Turistické trasy a cykloturistika v okolí kúpeľov Brusno

Vďaka výbornej polohe sa stalo Brusno a jeho okolie vyhľadávaným cieľom mnohých turistov a cyklonadšencov. Turistické trasy z Brusna či cyklotrasy začínajúce priamo v areáli kúpeľov sa rozhodne oplatí preskúmať.

Cyklistika v okolí Brusna

Obec Brusno a kúpele Brusno sú východiskovým bodom mnohých turistických trás

Obec Brusno leží v severo-východnej časti Banskobystrického kraja. Katastrálne územie obce Brusno má rozlohu 4 351 ha. Severná časť katastrálneho územia obce Brusno leží v Nízkych Tatrách, južná časť patrí do oblasti Slovenského rudohoria. Brusno hraničí s obcami breznianskeho okresu, či obcami v okrese Ružomberok.

Na základe svojej polohy uprostred vysokohorského prostredia na severných svahoch Vepra, v ústí doliny Peklo, v nadmorskej výške 424 m.n.m. je Brusno výborným východiskovým bodom pre mnohé turistické trasy a cyklotrasy.

Okolie kúpeľov obklopuje panenská, nedotknutá príroda a ponúka presne to, čo turisti vyhľadávajú – ticho a pokoj. Priamo z kúpeľov Brusno máte výhľad na okolité hory, či Nízke Tatry, hlavne na dominantné Prašivú a Veľkú Chochuľu.

Cyklotrasy a turistické trasy z Brusna majú západo-východný priebeh. Niektoré trasy sa dajú zdolať za jeden, alebo viacero dní. Severná vetva trasy sa napája na hlavnú hrebeňovku Nízkych Tatier, južná trasa vedie cez dolinu Brusnianky. Spojenie spoznávania očarujúcich hôr v tomto regióne s následným oddychom na wellness pobyte v kúpeľoch Brusno bude ideálnou dovolenkou pre všetkých turistov.

Turistické trasy z Brusna

V areáli kúpeľov Brusno sa nachádza kúpeľný park, ktorý využívajú nielen kúpeľní hostia, ale i domáci.  V brusnianskom kúpeľnom parku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa nachádza množstvo chodníkov s možnosťami rôznych pohybových aktivít, či už sú to prechádzky, procedúra Nordic walking (severská chôdza) alebo beh. 

Okolie obce Brusno spadá do chránených území Národného parku Nízke Tatry či CHKO Poľana. Priamo v kúpeľoch Brusno sa nachádza východiskový bod pre pešiu turistiku aj cykloturistiku, najmä do Veporských vrchov. Turistické trasy z Brusna sú väčšinou vhodná skôr pre skúsenejších turistov.

Kúpele Brusno – obec Brusno

Do obce Brusno vedie zelená turistická trasa. Túto trasu môžete zdolať pešo či na bicykli, keďže je to tiež oficiálna cyklotrasa. Trasa je nenáročná. Predstavuje skôr príjemnú prechádzku. Cesta k vlakovej stanici v obci z kúpeľov trvá približne 20 minút.

Vysoká 995 m.n.m. – vyhliadka

Vrch Vysoká nad Ľubietovou je v súčasnosti nečinnou sopkou. Nachádza sa v oblasti, ktorá patrila k významným medeným a železným rudným revírom Slovenska. V minulosti tu vybudovali strážnu vežu, ktorá chránila okolie pred nájazdmi nepriateľov, počas tureckého nebezpečenstva. Osídlenie bolo doložené pomerne skoro, v období neolitu a doby bronzovej. Najjednoduchší prístup na Vysokú vedie z Ľubietovej zo Starého Majera po neznačenej lesnej ceste.

Náročnejší výstup na Vysokú môžete absolvovať priamo z kúpeľov Brusno po zelenej turistickej značke. Túto turistickú trasu však odporúčame len skúseným turistom, nakoľko ide o celkom slušný „stupák“ lesom. Túra z kúpeľov až na vyhliadku na Vysokej zaberie približne 2 a pol hodiny.

Hrb 1255 m.n.m. – geografický stred Slovenska

Severný vrchol masívu Ľubietovského Vepra, mohutný zalesnený vrch s názvom Hrb, predstavuje geografický stred Slovenska. Tento kopec nepatrí medzi turistami vysoko vyhľadávané lokality, no masívne skalné bralo a pekný výhľad na široké okolie budú krásnou odmenou za výstup.

Najjednoduchší prístup na Hrb je po turistickej trase z Ľubietovej, odkiaľ výstup trvá približne 2 hodiny. Tesne pod vrcholom sa môžete občerstviť na Chate pod Hrbom.

Náročnejší výstup na Hrb vedie priamo z kúpeľov Brusno. Odtiaľ sa vydajte najskôr turistickou značkou smerom do Ľubietovej a tam následne pokračujte smerom na Hrb. Prechod z kúpeľov do Ľubietovej a následne na Hrb trvá približne 4 hodiny.

Jubilejný háj RČS Šinkier 

Za zmienku stojí aj jubilejný háj Republiky Československej, ktorý je pamätným parkom. Nachádza sa na horskom chrbáte Šinkier, nad sútokom potokov Brusnianka a Čierny potok. Pamätný park vysadili k 10. výročiu vzniku Československa.

Háj bol vysadený na serpentínach starého kúpeľného chodníka, ktorý viedol k vyhliadke na dolinu Brusnianky, Brusnianske kúpele a Nízke Tatry. V súčasnosti je však táto vyhliadka spustnutá a zarastená stromami. Chodník sa, žiaľ, nevyužíva, pretože nie je označený. 

Ako pripomienka na založenie sadu sa tu nachádza pamätný kameň, na ktorom je nápis RČS 1918 – 1928. Z pôvodnej výsadby hája sa zachovali duglaska tisolistá, borovica čierna a tis obyčajný. Nanešťastie, mnoho drevín padlo za obeť výrubu.

Hľadanie tohto zabudnutého miesta trvalo dva roky. V roku 2018 bola mohyla obnovená za pomoci dobrovoľníkov z Brusna a Banskej Bystrice. V roku 2019 bola realizovaná obnova nápisu na pamätnom kameni pre lepšiu čitateľnosť.

Veľká Chochuľa 1753 m.n.m.

Turistická trasa začína v obci Brusno. Zelená turistická značka vedie Sopotnickou dolinou až na Veľkú Chochuľu. Veľká Chochuľa je najvyšší vrch západnej časti Ďumbierskych Tatier. Nachádza sa vo výške 1753 m.n.m. Vrcholom sa tiahne Cesta hrdinov SNP, ktorá je jednou z najznámejších turistických trás Slovenska.

Časová náročnosť výstupu na Veľkú Chochuľu je 4,5 hod., celková časová náročnosť sa môže pohybovať okolo 10 hod. Aj táto trasa je určená len pre skúsených turistov. 

Cyklotrasy Brusno

Región Horehronie je rajom cyklistiky. Nachádza sa tu až 76 značených cyklotrás s dĺžkou viac ako 865 km rôznej náročnosti. Niektoré trasy sú náročné len pre skúsených cyklistov, iné jednoduché, vhodné aj pre rodiny s deťmi. V prípade, že svoj čas trávite v liečebnom dome Poľana, priamo tu máte možnosť požičať si bicykle a vydať sa preskúmať okolie.

Ak by ste mali záujem zdolať jednu z cyklotrás Horehronia, bližšie informácie o možnostiach si môžete prezrieť na webovej stránke Cyklo Horehronie, ktorú uvádzame nižšie v sekcii súvisiace odkazy. Požičovňu bicyklov nájdete aj priamo v liečebnom dome Poľana alebo v obci Brusno.

Brusno kúpele – Pohronský Bukovec 

Z kúpeľov Brusno vedie zelená cyklotrasa do obce Pohronský Bukovec. Trasa je nenáročná, dlhá približne 7 km. 

