> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Dudince

Kúpele Dudince

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_3992fb077ffc59a2874a38d66bf3cc77"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Dudinská minerálna voda

Kúpeľné mesto Dudince leží na južnom Slovensku. Od okresného mesta Krupina je vzdialené približne 26 km. Dudince sa radia k najmenším mestám na Slovensku. Vďaka známym kúpeľom a dudinskej liečivej vode sa stali vyhľadávaným miestom.

Dudinské kúpele návštevníkom ponúkajú viacero možností ako tráviť voľný čas v Dudinciach. Môžete tu nielen relaxovať, ale aj spoznávať krásnu prírodu, okolie mesta a históriu dudinských kúpeľov, či regiónu Hont.

Turistické zaujímavosti v Dudinciach

Najznámejšou turistickou atrakciou, ktorá sa nachádza priamo v meste Dudince, sú Dudinské travertíny. Náučný chodník vedie malebným lesoparkom Búroš, ktorý sa nachádza na okraji kúpeľov. Okrem dudinskej minerálnej vody môžu návštevníci mesta ochutnať aj vodu slatinského typu, ktorá vyviera neďaleko kúpeľného areálu v blízkosti jednej zo zastávok náučného chodníka, Rímskych kúpeľov.

Čo treba zažiť

Ochutnať dudinskú minerálnu vodu

V bezprostrednej blízkosti kúpeľov sa nachádzajú tzv. pitné vázy. Tu si návštevník môže zadarmo nabrať známu liečivú vodu. Pitie sírnej dudinskej minerálnej vody priaznivo pôsobí pri rôznych ochoreniach pečene, dne, chorobách zažívacieho traktu a iných. Ale pozor! Dudinskej vode sa nie nadarmo hovorí prdľavka, či vajcovka. Voda je povestná nie príliš vábnym zápachom.

Poprechádzať sa lesoparkom Búroš

Lesopark Búroš sa nachádza na okraji kúpeľného areálu. Nájdete sa tu niekoľko atrakcií ako napríklad kúpeľný chodník zdravia. Návštevník si tu môže vyskúšať zacvičiť na jednotlivých fit strojoch. V prípade, že patríte k obdivovateľom lesných plodov a patríte k milovníkom Judášovho ucha, tak máme pre vás pár tipov kam sa vydať na huby v okolí Dudiniec.

Vydať sa po stopách Rimanov

Lesoparkom Búroš prechádza aj náučný chodník Dudinské travertíny. Jednotlivé zastávky tvoria zaujímavé prírodné útvary – travertínové kopy. Medzi najznámejšie patrí posledná zastávka náučného chodníka takzvané Rímske kúpele. Povesť hovorí, že ich vyhĺbili Rimania pri svojom ťažení na naše územie.

Spoznať vílu Dudinku, patrónku Dudiniec

Podľa povesti minerálne pramene Dudiniec stráži od nepamäti víla Dudinka. Hovorí sa, že práve ona prinavrátila život synovi rímskeho veliteľa. Môžeme ju nájsť na erbe mesta Dudince, stala sa i logom Kúpeľov Dudince a.s., po nej je pomenované aj letné kúpalisko v Dudinciach. Zároveň sa stala motívom pre mnohých umelcov.

Ochutnať Slatinku

V blízkosti Rímskych kúpeľov a amfiteátra sa nachádza novozrekonštruovaný altánok nad prameňom Slatinka. Okrem dudinskej vody v areáli kúpeľov vyviera aj ďalšia minerálna voda slatinského typu. Táto voda na rozdiel od dudinskej minerálnej vody neobsahuje sírovodík.

Okúpať sa na kúpalisku Dudinka

Kúpalisko Dudinka sa nachádza v blízkosti kúpeľov Dudince a lesoparku Búroš. Pre návštevníkov je otvorené v priebehu letných mesiacov počas celého týždňa. K dispozícii je niekoľko bazénov, občerstvenie a vodné atrakcie. Kúpalisko Dudinka je obľúbené ako u domácich obyvateľov, tak aj medzi návštevníkmi mesta.

Prezrieť si dudinskú šikmú vežu

Dudinská zvonička bola pôvodne evanjelickou zvonicou. Po druhej svetovej vojne však stratila svoj význam. Napriek tomu sa stala zaujímavou turistickou atrakciou. Je nazývaná aj šikmá veža Dudiniec, na základe jej naklonenia.

Fotogaléria dudinských zaujímavostí

Tipy na výlety z Dudiniec

V blízkosti Dudiniec, v Hontianskych Tesároch, sa nachádza turistami obľúbená tiesňava Tesárska roklina a zaujímavý, pravdepdobne človekom vyhĺbený úkaz, takzvané Dúpence. Obe pamiatky patria k vyhľadávaným turistickým atrakciám v blízkom okolí Dudiniec. Výlet môžete spojiť s návštevou Hontianskeho múzea, či múzea v neďalekej obci Lišov, ktoré vám predstaví históriu masiek z celého sveta či živé múzeum v podobe keltského domčeka.

Ak ste milovníkom histórie a radi ju spojíte aj s turistikou, určite nevynechajte príležitosť navštíviť zrúcaninu hradu Čabraď, ktorá sa nachádza hlboko v lesoch v blízkosti obce Čabradský Vrbovok. Neďaleko nej stojí pevnosť či kláštor (oboje sú totižto správne) Bzovík. Ak nechcete tráviť čas turistikou odporúčame výlet na neďaleký Levický hrad, ktorý je zároveň sídlom Tekovského múzea či návštevu Benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku.

Pútavá pre vás môže byť i návšteva malebnej obce Sebechleby, v ktorej sa nachádza pamiatková rezervácia Stará Hora, bývalé slobodné banské mesto Pukanec či mestečko Želiezovce, ktoré preslávil známy hudobný skladateľ Franz Schubert.

Región Hont bol v minulosti významným centrom kúpeľníctva. Svedčia o tom nielen známe kúpele Dudince, ale aj množstvo dnes už zabudnutých kúpeľov. Určite ste už počuli o minerálnej vode Santovka, avšak vedeli ste o tom, že v nedávnej minulosti by ste sa mohli v tejto liečivej vode aj okúpať? Svedčí o tom torzo zaniknutých kúpeľov Santovka.

Odporúčame

Viaceré atrakcie v okolí Dudiniec je možné navštíviť v rámci jedného celodenného výletu. Vybrali sme pre vás 3 tipy na celodenné výlety:

  1. Dudince – Dúpence a Tesárska roklinaLišov múzeum
  2. Dudince – Skalné obydlia v BrhlovciachLevický hrad a Tekovské múzeum
  3. Dudince – Sebechlebypevnosť Bzovíkhrad Čabraď

Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Dudince a okolie. Určite si tam nájdete zaujímavosť kam sa s chuťou vydáte na výlet.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • Dudinská liečivá minerálna voda sa svojím zložením a obsahom minerálnych látok radí k vzácnym vodám. Podobné zloženie vody sa nachádza len vo francúzskom Vichy.
  • Rímske kúpele boli podľa povesti vybudované Rimanmi, ktorí tu počas svojho ťaženia oddychovali a čerpali silu pri minerálnych prameňoch.

História kúpeľov v Dudinciach a Dudiniec

Okolie mesta Dudince bolo osídlené už od doby kamennej. Prvá písomná zmienka o Dudinciach pochádza z roku 1284. Mesto malo v minulosti skôr vidiecky charakter. História mesta a jeho rozvoj boli úzko prepojené s rozvojom kúpeľníctva.

Prvé zmienky o liečivých vodách pochádzajú zo 16. storočia, prvé oficiálne informácie z roku 1777. Spomínajú sa ako teplé liečivé pramene Gyogy. Od druhej polovice 19. storočia sa začali pramene využívať na liečebné účely, pričom v okolí prameňov začali vznikať prvé stavby. V priebehu 20. storočia začala výstavba moderných kúpeľných domov a rekreačných zariadení.

Kúpele v priebehu storočí vlastnili rôzni majitelia. Dnes patria neštátnej spoločnosti Kúpele Dudince, a.s. a štátnej spoločnosti SLOVTHERMAE Kúpele Diamant Dudince, š.p.

Praktické informácie

Doprava

Mestom prechádza cesta prvej triedy I/66 a cesta E77. V meste je zabezpečená autobusová doprava a súkromná preprava osôb taxislužbami. Autobusová stanica sa nachádza v centre mesta. Hoci sa v meste nachádza aj železničná stanica, vlaky tu nepremávajú. Obľúbeným dopravným prostriedkom v meste sú bicykle či kolobežky.

Parkovanie

V meste sa nachádza niekoľko parkovísk. Parkoviská pre hostí sú k dispozícii pred jednotlivými hotelmi. Cena parkovného sa môže líšiť, môže byť zadarmo, zahrnutá v cene alebo je parkovné potrebné uhradiť na mieste pobytu.

Monitorované parkovisko bez úhrady je vzdialené od liečebných domov približne 150 m. Vlastné spoplatnené parkovisko sa nachádza pred liečebným domom Rubín, Smaragd a Diamant.

Turisticko-informačná kancelária

V meste sa nachádza aj Turisticko-informačná kancelária. Aktuálne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke informačného centra.

Turisticko-informačná kancelária Dudince
Kúpeľná 109, 962 71 Dudince

Hrad Čabraď

Hrad Čabraď

Zrúcanina gotického hradu sa nachádza juhovýchodne od obce Čabradský Vrbovok. Vypína sa na konci skalného ostrohu, ktorý je obtekaný riekou Litava. Nenáročná turistická trasa na hrad Čabraď, krásne okolie chráneného územia, ktoré je domovom vzácnej fauny a flóry,

Hrad Čabraď Čítať viac

Návrat hore