Čertova pec – sídlo lovcov z doby kamennej

Ak chcete vedieť, kde žil neandertálsky človek, navštívte jaskyňu Čertova pec. Krasová jaskyňa patrí medzi najstaršie jaskynné osídlenie na Slovensku z doby kamennej. Je to významná archeologická a paleontologická lokalita.

Jaskyňa Čertova pec

Archeologické výskumy jaskyne Čertova pec

Verejnosti málo známu, no vzácnu jaskyňu Čertova pec spomína už Matej Bel v roku 1742 vo svojich Notitia Hungariae novae historico geographica pod slovenským názvom Csertowa Pecz. Pod maďarským názvom Ördögkemencze sa uvádza v monografii Nitrianskej župy z roku 1898

V roku 1932 sa o jaskyni, ako možnom úkryte pravekého človeka, prvýkrát zmienil archeológ Národného múzea v Prahe Jiří Neustupný. Následne v roku 1937 našiel nemecký archeológ Lothar Franz Zotz v jaskyni zlomky mamutoviny a dva pazúrikové úštepy z doby kamennej. V rokoch 1958 až 1961 sa uskutočnil výskum na Čertovej peci pod vedením archeológa Juraja Bártu z archeologického ústavu SAV v Nitre. Ten potvrdil osídlenie z obdobia paleolitu, eneolitu, staršej železnej doby, stredoveku, ako aj novoveké nálezy.

V roku 1981 jaskyňu Čertova pec vyhlásili za chránený prírodný výtvor. Prírodnou pamiatkou bola vyhlásená v roku 1994.

Výlet k Čertovej peci môžete spojiť aj s rodinným pobytom v kúpeľoch Piešťany a užiť si tak ešte viac nezabudnuteľných rodinných chvíľ. V okolí Piešťan nájdete množstvo ďalších atrakcií ako stvorených pre deti, napríklad Park miniatúr v Podolí a Jaskyňu Driny.

Míľniky

  • v staršej dobe kamennej bolo zistené viacvrstvové osídlenie;
  • stredný paleolit reprezentuje moustierská kultúra, kedy ju obýval človek neandertálskeho typu; 
  • v mladšom paleolite bolo zistené osídlenie kultúry szeletien; 
  • 1742 Matej Bel spomína jaskyňu pod slovenským názvom Csertowa Pecz;
  • 1937 v jaskyni boli nájdené predmety, ktoré dokazujú paleolitické osídlenie;
  • 1958 – 1961 archeologický výskum pod vedením Juraja Bártu potvrdil osídlenie z obdobia paleolitu, eneolitu, staršej doby železnej, stredoveku a takisto novoveké nálezy;
  • 1981 vyhlásená za chránený prírodný výtvor;
  • 1994 vyhlásená za prírodnú pamiatku.

Fotografie

Vedeli ste, že?

  • Jaskyňa je obojstranne priechodná, dlhá 27 m, široká 6 m a jej maximálna výška je 4,6 m;
  • V jaskyni sa v minulosti ukrývali údajne aj zbojníci, ktorí lúpili na neďalekej hradskej spájajúcej Nitru s Piešťanmi;
  • Kamenné nálezy a ulitníky z tejto lokality možno spájať s nálezmi z oblasti Čierneho mora;
  • Obec plánovala realizovať v jaskyni paleolitický skanzen s odbornými textami a figurínami neandertálcov v životnej veľkosti, avšak úsilie stroskotalo na nedostatku financií.

Povesť o Čertovej peci 

Čertova pec vznikla prietokom vody, tzv. erozívnou činnosťou. Radošinčania však veria povesti, že ju vyhĺbili čerti, a preto dostala pomenovanie Čertova pec.

Trasa

Z jaskyne Čertova pec sa dostanete žltou turistickou značkou k motorestu Čertova pec. Odtiaľ vedie modrá turistická značka 2417 v dĺžke 9,9 km až ku Kolonádovému mostu do Piešťan. Celá trasa je nenáročná a zvládnete ju aj s malými deťmi. Ak budete mať šťastie, cestou k jaskyni stretnete aj pár voľne pobehujúcich domácich zvieratiek, čo poteší hlavne nielen tých najmenších.

Jaskyňa je prístupná celoročne voľne bez poplatkov a obmedzení.

Doprava k Čertovej peci

Čertova pec sa nachádza v katastrálnom území Radošina, v okrese Topoľčany pri ceste II/499 vedúcej z Piešťan do Topoľčian. Z Topoľčian je jaskyňa vzdialená asi 23 km, z Piešťan 10 km.

Ak sa k jaskyni vyberiete z juhu od Hlohovca, ktorý je vzdialený 22 km, povedie vás cesta II/507 a z Radošinej II/499. Z Hlohovca, Topoľčian aj Piešťan sem premávajú priame autobusové spoje. Od zastávky je jaskyňa vzdialená asi 5 minút chôdze.

Ako sa dostať z kúpeľného mesta Piešťany k jaskyni Čertova pec

Jaskyňa sa nachádza asi 10 km od kúpeľného mesta Piešťany v katastrálnom území obce Radošiná. Verejnou autobusovou dopravou z Piešťan do Radošinej, vystúpite na zastávke Radošiná, Čertova pec. Od motorestu je to k jaskyni približne 5 minút chôdze po vyznačenom chodníku. 

Parkovanie

Pri motoreste Čertova pec, ktorý je vzdialený od jaskyne niekoľko minút pešo. 

Mapa miesta

GPS súradnice

Čertova pec: 48.56034°, 17.91513°

Postrehy návštevníkov

Pekné prostredie a nenáročná trasa.Úžasne nám spestrila táto, pre nás neplánovaná, zastávka dník.
Hana R.

Super miesto pre oddych. Odporúčam navštíviť. Veľa rodín s malými deťmi tam chodia. Odporúčam vziať so sebou suchý chlebík sú tam jelene, srnky, kozičky, prasiatka.
P.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Východ slnka z rozhľadne Marhát Rozhľadňa na Marháte

Rozhľadňa na Marháte stojí na mieste niekdajšieho hradiska, na rozhraní Považia a Ponitria. Vďaka nenáročnému výstupu je obľúbeným cieľom výletov jednotlivcov, rodín s deťmi, ale aj cyklistov. Na vrchole vás čakajú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Zistiť viac
Rotunda sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici Rotunda svätého Juraja

Rotunda svätého Juraja v Nitrianskej Blatnici je najstarší zachovaný kostolík na Slovensku. Ide o jedno z našich najvýznamnejších pútnických miest. Nachádza sa v horách pod hrebeňom vrchu Marhát v pohorí Považský Inovec nad obcou Nitrianska Blatnica.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore