Slovanské hradisko Valy Bojná

Pri návšteve slovanského hradiska Valy-Bojná sa ocitnete v minulosti a zistíte, kde a ako žili ľudia pred cca 1200 rokmi. V areáli nájdete modelové rekonštrukcie veľkomoravských obydlí a hospodárskych stavieb. Je to najväčšie slovanské archeologické nálezisko na Slovensku.

Slovanské hradisko Valy Bojná

Archeologické aktivity v Bojnej – významnom veľkomoravskom centre

V okolí piešťanských kúpeľov nájdete hneď niekoľko pozostatkov významných slovanských pevností. Ak patríte k milovníkom histórie určite si nenechajte ujsť návštevu hradiska Bojná, ktoré je aj súčasťou náučného chodníka Považský Inovec, či návštevu Nitry, kde Nitriansky hrad je postavený na mieste mohutného slovanského hradiska.

Bojná Valy bola jednou z najvýznamnejších pevností a sídiel svojej doby. Svedčí o tom aj rozloha tohto areálu, ktorý má cca 12 hektárov. Areál je obohnaný priekopami a valom. Slovanské hradisko Valy vzniklo pravdepodobne na prelome 8. a 9. storočia ako súčasť Nitrianskeho kniežatstva a neskôr Veľkomoravskej ríše. Vďaka archeologickým výskumom sa dozvedáme o živote vtedajšej spoločnosti. 

Zabudnuté bohatstvo Hradiska Valy-Bojná

Nálezy pozlátených plakiet a bronzového zvonu sú doklady najstaršieho kresťanstva na našom území a to pred príchodom Cyrila a Metoda v roku 863. Písmená na plakete napísané latinkou môžeme považovať za prvý fyzický doklad “písomníctva” u nás v dobe veľkomoravskej. Bojniansky zvon patrí k malej skupinke najstarších kresťanských zvonov, ktoré poznáme. Plakety ako aj zvony sú veľkou výnimočnosťou v celoeurópskom meradle.

V centrálnej časti hradiska archeológovia odkryli slovanské obydlia. Sú to buď do zeme zahĺbené tzv. zemnice, ale i nadzemné domy, veľké zhruba 3 x 3 m. V areáli sa našli aj výrobné dielne. Významný je aj nález sekerovitých hrivien, vtedajšieho platidla. Nález koncového kovania pošvy meča s vyobrazením rajských vtákov, krúžiacich okolo kríža, nemá vo svete na slovanských archeologických lokalitách obdobu. Dokumentuje prítomnosť najvyššej spoločenskej vrstvy tej doby v Bojnej.  

Severne od lokality sa nachádzali rozsiahle zdroje zlata a drahých kovov. Pridávalo to k hospodárskemu významu lokality. Valy boli súčasťou rozvetvenej siete opevnení v katastri obce Bojná. Cez obe brány hradiska prechádza diaľková komunikácia. Východná brána, ktorá bola skúmaná, sa zachovala v takom stave, že sa mohlo pristúpiť k jej rekonštrukcii na základe presných archeologických údajov. 

Bojná je jednou z mála lokalít, kde po zániku už nepokračovalo trvalé osídlenie a zničené hradisko postupne upadlo do zabudnutia.

Archeologické múzeum Veľkej Moravy v Bojnej

Archeologické múzeum Veľkej Moravy zriadila obec Bojná v roku 2012 ako muzeálnu expozíciu pri Slovenskom národnom múzeu. Múzeum spolu s regionálnym informačným centrom nájdete v samostatnej časti budovy obecného úradu v centre obce. Nájdete tu informácie o archeologických náleziskách v obci Bojná a z archeologických výskumov na hradisku.

Ak sa zaujímate o históriu, navštívte aj Balneologické múzeum v neďalekom kúpeľnom mestečku Piešťany, kde nájdete množstvo zaujímavých expozícií, nielen archeologickú.

Fotogaléria

Trasa na hradisko Bojná

Cesta pešo nie je vôbec krátkou prechádzkou a čaká vás aj strmšie stúpanie. Autom sa dostanete pod hradisko až k nápisu Valy. Prechod autom až sem je povolený len do 17tej hodiny. Odtiaľ cesta cez les trvá asi polhodinu ku vstupnej bráne. Ak budete pokračovať ďalej cez les, prídete k drevenicovej dedinke a náleziskám.

Doprava

Hradisko Valy Bojná sa nachádzajú asi 23 km od Piešťan. Vďaka tomu, je návšteva hradiska v Bojnej aj obľúbeným výletom kúpeľných hostí užívajúcich si pobyt v kúpeľoch Piešťany. Obec Bojná leží na ceste medzi Piešťanmi a Topoľčanmi. Verejnou autobusovou dopravou sa dostanete priamo z mesta Piešťany do obce Bojná za polhodinu. 

Z Topoľčian je to cca 12 km tiež priamym autobusovým spojením. Z obce Bojná vás čaká dvojhodinová prechádzka lesom. Ak zvolíte vlastné auto, dostanete sa až do bodu, odkiaľ je to k hradisku polhodina pešo.

Mapa miesta

Otváracie hodiny/Cenník

Slovanské hradisko Valy v Bojnej môžete navštíviť každý deň bez časového obmedzenia a poplatkov. Vstupné je od 1 do 2 eur. Otváracie hodiny nájdete na oficiálnej stránke obce Bojná, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Výsledky výskumu a nálezy si môžu návštevníci pozrieť v Archeologickom múzeu Veľkej Moravy, ktoré je zriadené v centre obce Bojná. Je otvorené denne.

Postrehy návštevníkov

Toto miesto má čaro. Nenáročná asi 10 minútová cesta od štrkovej cesty kde môžete zaparkovať auto. Som veľmi rád že aj tento druh stavieb (nálezísk) sa začína pomaly ukazovať a rekonštruovať na Svk.
Schlesinger R.

Veľmi pekné miesto odkiaľ dýcha história. Zaujímavá trasa či pešo alebo bicyklom. Určite odporúčam, trochu ťažšia túra, ale dá sa zvládnuť.
Ondrej V.

Cyrilometodské slávnosti na hradisku v Bojnej

Každoročne v lete sa na hradisku Valy v Bojnej konajú cyrilometodské slávnosti. V rámci bohatého programu uvidíte bojové turnaje, dobové remeslá, ale zažijete aj každodenný život na hradisku. Môžete sa zúčastniť komentovanej prehliadky dobového tábora a ochutnať pôvodné jedlá Slovanov. 

Video

Cyrilo-metodské slávnosti v Bojnej

Kontakt

Obec Bojná
Bojná č. 201
Bojná 956 01

GPS súradnice: 48.6091492°, 17.9916766°

Mohlo by vás zaujímať

Hrad dnes pripmínajú iba ruiny Hrad Tematín – história, trasa, zaujímavosti

Hrad Tematín, národná kultúrna pamiatka a ruina stredovekého hradu z 13. storočia, je dominantou Stredného Považia. Je obklopený nádhernou prírodou a ponúka krásne výhľady. Leží na jednom z vrchov pohoria Považský Inovec a patrí medzi jeden z najvyššie položených hradov na Slovensku.

Zistiť viac
Pohľad na bránu opevnenia Veľkomoravský dvorec Ducové – Kostolec

Medzi obcami Ducové a Hubina, priamo nad cestou z Piešťan do Beckova, sa nachádza veľkomoravské hradisko. Veľkomoravský dvorec Ducové leží na skalnatom výbežku Kostolec v nadmorskej výške 240 m.n.m. Hradisko patrí medzi významnú slovanskú lokalitu, vyhlásenú za národnú kultúrnu pamiatku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore