Dudinské travertíny – náučný chodník, trasa, lesopark

Neďaleko kúpeľov Dudince sa nachádza prírodná pamiatka Dudinské travertíny. Travertíny tvoria viaceré chránené prírodné útvary, ktoré vznikli vyzrážaním minerálnej vody okolo prameňa. Prírodné útvary sú rôzneho veku a stupňa travertinizácie. Táto unikátna prírodná pamiatka patrí medzi hlavné turistické atrakcie mesta Dudince.

Kúpeľný prameň v Dudinciach

Čo sú Dudinské travertíny a história ich vzniku

Za prírodnú pamiatku boli Dudinské travertíny vyhlásené v roku 1964. Chránené územie Dudinské travertíny dnes predstavuje rozlohu 13 280 m². Na ľavom brehu potoku Štiavnica sa rozprestiera aktívna Travertínová terasa. Ostatné pramenitové kopy sa nachádzajú priamo v areáli kúpeľov. Medzi najkrajší travertín môžeme zaradiť Kúpeľný prameň, ktorý sa nachádza priamo pred vstupom do kúpaliska Dudinka.

Dôležitosť liečivej vody v Dudinciach sa odrazila napríklad aj v ich ľudových názvoch. Hostečný prameň a Očný prameň dostali pomenovanie podľa toho, akú chorobu v minulosti voda liečila. Ľudový pojem hostec označoval reumatizmus či zápalové ochorenie šliach. Posledné dve kopy Tatársky prameň a Šípková Ruženka boli pomenované tiež ľudovo. Tatársky prameň sa vraj pozeral na krutosť Tatárov. Prameň Šípková Ruženka bol nazvaný podľa ruží, ktoré boli vysadené v jeho okolí.

Poslednou zastávkou náučného chodníka Dudinské travertíny sú takzvané Rímske kúpele alebo Močidlá. Jedná sa o rozsiahlu pramenitovú kopu s plochým povrchom. V nej je umelo vytesaných 32 jám štvorcového alebo obdĺžnikového pôdorysu. Na najvyššej kope je zachovaný kráter pôvodného výveru minerálnej vody.

V 30. až 60. rokoch 20. storočia došlo k postupnému doznievaniu tvorby travertínu. Po navŕtaní prameňa pre kúpele sa stratil prirodzený prítok minerálnej vody.

Niektoré pramenitové kopy dnes už nie sú aktívne. Postupne zvetrávajú a zarastajú vegetáciou. Medzi stále aktívne travertíny patrí Kúpeľný prameň oproti kúpalisku a Travertínová terasa na brehu Štiavnice.

Fotogaléria

Trasa k travertínom v Dudinciach 

Náučný chodník Dudinské travertíny prechádza lesoparkom Búroš, ktorý obklopuje kúpeľný areál kúpeľov Dudince. Jednotlivé zastávky tvoria informačné panely s krátkym popisom o rozmeroch a histórii travertínov. Náučný chodník začína pri kúpalisku Dudinka a končí pri Rímskych kúpeľoch. Trasa je vhodná aj pre rodiny s malými deťmi či seniorov.

Obhliadku dudinských travertínov môžete aj s deťmi zakončiť oddychom v bazéne, či spojiť s rodinným pobytom v Dudinciach a užiť si tak spoločne nezabudnuteľné rodinné chvíle.

Ako sa dostať k travertínom v Dudinciach

Dudinské travertíny sa nachádzajú priamo v kúpeľnom parku v areáli kúpeľov Dudince za liečebným domom Rubín. Parkovanie je zabezpečené pred liečebnými domami.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

Postrehy návštevníkov

Kľud,pokoj krásna príroda,voda,treba ist opatrne k travertínom a možnosť vidiet pekné jasterice. V zime keď je snehová prikrývka je este krajsie.😳
Lukas K.

Upokojuce, upravene, pekne oznacene, hodne informacii, historicke.
Emil B.

Video

Lesopark Búroš, Dudince

GPS súradnice

Dudinské travertíny: 48.165785°, 18.883577°

Mohlo by vás zaujímať

Hrobka rodiny Esterházyovcov Želiezovce – história a zaujímavosti

Mestečko Želiezovce, kedysi sídlo generácii Esterházyovcov, je drobný turistický klenot južného Slovenska. Objavte kostol s rímskym sarkofágom, Soví zámoček, alebo čo má svetoznámy cukrár Sacher spoločné s týmto miesto. Ste zvedaví? Ponúkame tu ešte viac zaujímavosti a tipov na návštevu Želiezoviec.<br />

Zistiť viac
Lišovská izba - Lišov Múzeum Lišov Múzeum a zaujímavosti obce

Obec Lišov sa môže pochváliť niekoľkými zaujímavosťami. V dedine sa nachádza múzeum, ktoré sa skladá z troch častí. Galéria masiek predstavuje návštevníkom historické masky z rôznych oblastí sveta, Lišovská izba zas tradície hontianskeho regiónu. Keltské obydlie predstavuje živé múzeum.<br />

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore