Ranorenesančný kaštieľ a kúria rodiny Bezeghovcov v Sliači

Ranorenesančný kaštieľ a kúria rodiny Bezeghovcov patria k najvýznamnejším pamiatkam mesta Sliač. Obe sú zároveň zastávkami náučného chodníka, ktorý vedie mestom. Vydajte sa spolu s nami po stopách nášho najvýznamnejšieho básnika Andreja Sládkoviča, ktorý isté obdobie pôsobil práve v rodine Bezeghovcov v Sliači.

Renesančný kaštieľ rodu Bezeghovcov Sliač

Najstaršie sídlo rodu Bezeghovcov sa nachádzalo v Sliači

Ranorenesančný kaštieľ rodiny Bezeghovcov v kúpeľnom meste Sliač sa nachádza v mestskej časti Hájiky, v blízkosti katolíckeho kostola. Kaštieľ sa považuje za najstaršie poľovnícke sídlo zemianskej rodiny Bezeghovcov. Postavili ho v druhej polovici 15./ na začiatku 16. storočia. Bezeghovci ho vlastnili až do roku 1913. Od roku 1921 prešiel kúpou do rodiny Beličkovcov, ktorá ho vlastní dodnes.

Krásny renesančný kaštieľ s rekonštruovanou fasádou môžeme obdivovať len zvonka, interiér ostáva pre návštevníkov zatvorený. Kaštieľ Bezeghovcov je súčasťou Náučného chodníka mestom Sliač.

Sliačsky kaštieľ v minulosti a súčasnosti

Kaštieľ Bezeghovcov je jeden z mála zachovaných kaštieľov v regióne Pohronia. Kaštieľ v Sliači má obdĺžnikový pôdorys, je dvojpodlažný, s vystupujúcimi masívnymi stredovými rizalitmi (sú to stredové alebo bočné časti stavby, ktoré vystupujú po celej výške z líca priečelia). Rizality mali pôvodne obranný charakter, na užších stranách sa nachádzali strieľne.

Dispozícia kaštieľa zodpovedá dispozícii meštianskeho domu so vstupným vestibulom. Miestnosti kaštieľa boli zaklenuté krížovými klenbami. Najpozoruhodnejšou časťou stavby je renesančné sgrafito a horizontálne atiky, prostredníctvom ktorých boli prevýšené obvodové múry.

Pôvodne bol kaštieľ obklopený aj vodnou priekopou, ktorá sa napúšťala. V 17. storočí vybudovali okolo rezidencie záhradu. Zo západnej strany kaštieľ dodnes obklopuje menšia udržiavaná záhrada. Kaštieľ prešiel významnou rekonštrukciou v 90. rokoch. V rámci nej opravili fasádu aj strechu. Zvnútra však kaštieľ naďalej chátra a nie je prístupný návštevníkom. Pamätná tabuľa na priečelí kaštieľa patrí Sládkovičovi a jeho navýznamnejšiemu dielu Marína.

„Čo keď sa puk ten vo kvet rozvije, 
 svety nám závidieť budú.”

Andraj Sládkovič, úryvok z diela Marína

Bezeghovská kúria

Bezeghovská kúria sa nachádza na opačnej strane Hrona v časti Rybáre. Najstaršia zmienka o nej pochádza z roku 1701. Práve v tejto budove pôsobil Andrej Sládkovič v roku 1844 –1847 ako vychovávateľ dcér sudcu z Rybár Petra Bezegha. Na počesť Andreja Sládkoviča tu bola tiež umiestnená pamätná tabuľa. 

Bezeghovská kúria je spolu s kaštieľom súčasťou Náučného chodníka mestom Sliač.

Fotogaléria

Doprava ku kaštieľu Sliač

Sliač je kúpeľné mesto na strednom Slovensku v okrese Zvolen, od ktorého je vzdialené 4 km. Mestom prechádza cesta I/69 od Kováčovej na Banskú Bystricu a dôležitá železničná trať Zvolen – Vrútky. Neďaleko od Sliaču vedie hlavný ťah rýchlostnej cesty R1 smerom na Banskú Bystricu. Cez Sliač premáva i autobusová doprava. Známe je aj medzinárodné civilné a vojenské letisko. 

V areáli kúpeľného parku Sliač sa môžete osviežiť minerálnou vodou priamo zo sliačskych prameňov. Navyše, v kúpeľoch Sliač si v rámci liečebných procedúr môžete vyskúšať rôzne účinky miestnej liečivej vody. A to či už vďaka jednodňovej návšteve, alebo relaxačnému pobytu v Kúpeľoch Sliač.

Parkovanie

Parkovanie pred pamiatkami je možné na verejnom priestranstve na krajnici obecnej komunikácie.

Mapa miesta

Kaštieľ v Sliači – Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Interiér kaštieľa nie je prístupný verejnosti.

Kontakt

Kaštieľ Bezeghovcov
Sládkovičova 4
962 31 Sliač - Hájniky

GPS súradnice: 48.61848841°, 19.1388365°


Kúria Bezeghovcov
Továrenská 472/17
962 31 Sliač-Rybáre – stred
GPS súradnice kúrie: 48.6139560°, 19.1399356°

Mohlo by vás zaujímať

Pamätná izba Jozefa Gregora Tajovského Pamätný dom J. G. Tajovského

Malá obec Tajov je známa ako rodisko známeho slovenského spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského. Pri návšteve obce nevynechajte príležitosť pozrieť si jeho rodný dom, alebo preskúmať zaujímavý prírodný útvar – Tajovskú kopu, ktorá sa nachádza neďaleko.

Zistiť viac
Gotický kostol sv. Mikuláša v Sliači Gotický Kostol sv. Mikuláša

Gotický kostol sv. Mikuláša v Sliači je krásnym príkladom gotickej architektúry, ktorá sa zachovala do dnešných dní aj napriek neskorším prestavbám. Aj v súčasnosti pôsobí Kostol sv. Mikuláša stále impozantne. Neďaleko kostola sa nachádza aj Kaplnka sv. Hildegardy.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore