> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Sliač > Výlety Sliač a okolie

Výlety Sliač a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_b5cd32f550b24eb37e1b662a6088f686"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Vodný hrad v Hronseku

Okolie Kúpeľov Sliač ponúka množstvo príležitostí kam sa vybrať na výlet. Okrem historických zaujímavostí tu nájdete rôzne prírodné atrakcie či múzeá. Či už teda patríte k milovníkom histórie, prírody alebo adrenalínu, o možnosti kam na výlet zo Sliača núdza nebude. V sliačskych kúpeľoch a ich okolí jednoducho nuda nehrozí.

V blízkosti Sliača sa nachádza obec Hronsek. Známa sa stala predovšetkým dreveným artikulárnym kostolom, ktorý je zapísaný v zozname UNESCO. V obci sa nachádzajú aj ďalšie pamiatky, ako vodný hrad a kaštieľ. Výlez zo Sliača do obce Hronsek vám tak pokojne vyplní aj celý deň.

Na pomedzí zvolenského a banskobystrického okresu leží mnoho malebných obcí, ktoré ukrývajú rôzne poklady. Naším tipom na výlet zo Sliača je obec Dolná Mičiná, ktorá je známa predovšetkým svojím jedinečným opevneným kaštieľom či prírodnou pamiatkou Mičinské travertíny. Zaujímavým výletom aj pre deti rozhodne ale budú aj ďalšie obce neďaleko Sliača – Dúbravica, Čerín či Poniky. Výlet po okolí môžete spojiť hoci aj s hubárčením, inšpiráciu môžete nájsť i v našich typoch Kam na huby v okolí Sliača.

Ak sa rozhodnete navštíviť mesto Zvolen, nevynechajte príležitosť podniknúť výlet na Zvolenský zámok a zrúcaninu hradu Pustý hrad, ktorý sa vypína nad mestom. Milovníci rastlín si na svoje prídu aj v Arboréte Borová hora. Pre fanúšikov turistiky odporúčame výlet na svetový unikát – skalný hríb Čertova skala, ktorý sa nachádza neďaleko obce Budča.

Možností, kam na výlet zo Sliača, je neúrekom. Stačí si len vybrať. Za názvom tipu na výlet zo Sliača pre ľahšie plánovanie výletov uvádzame vzdialenosť od Kúpeľov Sliač.

Hrady a zámky

Zvolenský zámok – 7,7 km

Zvolenský zámok patrí k najznámejším pamiatkam mesta Zvolen. V súčasnosti je zámok krásne zrekonštruovaný, v jeho interiéri sa nachádza expozícia Slovenskej národnej galérie. Pri návšteve Zvolena rozhodne nevynechate príležitosť prezrieť si tento skvost goticko-renesančnej architektúry.

Pustý hrad nad Zvolenom – 13 km

Pustý hrad je známou zrúcaninou stredovekého hradu nad mestom Zvolen. Vydajte sa náučným chodníkom, spoznajte históriu Dolného a Horného hradu a objavte dlhoročnú prácu archeológov. Návštevu Pustého hradu jendoznačne nebudete ľutovať.

Mestský hrad v Banskej Bystrici – 16 km

Banská Bystrica leží v srdci stredného Slovenska. Mestský hrad v Banskej Bystrici s jednotlivými stavbami patrí medzi jeho významné symboly. Ak sa rozhodnete navštíviť Banskú Bystricu, jednoznačne si nenechajte ujsť príležitosť prejsť sa areálom mestského hradu, navštíviť múzeá či ostatné pamiatky mesta.

Vígľašský zámok – 18 km

Vígľašský zámok patrí medzi najznámejšie zámocké hotely na Slovensku. V prekrásnom novozrekonštruovanom hoteli The Grand Vígľaš sa môžete ubytovať alebo ho navštíviť ako turista a prezrieť si jeho areál. Nevynechajte príležitosť spoznať slávne sídlo Dračieho rádu na Slovensku.

Hrad Dobrá Niva – 24,4 km

Zrúcanina gotického hradu Dobrá Niva sa vypína nad obcou Podzámčok. V minulosti plnil dôležitú úlohu, najmä pri útokoch Turkov na naše územie. V súčasnosti sa z neho zachovala len nepatrná časť, čo však vôbec neuberá na atraktívnosti miesta. Vydajte sa s nami spoznať históriu Dobronivského hradu.

Pevnosť Bzovík – 42,1 km

Pevnosť Bzovík alebo kláštor v Bzovíku? Oba názvy sú správne a popisujú jednu a tú istú historickú pamiatku. Pôvodne bola pevnosť v Bzovíku vystavaná ako kláštor. Počas svojej búrlivej histórie po mnohých vojenských obliehaniach bol napokon kláštor prestavaný na pevnosť.

Kaštiele

Kaštieľ rodiny Bezeghovcov – 2,8 km

Ranorenesančný kaštieľ a kúria rodiny Bezeghovcov patria k najvýznamnejším pamiatkam mesta Sliač. Obe sú zároveň zastávkami náučného chodníka, ktorý vedie mestom Sliač.

Kaštieľ v Dolnej Mičinej – 12 km

Kaštieľ v Dolnej Mičinej predstavuje krásny príklad zachovanej renesančnej fortifikačnej architektúry. Hoci je v súčasnosti pre verejnosť neprístupný, jeho návšteva rozhodne stojí za to. Ak plánujete výlet do okolia, určite nevynechajte príležitosť pozrieť si ho aspoň z vonku.

Sakrálne pamiatky

Kostol sv. Mikuláša v Sliači – 2,5 km

Kostol svätého Mikuláša je krásnym príkladom gotickej architektúry, ktorá sa zachovala do dnešných dní aj napriek neskorším prestavbám. Aj v súčasnosti pôsobí Kostol sv. Mikuláša stále impozantne. V mestskej časti Kúpele sa nachádza aj ďalšia pozoruhodná stavba a to klasicistická Kaplnka sv. Hildegardy.

Drevený artikulárny kostol v Hronseku – 6,9 km

Drevený artikulárny kostol v Hronseku je jedným z mála zachovaných drevených kostolov, ktoré boli vybudované podľa konkrétnych pravidiel. Obec je zároveň známa aj ďalšími pamiatkami. Vydajte sa spolu s nami spoznať ďalšie pamiatky a históriu obce Hronsek.

Kostol sv. Martina v Čeríne – 13 km

Kostol sv. Martina, ktorý sa vypína nad obcou Čerín, patrí ku krásne zachovaným gotickým kostolíkom. Nádherná fresková výzdoba interiéru, ale i duchovný pokoj miesta vás prenesú do stredoveku.

Farský kostol sv. Františka Assiského v Ponikách – 23,2 km

Kostol svätého Františka sa nachádza v malebnej obci Poniky. Kostol patrí ku krásnym príkladom gotického staviteľstva. Aj napriek zničeniu Turkami či neskorším prestavbám môžeme tento skvost gotickej architektúry obdivovať v takmer nezmenej podobe dodnes. Neďaleko obce Poniky sa nachádza aj ďalšia turistická atrakcia – Ponické srdiečko.

Múzeá a pamätníky

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke – 14 km

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke bol vybudovaný nad pietnym miestom jednej z najtragickejších udalostí druhej svetovej vojny na Slovensku. Bol postavený podľa návrhu významného slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Pamätník obetiam fašizmu aj v súčasnosti neustále pripomína hrôzy druhej svetovej vojny a ľudskej nenávisti.

Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici – 17 km

Múzeum SNP v Banskej Bystrici patrí medzi najznámejšie múzeá, ktoré sa zameriavajú na vojenské dejiny Slovenska v období prvej a druhej svetovej vojny a povojnového obdobia. Netradičnú architektúru, ktorá symbolizuje tragédiu vojny, dopĺňa pozoruhodná expozícia, ktorá návštevníkom približuje ťažké obdobie slovenských dejín.

Dom Jozefa Gregora Tajovského v Tajove – 22,6 km

Malá obec Tajov je známa predovšetkým ako rodisko známeho slovenského spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského. Pri návšteve obce nevynechajte príležitosť pozrieť si jeho rodný dom, zoznámiť sa s históriou obce alebo preskúmať zaujímavý prírodný útvar – Tajovskú kopu, ktorá sa nachádza neďaleko.

Prírodné zaujímavosti

Arborétum Borová Hora – 9 km

Ak patríte k milovníkom prírody a rastlín, nevynechate príležitosť navštíviť unikátne Arborétum Borová Hora vo Zvolene. Arborétum ukrýva bohatú zbierku rôznych odrôd drevín, ruží, ale i suchomilných rastlín. Vďaka mnohoročnému úsiliu pracovníkov bolo Arborétum Borová hora vyhlásené za chránené územie.

Náučný chodník Mičinské travertíny – 12 km

Okolie Dolnej Mičinej, ktorá sa nachádza neďaleko Sliača, je bohaté na prírodné, ale i kultúrne pamiatky. Spoznajte s nami národnú prírodnú pamiatku Mičinské travertíny a vydajte sa s nami po stopách Náučného chodníka Mičinské travertíny.

Skalný hríb Čertova skala – 14,4 km

Skalný hríb Čertova skala je unikátnym prírodným výtvorom nielen na Slovensku, ale i v strednej Európe. Vydajte sa po zastávkach náučného chodníka prírodnou rezerváciou Boky a spoznajte s nami tento unikát.

Badínsky prales – 16 km

Badínsky prales patrí k najstarším chráneným lokalitám na Slovensku s mimoriadnym významom. Do Badínskeho pralesa je vstup celoročne zakázaný, jeho históriu a význam vám predstaví Náučný chodník Badínsky prales.

Harmanecká jaskyňa – 31 km

Harmanecká jaskyňa patrí k najnavštevovanejším jaskyniam Slovenska. Návštevníkov určite zaujmú bohaté priestory pokryté bielou sintrovou výzdobou, vďaka čomu je pomenovaná aj Biela jaskyňa. Vydajte sa s nami serpentínovým chodníkom až k Harmaneckej jaskyni a spoznajte históriu jej objavenia.

Ostatné

Holidaypark Kováčová – 6,5 km

Holidaypark Kováčová je obľúbeným letným termálnym kúpaliskom v rovnomennej obci Kováčová. K dispozícii je pre návštevníkov niekoľko bazénov, rôzne vodné atrakcie, zaujímavý program, ale čo je najdôležitejšie, termálna liečivá voda.

Rebrík do neba pri obci Dúbravica – 20 km

Počuli ste niekedy o rebríku, ktorý vedie priamo do neba? Jeden taký umelecký unikát sa nachádza aj na Slovensku, v malej stredoslovenskej obci Dúbravica. Obec je výnimočná nielen svojimi zaujímavými a netradičnými turistickými atrakciami, ale i Kostolom sv. Žofie, ktorý ukrýva vzácne fresky, a hrádkom rodiny Dúbravických.

Rozhľadňa na Krahulskom vrchu – 36 km

Nenáročný výstup, no o to krajší výhľad sa vám naskytne z rozhľadne Krahule nad historickým banským mestom Kremnica. Rozhľadňa priam nabáda na oddychový výlet pre malých aj veľkých.

Ponické srdiečko v zime

Kostol sv. Františka v obci Poniky a vyhliadka Ponické srdiečko

Kostol svätého Františka v malebnej obci Poniky patrí ku krásnym príkladom gotického staviteľstva. Aj napriek zničeniu Turkami či neskorším prestavbám môžeme tento skvost gotickej architektúry obdivovať v takmer nezmenenej podobe dodnes. Neďaleko obce Poniky sa nachádza aj ďalšia

Kostol sv. Františka v obci Poniky a vyhliadka Ponické srdiečko Čítať viac

Návrat hore