Kyslíková dráha a rehabilitačné chodníky v Bardejovských Kúpeľoch

Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch je jednou z kyslíkových ciest v okolí Bardejova. Kyslíkové cesty či dráhy spestrujú pobyt v prírode prostredníctvom zaujímavých cvičebných atrakcií. Kyslíková dráha, rehabilitačné chodníky a singletracky sú otvorené celoročne pre kúpeľných hostí aj návštevníkov Bardejovských Kúpeľov.

Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch

Kyslíková dráha – spojte turistiku s cvičením

Medzi takzvané zdravotno-rehabilitačné chodníky môžeme zaradiť Kyslíkovú dráhu v Bardejovských Kúpeľoch. Na dráhe dlhej približne 1 km sa nachádzajú rôzne drevené atrakcie, ktoré slúžia na precvičovanie, či miesta na odpočinok. Ak by niekto náhodou nevedel, ako sa s jednotlivými zariadeniami cvičí, vedľa každého sa nachádza informačná tabuľa s vysvetlením ako so zariadením efektívne pracovať. Cviky sa zameriavajú na rôzne časti tela.

Kyslíkovú dráhu v Bardejovských Kúpeľoch pôvodne vybudovali v roku 1974. V roku 2014 prešla podstatnou rekonštrukciou, nakoľko väčšina drevených cvičebných atrakcií podľahla zubom času. Podporu pri rekonštrukcii poskytla Oblastná organizácia cestovného ruchu Šariš Bardejov. Na celej dĺžke Kyslíkovej cesty sa nachádza 14 stanovíšť.

Kyslíková dráha je otvorená pre verejnosť i kúpeľných hostí celoročne. Poteší každého, kto má rád nenáročné cvičenie. Zároveň môže slúžiť ako príjemná prechádzka kúpeľným lesoparkom a ako oddychová či športová zóna pre rodiny s deťmi.

Kde sa nachádza Kyslíková dráha?

Kyslíková dráha sa nachádza na okraji areálu Bardejovských Kúpeľov v blízkosti Lávky priateľstva, počiatočného bodu Lesníckeho náučného chodníka Čierna mláka a Letného kúpaliska Bardejovských Kúpeľov

Rehabilitačné chodníky – nenáročná turistika okolím Bardejovských Kúpeľov

V okolí Bardejovských Kúpeľov sa nachádza niekoľko turistických chodníkov. Všetky majú spoločný východiskový bod, a to Kúpeľnú kolonádu. K dispozícii je 8 okruhov. Trasy majú niekoľko spoločných bodov, líšia sa navzájom dĺžkou úseku, časovou náročnosťou a obtiažnosťou. Pozdĺž trás vybudovali oddychové miesta, lavičky a altánky. 

Pred Kúpeľnou kolonádou sa nachádza informačná tabuľa, ktorá zobrazuje jednotlivé rehabilitačné chodníky a ich popis.

  • Okruh 1.: kolonáda – Salaš Lesná – kolonáda, 4,2 km
  • Okruh 2.: kolonáda – Čerešňa – kolonáda, 4,3 km
  • Okruh 3.: kolonáda – Orlík – Bardejovská vyhliadka – Čerešňa – kolonáda, 6,2 km
  • Okruh 4.: kolonáda  – jazierko – Zadné doly – Zimná studňa – Sklad – jazierko – kolonáda, 4,9 km
  • Okruh 5.: kolonáda – Carola – Kyslíková dráha – úpravovňa vody – kolonáda, 2,9 km
  • Okruh 6.: kolonáda – Tri studničky – kolonáda, 4,6 km
  • Okruh 7.: kolonáda – letné kúpalisko – Terekuvka – kolonáda, 3,9 km
  • Okruh 8.: kolonáda – Čerešňa  – Kamenná hora – Magura – kolonáda, 13,5 km

Liečivé singletracky objavte okolie Bardejovských Kúpeľov na bicykli

Okolie Bardejovských Kúpeľov ponúka pre aktívnejších návštevníkov rôzne možnosti. Jednou z nich je možnosť využitia takzvaných liečivých singletrackov. Ide o trasy, ktoré sú určené na pešiu turistiku, ako bežecké trasy či ako cyklotrasy pre jednotlivcov a rodiny s deťmi (Lekársky / Family singletrack je najvhodnejší pre svoju nenáročnosť). 

Dĺžka trás, ktoré sú navzájom prepojené, je viac ako 8 km. Spolu s nadväzujúcimi trasami Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch majú spolu dĺžku takmer 10 km.

Liečivé singletracky sú úzko prepojené s Bardejovskými Kúpeľmi, pomenovanie dostali podľa jednotlivých liečivých prameňov. Trasy tvoria liečivé singletracky:

  • Hekrules (spojka medzi Bardejovom a Bardejovskými Kúpeľmi – ľahký);
  • Čerešenska (primárne výstupový, ale jazdí sa aj dole – stredne náročný);
  • Napoleon (zjazdový – stredne náročný);
  • Rodinný (ľahký);
  • Kráľovský (náročný a ťažký).

Na jednotlivých úsekoch vybudovali rôzne prekážky, terénne vlny či skoky, aby boli pútavejšie pre horských cyklistov. Pokiaľ nie ste až tak zdatný, jednotlivé prekážky môžete ľahko obísť.

Liečivé singletracky spolu s cyklocestami v okolí Bardejova sú prepojené na slovenskú časť cyklookruhu Aquavelo. Cyklookruh Aquarelo tvorí 230 kilometrov cyklistických trás pričom spája poľské a slovenské kúpeľné mestá.

Dĺžka značených turistických trás v okolí Bardejova predstavuje dovedna približne 40 kilometrov.

Fotogaléria

Zaujímavosti 

Kyslíkové dráhy a chodníky sú súčasťou terénnej kúry, ktorá sa poskytuje ako procedúra v Bardejovských Kúpeľoch. Absolvujú ju kúpeľní hostia v skupine za odborného vedenia fyzioterapeuta.

Zároveň sa tieto lesné cesty a chodníky využívajú na tzv. Nordic walking. Ide o liečebnú procedúru, ktorá sa zameriava na pohyb celého tela. Súčasťou cvičenia sú dve chodecké palice. Severská chôdza je vhodná pre každého, kto nemá rád beh alebo nemôže behať, seniorov a deti.

Výlet môžete ukončiť oddychom či pobytom Bardejovských Kúpeľoch, ktoré ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci kúpeľných pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov.

Doprava do Bardejovských Kúpeľov

Do Bardejovských Kúpeľov pravidelne premáva linka MHD (číslo 1. a číslo 2.) a autobusové spojenie z autobusovej stanice v Bardejove. Pokiaľ cestujete autom, záchytné parkovisko, ako aj zastávka autobusu, sa nachádzajú na začiatku areálu kúpeľov.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Nenáročná trasa pre celú rodinu so studničkou a prístreškom s ohniskom.
Ondrej C.

Krásna prechádzka so sportovymi aktivitami pre ľudí každého veku.
Patrik G.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

GPS súradnice

Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch: 49.333750214°, 21.262475967°

Mohlo by vás zaujímať

Hotel Alžbeta v Bardejovských Kúpeľoch – prvá zastávka náučného chodníka a pamätník Sisi Náučný chodník Sisi v Bardejovských Kúpeľoch

Azda najdôležitejšou a najznámejšou osobnosťou, ktorá je úzko spätá s Bardejovskými Kúpeľmi, je cisárovná Alžbeta Bavorská, zvaná Sisi. Cisárovná v kúpeľoch strávila dovedna tri týždne, pričom navštívila aj okolie kúpeľov či mesto Bardejov. Na jej počesť bol v rámci areálu kúpeľov vybudovaný Náučný chodník Sisi a jej zastavenia.

Zistiť viac
Prameň Herkules v Bardejovských kúpeľoch Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch

Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch sú pre zdravie mimoriadne priaznivé. Vyviera ich tu až desať, líšia sa navzájom svojim zložením. Bardejovský prameň Herkules patrí medzi najsilnejšie minerálne vody Slovenska. Príďte aj vy ochutnať a načerpať silu do Bardejovských Kúpeľov z prameňa, ktorý dostal pomenovanie po bájnom hrdinovi.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore