Splav Hrona – neuveriteľný zážitok pre celú rodinu

Splavovanie Hrona patrí k nezabudnuteľným zážitkom. Ak plánujete tráviť svoj čas v lone krásnej prírody v povodí Hrona, nevynechajte príležitosť vyskúšať si túto adrenalínovú športovú aktivitu, ktorá je vhodná nielen pre skúsených vodákov, ale i pre rodiny s deťmi.

Najvyhľadávanejší úsek vodákov

Splavovanie rieky Hron na rafte, člnoch, kajakoch či kanoe

Hron patrí k našim najdlhším riekam. Pramení pod juhovýchodným úpätím Kráľovej hole a pri Štúrove ústi do Dunaja. Rieka Hron bola využívaná už po stáročia. V súčasnosti sa pozdĺž toku nachádzajú mnohé miesta na táborenie. Rieka nie je splavná pre lode, jej splavovanie je však možné na raftoch a člnoch. Splavovanie rieky Hron je pomerne obľúbené a vyhľadávané nielen skúsenými vodákmi, ale i turistami či rodinami s deťmi. 

Najideálnejšie podmienky na splav horného úseku rieky Hron sú na jar. V letných mesiacoch je splav vhodný aj pre menej skúsených vodákov a rodiny s deťmi. Celosezónne je splavný úsek od Nemeckej kú kúpeľnému mestu Sliač.

Splaviť rieku vám pomôže školený a odborný personál v jednotlivých vodáckych spoločnostiach. Je len na vás, akú spoločnosť a trasu si vyberiete. Zároveň si môžete vybrať aj na čom budete rieku splavovať a či máte záujem tu stráviť len pár hodín alebo dní. Možností je dostatok. 

Čo si vziať so sebou na splav Hrona?

O výstroj sa postarajú v jednotlivých vodáckych spoločnostiach a požičovniach. Vy budete potrebovať športové oblečenie, vhodnú a pre istotu aj náhradnú obuv. V letných mesiacoch a horúcich letných dňoch si nezabudnite vziať krém na opaľovanie či slnečné okuliare. Samozrejmosťou je pokrývka hlavy a dostatočné množstvo tekutín. Počasie je nevyspytateľné a môže sa rýchlo zmeniť, preto je potrebné v prípade nepriaznivého počasia mať so sebou bundu a pršiplášť. 

Hron je najvyhľadávanejšou a najobľúbenejšou vodáckou riekou na Slovensku

Rieka Hron má, samozrejme, rôzne obtiažnosti plavby a nie každá úroveň je vhodná pre začiatočníkov. Úsek od Červenej skaly po Brezno dosahuje jednu z najťažších obtiažnosti, preto tento úsek môžeme odporúčať iba skúsenejším vodákom

Za stredného a vyššieho stavu vody sa plavba bežne začína od Brezna, respektíve Podbrezovej. Za nižšieho stavu sa splavuje od Banskej Bystrice. Najfrekventovanejší je dolný úsek od Tekovskej Breznice až po Tlmače. Najnavštevovanejší a celoročne splavný je úsek z Nemeckej po Sliač

Splav Hrona z Brusna a Nemeckej

Ak si užívate relaxačný pobyt v kúpeľoch Brusno, odporúčame využiť služby vodáckej požičovne priamo v Brusne alebo pri motoreste Nemecká. Pre bližšie informácie navštívte webové stránky jednotlivých spoločností, ktoré uvádzame v sekcii kontakt a v súvisiacich odkazoch. 

Fotogaléria

História rieky Hron a jej splavovania 

Dolinou rieky v minulosti viedli významné obchodné a spojovacie trasy. Archeologicky bolo tiež doložené početné osídlenie v okolí rieky. Hron bol v minulosti aj významným zdrojom potravy, obyvateľom slúžil najmä na rybolov. Od 17. storočia boli vody Hrona a jeho prítokov využívané na splavovanie dreva. Neskôr na hornom a strednom toku vznikali aj elektrárne na výrobu elektrickej energie. 

Zaujímavosti

  • Hron je druhá najdlhšia rieka, ktorá tečie celá územím Slovenska. Meria 298 km.
  • Rímsky cisár Marcus Aurelius pri výprave proti Germánom v druhej polovici 2. storočia napísal na území dnešného Slovenska, na rieke Hron, jeden zo svojich najznámejších filozofických spisov Hovory k sebe samému. Latinské pomenovanie Granus pochádza práve od Rimanov.
  • Ešte v 30. rokoch 20. storočia bolo po Hrone splavované drevo.

Trasa a doprava

Na splavovanie Hrona je k dispozícii niekoľko vodáckych spoločností. Najbližšie spoločnosti sa nachádzajú v Brusne a Nemeckej či neďaleko Slovenskej Ľupče. Splav Hrona je vhodný aj pre rodiny s deťmi vďaka bezpečným raftom. Samozrejmosťou sú aj náročnejšie úseky.

Obec Brusno sa nachádza v Banskobystrickom okrese. Do obce pravidelne premáva autobusová aj vlaková doprava. Železničná stanica Brusno – kúpele je vzdialená od brusnianskych kúpeľov 1 km, čiže približne 15 minút pešo. Autobusová zastávka sa nachádza hneď na začiatku areálu.

Ako sa dostať k najbližšej spoločnosti v Brusne a Nemeckej z kúpeľov Brusno

Vodácke spoločnosti sa nachádzajú na druhej strane rieky Hron, na ulici Športovej. Od kúpeľov Brusno sú vzdialené približne 2 km, 5 minút jazdy autom. Pešo trvá cesta približne 15 minút. 

Obec Nemecká sa nachádza približne 4,5 km od kúpeľov Brusno. Cesta autom trvá približne 5 minút. Z Brusna je potrebné pokračovať hlavným ťahom na Brezno. Pri Motoreste Nemecká je potrebné odbočiť. Personál jednej zo spoločností sa nachádza priamo v motoreste, ďalšiu spoločnosť nájdete na konci obce Nemecká na ulici Hronská.

Z Brusna pravidelne premáva železničná aj autobusová doprava do obce Nemecká. Cesta trvá približne 4 minúty. Pokiaľ využijete verejnú dopravu, je potrebné prejsť cez celú dedinu k motorestu alebo zabočiť na ulicu Hronská, kde sa nachádza ďalšia chata a vodácke táborisko. 

Ako sa dostať k najbližšej spoločnosti v Brusne a Nemeckej z kúpeľov Sliač

Ak ste práve na relaxačnom, či inom pobyte v kúpeľoch Sliač a chceli by ste podniknúť plavbu po Hrone, odporúčame využiť verejnú dopravu. Vodácka spoločnosť je od Kúpeľov Sliač vzdialená približne 39 km.

Zo Sliača sa do Banskej Bystrice odvezte vlakom, z Banskej Bystrice do Brusna pokračujte autobusom. Ideálne spojenie trvá 40 až 50 minút. Tu následne využite služby vodáckej spoločnosti a odvezte sa späť do vašej dovolenkovej destinácie na rafte. Trasa splavu z Nemeckej do Sliaču končí v centre mesta Sliač. 

Parkovanie

Za motorestom Nemecká sa nachádza strážené bezplatné parkovisko pre zákazníkov vodáckej spoločnosti. Pre vodákov je vyhradené parkovisko za motorestom, nie pred motorestom. Druhá spoločnosť zabezpečuje parkovanie v kempe. 

V Nemeckej sa môžete pristaviť aj pri pamätníku Slovenského národného povstania, ktorý máte na dohľad od parkoviska. Stačí prejsť cez hlavnú cestu.

Mapa miesta

Program/Akcie

Tradičný vodný slalom sa uskutočňuje v auguste, začína vo Zvolene. Podobne sa uskutočňuje aj tradičná plavba SNP po Hrone. Obľúbené vodácke základne sa nachádzajú pri Hliníku nad Hronom a Revištskom Podzámčí, kde sa každoročne stretávajú nadšenci tohto športu.

Postrehy návštevníkov

Úžasné. Boli sme aj s 2 deťmi. Vhodné aj pre detičky, pekný zážitok!
Monika C.

Fantasticky zážitok, počasie vyšlo, výklad rozsiahli, či už historický, či humorný, všetko na jedničku. Cela posádka si to užila :))
Csillus K.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Na splav Hrona je potrebné nahlásiť sa vopred a rezervovať prostredníctvom e-mailu. Splavy sa organizujú v teplých mesiacoch od mája do septembra. Ceny sa pohybujú medzi 7,00 € – 60,00 €.

Ďalšie informácie a aktuálny cenník vstupného nájdete na oficiálnych webových stránkach vodáckych spoločností, ktoré uvádzame nižšie v sekcii kontakt a v sekcii súvisiacich odkazoch.

Kontakt

Vodácke požičovne v širšom okolí Brusna:
Vodácka požičovňa lodí Hastrman
Prevádzkuje firma In Motion, s.r.o
Riečka 102, 97401 Banská Bystrica

Boat4U
Motorest Nemecká s.r.o.
Hronská 2, 976 98 Nemecká

Mohlo by vás zaujímať

Vstup do Badínskeho pralesa Badínsky prales

Badínsky prales patrí k najstarším chráneným lokalitám na Slovensku s mimoriadnym významom. Do Badínskeho pralesa je vstup celoročne zakázaný. Jeho históriu a význam vám predstaví Náučný chodník Badínsky prales.

Zistiť viac
Celkový pohľad na areál Mestského hradu v Banskej Bystrici Mestský hrad v Banskej Bystrici

Banská Bystrica leží v srdci stredného Slovenska. Mestský hrad v Banskej Bystrici s jednotlivými stavbami patrí medzi jeho významné symboly. Ak sa rozhodnete navštíviť Banskú Bystricu, jednoznačne si nenechajte ujsť príležitosť prejsť sa areálom mestského hradu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore