> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Sliač

Kúpele Sliač

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_2538248403dd2d5f84e6f17c1e8cc86c"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Kúpeľný dom Palace, Sliač

Mesto Sliač leží v centrálnej časti Zvolenskej kotliny, približne 4 km severne od okresného mesta Zvolen. Cez mesto preteká rieka Hron. Mesto Sliač tvoria mestské časti Hájniky, Rybáre, Sampor a Kúpele. Hájiky a Rybáre ležia na rovine, Kúpele sa rozkladajú na východne ležiacom hrebeni. Mesto Sliač sa stalo známym predovšetkým svojimi kúpeľmi a neďalekým letiskom Sliač.  

Okolie Kúpeľov Sliač ponúka viacero možnosti ako tráviť voľný čas. V meste, ale aj jeho blízkom okolí, sa nachádza množstvo prírodných, ale i historických pamiatok, ktoré sú vyhľadávané nielen turistami, ale i návštevníkmi kúpeľov a kúpeľnými hosťami.

Turistické zaujímavosti v Kúpeľoch Sliač   

Kúpele Sliač ponúkajú okrem svojej jedinečnej liečivej vody aj mnoho možností oddychu v lone prírody. Areál kúpeľných budov obklopuje historický park s udržiavanou zeleňou, jazierkami s fontánami či stromovými alejami. V areáli kúpeľov môžete natrafiť na niekoľko zaujímavostí, ktoré pripomínajú návštevu osobností v Sliači v podobe borovice Ľudmily Podjavorinskej či Kaplnky sv. Hildegardy. Neďaleko kúpeľov môžete ochutnať minerálnu vodu. Pre nadšencov histórie a turistiky je k dispozícii Náučný chodník mestom Sliač a pre hubárov zo širokého okolia máme pár tipov kam na huby zo sliačskych kúpeľov.

Čo treba zažiť

Ochutnať Kúpeľný prameň

Kúpeľný minerálny prameň v Sliači je známy predovšetkým svojím unikátnym zložením a jeho jedinečnosťou. Prameň sa bez akéhokoľvek umelého zásahu využíva na všetky liečebné účely v Kúpeľoch Sliač. Voda z Kúpeľného prameňa vyviera pred Kúpeľným domom, kde si ju je možné aj načerpať. V areáli kúpeľov sa nachádzajú ďalšie 4 minerálne pramene.

Poprechádzať sa kúpeľným parkom

Okolie Kúpeľov Sliač obklopuje historický kúpeľný park. Prechádzky sliačskym kúpeľným parkom sú obľúbené nielen medzi kúpeľnými hosťami, ale i domácim obyvateľom a návštevníkom kúpeľov. V parku môžete objaviť rôzne zákutia, oddychové miesta, ale i krásne stromové aleje. Medzi unikátny chránený strom patrí borovica Ľudmily Podjavorinskej. 

Preskúmať okolie kúpeľov

Kúpele Sliač v minulosti tvoril komplex niekoľkých liečebných domov a menších penziónov. Z pôvodných historických kúpeľov sa nám do dnešných dní zachoval hotel Bratislava. Neďaleko kúpeľov, v blízkosti minerálnych prameňov, môžeme nájsť Kaplnku sv. Hildegardy, ktorá je jednou zo zastávok Náučného chodníka mestom Sliač. Kaplnka bola postavená na pamiatku arcikňažnej Hildegardy, ktorá sa v kúpeľoch liečila.

Prejsť náučným chodníkom mestom Sliač

Mestom Sliač prechádza dvojkilometrový náučný chodník. Je vhodný ako nenáročná prechádzka pre každého, kto má záujem spoznať okolie kúpeľov a pamiatky mesta Sliač. Náučný chodník vás prevedie 12 zastávkami. Spoznáte napríklad kaštieľ rodu Bezeghovcov, gotický kostolík sv. Mikuláša so zvonicou, historické liečebné domy či minerálne pramene.

Okúpať sa na termálnom kúpalisku

Sliačske letné termálne kúpalisko sa nachádza v areáli kúpeľov. K dispozícii je niekoľko bazénov. Nemusíte sa obávať, hnedé sfarbenie vody spôsobuje železo, ktoré je jednou zo základných zložiek minerálnej vody. Neďaleko kúpaliska sa nachádza aj športový areál s volejbalovým či tenisovými ihriskami.

Navštíviť pamiatky v Sliači

V Sliači sa nachádza niekoľko zaujímavých historických pamiatok. Ak vás zaujíma história, pri svojich potulkách mestom Sliač by ste rozhodne nemali vynechať návštevu gotického Kostola. sv. Mikuláša či kaštieľa rodu Bezeghovcov.

Zúčastniť sa leteckých dní na letisku Sliač

Letisko Sliač je jedným z najznámejších lákadiel mesta Sliač. V minulosti malo dôležitú úlohu počas Slovenského národného povstania. V súčasnosti je letisko v Sliači sprístupnené okrem vojenskej aj civilnej doprave. Najznámejším podujatím, ktoré sa tu každoročne organizuje, sú Medzinárodné letecké dni.

Fotogaléria zaujímavostí

Tipy na výlety zo Sliaču

Okolie Kúpeľov Sliač ponúka množstvo možností kam sa vybrať na výlet. Okrem historických zaujímavostí môžete spoznať rôzne prírodné zaujímavosti či múzeá. 

Ak máte záujem vydať sa ďalej, jednoznačne odporúčame návštevu neďalekého mesta Zvolen, kde sa nachádzajú najznámejšie slovenské kultúrne pamiatky ako Zvolenský zámok či Pustý hrad, Bzovík a romantický Vígľašský zámok. I neďaleké obce a okolie lákajú turistov na návštevu, ako napríklad unikátna Čertova skala v prírodnej rezervácii Boky. Kúpalisko Holidaypark Kováčová je známa svojou termálnou liečivou vodou.

Obec Dúbravica je známa zaujímavým umeleckým dielo, ktoré je tiež atraktívnou turistickou atrakciou – rebríkom do neba. Neďaleko Kremnice sa nenáročným výstupom dostanete k rozhľadni na Krahulskom vrchu. V okolí sa nachádza tiež množstvo pamiatkovo chránených gotických kostolíkov a známy drevený artikulárny kostol v Hronseku. Za zmienku stojí aj najstaršia chránená lokalita na Slovensku, a to v podobe Badínskeho pralesa, alebo jedna z najnavštevovanejších jaskýň Slovenska – Harmanecká jaskyňa.

Odporúčame

Viaceré atrakcie v okolí Kúpeľov Sliač je možné navštíviť v rámci jedného celodenného výletu. Pripravili sme pre vás tipy na celodenné výlety:

  1. Sliač – Zvolenský zámokPustý hrad
  2. Sliač – Mičinské travertínyKaštieľ v Dolnej MičinejKostol sv. Martina v Čeríne 
  3. Sliač – Rebrík do neba v DúbraviciKostol sv. Františka v obci Poniky a vyhliadka Ponické srdiečko
  4. Sliač – Drevený artikulárny kostol v Hronseku – Vodný hrad v Hronseku – Kaštieľ v Hronseku
  5. Sliač – Pamätník obetiam fašizmu v KremničkeDom Jozefa Gregora Tajovského v Tajove – Tajovská kopa  
  6. Sliač – Arborétum Borová horahrad Dobrá Niva

Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Sliač a okolie. Určite si tam nájdete zaujímavosť kam sa s chuťou vydáte na výlet.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • Od roku 1998 je komplex Palace vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Hotel do dnešnej doby neprešiel žiadnou komplexnou rekonštrukciou, na základe čoho je možné v ňom nájsť veľa pôvodných historických prvkov, od pôvodných okien až po nábytok.
  • Kúpeľný hotel Palace je považovaný za jedno z vrcholných diel Rudolfa Stockara.
  • Hotel Pešť bol až do postavenia hotela Palace najkrajšou kúpeľnou budovou. Dôležité návštevy kúpeľov boli ubytované práve v tomto hoteli.
  • Kúpele Sliač navštívilo mnoho známych osobností, ktoré sa tu aj liečili alebo tu pôsobili.
  • Kúpele v Sliači môžeme zaradiť medzi kúpele, ktoré mali ako jedny z prvých vymedzené ochranné pásma a kde bola výverová oblasť podrobne preskúmaná vrtmi.
  • Kúpeľný prameň má unikátne zloženie a je bez akéhokoľvek umelého zásahu využívaný na všetky liečebné účely.
  • Kúpele Sliač ako jediné na Slovensku a v strednej Európe využívajú na liečbu aj jedinečný prírodný a nie medicínsky žriedlový plyn. Žriedlový plyn je získavaný priamo z Kúpeľného prameňa.

História kúpeľov a mesta Sliač

Liečivé účinky minerálnych prameňov poznali ľudia v okolí Sliaču od nepamäti. Najstaršia písomná zmienka o minerálnych prameňoch pochádza z roku 1244. Rozvoj kúpeľníctva nastal v druhej polovici 17. storočia. Za liečivé boli kúpele vyhlásené už v 18. storočí. V priebehu 19. a 20. storočia sa kúpele tešili veľkej obľube, liečili sa tu mnohé známe a významné osobnosti. Neskôr sa novovybudovaný hotel Palace stal hlavnou budovou celého kúpeľného areálu. V súčasnosti kúpele spravuje spoločnosť Kúpele Sliač a.s.

Územie mesta Sliač bolo osídlené už od praveku. Prvá písomná zmienka sa viaže k minerálnym prameňom, ktoré boli popísané v opise okolia slobodného kráľovského mesta Zvolen. Najstaršie časti mesta boli osady Hájniky a Rybáre. História Sliaču bola predovšetkým spojená s rozvojom kúpeľov. Pre mesto Sliač bolo významné aj obdobie SNP. V tomto období tu bola postavená povstalecká nemocnica a Letisko Tri Duby. V súčasnosti je mesto Sliač známe predovšetkým kúpeľmi a letiskom.

Praktické informácie

Doprava

Sliač je kúpeľné mesto, ktoré sa nachádza na strednom Slovensku v okrese Zvolen, od ktorého je vzdialené 4 km. Mestom prechádza cesta I/69 od Kováčovej na Banskú Bystricu a dôležitá železničná trať Zvolen – Vrútky. Neďaleko od Sliaču vedie hlavný ťah rýchlostnej cesty R1 smerom na Banskú Bystricu. Cez Sliač premáva autobusová doprava. Známe je aj medzinárodné civilné a vojenské letisko Sliač. 

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené pre kúpeľných hostí na spoplatnenom monitorovanom parkovisku. Nachádza sa tu i menšie parkovisko pre hostí, je platené, nestrážené. Od liečebného domu Palace je vzdialené približne 400 metrov.

Turisticko-informačné centrum 

TIK Sliač
ul. SNP 296/13, 962 31 Sliač

Ponické srdiečko v zime

Kostol sv. Františka v obci Poniky a vyhliadka Ponické srdiečko

Kostol svätého Františka v malebnej obci Poniky patrí ku krásnym príkladom gotického staviteľstva. Aj napriek zničeniu Turkami či neskorším prestavbám môžeme tento skvost gotickej architektúry obdivovať v takmer nezmenenej podobe dodnes. Neďaleko obce Poniky sa nachádza aj ďalšia

Kostol sv. Františka v obci Poniky a vyhliadka Ponické srdiečko Čítať viac

Návrat hore