Brusno – kúpele Brusno – Strelníky – Šalková

Cyklotrasa začína na námestí v obci Brusno po zelenej cykloznačke, smerom ku kúpeľom. Z kúpeľov pokračuje zelená cyklotrasa asi 8 km dlhým miernym stúpaním na križovatku lesných ciest pri novozrekonštruovanej chate Brzačka. Ďalej sa pokračuje smerom na Starý Majer až k športovému areálu Strelníky. Následne do obce Strelníky je potrebné pokračovať na Povrazník. Z obce Povrazník po 12 km do Ponickej Huty. Odtiaľ sa 11 km dlhým klesaním po ceste dostaneme až do Šalkovej, kde cyklotrasa končí.

Celková dĺžka trasy je 44 km, čas potrebný na jej prejdenie je približne 3 hod.

Brusniansky okruh

Zelená cyklotrasa začína v Brusne. Okruh predstavuje približne 68 km náročných, ale aj ľahších pasáží. Brusniansky okruh patrí medzi krásne cyklotrasy, s unikátnymi scenériami Nízkych Tatier a Slovenského rudohoria. 

Začiatočný aj konečný bod je v Brusne. Trasa prechádza cez Brusno, Pohronský Bukovec, dolinou Sopotnice obcou Hriadeľ a Medzibrod a cez dolinu dolinu Peklo sa vracia naspäť do Brusna. Vhodná len pre skúsených a zdatných cyklistov.

Zaujímavosť 

V súčasnosti sa pracuje na projekte k cyklistickej trase Banská Bystrica – Slovenská Ľupča – Brusno, ktorá by mala viesť od Banskej Bystrice až ku Brusnu. Zároveň by sa mala nová cyklotrasa napájať na určené body v Šalkovej, Slovenskej Ľupči, Lučatíne, Medzibrode a Brusne. Plánovaná je výstavba cyklistických veží, resp. iných stojanov pre bicykle.

Fotogaléria

Postrehy návštevníkov

Veľká Chochuľa je prekrásne miesto. Krásna prechádzka po hrebeni kopca. Odporúčam si tam spraviť výlet, výhľady podobné ako tu podľa mňa na inom dostupnom mieste nenájdete.
Peterko

Vysoká je krásne, málo známe a pritom ľahko dostupné miesto. Parádne výhľady.
Rastislav Weber

Doprava

Obec Brusno sa nachádza v Banskobystrickom okrese. Od Banskej Bystrice leží 28 km, od Brezna 25 km. Do obce pravidelne premáva autobusová aj vlaková doprava. Z hlavnej cesty č. 66 odbočte na vedľajšiu cestu č. 2431. Za riekou Hron prejdete na cestu č. 2430, ktorá vás zavedie až do okrajovej časti obce Brusno – Kúpele

Železničná stanica Brusno – kúpele leží od kúpeľov 1 km, čiže približne 15 min. pešo. Autobusová zastávka sa nachádza hneď na začiatku areálu.

Parkovanie

Parkovať môžete po ľavej strane hlavnej cesty v areáli kúpeľov Brusno.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník a Otváracie hodiny

Všetky turistické trasy z Brusna sú dostupné celoročne bez obmedzení.

GPS súradnice

Smerovník: 48.7862476°, 19.3956842°

Súvisiace odkazy

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad na Kamenné more Prírodná rezervácia Kamenné more vo Vyhniach

Prírodná rezervácia Kamenné more sa nachádza nad obcou Vyhne. Zaujímavý prírodný výtvor, ktorý je pozostatkom po sopečnej činnosti, každoročne priláka mnoho turistov. Trasa je nenáročná, čiže je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Zistiť viac
Bystrianska Klenotnica Bystrianska jaskyňa – história, zaujímavosti, doprava

Bystrianska jaskyňa sa nachádza uprostred krásnej prírody Nízkych Tatier. Prehliadka je nenáročná, vhodná aj pre rodiny s deťmi. Ak máte chuť stráviť horúce letné chvíle v príjemnom a zdraviu prospešnom prostredí, nenechajte si ujsť príležitosť na návštevu jaskyne.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore