Lesopark Búroš

Lesopark Búroš, ktorý sa nachádza v areáli kúpeľov v Dudinciach, ponúka mnohé. Okrem pobytu v prírode môže návštevník svoj čas stráviť prehliadkou prírodných zaujímavostí, vyskúšať si cvičenie vo fitparku či pocitový chodník naboso. V lesoparku Búroš sa nachádza aj ďalší prameň slatinského typu, ktorý je voľne prístupný.

Lesopark Búroš

V lesoparku Búroš sa nachádzajú rôzne atrakcie

Lesopark Búroš sa rozkladá na ploche 13,5 hektárov. Spolu s kúpeľnými parkami tvorí plochu 20 hektárov. Nachádza sa v tesnej blízkosti liečebných domov kúpeľov v Dudinciach a centra mesta, čím vytvára možnosť oddychu nielen pre kúpeľných hostí, ale aj návštevníkov Dudiniec. Kúpeľný park, ktorý sa nachádza priamo pred kúpeľmi, postupne prechádza do lesoparku, ktorému dominujú prevažne listnaté stromy.

V roku 2015 bola realizovaná prvá etapa revitalizácie lesoparku. Odvtedy prebieha jeho postupná obnova. Obnovené boli napríklad chodníky, neudržiavané plochy boli vyčistené od náletovej vegetácie, osadený bol fitpark či vybudované nové oddychové miesta.

Nenáročná prechádzka je vhodná pre každého. Aktívnejších poteší kúpeľný chodník zdravia, rodiny s deťmi altánok so Slatinkou a milovníkov prírody či histórie zase náučný chodník Dudinské travertíny a ich najznámejšia zastávka Rímske kúpele.

Kúpeľný chodník zdravia

Chodník zdravia sa nachádza za liečebným domom Rubín, orientovaný v smere ku Rímskym kúpeľom. Kúpeľný chodník zdravia tvorí sústava cvičebných strojov, ktoré sú prispôsobené tak, aby na každom stroji boli precvičené jednotlivé časti tela.

Môžeme tu nájsť stroje ako napríklad stroj na precvičovanie kĺbov, rotoped, posilňovacie zariadenie či zariadenie na precvičovanie ramien.

Cvičenie na strojoch je nenáročné, vhodné aj pre seniorov a je výbornou doplnkovou aktivitou pri pobyte v kúpeľoch. 

Pocitový chodník naboso

Pocitový chodník sa nachádza medzi liečebnými domami Smaragd a Rubín. Táto zaujímavá atrakcia má veľmi priaznivé účinky na organizmus. Pocitový chodník tvoria rôzne materiály, časť tvorí drevo, vzápätí to môže byť piesok, drobná kôra stromov či tráva. Práve chodenie po rôznych materiáloch stimuluje nervové zakončenia, čím je vhodné pre pacientov po mozgových príhodách, pri ochoreniach pohybovej sústavy, plochých nohách a iných ochoreniach.

Dudinské travertíny

Najznámejšou atrakciou v areáli kúpeľov Dudince a lesoparku Búroš sú Dudinské travertíny. Dudinské travertíny tvoria už neaktívne travertínové kopy, ktoré vznikli vyzrážaním minerálnych látok. Nachádza sa ich tu niekoľko. Jednotlivé kopy tvoria zastávky náučného chodníka Dudinské travertíny. Pri každom travertíne sa nachádza informačná tabuľa s krátkym popisom.

Altánok so Slatinkou

Altánok so slatinkou sa nachádza za Rímskymi kúpeľmi v blízkosti futbalového ihriska a amfiteátru. Vybudovali ho priamo nad prameňom slatinského typu. Okrem známej dudinskej „vajcovky” či „prdľavky”, ktorá vyteká z pitných váz v kúpeľnom parku, môže návštevník Dudiniec ochutnať aj druhú minerálnu vodu. Voda slatinského typu je v porovnaní s dudinskou vodou bez známeho zápachu, lebo neobsahuje sírovodík a pre niektorých môže byť omnoho chutnejšia.

Fotogaléria

Kde sa nachádza lesopark Búroš?

Začiatok lesoparku sa nachádza v blízkosti liečebných domov kúpeľov a tiahne sa za nimi. Vstup do lesoparku je pred kúpaliskom Dudinka, kde sa nachádza aj prvá zastávka náučného chodníka Dudinské travertíny.

Región Hontu ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu regiónu a Dudiniec s relaxačným pobytom a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Mapa miesta

Vstupné/cenník a otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

GPS súradnice

Lesopark Búroš: 48.1666149°, 18.8747134°

Mohlo by vás zaujímať

Dúpence a Tesárska roklina

Dúpence či Dúpänce sa nachádzajú v Hontianskych Tesároch. K tomuto miestu sa viaže celá rada zaujímavých historiek. Jedni pokladajú skalné obydlia za diela pustovníkov, iní za diela prírody. Cieľovou zastávkou mnohých je Tesárska roklina. Jedinečné kaňonovité údolie ponúka návštevníkom dokonalý zážitok.

Zistiť viac
Santovka Zaniknuté kúpele Santovka a Slatina

Región Hont bol od nepamäti významným centrom kúpeľníctva na Slovensku. Svedčia o tom aj známe a obľúbené kúpele Dudince. Okrem dudinských kúpeľov tu však fungovali v minulosti ďalšie významné kúpele. Spoznajte s nami históriu dnes už zaniknutých kúpeľov Santovka a Slatina.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore