Turistika na Chopok a Ďumbier aj s deťmi

Turistické trasy smerom na Chopok a Ďumbier patria medzi najkrajšie a turistami najvyhľadávanejšie trasy Nízkych Tatier. V okolí týchto dvoch majestátnych končiarov sa nachádza množstvo značených turistických trás, čo vytvára príležitosť spoznať prvý a tretí najvyšší vrch Nízkych Tatier z každej strany. My sme pre vás pripravili jeden z tých jednoduchších variantov, ktorý zvládnu aj rodiny s deťmi.

Ďumbier a okolité krásy

Turistické trasy na Chopok a Ďumbier

Na Chopok a Ďumbier sa môžete dostať rôznymi trasami. Upozorňujeme, že trasy sú prevažne náročné, vhodné len pre skúsených turistov. Je potrebné zvážiť svoje možnosti vopred. Pre rodiny s deťmi odporúčame využiť aj lanovky, ktoré uľahčia výstup.

Prístup na Chopok je možný:

  • po modrej turistickej značke z Demänovskej doliny cez Lukovú;
  • po zelenej značke z rekreačného strediska Tále a Trangoška, odtiaľ po žltej značke na vrchol;
  • po červenej značke z východu po hlavnom hrebeni od Ďumbiera (2 045,9 m n. m.);
  • po červenej značke zo západu po hlavnom hrebeni od Dereší (2 003,5 m n. m.);
  • po žltej značke z Táľov cez Dereše.

Prístup na Ďumbier je možný len po značenom chodníku z rázcestia v Krúpovom sedle:

  • po červenej turisticky značenej Ceste hrdinov SNP po hlavnom hrebeni:
    • zo západu od vrchu Chopok cez Ďumbierske sedlo,
    • z východu zo sedla Čertovica okolo Chaty generála M. R. Štefánika;
  • po zelenej turistickej značke:
    • z Demänovskej doliny-Lúčok cez Širokú dolinu,
    • z rekreačného strediska Tále a Trangoška okolo Chaty generála M. R. Štefánika;
  • po žltej turistickej značke:
    • z obce Mýto pod Ďumbierom okolo Chaty generála M. R. Štefánika,
    • z obce Vyšná Boca cez Králičku;
  • po modrej značenej trase z Liptovského Jána okolo Chaty generála M. R. Štefánika.

Na Ďumbier z Trangošky, na Chopok zo Srdiečka a Krúpovej

Na Chopok a Ďumbier vedú rôzne turistické značky a spôsobov ako sa sem dostať je veľa. Najjednoduchší prístup zabezpečujú sedačkové a kabínkové lanovky z Jasnej a Srdiečka, ktoré sú zároveň východiskovými miestami značených turistických trás. 

Túra na Chopok

Ak patríte k zdatným turistom, vaše ratolesti už podrástli a patria medzi skúsenejších turistov, môžete začať túru pešo v stredisku Srdiečko. Žltá turistická trasa vedúca priamo po lyžiarskom svahu Kosodrevina – Srdiečko na Kosodrevinu. 

Ak máte záujem trasu skrátiť, alebo si na takýto prudký výstup netrúfate, odporúčame využiť modernú lanovku. Lanovky premávajú zo stanice Krupová či Srdiečko s prestupnou stanicou Kosodrevina, z ktorej pokračuje kabínková lanovka priamo na Chopok. Ak sa rozhodnete z Kosodreviny pokračovať po vlastných, napojíte sa na modré značenie a vzápätí žlté značenie na Dereše. Odtiaľ vedie červená turistická značka na vrchol Chopku.

Už sme na Chopku, čo ďalej?

Ak sa rozhodnete pre lanovku, síl budete mať habadej a k tomu, samozrejme, pekný zážitok. Ak pôjdete pešo, možno budete rozmýšľať o návrate lanovkou.

Z vrcholu Chopka je počas dobrej viditeľnosti prekrásny výhľad na mnohé pohoria stredného a severného Slovenska. Môžeme pozorovať Demänovskú dolinu a Vysoké Tatry. Pri výborných podmienkach možno pozorovať i Chočské vrchy, Poľanu, Veporské a Stolické vrchy. Niekedy je možné vidieť dokonca časť Oravských Beskýd, Oravskú Maguru, Krivánsku Fatru, Vtáčnik či Sitno. V blízkosti vrcholu Chopku sa nachádza konečná stanica lanovky, ale i hotel a bufety, kde si môžete odpočinúť a vychutnať si scenériu pri káve či občerstvení. 

Zaujímavosť

Cesta hrdinov SNP

Cez vrchol Chopku a Ďumbiera prechádza Cesta hrdinov SNP, ktorá je najdôležitejšia turistická magistrála na Slovensku. Začína v okolí Duklianskeho priesmyku a končí v okolí Devína. Cesta hrdinov SNP prechádza významnými miestami, ktoré zohrali úlohu počas Slovenského národného povstania, alebo počas oslobodzovania krajiny v priebehu druhej svetovej vojny.

Cesta hrdinov SNP je označená červeným turistickým značením. Na území Slovenska je na väčšine trasy totožná s medzinárodnou turistickou trasou E 8. Celková dĺžka má 750 – 770 km.

Fotogaléria – Chopok

Túra na Ďumbier

Trasa z Chopku na Ďumbier pokračuje červenou turistickou značkou (Cesta hrdinov SNP). Svižným tempom sa dá zvládnuť približne za hodinu. Odporúčame jednoznačne spomaliť a vychutnávať si nádheru okolitej prírody. Cesta vedie traverzujúc svahmi Veľkého Príslopu, cez Konské a Demänovské sedlo. Z Krúpovej hole je to na Ďumbier čochvíľa, samozrejme, je potrebné zdolať ďalšie stúpanie. 

Ďumbier sa nachádza vo výške 2 045,9 m n. m. a je najvyšším vrchom Nízkych Tatier. Na jeho vrchole bol vybudovaný veľký slovenský dvojkríž z dreva. Z vrcholu Ďumbiera je tiež krásny výhľad prakticky na všetky okolité pohoria. V sedle pod Ďumbierom sa v nadmorskej výške 1 727,9 m n. m. nachádza Chata generála Milana Rastislava Štefánika s celoročnou prevádzkou

Cestou ku Štefáničke až po konečnú stanicu Trangoška

Z Ďumbiera vedie chodník smerom k Chate generála Štefánika, ktorá je ľudovo nazývaná ako Štefánička. Tu je možné ďalšie občerstvenie. Nasleduje posledná etapa cesty dolinou po zelenej turistickej trase, okolo známej Jaskyne mŕtvych netopierov k Trangoške (v tomto prípade je trasu možné aj otočiť a nebudete začínať na Srdiečku pod Chopkom, ale na Trangoške). 

Chata Trangoška sa nachádza v Hornej Lehote neďaleko lyžiarskeho strediska Chopok – juh. Ak ste auto zanechali pri Srdiečku, môžete pokračovať po žltej trase ešte približne 15 minút. 

Fotogaléria – Ďumbier

Časová náročnosť trasy na Chopok a Ďumbier

Celková časová náročnosť môže byť od 5 hodín až po celodennú túru, samozrejme, podľa rýchlosti, akou budete postupovať a či si zvolíte využitie lanoviek. Cesta lanovkou trvá približne 10 minút, cesta na vrchol Chopku od lanovky približne 15 minút. K vrcholu Ďumbiera môže cesta trvať 1,5 hod..

Môžete zvoliť návrat k lanovke, alebo pokračovať k Štefáničke, dolinou k chate Trangoška. Táto časová náročnosť je približne 1,5 až 2,0 hodiny. 

Ako príjemne zrelaxovať po túre

Po túre na Chopok a Ďumbier si môžete oddýchnuť v rôznych hoteloch, ktoré sa nachádzajú na severnej, ale i južnej strane Chopku. Za zmienku stojí napríklad Horský hotel Srdiečko, ktorý ponúka dokonalý relax po namáhavom dni.

Postrehy návštevníkov

Super prostredie na lyžovačku, turistiku a rekreáciu.
Jozef Ž.

Pekne miesto, super turistika a krásne výhľady pokiaľ vyjde počasie, odporúčam navštíviť Ďumbier.
Martina K.

Doprava

Chopok leží približne 15 km severne od Brezna, 16 km od Liptovského Mikuláša, na území Národného parku Nízke Tatry. Je prístupný z Trangošky alebo od Horského hotela Srdiečko. Zo severnej strany je Chopok prístupný Demänovskou dolinou. Neďaleko Chopku sa nachádzajú aj 2-je známe kúpele. Túru na Chopok tak môžete spojiť aj s wellness pobytom v stredoslovenských kúpeľoch.

Ako sa dostať na Chopok z kúpeľov Brusno a Lúčky

Z kúpeľov Brusno

Z Brusna sú východiskové trasy na Chopok a Ďumbier vzdialené približne 35 km. Cesta autom trvá cca 40 minút. Z Brusna je potrebné pokračovať hlavným ťahom číslo 66 na Brezno, v Podbrezovej odbočiť na cestu číslo 72 smerom na Bystrú. V Bystrej je potrebné odbočiť na Ski Tále, za ktorými sa nachádza stredisko Chopok – Juh.

K východiskovým bodom trás premáva aj autobusová doprava, zastávka Trangoška a Srdiečko. Celková časová náročnosť jazdy s potrebným prestupom v Brezne zaberie 1,5 hod. podľa spojenia.  

Z kúpeľov Lúčky

Kúpele Lúčky sú vzdialené od strediska Chopok – Sever 37 km, cesta autom zaberie 43 minút. Z Lúčok je potrebné smerovať na diaľnicu D1. Z diaľnice zísť pri Liptovskom Mikuláši výjazdom Demänová a pokračovať až k lyžiarskemu stredisku Jasná. 

V tomto prípade odporúčame dopravu autom. Dopravné spojenie z Lúčok k stredisku Jasná nie je priame. Potrebné je minimálne dvakrát prestupovať ( v Liskovej / Liptovskom Mikuláši alebo v Liptovskej Teplej) a cestovať vlakom aj autobusom. Časová náročnosť môže byť viac ako 2 hodiny. 

Parkovanie

Auto je možné ponechať v stredisku Srdiečko a pri stanici Krúpova na vyhradených parkoviskách. Parkoviská sú spoplatnené

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Aktuálny cenník a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke strediska Jasná, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Prevádzková doba lanoviek sa môže líšiť vzhľadom na sezónu.

Video

Cesta z Chopku na Ďumbier

Kontakt

Stredisko Jasná
Demänovská Dolina 72
031 01 Demänovská Dolina

GPS súradnice: 48.970917°, 19.581250°

Mohlo by vás zaujímať

Národná prírodná pamiatka Mičinské travertíny Náučný chodník Mičinské travertíny

Okolie Dolnej Mičinej, je bohaté na prírodné, ale i kultúrne pamiatky. Spoznajte s nami národnú prírodnú pamiatku Mičinské travertíny a vydajte sa s nami po stopách náučného chodníka Mičinské travertíny.

Zistiť viac
Kúpeľný park v Brusne Turistika v okolí Brusna

Vďaka výbornej polohe sa stalo Brusno a jeho okolie vyhľadávaným cieľom mnohých turistov a cyklonadšencov. Priamo z kúpeľov Brusno vedie niekoľko zaujímavých turistických trás, ktoré môžete preskúmať. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore