Kameň patrí k najvyššie položeným hradom v Malých Karpatoch. Napriek tomu, že z neho ostali už len ruiny, ohúri vás svojou magickou atmosférou. Cesta na samotný hrad je nádherná, môžete ju absolvovať aj s deťmi. Čaká na vás podmanivý kus prírody s úchvatnými výhľadmi.

Trenčiansky hrad – 46 km

Trenčiansky hrad je  významná kultúrna pamiatka. Hrad sa vypína na skalnej výšine, na mieste staršieho opevneného hradiska, pod ktorou pôvodne tiekla rieka Váh. Koryto rieky sa neskôr posunulo ďalej.

Hrad Branč – 42 km

Zrúcanina hradu Branč sa vypína na rovnomennom brale Myjavskej pahorkatiny nad obcou Podbranč. Vzhľadom na svoju polohu mal hrad v minulosti strážnu funkciu. Hrad Branč je v súčasnosti pekne upravený, napriek tomu, že z neho po vyhorení ostala už len ruina. Ponúka krásne výhľady na malebný kopaničiarsky kraj.

Kaštiele

Kaštieľ Chtelnica – 21 km

Kaštieľ Chtelnica je dominantou obce s rovnomenným názvom. V 17. storočí sa stal sídlom dobrovodského panstva, ktorým bol dovtedy hrad Dobrá voda. Kaštieľ navštívila dokonca uhorská panovníčka Mária Terézia. V súčasnosti je kultúrnym centrom obce. Sídli v ňom Malokarpatská galéria a Regionálne múzeum.

Kaštieľ v Dolnej Krupej – 40 km

Kaštieľ v Dolnej Krupej je najvýznamnejšou pamiatkou obce. Nachádza sa na okraji rozsiahleho anglického parku. Kaštieľ je spojený s rodinou Brunsvikovcov, pre ktorých bol postavený, ale aj s menom grófky Chotekovej, ktorá tu vytvorila známe rozárium. Viete, ako súvisí kaštieľ v Dolnej Krupej s osobou svetoznámeho skladateľa a hudobného génia Ludwiga van Beethovena?

Historické zaujímavosti

Šikmá veža Vrbové – 10 km

Dominantou mesta Vrbové je šikmá veža. Púta pozornosť každého návštevníka, pretože je naklonená o 99 cm. Veža bola postavená pred asi 200 rokmi po veľkej epidémii cholery, ktorá vtedy postihla celé Slovensko. Zvony na veži odbíjali smrť každého piateho až šiesteho nešťastníka, ktorý umrel na choleru.

Krakovany-Stráže – 11 km

Krakovany – Stráže je obec na Slovensku neďaleko kúpeľného mesta Piešťany. Kedysi to boli samostatné obce, ku ich zlúčeniu došlo až v roku 1944. Stráže sú známe vďaka nálezu bohatých hrobov z doby rímskej, v Krakovanoch sa nachádza gotický kostol v takmer pôvodnej podobe. Prečítajte si o ďalších osudoch týchto pamiatok.

Očkovská mohyla – 13 km

Očkovská mohyla, na prvý pohľad nezaujímavý, miestami zanedbaný objekt, v skutočnosti unikátna pamiatka medzinárodného významu. Je to mohyla náčelníka velatickej kultúry z doby bronzovej. Mohyla v Očkove je dôkazom prítomnosti ľudí v jej okolí od najstarších dôb až do novoveku, čo potvrdzujú aj ďalšie pamiatky v jej areáli. Aké to sú, sa dozviete v článku.

Slovanské hradisko Valy Bojná – 23 km

Pri návšteve slovanského hradiska Valy v Bojnej sa ocitnete v minulosti a zistíte kde a ako žili ľudia pred cca 1200 rokmi. V areáli nájdete modelové rekonštrukcie Veľkomoravských obydlí a hospodárskych stavieb. Je to najväčšie slovanské archeologické nálezisko na Slovensku.

Trnava – slovenský malý Rím – 37 km

Pre siluetu historického centra Trnavy sú typické kostolné veže. Vďaka nim dostalo mesto prívlastok slovenský malý Rím. V minulosti bola Trnava nielen náboženským, ale aj kultúrnym centrom Uhorska. Vedeli ste, že sa nazýva aj mesto pod mestom? Keďže Trnava bola kedysi známa aj výrobou vína, možno tušíte s čím súvisí tento ďalší prívlastok.

Aponiovská historická knižnica v kaštieli v Oponiciach – 38 km

Aponiovská historická knižnica v kaštieli v Oponiciach je najkrajšia interiérová knižnica na Slovensku. Okrem svojho interiéru zaujme predovšetkým svojím obsahom. Vzácne diela písané v 12 tich jazykoch v pôvodných vydaniach z rokov 1515 až 1940. Nahliadnuť do historických kníh a preštudovať ich je možné len so súhlasom Slovenskej národnej knižnice.

Nitra a jej historické pamiatky – 50 km

Ak by sme chceli spočítať všetky historické pamiatky Nitry, trvalo by nám to hodnú chvíľu. Spoznajte s nami tie najkrajšie a najnavštevovanejšie pamiatky Nitry ako Nitriansky hrad či kalváriu, prejdite sa po jeho romantických uličkách a vychutnajte si jej historickú atmosféru.

Sakrálne pamiatky

Veľkomoravské hradisko Ducové – 9 km

Medzi obcami Ducové a Hubina, priamo nad cestou z Piešťan do Beckova, sa nachádza významná archeologická lokalita - veľkomoravské hradisko. Veľkomoravský dvorec Ducové leží na skalnatom výbežku Kostolec v nadmorskej výške 240 m.n.m. Hradisko Kostolec patrí medzi významnú slovanskú lokalitu, vyhlásenú za národnú kultúrnu pamiatku.

Rotunda sv. Juraja Nitrianska Blatnica – 11 km

Rotunda sv. Juraja, najstarší zachovaný kostolík na Slovensku a v stredovýchodnej Európe a jedna z mála zachovaných stavieb u nás z 9. - 10 storočia. Ide o jedno z najvýznamnejších pútnických miest na Slovensku. Nachádza sa v horách pod hrebeňom vrchu Marhát v pohorí Považský Inovec nad obcou Nitrianska Blatnica.

Románsky kostol v Dechticiach – 24 km

Románsky kostol v Dechticiach je najvýznamnejšia pamiatka obce. Kostol sa pýši nielen jedinečnými freskami v interiéri, ale aj exteriér je unikátny. A to vďaka vodorovným pásom z tvarovaných tehál, čo je na Slovensku skutočne ojedinelé. V neskoršom období fasádu upravili a namaľovali iluzívne kvádrovanie, ktoré vidíme aj dnes.

Kláštor Katarínka – 30 km

Kláštor Katarínka, ukrytý hlboko v malokarpatských lesoch Vás ohúri svojou majestátnosťou a neobyčajnou atmosférou. Je to ruina františkánskeho kláštorného komplexu, postavená v roku 1618. Nachádza sa na západnom Slovensku nedaľeko obcí Dechtice a Naháč, asi 30 km od Piešťan smerom na západ.

Múzeá a galérie

Podjavorinské múzeum – 20 km

Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom je vysunutou expozíciou Trenčianskeho múzea. Sídli v barokovej budove zvanej Gilániho dom. Múzeum sa špecializuje predovšetkým na výskum literárnej histórie, ale nájdete tu aj časť venovanú histórii, ľudovej kultúre a cirkevnej histórii mesta.

Čachtické múzeum – 20 km

Ak navštívite neslávne preslávený Čachtický hrad, zastavte sa aj v obci Čachtice v Draškovičovom kaštieli, ktorý v súčasnosti slúži ako Čachtické múzeum. Môžete si tu pozrieť dobové oblečenie Čachtickej pani Alžbety Báthoryovej, známej ako krvavá grófka, ale aj šperky, portréty šľachticov, historické zbrane a rôzne artefakty z ľudovej kultúry obce.

Vlastivedné múzeum v Hlohovci – 21 km

Vlastivedné múzeum v Hlohovci sa nachádza v budove františkánskeho kláštora z 15. storočia. Je to jeden z najväčších historických objektov v meste Hlohovec. Nachádza sa tu vzácna expozícia františkánskeho rádu, ale aj pamiatky pochádzajúce zo zámku Hlohovec a bohatá entomologická zbierka.

Múzeum M. R. Štefánika a Mohyla M. R. Štefánika – 24 / 34 km

V rodnom dome M. R. Štefánika v Košariskách bolo otvorené múzeum, ktoré nesie jeho meno. Nad obcou Košariská sa na vrchu Bradlo týči Mohyla M. R. Štefánika, ktorá je miestom jeho posledného odpočinku a zároveň pamätníkom a národnou kultúrnou pamiatkou.

Múzeum socializmu a studenej vojny v Alekšinciach – 35 km

Múzeum socializmu a studenej vojny sa nachádza v bývalom kryte civilnej ochrany sedem metrov pod zemou v obci Alekšince. Mnohí prejdú okolo neho, bez toho, aby vedeli, čo sa v malom dome pri lese skrýva. Ukrýva v sebe vstup do veliteľského stanovišťa, ktorý sa pretvoril na múzeum.

Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne – 50 km

Galéria M. A. Bazovského je multikultúrnym priestorom, ktorého služby sú určené pre laickú i odbornú verejnosť. Orientuje sa na výtvarné umenie 20. a 21. storočia. Nájdete tu diela umelcov z trenčianskeho regiónu, ale na svoje si prídu aj priaznivci hudby, filmu a umeleckého slova.

Prírodné zaujímavosti

Vodná nádrž Sĺňava – 4 km

Vodná nádrž Sĺňava je obľúbenou letnou rekreačnou oblasťou pri kúpeľnom meste Piešťany. Na svoje si prídu hlavne milovníci vodných športov, ale aj rybári. Ideálne miesto na strávenie dovolenky pre celú rodinu aj vďaka bohatým možnostiam ubytovania v blízkosti vodnej nádrže. V okolí priehrady je vybudovaná 12 km dlhá vyasfaltovaná cyklotrasa.

Skalka – Hubina – 6 km

Neveľký kopec Skalka nad obcou Hubina je porastený lesom, avšak miestami prechádza do lúk plných rozmanitých kvetov a bylín. Skalka je nenáročným a obľúbeným výletným miestom, vhodným pre seniorov aj rodiny s deťmi.

Čertova pec – 7 km

Ak chcete vedieť, kde žil neandertálsky človek, navštívte jaskyňu Čertova pec. Krasová jaskyňa Čertova pec patrí medzi najstaršie jaskynné osídlenie na Slovensku z doby kamennej. Je to významná archeologická a paleontologická lokalita.

Haluzická tiesňava – 32 km

Haluzická tiesňava je jedinečná prírodná pamiatka vyhĺbená miestnym potokom. Je jednou z najväčších rarít Slovenska. Uchváti vás svojou atmosférou a divokou vegetáciou, ktorá pripomína tropický prales. Čiastočne sa podarilo zamedziť jej prehlbovaniu, do šírky však stále rastie. Navštívte ju čím skôr, pretože o rok môže vyzerať už celkom inak.

Jaskyňa Driny – 42 km

Jaskyňa Driny je jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku. Patrí medzi najvýznamnejšie turistické atrakcie v Malých Karpatoch. Výzdobou možno nie je bohatá ako ostatné slovenské jaskyne, ale určite stojí za návštevu. Nachádza sa v nej najkrajší krasový útvar, unikát na Slovensku s názvom Slonie uši.

Zobor – 52 km

Hovorí sa, že mesto Nitra bolo založené na siedmich pahorkoch ako Rím. Jedným z nich je vrch Zobor. Ide o vyhľadávanú turistickú lokalitu s bohatou históriou. Kedysi tu bolo hradisko, stál tu aj prvý benediktínsky kláštor. Na Zobor vedie viacero turistických chodníkov, jedná sa o nenáročný výstup vhodný pre rodiny s deťmi.

Ostatné

Park miniatúr Podolie – 11 km

Ak si chcete urobiť výlet s rodinou alebo sa zaujímate o hrady a zámky na Slovensku, určite navštívte Park miniatúr Podolie. Mnohé z vystavovaných modelov už zanikli a práve tu nájdete ich vedecké rekonštrukcie. Vďaka nim budete vedieť ako niektoré hrady vyzerali v čase ich najväčšej slávy. Aj preto je tento projekt jedinečný.

Rozhľadňa na Marháte – 15 km

Rozhľadňa na Marháte stojí na mieste niekdajšieho hradiska, na rozhraní Považia a Ponitria. Vďaka nenáročnému výstupu je obľúbeným cieľom výletov jednotlivcov, rodín s deťmi, ale aj cyklistov. K rozhľadni sa dostanete z niekoľkých strán. Na vrchole vás čakajú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Hlohovecký zámok, historická fotografia

Zámok Hlohovec

Zámok Hlohovec je najvýznamnejšia pamiatka mesta Hlohovec. Okrem prehliadky zámku sa môžete prejsť po rozsiahlom parku s francúzskymi terasami, jazierkom, empírovým divadlom a jazdiarňou. História zámku je spojená nielen s viacerými šľachtickými rodmi, ale v 20. storočí tu […]

Zámok Hlohovec Čítať viac

Návrat hore