Skalka – Hubina

Neveľký kopec Skalka nad obcou Hubina je porastený lesom, avšak miestami prechádza do lúk plných rozmanitých kvetov a bylín. Vyhliadka Skalka nad Hubinou je nenáročným a obľúbeným výletným miestom, vhodným pre seniorov aj rodiny s deťmi.

Na vrchole stojí dvojkríž a pozostatky vysielača

Skalka vďačí za svoj názov skalisku

Skalka zrejme vďačí za svoj názov skalisku, ktoré vystupuje z jeho vrcholovej časti vo výške 377 m. n. m. Na vrchole sa nachádza slovenský dvojkríž a pozostatok vysielača. Z vrchu Skalky sa naskytajú malebné výhľady na okolité pohoria, ale i blízke či vzdialenejšie mestá a obce.

Pokiaľ sa na Skalku vyberiete v jarnom alebo letnom období, môžete si pochutnať aj na lesných jahodách. Zo Skalky sa vám naskytne výhľad na Hubinu, Kostolec, Moravany nad Váhom, ale aj na kúpeľné mesto Piešťany. Z opačnej strany uvidíte hrad Tematín. Zaujímavé je aj okolie, kde sú rôzne skalné útvary.

Trasa

Východiskovým bodom na Skalku je lesná cesta oproti katolíckemu kostolu v obci Hubina. Povedie vás modrá značka chodníkom sv. Cyrila a Metoda, smerujúca na Skalku, ktorá následne pokračuje na Gonove lazy. Chodník má len mierne stúpanie, ale je upravený a zjavne aj často navštevovaný. Cestou prídete na čistinu, kde je prístrešok, ohnisko a sedenie. Je to krátka prechádzková trasa s dĺžkou asi 1,2 kilometra, vhodná pre seniorov aj rodiny s deťmi. 

Fotografie

Obec Hubina

Hubina leží neďaleko Piešťan v Považskom Inovci a patrí k tematínskej horskej skupine. Obcou Hubinský potok. Pri zvonici z 18. storočia, tzv. Šikmej veži sa nachádza informačná tabuľa náučného chodníka Považský Inovec, kde si môžete prečítať informácie o geografii, histórii, ale aj faune a flóre okolia Hubiny.

Šikmá veža v Hubinej je vysoká 12 metrov a má asi 40 cm odklon od vertikály. Pokiaľ by bola vysoká ako šikmá veža vo Vrbovom, presahovala by naklonenie 1 m, čo znamená viac ako v prípade vrbovskej zvonice. V obci sa okrem toho nachádza upravený židovský cintorín s asi dvadsiatimi pomníkmi, umiestnený v lese pri potoku pod cintorínom.

Ak chcete prechádzku v prírode spojiť s poznávaním našej histórie, odporúčame vám návštevu neďalekej významnej archeologickej lokality. Z obce Hubina sa totiž dostanete aj na Veľkomoravské hradiska Kostolec – Ducové.

Doprava na Skalku z kúpeľov Piešťany

Obec Hubina je vzdialená asi 8 km od Piešťan. Vedie sem cesta II/499 a II/507, autom vám cesta potrvá ani nie 15 minút.

Hubina je dobre dostupná aj autobusovou dopravou, z Piešťan sem premáva priamy autobusový spoj. Možno aj preto je vyhliadka Skalka Hubina obľúbeným výletným miestom pre klientov užívajúcich si kúpeľný pobyt v Piešťanoch.

Parkovanie

Parkovať môžete priamo v obci Hubina. 

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Skalka nad obcou Hubina je prístupná celoročne bez poplatkov a obmedzení.

Postrehy návštevníkov

Pekná lokalita s dobrým prístupom po lúkach a s parádnymi výhľadmi,ktoré si treba prísť vychutnať osobne.Doporučujem mať ďalekohľad,hlavne pre hrad Tematín.Na vrchole je ohnisko,kde je nachystané aj drevo.Vyzerá to tak,že sa tam o to niekto stará.Výborné miesto pre návštevu s deťmi.
Roberto R.

Výstup absolútne nenáročný, do hodiny ste na vrchole a zvládnu ho aj rodiny s deťmi. Výhľady pri peknom počasí na všetky strany. Určite neoľutujete
Marek G.

GPS súradnice

Skalka Hubina: 48.6236794°, 17.8952531°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Slovanské hradisko Valy Bojná Slovanské hradisko Valy Bojná

Pri návšteve hradiska Valy-Bojná sa ocitnete v minulosti a zistíte, kde a ako žili ľudia pred cca 1200 rokmi. V areáli nájdete modelové rekonštrukcie veľkomoravských obydlí a hospodárskych stavieb. Je to najväčšie slovanské archeologické nálezisko na Slovensku.

Zistiť viac
Jaskyňa Čertova pec Čertova pec

Ak chcete vedieť, kde žil neandertálsky človek, navštívte jaskyňu Čertova pec. Krasová jaskyňa patrí medzi najstaršie jaskynné osídlenie na Slovensku z doby kamennej. Okolie jaskyne patrí medzi významné archeologické a paleontologické lokality.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore