Muzeálny apartmán Sisi v Bardejovských Kúpeľoch

Bardejovské Kúpele sú neodmysliteľne spojené s osobou cisárovnej Alžbety Bavorskej, ktorú všetci poznáme ako Sisi. Cisárovná v Bardejovských Kúpeľoch strávila tri týždne. Na jej počesť bolo v areáli kúpeľov zriadených niekoľko pamiatok. Jednou z nich je aj Muzeálny apartmán Sisi, ktorý sa nachádza v liečebnom dome Alžbeta.

Dáma v modrých šatách v Apartmáne Sisi v Bardejovských Kúpeľoch.

Cisárovná Sisi v Bardejovských Kúpeľoch 

Alžbeta Bavorská sa narodila  24. decembera v roku 1837 v Mníchove a zomrela 10. septembra v roku 1898 v Ženeve. Bola rakúskou cisárovou, českou a uhorskou kráľovnou a manželkou rakúskeho cisára Františka Jozefa I. Jej osoba je pomerne známa. Vyrastala na bavorskom dvore. Bola vzdelaná, nekonvenčná, venovala sa prírode a štúdiám. Jej manželstvo s Františkom Jozefom I. vzniklo zo skutočnej lásky a napriek námietkam jeho matky sa Jozef s Alžbetou oženil v roku 1854.

Šťastné manželstvo narúšal vplyv kráľovskej matky Žofie. Bolo známe, že Alžbeta na viedenskom dvore trpela. Obrovské nešťastie v jej živote priniesla smrť jej syna Rudolfa. Odvtedy sa utiahla do súkromia a veľa cestovala.

Práve v tomto období navštívila Bardejovské Kúpele. Kúpele boli v 19. storočí jedným z obľúbených kúpeľných stredísk v Uhorsku s bohatým spoločenským životom. Od 1. júla do 22. júla 1895 tu cisárovná strávila 3 týždne, počas ktorých sa tu liečila. Ubytovala sa aj so svojou suitou v hoteli Deák, dnešný hotel Alžbeta

V hoteli Alžbeta bol zriadený Muzeálny apartmán, ktorý bol venovaný práve Sisi. Apartmán je zariadený masívnym nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu, doplnený o fotografie či portréty cisárovnej. Muzeálny apartmán je prístupný pre verejnosť a je možné si ho pozrieť v doobedných hodinách za poplatok.

V hoteli je zriadený aj apartmán v štýle Sisi, v ktorom sa je možné ubytovať.

Fotogaléria

Bardejovské Kúpele a Alžbeta 

Dnes mnohé z kúpeľného areálu Bardejovských Kúpeľov pripomína cisárovnú Sisi. Na jej počesť premenovali niekdajší hotel Deák na liečebný dom Alžbeta. Pred nám sa nachádza Alžbetínsky park ktorému dominuje bronzová socha sediacej cisárovnej. Kúpeľný prameň, ktorý niesol meno Lobogo, premenovali na prameň Alžbeta. Aj kaviareň v hoteli Ozón nesie meno cisárovnej. Výzdoba a štýl kaviarni umocňujú dojem všadeprítomnej Sisi.

Pred hotelom Alžbeta začína Náučný chodník Sisi a jej zastavenia, ktorý prevedie návštevníkov po areáli bardejovského kúpeľného parku

Kde sa nachádza Muzeálny apartmán Sisi?

Muzeálny apartmán Sisi sa nachádza v liečebnom dome Alžbeta na prízemí hneď vedľa recepcie. Na druhom nadzemnom podlaží je k dispozícii luxusný apartmán Sisi, kde je možné sa ubytovať.

Foto/Zdroj: Portrét Alžběty Bavorskej zvanej „Sisi“ od Franze Xavera Winterhaltera / Wikimedia, voľné dielo

Portrét Alžběty Bavorskej zvanej „Sisi“ od Franze Xavera Winterhaltera

Túžite navštíviť viacero pamiatok v regióne Bardejova? Spojte spoznávanie krás v blízkom i širšom okolí s kúpeľným pobytom v Bardejovských Kúpeľoch.

Doprava do Bardejovských Kúpeľov

Do Bardejovských Kúpeľov pravidelne premáva linka MHD ( číslo 1. a číslo 2.) a autobusové spojenie z autobusovej stanice v Bardejove. Pokiaľ cestujete autom, záchytné parkovisko, ako aj zastávka autobusu, sa nachádzajú na začiatku areálu kúpeľov.

Mapa miesta

Program/Akcie

Každoročne sa okrem iných podujatí v Bardejovských Kúpeľoch usporadúva pamätný Alžbetínsky deň, ktorý je vrcholom kultúrneho leta v Bardejovských Kúpeľoch. Podujatie sa organizuje koncom leta a má pripomínať pamätný deň na počesť návštevy cisárovnej Alžbety. Súčasťou podujatia je bohatý sprievodný program.

Postrehy návštevníkov

Malé, ale má svoju atmosféru. Dozvedeli sme sa o Sisi veľa zaujímavostí.
Denisa M.

Čarovné miesto s čarovnou atmosférou naplnenou spomienkami na Sisi.
Elena R.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje okolo 1,00 €.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke kúpeľov, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Video

Bardejovské kúpele a cisárovná Sisi

Kontakt

Liečebný dom Alžbeta
Bardejovské Kúpele a.s.
086 31 Bardejovské kúpele

GPS súradnice: 49.331232523°, 21.268067837°

Mohlo by vás zaujímať 

Radničné námestie v Bardejove – meštianske domy Bardejov – historické pamiatky, atrakcie a podujatia

Bardejovské námestie je jedným z najkrajších a najzachovalejších historických centier miest na Slovensku. Okrem historického Radničného námestia, môžeme v okolí nájsť ďalšie zaujímavé historické pamiatky a rôzne atrakcie. Návštevu Bardejova by si rozhodne nemali nechať ujsť milovníci kultúry a histórie.

Zistiť viac
Ľudový prameň v Bardejovských Kúpeľoch Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch

Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch sú pre zdravie mimoriadne priaznivé. Vyviera ich tu až desať, líšia sa navzájom svojim zložením. Bardejovský prameň Herkules patrí medzi najsilnejšie minerálne vody Slovenska. Príďte aj vy ochutnať a načerpať silu do Bardejovských Kúpeľov z prameňa, ktorý dostal pomenovanie po bájnom hrdinovi.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore