> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Brusno

Kúpele Brusno

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_c4157512a32035027bb93aa0a665c580"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Poľana – kúpele Brusno

Kúpele Brusno sa nachádzajú v srdci Horehronia v okrese Banská Bystrica, neďaleko obce Brusno. Známe sú predovšetkým svoju liečivou vodou a nádhernou prírodou. 

Okolie kúpeľov Brusno ponúka návštevníkom rôzne možnosti trávenia voľného času. Na svoje si prídu predovšetkým milovníci turistiky a športových aktivít. Časť katastrálneho územia obce Brusno leží v Nízkych Tatrách, južná časť patrí do oblasti Slovenského rudohoria, čo vytvára dokonalé podmienky na vysokohorskú turistiku. 

Turistické zaujímavosti v kúpeľoch Brusno

Kúpele Brusno sú vďaka svojej vysokohorskej polohe dokonalým miestom pre turistiku. Pokiaľ hľadáte odľahlé miesta, ktorých sa nedotýka čulý cestovný ruch, sú turistické trasy v okolí Brusna presne pre vás. Okolie obce spadá do chránených území Národného parku Nízke Tatry, Poľana. Väčšinu katastrálneho územia obce tvorí les.

Priamo z kúpeľov Brusno je prekrásny výhľad na okolité hory či Nízke Tatry, hlavne na dominantnú Prašivú a Veľkú Chochuľu. Na Veľkú Chochuľu vás dovedie aj značený turistický chodník priamo z obce Brusno. Kúpele Brusno sú zas východiskovým bodom pre pešiu turistiku do Veporských vrchov.

Čo treba zažiť

Ochutnať Brusnianku

Liečivá minerálna voda v kúpeľoch Brusno patrí vysoko mineralizovaným kyselkám. Využívajú sa štyri minerálne pramene – Ondrej, Ludvik, Paula a Ďumbier. Pramene majú podobné zloženie, využívajú najmä na pitné kúry a minerálne kúpele, pričom liečia širokú škálu ochorení. Brusnianku, teda liečivý prírodný prameň Ondrej, nájdete aj na pultoch vo vašom supermarkete. 

Spoznať historické kúpele Brusno

V okolí liečebného domu Poľana sa nachádzajú historické budovy pôvodných kúpeľov, ktoré pripomínajú starú slávu kúpeľov. V súčasnosti stále čakajú na svoju obnovu. Historické stavby sú spolu s brusnianskym kúpeľným parkom zapísané do zoznamu kultúrnych pamiatok. 

Preskúmať okolie kúpeľov

Okolie kúpeľov Brusno ponúka mnoho možností ako tráviť voľný čas v prírode. Kúpeľný park má k dispozícii niekoľko kilometrov chodníkov a turistické chodníky vás z Brusna dovedú do jeho širokého okolia. Na svoje si tak prídu milovníci turistiky, severskej chôdze, ale i behu.

Vyskúšať cyklotrasy

V okolí kúpeľov sa nachádza množstvo cyklistických trás, ale i známy Brusniansky okruh. Ide prevažne o niekoľko desiatok kilometrov dlhé cyklotrasy, určené najmä pre zdatných cyklistov. No nájdu sa tu aj jednoduchšie trasy, vhodné pre každého, kto si chce prevetrať hlavu na bicykli. 

Fotogaléria zaujímavostí

Tipy na výlety z kúpeľov Brusno

Okolie kúpeľov Brusno ponúka množstvo možností kam na výlet a ako tráviť voľný čas. Ak ste milovníkom histórie odporúčame navštíviť neďaleké okresné mesto Banská Bystrica a Zvolen. Mestský banskobystrický hrad, ktorý je charakteristická dominanta a symbol historického jadra Banskej Bystrice, ale i múzeá a galérie vám vyplnia celý voľný deň.

Vo Zvolene nezabudnite navštíviť Zvolenský zámok a Pustý hrad, v blízkom okolí sa nachádza novozrekonštruovaný zámok vo Vígľaši. Cestou sa môžete pristaviť pri drevenom artikulárnom kostole v Hronseku, v Kostole sv. Martina v Čeríne, alebo v kaštieli v Dolnej Mičinej a pokochať sa výhľadom z neďalekého Ponického srdiečka. V opačnom smere od Brusna môžete navštíviť historické mesto Brezno. 

V prípade, že patríte skôr k milovníkov letnej pohody pri vode, tak si nenechajte ujsť návštevu Holidayparku Kováčová. Ak ste milovníkom turisticky a športu máme pre vás pár tipov z blízkych Nízkych Tatier – či už je to lyžiarske stredisko Tále, ktoré patrí najobľúbenejšie lyžiarske stredisko južnej strany Nízkych Tatier, či turistika na dva najznámejšie vrcholy Chopok a Ďumbier. Stredisko zimných aj letných športových aktivít Park Snow Donovaly patrí k vyhľadávaným turistickým cieľom. V letných mesiacoch iste príde vhod príjemné ochladenie v Harmaneckej jaskyni.

Ak máte záujem spoznať históriu regiónu, ale zároveň pobudnúť na čerstvom vzduchu, návšteva Lesníckeho skanzenu Vydrovo, ktorý je zameraný na lesníctvo a lesné hospodárstvo, bude pre vás ten správny tip. Milovníci rastlín si zase prídu na svoje v Arborétu Borová hora. Banícky dom vo Vyšnej Boci vám priblíži zaujímavú históriu tejto obce, kde sa v minulosti vyťažili kilogramy zlata.

Neďaleko Brusna sa nachádza i známy pamätník a pamätné miesto na tragické udalosti počas 2. sv. vojny v Nemeckej, či pamätník obetiam fašizmu v Kremničke.

Odporúčame

Viaceré atrakcie v okolí kúpeľov Brusno je možné navštíviť v rámci jedného celodenného výletu. Pripravili sme pre vás 3 tipy na celodenné výlety: 

  1. Kúpele Brusno – Horehronské múzeumhistorické centrum mesta Brezno
  2. Kúpele Brusno – Pamätník v NemeckejMúzeum SNP v Banskej BystriciMestský hrad v Banskej Bystrici
  3. Kúpele Brusno – Bystrianska jaskyňa – túra na Chopok a Ďumbier

Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Brusno a okolie. Určite si tam nájdete zaujímavosť kam sa s chuťou vydáte na výlet.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • Pramene v Brusne boli v minulosti využívané drevorubačmi, baníkmi a uhliarmi, ktorí chodili dolinou Brusnianky do práce.
  • Kúpele Brusno boli obľúbené medzi maďarskými úradníkmi a obchodníkmi z Budapešti. Brusno bolo pre nich lacnejšou a rovnocennou alternatívnou ku vzdialeným Karlovým Varom.
  • Pre podobnosť zloženia vôd kúpele Brusno dostali prívlastok slovenské Karlove Vary.
  •   Vzácnosťou boli rozsiahle rádioaktívne rašeliniská. Tie svojím vzácnym a blahodárnym zložením prevyšovali rašelinu Františkových Lázní.
  • V kúpeľnom parku sa nachádza viac ako 30 km chodníkov a trás, ktoré sú vhodné pre pešiu turistiku, beh, či iné športové aktivity.

História brusnianskych kúpeľov

Kúpeľné pramene v Brusne sa prvýkrát spomínajú v roku 1818 vo farskej kronike v Medzibrode. V roku 1837 bola dokončená stavba prvého kúpeľného domu. Sezóna začala na jar v roku 1838. Koncom 19. storočia pribudli ku kúpeľnému domu Vepor, ktorý bol postavený na mieste zhoreného staršieho kúpeľného domu, hotely Ludvik (dnes Ďumbier) a Kornélia (dnes Paula). 

Rozvoj kúpeľov pokračoval aj po zániku Rakúsko-Uhorska počas Československej republiky. Druhá svetová vojna a požiar v roku 1947 prispeli k zlému stavu kúpeľov. Po roku 1948 kúpele znárodnené. Po roku 1975 sa začalo s výstavbou liečebného domu Poľana. Staré historické kúpele sa v roku 1986 prestali využívať.

Prvá zmienka o obciach Brusno a Svätý Ondrej pochádza z roku 1424. Obe obce boli poddanské osady Ľupčianskeho hradu. Obyvatelia sa zaoberali lesným hospodárstvom, obchodom a čipkárstvom. Počas vojny sa obyvatelia pripojili k SNP. V roku 1944 tu boli zajatí povstaleckí generáli J. Golian a R. Viest. Počas komunistického režimu boli obce Svätý Ondrej a Brusno zlúčené. 

Praktické informácie

Doprava

Z hlavnej cesty č. 66 je potrebné odbočiť na vedľajšiu cestu č. 2431 do obce Brusno. Za riekou Hron prejdete na cestu č. 2430, ktorá vás zavedie až do okrajovej časti obce Brusno – Kúpele. Do obce Brusno pravidelne premáva autobusová aj vlaková doprava. 

Železničná zastávka sa nachádza v obci Brusno – kúpele a je vzdialená od kúpeľov 1 km, čiže približne 15 minút pešo. Autobusová zastávka sa nachádza v obci a hneď na začiatku areálu kúpeľov.

Parkovanie

V obci je možné parkovať na vyhradených zónach. Kúpele Brusno majú k dispozícii centrálne parkovisko v blízkosti parku a ďalšie bezplatné parkovisko pri hoteli Poľana. 

Požičovňa bicyklov

V hoteli Poľana si je možné požičať bicykel za poplatok.

GPS súradnice

Kúpele Brusno: 48.7840840°, 19.3972354°

Ponické srdiečko v zime

Kostol sv. Františka v obci Poniky a vyhliadka Ponické srdiečko

Kostol svätého Františka v malebnej obci Poniky patrí ku krásnym príkladom gotického staviteľstva. Aj napriek zničeniu Turkami či neskorším prestavbám môžeme tento skvost gotickej architektúry obdivovať v takmer nezmenenej podobe dodnes. Neďaleko obce Poniky sa nachádza aj ďalšia

Kostol sv. Františka v obci Poniky a vyhliadka Ponické srdiečko Čítať viac

Návrat hore