> Blog > Kúpele na Slovensku > Bardejovské Kúpele

Bardejovské Kúpele

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_c7d3d39f00a3af244f51081c5783c428"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Hotel Astória v Bardejovských Kúpeľoch

Bardejovské Kúpele sú mestskou časťou mesta Bardejov. Ležia severne od mesta vo vzdialenosti  približne 5 km. Bardejovské Kúpele sú známe predovšetkým svoju liečivou vodou a bohatou históriou. Kúpele v minulosti navštívili mnohé významné osobnosti, ako napríklad ruský cár Alexander I., cisár Jozef II. či cisárovná Alžbeta Bavorská, známa ako Sisi. 

Okolie Bardejovských Kúpeľov obklopuje nádherná príroda s rôznymi prírodnými zaujímavosťami. Bardejovské Kúpele sa tak stali dokonalým miestom odpočinku s množstvom možností trávenia voľného času. 

Turistické zaujímavosti v Bardejovských Kúpeľoch

V areáli Bardejovských Kúpeľov sa nachádza množstvo zaujímavých atrakcií. Milovníci histórie by nemali vynechať návštevu dvoch expozícií Šarišského múzea – skanzenu a národopisnej expozície vo vile Rákoci. V priestoroch hotela Alžbeta si môžu návštevníci prezrieť Muzeálny apartmán Sisi. Štýl, zariadenie a výzdoba apartmánu pripomínajú prítomnosť Sisi a obdobie konca 19. storočia.

Pre nadšencov turistiky je k dispozícii Lesnícky náučný chodník Čierna mláka či Kyslíková dráha, kde si okrem nenáročnej prechádzky môže návštevník dopriať aj zdravé cvičenie. Romantická prechádzka kúpeľným parkom či náučným chodníkom Sisi a jej zastavenia prepája celý areál kúpeľov a je zaujímavá v každom ročnom období. Pre vášnivých hubárov tu máme pár tipov kam na huby v okolí Bardejova.

Len 5 km vzdialené historické centrum mesta Bardejov patrí k najkrajším miestam na Slovensku. Vďaka jeho bohatej histórii budete mať postarané o celodenný výlet. Nájdete tam mimo iného historické mestské opevnenie mesta Bardejov, Šarišské múzeum (Ikony, Prírodovedná expozícia, Historická expozícia) a nad celým mestom sa hrdo vypína Cyrilometodský kríž a bardejovská kalvária.

Čo treba zažiť

Ochutnať prameň Herkules

Prameň Herkules, ktorý sa nachádza v Bardejovských Kúpeľoch, je považovaný za jeden z najvýznamnejších zdrojov liečivej vody a jeden z najsilnejších prameňov na Slovensku. Voda z neho je silno mineralizovaná s vysokým obsahom kysličníka uhličitého a jódu. Pomáha pri rôznych ochoreniach ako sú napríklad cukrovka, choroby žalúdka či dýchacie ťažkosti. 

Prejsť sa po lávke priateľstva

Lávka priateľstva je dielom krajinného architekta profesora Ivana Otrubu. Nachádza sa v bardejovskom kúpeľnom parku a je jednou zo zastávkou náučného chodníka Sisi a jej zastavenia. Pri návšteve Bardejovských Kúpeľov určite nevynechajte možnosť spraviť si na tomto mieste peknú fotografiu.

Spoznať cisárovnú Sisi

Bardejovské Kúpele sa neodmysliteľne spájajú s cisárovnou Sisi, ktorá v kúpeľoch strávila tri týždne. Navštíviť môžete napríklad Muzeálny apartmán Sisi či vydať sa po náučnom chodníku Sisi a jej zastavenia. Zúčastniť sa môžete aj slávností Alžbetínskeho dňa, ktoré sa konajú každoročne na počesť cisárovnej. 

Preskúmať okolitú prírodu

Okolie Bardejovských Kúpeľov ponúka mnoho možností ako tráviť voľný čas v prírode. Nachádza sa tu niekoľko náučných chodníkov, turistických značených chodníkov a rehabilitačných chodníkov. Na svoje si tak prídu milovníci turistiky, ale i behu, cyklistiky a zanietení hubári

V Bardejovských Kúpeľoch môžete nájsť dve expozície Šarišského múzea v Bardejove. Expozície sa nachádzajú na konci areálu kúpeľov vo vile Rákovci. V národopisnej expozícii sú pre návštevníkov zaujímavou formou prezentované dejiny ľudovej kultúry. Ďalšia expozícia je zameraná na dejiny lekárenstva a históriu Bardejovských Kúpeľov. 

V tesnej blízkosti Vily Rákoci sa nachádza Múzeum ľudovej kultúry – skanzen. Tu si môžete prezrieť pamiatky ľudového staviteľstva a tradícií či náboženstva obyvateľov v podobe obytných a hospodárskych stavieb či krásnych drevených kostolov. 

Vyskúšať liečivé singletracky

V okolí Bardejovských Kúpeľov sa nachádza niekoľko liečivých singletrackov. Sú to trasy, ktoré boli vybudované najmä pre cyklistov, ale využívať ich môžu aj turisti či bežci. Jednotlivé singletracky dostali pomenovanie po liečivých prameňoch, ktoré sa nachádzajú v Bardejovských Kúpeľoch.

Fotogaléria zaujímavostí

Tipy na výlety z Bardejovských Kúpeľov

Okolie Bardejovských Kúpeľov ponúka množstvo možnosti kam na výlet a ako tráviť voľný čas. Môžete sa vybrať na návštevu historickej alebo prírodnej pamiatky, ktorých je v okolí Bardejova a Bardejovských Kúpeľov mnoho.

Medzi turistami vyhľadávané tipy na výlety sú i drevené kostoly v okolí Bardejova, ktoré sú jedinečným príkladom ľudového staviteľstva. Okolie Svidníku môže byť zaujímavé pre nadšencov vojenskej histórie, vďaka neďalekému Duklianskemu priesmyku a Údoliu smrti. Ak patríte skôr k milovníkom turistiky, tak si nenechajte ujsť výstup na vrch Busov, Rohuľu, rozhľadňu Kráľova Studňa, Stavok alebo Čiernu horu, ktorý môžete ukončiť ochutnávkou minerálnej vody Cigeľka.

V okolí môžete navštíviť aj zaujímavé hrady, ako napríklad Plavecký, Hanigovský či Šarišský hrad. Za zaujímavú zastávku stojí aj jedno z významných slovenských pútnických miest Gaboltov, kde každoročne prichádzajú stovky pútnikov dokonca i pešo.

Odporúčame

Viaceré atrakcie v okolí Bardejovských Kúpeľov je možné navštíviť v rámci jedného celodenného výletu. Pripravili sme pre vás tipy na celodenné výlety: 

  1. Bardejovské Kúpele – Múzeum ukrajinskej kultúrySkanzen vo Svidníku
  2. Bardejovské Kúpele – Vojenské historické múzeum vo Svidníku – Park bojovej technikyÚdolie smrti – Vojenský cintorín v Hunkovciach – Dukelské bojiskoLesopark Dukla

Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Bardejov a okolie. Určite si tam nájdete zaujímavosť kam sa s chuťou vydáte na výlet.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • Prameň Herkules, ktorý vyviera v Bardejovských Kúpeľoch, je jedným z najsilnejších prameňov na Slovensku.
  • Celé Bardejovské Kúpele sú spojené s menom cisárovnej Alžbety, známej ako Sisi, ktorá sa v Bardejovských Kúpeľoch liečila 3 týždne.
  • Na pomerne malom území v kúpeľoch vyviera až 10 prameňov, ktoré sa navzájom líšia svojím zložením. Na pitné kúry sa využíva 8 liečivých prameňov.
  • V priebehu 18. a 19. storočia boli Bardejovské Kúpele natoľko obľúbené a známe, že sa tu liečil napríklad rakúsko-uhorský cisár Jozef II., manželka cisára Napoleona Mária Lujza, ruský cár Alexander I., poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska a cisárovná Alžbeta.

História Bardejovských Kúpeľov a Bardejova

Prvá zmienka o Bardejovských Kúpeľoch pochádza z roku 1247. V priebehu 15. až 17. storočia dochádzalo k postupnému rozvoju kúpeľov. Bardejovské Kúpele sa neskôr stali natoľko známymi a vyhľadanými, že boli obľúbeným miestom uhorskej šľachty či dokonca panovníkov. Po vojnách, ktoré neblaho zasiahli aj kúpele, boli zrekonštruované do takej podoby ako ich poznáme dnes. Bardejovské Kúpele sú jednou z mestských častí mesta Bardejov.

V roku 1241 bolo v Ipatijevskej kronike poprvýkrát spomenuté mesto Bardejov. Mesto v minulosti ležalo na významnej obchodnej ceste, čo znamenalo jeho rýchly rozvoj. Už v 14. storočí bolo privilegované mesto obohnané hradbami. Bardejov sa stal centrom kultúry, vzdelanosti, miestom obchodu a remesiel. Mesto Bardejov si zachovalo svoju históriu až do súčasnosti. V roku 2000 bolo historické námestie zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Praktické informácie

Doprava

Cez Bardejov prechádza cesta E77. Do mesta jazdia autobusy a vlaky. Autobusová a železničná stanica sa nachádza v blízkosti centra mesta. Na prepravu rámci mesta a okrajových častí je možné využiť MHD. Ďalej je možné využiť aj súkromnú osobnú prepravu. 

Do Bardejovských Kúpeľov premáva pravidelná autobusová doprava a linky MHD.

Parkovanie

V meste sa nachádza niekoľko parkovísk, väčšina z nich je spoplatnená. V centre mesta môžete parkovať na vymedzených parkovacích zónach, ktoré sú tiež spoplatnené. Úhrada parkovného je možná prostredníctvom parkovacieho automatu, ktorý umožňuje aj platby kartou či telefónom.

Bardejovské Kúpele majú k dispozícii centrálne parkovisko v blízkosti zastávky MHD. Parkovisko je spoplatnené. Hotely majú k dispozícii vlastné parkoviská. Pri jednotlivých hoteloch môže byť parkovanie za poplatok alebo zadarmo. 

Turisticko-informačná kancelária 

Aktuálne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke informačného centra.

Turisticko-informačná kancelária Bardejov
Radničné námestie č. 21, 085 01 Bardejov

Turistická informačná kancelária – Kúpeľov Bardejov
Kino Žriedlo, 086 31 Bardejovské Kúpele

Prírodovedná expozícia – Šarišské múzeum v Bardejove

Prírodovedná expozícia Šarišského múzea v Bardejove

Ak by mal návštevník Bardejova záujem spoznať aj flóru a faunu Čergova, Ondavskej vrchoviny či ďalších oblastí Slovenska, odporúčame návštevu Prírodovednej expozície Šarišského múzea. Exponáty sú návštevníkom prezentované vizuálnou a náučnou formou. Návšteva múzea poteší predovšetkým deti, ale […]

Prírodovedná expozícia Šarišského múzea v Bardejove Čítať viac

Hrad Šariš - pohľad na hrad z výšky

Šarišský hrad

Šarišský hrad – kedysi významný strategický hrad, dnes obľúbené výletné miesto regiónu Šariš. Vydajte sa náučným chodníkom Šarišský hrad, spoznajte históriu hradu Šariš, ale i prírodnú rezerváciu Šarišský hradný vrch. Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom Šarišský

Šarišský hrad Čítať viac

Návrat hore