Liečivé pramene v kúpeľoch Brusno

Liečivé pramene v Brusne využívali ľudia od nepamäti. Dnes sú využívané pri kúpeľnej liečbe v Kúpeľoch Brusno a na pitné účely. Prameň Ondrej zrejme pozná každý z nás – nie je ničím iným ako známou minerálnou vodou Brusnianka.

Pramene v kúpeľoch Brusno

Prameň Ondrej je známejší pod menom Brusnianka

Kúpele Brusno sa stali vyhľadávané najmä kvôli liečivej minerálnej vode. Jej účinky poznali ľudia od nepamäti, na liečebné účely sa začali využívať pramene s rozvojom kúpeľov v 19. storočí. Priamo v kúpeľnom parku vyviera až 7 minerálnych prameňov, na liečbu sa využívajú 4.

Prameň Ondrej je zo všetkých prameňov v Brusne najznámejší, pretože je plnený v plniarni Kúpeľov Brusno a expedovaný do maloobchodnej siete ako minerálka Brusnianka. Brusnianka aj ďalšie minerálne pramene v Brusne majú podobné zloženie.

Liečivá minerálna voda v Brusne je vysoko mineralizovaná kyselka, hydrogén-uhličitanovo-síranovo, vápenato-horečnatá so zvýšeným obsahom hydrogénuhličitanov a síranov, so zvýšeným obsahom vápnika, horčíka a fluoridového iónu. Voda sa radí k studeným alebo len nepatrne termálnym vodám. Prírodné minerálne pramene sa využívajú pri kúpeľnej liečbe v Kúpeľoch Brusno alebo na pitné kúry. 

Minerálne pramene v kúpeľnom parku

V brusnianskom kúpeľnom parku vyviera niekoľko minerálnych prameňov, a to Ondrej, Ludvig, Paula, Hedviga, Ďumbier, Vepor. Evidované sú ako liečivé zdroje. V kúpeľníctve a na pitné kúry sa využívajú 4 minerálne liečivé pramene – Ondrej, Ludvig, Paula, Ďumbier. 

Prameň Ondrej – Brusnianka

Voda z prameňa Ondrej je hydrouhličitanovo-síranová, vápenato-sodno-horečnatá, stredne mineralizovaná, slabo uhličitá, veľmi nízko termálna ( teplota 20,2 °C). Jeho výdatnosť je pomerne malá len 1,6 l/s. Voda je slabo kyslá, hypotonická.

Brusnianka prospieva pri nechutenstve a chronických zápalových procesov močových ciest. Zároveň pokrýva dennú potrebu vápnika, horčíka a fluóru.  Ak ste na liečebnom či relaxačnom pobyte v Kúpeľoch Brusno, tak môžete vyskúšať jej liečivé účinky aj na vlastnej koži, a to vo forme minerálnych uhličitých kúpeľov.

Prameň Ludvig

Voda z prameňa Ludvig je síranovo-hydrouhličitanová, vápenato-sodno-horečnatá, stredne mineralizovaná, podľa obsahu plynov je silno uhličitá so zvýšeným obsahom fluóru, studená (teplota 16,7 °C). Jeho výdatnosť je je nepatrná len 0,07 l/s. Voda je slabo kyslá, hypotonická. Pri pitných kúrach sa používa na rovnaké indikácie ako prameň Ondrej.

Prameň Paula

Voda z prameňa Paula je síranovo-hydrouhličitanová, vápenato-sodno-horečnatá, stredne mineralizovaná, silno uhličitá, studená (teplota 16,6 °C), výdatnosť je nepatrná, 0,05 l/s. Voda je slabo kyslá, hypotonická. Pri pitných kúrach sa používa na rovnaké indikácie ako prameň Ondrej.

Prameň Hedviga

Voda z prameňa Hedviga je hydrouhličitanovo-síranová, vápenato-horečnatá, slabo mineralizovaná, silno uhličitá, studená (teplota 17,9 °C), výdatnosť je nepatrná, 0,3 l/s. Je slabo kyslá, hypotonická. Pri pitných kúrach sa používa na rovnaké indikácie ako prameň Ondrej

Indikácie liečby brusnianskou minerálnou vodou

Minerálne vody z Brusna sú liečivé, vhodné na indikácie niektorých zažívacích chorôb, najmä obličiek, pečene, žalúdočných a črevných porúch, liečbe pankreasu, žlčníka, žlčových ciest. Okrem zažívacích ťažkostí sa v Brusne môžu liečiť aj srdcovo – cievne choroby a choroby pohybového ústrojenstva. Pitie sa odporúča pri rekonvalescencii po hepatitídach a chronických zápaloch podžalúdkovej žľazy.

Prírodná minerálna voda Brusnianka je vhodná na mineralizáciu organizmu kvôli obsahu vápnika, horčíka a fluóru. Je odporúčaná pri namáhavej práci či športových aktivitách ako bežný pitný režim.

História liečivých prameňov v Brusne

Brusnianske pramene sa po prvýkrát písomne spomínajú v roku 1818 vo farskej kronike v Medzibrode. Až do roku 1834 sa v dokumentoch neuvádza kúpeľné využitie prameňov. Tento rok môžeme považovať za prelomový, začala totiž výstavba prvého kúpeľného domu.

Je však zrejmé, že liečivé vody v Brusne boli známe obyvateľom obce a museli ich využívať aj pred tým, ako sa začali oficiálne využívať na liečebné účely. Prvá sezóna v kúpeľoch odštartovala v roku 1838.

Fotografie

Zaujímavosti

  • Prírodná minerálna voda Brusnianka získala na Reprezentačných slávnostiach piva a minerálnych vôd v Českej republike ocenenia v roku 2007, 2008, 2009 a v roku 2015.
  • V Brusne sa nachádzajú ešte 2 zdroje liečivej vody – BB-88 a 89. Sú to vrty, ktoré sa však nevyužívajú na liečebné účely. Vrt BB-88 je zaniknutý, kvôli výstavbe tenisových dvorcov. BB 89 sa využíva len na napájacie fontány. Oba vrty sa nenachádzajú v areáli kúpeľov, v kúpeľnom parku.
  • V 20. storočí pre podobnosť chemického zloženia vôd dostali Kúpele Brusno pomenovanie „slovenské Karlove Vary„. Vzácnosťou boli rozsiahle rádioaktívne rašeliniská, ktoré svojím chemickým zložením prevyšovali rašelinu Františkových Lázní.

Doprava

Obec Brusno sa nachádza v banskobystrickom okrese. Od Banskej Bystrice je vzdialená 28 km, od Brezna 25 km. Do obce pravidelne premáva autobusová aj vlaková doprava. Z hlavnej cesty č. 66 je potrebné odbočiť na vedľajšiu cestu č. 2431. Za riekou Hron prejdete na cestu č. 2430, ktorá vás zavedie až do okrajovej časti obce Brusno – Kúpele. 

Železničná stanica Brusno – kúpele je vzdialená od kúpeľov 1 km, čiže približne 15 minút pešo. Autobusová zastávka sa nachádza hneď na začiatku areálu.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené po ľavej strane hlavnej cesty hneď v areáli kúpeľov, bez poplatku.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál kúpeľov je voľne prístupný bez obmedzení.

Postrehy návštevníkov

Chutná zdravá voda.
Dr. Lu

Veľmi krásny park, kde sa dobre prejsť aj oddýchnuť. Tiež sa tam dajú ochutnať zdravé prírodné pramene. Ja odporúčam ochutnať Ďumbier 😉
Michaela V.

Kontakt

Kúpele Brusno, a.s. – Liečebný dom Poľana
Kúpeľná 1/2
976 62 Brusno

GPS súradnice: 48.7859027°, 19.3950407°

Mohlo by vás zaujímať

Bystrianska Klenotnica Bystrianska jaskyňa

Bystrianska jaskyňa sa nachádza uprostred Nízkych Tatier. Prehliadka je nenáročná, vhodná aj pre rodiny s deťmi. Ak máte chuť stráviť horúce letné chvíle v príjemnom a zdraviu prospešnom prostredí, nenechajte si ujsť príležitosť na návštevu jaskyne.

Zistiť viac
Národná prírodná pamiatka Mičinské travertíny Mičinské travertíny

Okolie Dolnej Mičinej, ktorá sa nachádza neďaleko kúpeľného mestečka Sliači, je bohaté na prírodné, ale i kultúrne pamiatky. Spoznajte s nami Mičinské travertíny, renesančný kaštieľ v Dolnej Mičinej či gotický kostol sv. Martina v obci Čerín.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore