Dudinská liečivá minerálna voda

Dudinská liečivá minerálna voda patrí svojím zložením nielen k slovenským, ale i celosvetovým unikátom. Práve vďaka liečivým účinkom dudinskej vody privítajú kúpele v Dudinciach každoročne množstvo návštevníkov.

Pitné vázy v Dudinciach

Dudinská liečivá voda patrí medzi najvzácnejšie na svete

Kúpele v Dudinciach vďačia svojej obľube najmä dudinskej minerálnej vode, kvôli ktorej Dudince navštevuje každoročne mnoho kúpeľných hostí, ale i turistov. Minerálna voda v Dudinciach je vysoko mineralizovaná, uhličitá, sulfánová, hydrogenuhličitanovo-chloridová so zvýšeným obsahom fluoridov, lítia a bóru. Radí sa medzi kyselky, je mierne hypotonická. Jej teplota je 28 °C.

Dudinská minerálna voda patrí medzi najvzácnejšie vody na svete. Ojedinelou ju v celosvetovom meradle robí práve prítomnosť sírovodíka a oxidu uhličitého. Medzi domácimi je obecne známa ako „prdľavka“ či „vajcovka“ na základe jej nie príliš vábnej vône, ktorú spôsobuje už spomínaný sírovodík.

Dudinské termálne minerálne pramene sú zložitým a vzácnym typom liečivých vôd. Pre ich priaznivé zloženie sa zaraďujú medzi najcennejšie slovenské minerálne pramene. 

Viete, kde môžete nájsť podobné zloženie minerálnej vody ako v Dudinciach?

Voda podobného zloženia, ako je tá dudinská, sa nachádza už iba v Japonsku a v známych francúzskych kúpeľoch Vichy. Toto vzácne zloženie jej umožňuje liečiť rôzne indikácie ochorení, jednotlivo sa vyskytujúce diagnózy, ale aj ich kombináciu.

Indikácie ochorení, ktoré dudinská voda lieči

Účinky dudinskej liečivej minerálnej vody sa využívajú na liečbu, ale aj ako prevencia pred ochoreniami pohybového aparátu, srdcovo-cievneho systému, nervového systému, ale i civilizačných chorôb a chorôb z povolania. Kúpele v Dudinciach sa zameriavajú aj na liečbu ischemickej choroby srdca, pri ktorej je priaznivá práve kombinácia zložiek obsiahnutá v dudinskej liečivej vode.

Ojedinelá kombinácia oxidu uhličitého a sírovodíka umožňuje liečbu rôznych ochorení súčasne, pretože sa vo svojej účinnosti navzájom podporujú. Cez pokožku sa oba plyny vstrebávajú do tela. Ďalším liečivým faktorom je tepelný vplyv. Na základe nižšej teploty pri vývere sa dudinská voda ohrieva pre bazénové a vaňové kúpele na teplotu 34 až 37 °C.

Dudinská voda – kráľovná minerálnych vôd

Liečivé účinky dudinskej minerálnej vody poznali ľudia od nepamäti. V minulosti sa dudinská voda využívala na liečbu reumatizmu, zápalov očí, kožných ochorení a chorôb tráviacich orgánov. Prvé písomné zmienky o prameňoch pochádzajú od mnohých učencov, medzi ktorých patril napríklad aj Juraj Wernher. Vo svojej práci „Správa o podivuhodných vodách Uhorska” z roku 1549 hovorí o dudinskej minerálnej vode. Matej Bel vo svojom diele Historické a zemepisné poznatky o severnom Uhorsku z roku 1742 uvádza, že v Dudinciach videl liečivé pramene. 

Po prvýkrát boli pramene v Dudinciach oficiálne spomenuté profesorom Henrichom Johanom von Crantzom v roku 1777. Vo svojom diele O zdravotných prameňoch ich spomína ako teplé liečivé pramene Gyogy. Od konca 19. storočia boli dudinské minerálne pramene oficiálne uznané za liečivé a následne na to sa začali pramene využívať na liečebné účely. 

Najstaršia správa o obchodovaní s vodou z roku 1887 od lekára Štefana Bohlemana uvádza, že v časoch Rakúsko-Uhorska sa dudinská minerálna voda plnila do fliaš a furmani ju na vozoch vystlaných slamou rozvážali po celej monarchii. 

Július Unterberger, ako nový nájomca kúpeľov od roku 1921, vyvážal dudinskú minerálnu vodu do zahraničia, ale aj do vzdialených krajín, napríklad do  Egypta či USA pod označením „Dudinská Liečivá Voda” či ,,Kráľovná minerálnych stolových vôd“. Voda sa vo všeobecnosti predávala v obchodoch s odporúčaním ako pitná kúra proti žalúdočnej kyseline, pri poruchách tlaku, ale aj ako stolová voda. 

Povesti o Cisárskej vode

K liečivej vode v Dudinciach sa okrem povesti, že ju stráži víla Dudinka, viaže i ďalšia povesť. Tá spomína okrem vzácnej liečivej vody aj ďalší tekutý poklad okolia Dudiniec, a to víno. 

Gróf Oberndorf čakal veľmi vzácnu návštevu. Nebol to nik iný, ako Alžbeta, známa ako cisárovná Sisi. Miestny lekárnik dostal za úlohu zmiešať v ideálnom pomere najväčšie poklady Dudiniec, a tak vytvoriť jedinečný nápoj, ktorý by vyhovoval vzácnej návšteve. Nápoj na jej počesť pomenovali Dudinskou cisárskou vodou. Cisárovná bola natoľko očarená nápojom, že si ho naďalej objednávala aj po odchode z Dudiniec. 

Lekárnik mal grófovi vytvoriť aj ďalšie nápoje, avšak zmizol a spolu s ním zmizlo aj tajomstvo cisárskej vody. Dnes žiaľ nemáme overené zdroje o takomto nápoji a nezachoval sa nám ani len recept.

Môžem si dudinskú minerálnu vodu nabrať aj domov?

Dudinská minerálna voda je voľne prístupná, môžete ju ochutnať alebo si ju zdarma načapovať z takzvaných pitných váz, ktoré sa nachádzajú v kúpeľnom parku priamo pred liečebným domom Rubín

Pitie dudinskej minerálnej vody je prospešné pri mnohých ochoreniach pečene, osteoartrózy, poruchách zažívacieho traktu a iných ochoreniach. Kontraindikácie na pitné kúry prakticky nie sú žiadne. Vzhľadom na vysokú koncentráciu sodíka je však potrebná opatrnosť  pri srdcovo-cievnych ochoreniach a ochoreniach obličiek. 

Fotogaléria

Doprava

Dudincami prechádza cesta prvej triedy I/66 a cesta E77. V meste je zabezpečená autobusová doprava a súkromná preprava osôb taxislužbami. Autobusová stanica sa nachádza v centre mesta. Hoci sa v meste nachádza aj železničná stanica, vlaky tu nepremávajú. 

Parkovanie

Monitorované parkovisko bez úhrady je vzdialené od dudinských liečebných domov približne 150 m. Vlastné spoplatnené parkovisko sa nachádza pred liečebným domom Rubín, Smaragd a Diamant. Cena parkovného sa môže líšiť, môže byť zadarmo, zahrnutá v cene alebo je parkovné potrebné uhradiť na mieste.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Super vec. Také Kiss Budos (ako bol pomenovaný jeden z prvých bazénov – teda v preklade ‚malý smradľavý kryty bazén 😀 verejnosti úplne volne prístupné. Ta voda teda trochu smrdí ako vajcovka, po síre. Možnosť načerpať si vodu so sebou a piť doma. Fontanka funguje, trochu hrdzava, no to množstvo minerálov si myslím, že stojí za to… Miestni obyvatelia tvrdia,že je zdravá.
Vladimír M.

Silne mineralizovaná voda zo sirnatou príchuťou. Preto som si dal iba glg vody.
Peter P.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

GPS súradnice

Pitné vázy, Dudince: 48.1674648°, 18.8776373°

Mohlo by vás zaujímať

Cvičebné stroje pri pocitovom chodníku Lesopark Búroš

Lesopark Búroš, ktorý sa nachádza v areáli kúpeľov v Dudinciach, ponúka mnohé. Svoj čas tu môžete stráviť prehliadkou prírodných zaujímavostí, vyskúšať si cvičenie vo fitparku či pocitový chodník naboso. V lesoparku Búroš sa nachádza aj ďalší voľne prístupný pitný prameň.

Zistiť viac
Jeden z bazénov kúpaliska Letné kúpalisko Dudinka

Neďaleko známych kúpeľov v Dudinciach sa nachádza obľúbené letné termálne kúpalisko Dudinka. Pre malých, ale i veľkých, je tu k dispozícii niekoľko bazénov, vodné atrakcie, či možnosť na vlastnej koži odskúšať dudinskú minerálnu vodu a jej účinky. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore