Zaniknuté kúpele Santovka a Slatina

Región Hont bol od nepamäti významným centrom kúpeľníctva na Slovensku. Svedčia o tom aj známe a obľúbené kúpele Dudince. Okrem dudinských kúpeľov tu však fungovali v minulosti ďalšie významné kúpele. Spoznajte s nami históriu dnes už zaniknutých kúpeľov Santovka a Slatina.

Santovka

Kúpele v regióne Hont

Územie hontianskeho regiónu, ktorý sa nachádza na rozhraní stredného a západného Slovenska, bolo od minulosti známe svojimi liečivými minerálnymi vodami. David Zsolnay už v roku 1767 písal, že v Honte sa nachádzajú najvzácnejšie minerálne vody. Niet divu, že práve v tejto oblasti vzniklo niekoľko významných kúpeľných centier:

  •      Kúpele Dudince
  •      Slatinské kúpele
  •      Kúpele Santovka

Medzi najznámejšie kúpeľné centrá hontianskeho regiónu patria kúpele Dudince.Tie každoročne vďaka liečivej dudinskej minerálnej vode, ale i blahodarnej klíme, privítajú mnoho kúpeľných hostí. Okrem dudinských kúpeľov sa v minulosti tešili veľkej obľube i kúpele Slatina a Santovka.

Zaniknuté kúpele Santovka

Prvá písomná zmienka o obci Santovka pochádza z roku 1269. V roku 1276 sa dokonca spomína aj liečivý prameň. Obec sa nachádza v pásme artézskych a pozitívnych vôd. V Santovke vyvierajú uhličité pramene, v časti Malinovec termálne pramene. 

Miestna kyselka bola známa už od roku 1578, kedy ju spomínal Juraj Wernher. Santovská voda sa používala pri ochoreniach reumatických, srdcových, črevných, obličkových, krvných a nervových. Bola tak obľúbená, že sa už od polovice 18. storočia exportovala vo fľašiach. Do roku 1910 bola santovská voda známa takmer v celej Európe. V rokoch 1873 až 1908 dostala 9 medzinárodných ocenení na rôznych európskych výstavách.

Obec Santovka sa nachádza v južnom predhorí Štiavnického pohoria. Od okresného mesta Levice je vzdialená 15 km. Súčasťou Santovky je i niekdajšia samostatná obec Malinovec. Hoci kúpele v Santovke už patria k zaniknutým kúpeľom, minerálne pramene sa využívajú aj v súčasnosti. Vodu využívajú na potreby termálneho kúpaliska aj sa plní do fliaš.

Drevený pavilón nad prameňom kyslej vody, kúpele Santovka 1907

História kúpeľov v Santovke

Do 17. storočia sa nezachovala žiadna písomná zmienka o kúpeľoch v Santovke. Miestne kúpele popísal až Matej Bel v roku 1742. O santovských liečivých vodách napísalo aj viacero ďalších významných osobností. 

M. Wagner v roku 1821 spomínal, že v Santovke bolo jazierko so sírovodíkovou vodou, ktorá bola vlažná a nezamŕzala. Samuel Stoltz v roku 1833 písal o troch výveroch teplej vody v Santovke, z ktorých vyráža silný sírny zápach. Podrobnejšie informácie o Santovke popísal v roku 1859 David Wachtel. 

V roku 1864 sa teplé santovské pramene analyzovali a začali používať na kúpeľné účely. Prvý kúpeľný dom tu vyrástol v roku 1864 v švajčiarskom štýle. V roku 1866 vznikol kúpeľný dom Viktória. 

V roku 1899 sa novým majiteľom kúpeľov stal Daniel Kevický, ktorý dal postaviť Dolný kúpeľ. Mal sklenenú strechu, preto sa často nazýval Sklenený kúpeľ.

Hoci kúpele nikdy nepresiahli charakter ľudových kúpeľov, patrili k obľúbeným. Na jednej strane Burského potoka sa plnila Santovka, na druhej strane sa teplé pramene využívali na kúpeľnú liečbu. Santovské kúpele postupom času stratili svoju obľubu, postupne upadali a spustli. Počas druhej svetovej vojny došlo k ich ďalšiemu poškodeniu. V roku 1948 ich znárodnili.

Santovka v súčasnosti

Santovské pramene sa postupne usádzali a strácali svoju výdatnosť. Prvé prieskumné vrty začiali v roku 1950. V roku 1957 navŕtali ďalší vrt a následne sa v areáli termálneho kúpaliska vybudovalo rekreačné zariadenie. 

Nový vrt, navŕtaný v roku 1998, sa používa dodnes. V obci funguje celoročné wellness centrum s letným termálnym kúpaliskom Santovka. Santovská minerálka sa tiež dodnes plní do fliaš a distribuuje po celom Slovensku.

Zaniknuté kúpele Slatina

Obec Slatina sa nachádza pod úpätím výbežkov Krupinskej vrchoviny, neďaleko mesta Šahy. Najstaršie zmienky o obci pochádzajú z roku 1245. Slatinskej minerálnej vode sa začala venovať pozornosť v roku 1802, kedy bol vykonaný chemický, ale i medicínsky rozbor slatinskej minerálnej vody. 

Slatinská minerálna voda mala blahodarný vplyv na žalúdočné a cievne ochorenia. Vodu prirovnávali k liečivým vodám v Herľanoch alebo Bardejovských Kúpeľoch. Ján Čaplovič slatinské minerálne vody dokonca radil k jedným z najúčinnejších prameňov v Európe.

História Slatinských kúpeľov

Už v roku 1804 v okolí slaných studených prameňov vyrástla prvá kúpeľná budova. Okolie kúpeľov bolo obklopené kúpeľným parkom a vinicami. Na pokrytie potrieb plnenia minerálnej vody do fliaš a zároveň na balneoterapiu sa používal jeden zo 4 prameňov. 

Slatinské kúpele prestali byť zaujímavé pre klientelu už od polovice 19. storočia práve kvôli kúpeľom v Dudinciach. Kúpele využívali už len miestni obyvatelia na ambulantnú liečbu. 

Kúpele zanikli v roku 1945.

Slatina v súčasnosti

Ak by ste chceli vyskúšať chuť obľúbenej minerálnej vody, môžete si ju nabrať. Nájdete tu upravený a prekrytý prameň Slatina I. a neďaleko neho aj druhý Slatina II. Slatinská voda patrí k stredne mineralizovaným vodám, je mierne kyslá, studená a má zvýšený obsah fluoridov.

V okolí kyseliek vznikla aj oddychová zóna pre návštevníkov, s miestami na sedenie či opekanie si.

Zaujímavosti

  • V katastrálnom území obce Santovka sa nachádza prírodná pamiatka Travertínová kopa. Územie, kde sa nachádza tento unikátny travertín, ktorý vznikol z výronu kyselky, v roku 1958 o rozlohoe 0,0140 ha, vyhlásili za chránené územie.
  • Slatina spolu so Santovkou patrili medzi prvé do fliaš plnené minerálne vody na území Slovenska.
  • V čase epidémie cholery, v rokoch 1866 a 1873, pokladali santovskú vodu za zázračný liek proti cholere. Prípad cholery sa totižto v Santovke vôbec nevyskytol. 

Doprava

Obec Santovka leží asi 15 km od Levíc smerom na Šahy. Prístup do obce zabezpečuje cesta II/564 (Levice – Demandice), ako aj ďalšie cesty druhej triedy. Levice ležia 16 km severozápadne, Šahy 20 km juhovýchodne, Štúrovo 47 km južne a Nitra je vzdialená 68 km západne. 

Cez obec Slatina prechádza dopravná tepna juhoslovenského regiónu, cesta I/75, ktorá asi 3 km západne križuje severo-južný koridor E77, prebiehajúci po I/66. Západne od obce vedie aj železničná trať Zvolen – Čata. 

Ako sa sem dostanete z Dudiniec?

Ak by ste chceli navštíviť obe obce, ktoré sa nachádzajú neďaleko kúpeľov v Dudinciach, môžete využiť okrem osobnej aj autobusovú dopravu. Obec Santovka sa nachádza necelých 17 km od Dudiniec, cesta autom vám zaberie približne 15 minút. Slatinu od Dudiniec delí len 7 km.

Mapa miesta

GPS súradnice

Santovka: 48.1546222°, 18.7708661°
Slatina: 48.14711671°, 18.9035913°

Mohlo by vás zaujímať

Staré kúpalisko História kúpeľov v Dudinciach

Kúpele v Dudinciach patria k najmladším na Slovensku. Napriek tomu je ich história bohatá. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete ,ako sa vyvíjali kúpele v Dudinciach od najstarších čias po súčasnosť. Napriek mladému ich mladému veku, je história kúpeľov v Dudinciach pestrá.

Zistiť viac
Kúpeľný pobyt – nielen liečba, ale aj prevencia Kúpele verzus wellness pobyt

Ak si myslíte, že o kúpeľných a wellness pobytoch viete všetko, nasledujúce riadky vás vyvedú z omylu. Vysvetlíme vám základné rozdiely medzi wellness a kúpeľný pobyt, aby ste si vybrali tú pravú dovolenku, ktorá naplní vaše očakávania vo všetkých ohľadoch.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore