> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Piešťany

Kúpele Piešťany

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_c06a5e91d9a5aee69d8090767a2b1d20"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Kúpeľný park v Piešťanoch pred Thermia Palace

Kúpeľné mesto Piešťany leží 86 km severne od hlavného mesta Slovenska. Veľkosťou ho môžeme zaradiť medzi stredne veľké mestá, avšak čo sa týka popularity medzi turistami, ľahko porazí aj rozlohou väčších konkurentov. Vďačí za to najmä svetoznámym kúpeľom, ktoré lákajú hostí z celého sveta už niekoľko storočí. 

Relax v kúpeľoch ale nie je jediným dôvodom na návštevu Piešťan. Okrem unikátnych prírodných zdrojov vie toho mesto ponúknuť ešte omnoho viac. Ide tak o výbornú lokalitu na liečebnú dovolenku spojenú s množstvom zážitkov. 

Turistické zaujímavosti v Piešťanoch

V meste Piešťany sa nachádza množstvo turistických atrakcií. Milovníci histórie a archeológie si prídu na svoje v Balneologickom múzeu Imricha Wintera. Jeho súčasťou sú aj vysunuté expozície Pamätná izba Ivana Krasku a Vila dr. Lisku, ktorá vás oboznámi s dejinami piešťanských kúpeľov. Na obdivovateľov vojenskej techniky či iných druhov vozidiel čakajú Vojenské historické múzeum a Múzeum veteránov. 

Nádych romantiky a pohody dodá prechádzka unikátnym Kolonádovým mostom na Kúpeľný ostrov, ktorý ponúka pokojné prostredie kúpeľného parku a nádherné historické budovy liečebných domov. 

Treba zažiť

Bahnisko/Zrkadlisko

Bahnisko a zrkadlisko predstavujú najznámejšie piešťanské procedúry. Absolvovať ich môžete v historických priestoroch liečebného domu Irma, ktoré dodávajú procedúram nenahraditeľné čaro. 

Zrkadlisko predstavuje bazén napustený piešťanskou liečivou vodou s teplotou 38 – 39°C. Kúpanie v bazéne prebieha bez plaviek, približne 15 minút. Po kúpaní v zrkadlisku nasleduje kúpanie v bahnisku. Bahnisko je bazén, ktorého dno tvorí 10 až 30 cm vrstva piešťanského liečivého bahna. Kúpanie v tomto bazéne sa odporúča maximálne na 10 minút. Procedúry končia suchým zábalom v dĺžke 20 minút.

Najlepšie je sa do bahniska a zrkadliska objednať vopred. Urobiť tak môžete telefonicky alebo emailom. Kontakty nájdete na oficiálnej stránke kúpeľov Piešťany. 

Prechádzka kúpeľným parkom a nábrežím Váhu

Piešťanský kúpeľný park ukrýva cudzokrajné dreviny, malú zoologickú záhradu, historické budovy, sochy, fontány a rôzne ďalšie zaujímavosti. Pokoj piešťanského Kúpeľného ostrova a prechádzku parkom by si preto nemal nechať ujsť žiadny návštevník mesta Piešťany. Z centra mesta sa do kúpeľného parku dostanete po Kolonádovým moste. Priamo z parku je možné prejsť aj na nábrežie Váhu, ktoré má svoje nezabudnuteľné čaro najmä v čase západu slnka. 

Plavba loďou po Váhu

Spoznať Piešťany a blízke okolie môžete vďaka vyhliadkovej plavbe po Váhu loďou Trajan. Loď ponúka uzatvorenú palubu aj slnečnú terasu. Absolvovať plavbu je vďaka tomu možné aj za daždivého počasia. Vybrať si môžete z dvoch druhov plavby – kratší 55 minútový okruh alebo dlhý 80 minútovú okruh. Plavba začína aj končí pri Kolonádovom moste. Počas plavby si môžete vychutnať aj občerstvenie. 

Loď je v prevádzke v závislosti od počasia počas hlavnej turistickej sezóny. Plavbu je potrebné rezervovať vopred telefonicky.

Muchova freska

Svetoznámy maliar Alfons Mucha navštevoval v rokoch 1929 – 1932 piešťanské kúpele spolu so svojou chorou dcérou. V roku 1932 namaľoval z vďačnosti za uzdravenie svojej dcéry pre kúpele obraz s názvom Buď pozdravený, požehnaný prameň života – Salutis Fons Benedicta ave

Muchova freska je umiestnený v jedálni hotela Thermia Palace nad dverami v päťuholníkovom výklenku. Hlavným motívom diela je uzdravenie dievčaťa sediaceho v kresle, ktorá znázorňuje maliarovu dcéru. 

Vlek na vodné lyže

Vodná nádrž Sĺňava, nachádzajúca sa kúsok od mesta Piešťany, je hotovým rajom pre všetkých milovníkov vodných športov. Okrem iného si tu môžete vyskúšať aj vodné lyžovanie s pomocou wakeboardového vleku. Atrakcia je určená širokej verejnosti a prispôsobená tak, aby si na svoje prišli  začiatočníci, mierne pokročilí aj skúsení vodní lyžiari každého veku.

Okúpať sa na termálnom kúpalisku Eva

Kto by nepoznal termálne kúpalisko Eva v Piešťanoch. Okrem toho, že sa radí medzi naše národné kultúrne pamiatky, ponúka areál plný stromov a športového vyžitia. Nachádza sa priamo na Kúpeľnom ostrove. Oddýchnuť si môžete počas letných mesiacov v bazénoch s teplotou vody 27 – 38°C. Nachádza sa tu otvorený 50-metrový bazén, kľudový bazén a detský bazén. Krytý 25 m bazén je v súčasnosti mimo prevádzky.  

Zahrať si golf na jednom z prvých golfových ihrísk na Slovensku

9-jamkové golfové ihrisko sa nachádza priamo na Kúpeľnom ostrove. Rodina Winterovcov zorganizovala slávnostné otvorenie 26. júla 1914. O ihrisku v tom čase napísal anglický športový denník, že sa jedná o najkrajšie golfové ihrisko na kontinente, ležiacom medzi Karpatským pohorím, riekou Váh a len 5 minút chôdze od slávneho hotela Thermia Palace. Od januára 2013 je golfové ihrisko v nájme Golf & Country Club Piešťany.

Posedieť si na káve v historickej Thermii Palace

Hotel Thermia Palace patrí medzi najstaršie hotely na Slovensku a je tiež secesným skvostom a pýchou Piešťan. Hotel spolu s kúpeľmi Irma dala postaviť firma Alexander Winter a synovia na mieste krčmy „U bosého“. Vo svojej dobe bol najmodernejším hotelovým a liečebným komplexom v strednej Európe. Posedieť na káve si môžete v kaviarni Alexander alebo v reštaurácii, ktorá je najkrajším priestorom hotela. 

Fotogaléria zaujímavostí

Tipy na výlety v okolí Piešťan

Okolie Piešťan ponúka možnosti na zaujímavé výlety. Na svoje si prídu hlavne milovníci histórie. Okrem množstva sprístupnených archeologických lokalít ako Veľkomoravské hradisko Ducové-Kostolec, či najväčšie slovanské nálezisko Bojná Valy s rekonštrukciou slovanských obydlí, sa v okolí Piešťan nachádza niekoľko hradov. Vznikli na obranu hranice Uhorska pred nepriateľmi a na ochranu obchodnej cesty vedúcej Považím. Aj keď z nich ostali len ruiny, sú veľmi dobre zachované a určite stoja za návštevu. Spomenieme hrad Tematín, Čachtický hrad, hrad Beckov, Topoľčiansky, Ostrý Kameň či Oponický hrad

Túžite vidieť, ako vyzerali tieto a mnohé ďalšie hrady v čase ich najväčšej slávy, kým ešte neboli ruinami? Urobte si výlet do Parku miniatúr v Podolí. Nájdete tu vedecké rekonštrukcie hradov z celého Slovenska.

Ak budete v Oponiciach, nezabudnite si pozrieť aj priestory najkrajšej interiérovej knižnice na Slovensku – Aponiovskú historickú knižnicu s množstvom vzácnych diel v kaštieli Chateau Apponyi, ktorý v súčasnosti slúži aj ako 4* hotel. Milovníkom prírody a turistiky odporúčame nenáročný výstup na neďaleký vrch Skalka nad obcou Hubina, či návštevu jaskyne Čertova pec s najstarším jaskynným osídlením na Slovensku pri Radošinej. O niečo ďalej severne od Piešťan sa nachádza slovenská rarita, Haluzická tiesňava s divokou vegetáciou, pripomínajúcou prales.

Z povojnového obdobia v okolí Piešťan je zaujímavé Múzeum socializmu a studenej vojny, ktoré sa nachádza 7 metrov pod zemou, v neďalekých Alekšinciach. Ďalej do histórie vás prenesie pútavá a chvíľami až desivá história Mohyly v Očkove.

Odporúčame

Viaceré atrakcie v okolí Piešťan sa dajú navštíviť aj v rámci jedného celodenného výletu. Pripravili sme pre vás pár tipov na celodenné výlety: 

  1. Piešťany – Šikmá veža VrbovéKrakovany-StrážePark miniatúr Podolie
  2. Piešťany – Čachtické múzeumČachtický hrad
  3. Piešťany – Veľkomoravský dvorec Ducovéhrad Tematín 
  4. Piešťany – NitraZobor

Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Piešťany a okolie. Určite si tam nájdete zaujímavosť kam sa s chuťou vydáte na výlet.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • V piešťanskom kúpeľnom parku sa nachádzajú teplé jazierka s termálnou vodou a korytnačkami.
  • Hlavným symbolom piešťanských kúpeľov je páv. Nájdete ho na rôznych obrazoch v rámci kúpeľných objektov. Krásou živých pávov sa môžete pokochať počas prechádzky kúpeľným parkom.
  • V Piešťanoch bolo v roku 1914 otvorené prvé golfové ihrisko na Slovensku. Zahrať si golf na kúpeľnom ostrove môžete dodnes.
  • Hlavný dopravným prostriedkom obyvateľov Piešťan v rámci mesta je bicykel.

História piešťanských kúpeľov a Piešťan

Prvá písomná zmienka o meste Piešťany pochádza z roku 1113, no dnešné územie mesta bolo pravdepodobne osídlené už omnoho skôr. Od 16. storočia, kedy okolo miestnych liečivých prameňov vznikla osada Teplice, sú dejiny mesta úzko späté s rozvojom kúpeľníctva. 

Prvá písomná zmienka o kúpeľoch Piešťany pochádza z roku 1549. Prvé kúpeľné domy tu začali vznikať koncom 18. storočia. Oficiálnu prevádzku kúpele zahájili v roku 1830. Najvýznamnejšími majiteľmi piešťanských kúpeľov bola rodina Winterovcov. Práve im vďačia kúpele za svoju celosvetovú slávu. 

Počas svojej existencie mesto Piešťany vystriedalo viacero názvov – Pescan, Piesthen, Pöstény, Teplicz či Piestyan. Názov Piešťany sa používa od roku 1920. 

Praktické informácie

Doprava

Priamo do Piešťan vedie diaľnica z Bratislavy a zo Žiliny. Do mesta jazdia autobusy, vlaky a nachádza sa tu aj medzinárodné letisko. Železničná stanica aj autobusová stanica v Piešťanoch sa nachádzajú v blízkosti centra mesta. Letisko Piešťany leží približne 5 km od mesta. Lietajú z neho charterové linky do Turecka a Egypta. 

Na prepravu v rámci mesta môžete využiť MHD, miestne taxislužby aj obľúbený dopravný prostriedok miestnych obyvateľov – bicykel. Požičať, alebo uschovať ten svoj, si ho môžete vo viacerých miestnych hoteloch, napríklad vo wellness hoteli Park, v hoteli Máj a vybraných kúpeľných hoteloch. 

Parkovanie

V meste sa nachádza množstvo parkovísk, pričom väčšina je spoplatnená a to vrátane sviatkov a víkendov. V centre mesta môžete parkovať na vyznačených parkovacích miestach. Úhrada parkovného je možná prostredníctvom parkovacieho automatu, ktorý umožňuje aj platby kartou či telefónom.  

Obľúbeným parkoviskom v Piešťanoch je kryté parkovisko obchodného centra Aupark. Aj tu je parkovanie spoplatnené. 

Vlastné parkovisko poskytuje aj väčšina piešťanských hotelov. Niekde je parkovanie už v cene pobytu, inde si zaň budete musieť priplatiť. Parkoviská sa nachádzajú aj pri jednotlivých hoteloch na Kúpeľnom ostrove. Parkovať tu môžu aj návštevníci, ktorí nie sú ubytovaní v niektorom z hotelov. Vjazd na kúpeľný ostrov je však spoplatnený. 

Turisticko-informačná kancelária 

Počas hlavnej turistickej sezóny je kancelária k dispozícii 7 dní v týždni.

Piešťanské informačné centrum
Pribinova 2, 921 01 Piešťany

Hlohovecký zámok, historická fotografia

Zámok Hlohovec

Zámok Hlohovec je najvýznamnejšia pamiatka mesta Hlohovec. Okrem prehliadky zámku sa môžete prejsť po rozsiahlom parku s francúzskymi terasami, jazierkom, empírovým divadlom a jazdiarňou. História zámku je spojená nielen s viacerými šľachtickými rodmi, ale v 20. storočí tu […]

Zámok Hlohovec Čítať viac

Návrat hore