Prírodovedná expozícia Šarišského múzea v Bardejove

Ak by mal návštevník Bardejova záujem spoznať aj flóru a faunu Čergova, Ondavskej vrchoviny či ďalších oblastí Slovenska, odporúčame návštevu Prírodovednej expozície Šarišského múzea. Exponáty sú návštevníkom prezentované vizuálnou a náučnou formou. Návšteva múzea poteší predovšetkým deti, ale na svoje si prídu aj dospelí.

Prírodovedná expozícia – Šarišské múzeum v Bardejove

Druhá najrozsiahlejšia prírodovedná zbierka na Slovensku

Prírodovedná expozícia Šarišského múzea v Bardejove sa zameriava najmä na prezentáciu flóry a fauny s dôrazom na severovýchod Slovenska. Prvú expozíciu sprístupnili v roku 1957. Súčasná expozícia bola sprístupnená v roku 1986 pod názvom Príroda severovýchodného Slovenska a jej ochrana. Expozícia prezentuje návštevníkom živočíchy a rastliny, ktoré sú inštalované do zjednodušeného prostredia, v ktorom žijú. Okrem prírody Slovenska sa môžete pokochať aj prírodou zahraničia, napríklad Ázie, Afriky či Ameriky.

Medzi zaujímavé cudzokrajné exponáty patrí napríklad ohrozený druh juhoamerického kondora, pytóna mriežkovaného či mláďa žraloka z Karibského mora. V zbierke múzea uvidíte aj kolekciu preparátov amerických kolibríkov. Čo sa týka prírody Slovenska je tu vystavený jeden z najvzácnejších slimákov Pagodulina pagodula. Ďalšie vzácne exponáty prírodovedného oddelenia, ktoré však návštevník nemá možnosť vidieť, sú jedna z najväčších kolekcií na svete strakoša veľkého či preparát sýkorky lazúrovej.

Prehliadku Prírodovedeckého múzea môžete ukončiť oddychom v miestnych kúpeľoch. Či už svoju návštevu múzea spojíte s relaxačným pobytom v Bardejovských Kúpeľoch, alebo sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, určite neoľutujete.

Zaujímavosť

Ako jediné regionálne múzeum na Slovensku vlastní Prírodovedná expozícia Šarišského múzea kolekciu fauny všetkých zoogeografických oblastí, ktoré boli získané kúpou, výmenou a vlastnými expedíciami.

Kde sa nachádza expozícia?

Expozícia Príroda severovýchodného Slovenska a jej ochrana sa nachádza na Rhodyho ulici číslo 4 v blízkosti Prašnej bašty a Expozície Ikon.

Osobný automobil zaparkujete na vymedzených parkovacích zónach za poplatok.

Program/Akcie

Šarišské múzeum pravidelne pripravuje rôzne kultúrne akcie a výstavy. Aktuálny program kultúrnych akcií či výstav Šarišského múzea je zverejnený na oficiálnej stránke múzea, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Doprava

Mesto Bardejov je okresné mesto v Prešovskom kraji. Stará Ľubovňa sa nachádza 54 km západne, Prešov 41 km južne a Svidník 34 km východne. Južným okrajom mesta vedie novovybudovaný obchvat, na ktorý sa pripája II/545 na Prešov. V meste končí lokálna železničná trať Prešov – Bardejov. Do Bardejova premávajú prímestské linky, ale aj diaľkové a medzištátne autobusy. V meste premáva aj MHD.

Doprava do Bardejova z Bardejovských Kúpeľov

Z Bardejovských Kúpeľov trvá cesta do historického centra Bardejova autom približne 9 minút.

Z kúpeľov premáva do Bardejova aj medzimestská autobusová doprava a MHD. Cesta verejnou dopravou trvá približne 15 minút. V prípade cesty medzimestským autobusom je konečná zastávka autobusová stanica Bardejov.

Parkovanie

V meste nájdete niekoľko parkovísk, väčšina z nich je za poplatok. V centre mesta zaparkujete na vymedzených spoplatnených parkovacích zónach. Uhradiť parkovné môžete prostredníctvom parkovacieho automatu, ktorý umožňuje aj platby kartou či telefónom.

Najlepší prístup k prehliadke celého historického centra mesta Bardejov a ďalších pamiatok v jeho okolí je peši. Osobný automobil zaparkujte na vymedzených parkovacích miestach.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Základná cena vstupného, pre dospelú osobu, sa pohybuje okolo 3,00 €.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Šarišského múzea (v časti Stále expozície), ktorý uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Kontakt

Šarišské múzeum
Rhódyho 4
085 01 Bardejov

GPS súradnice: 49.291169874°, 21.275294781°

Mohlo by vás zaujímať

Kozák osikový Kam na huby v okolí Bardejovských Kúpeľov

Pokiaľ plánujete stráviť svoj čas v Bardejovských Kúpeľoch, odporúčame vám nevynechať príležitosť preskúmať ich okolie. Kúpele obklopuje krásna príroda, ktorá okrem športových aktivít a turistiky ponúka možnosť zberu húb a lesných plodov. Ak sa rozhodnete cestovať ďalej, v článku sa dozviete, kam na huby v okolí Bardejovských Kúpeľov.

Zistiť viac
Pramene v exteriéri Bardejovských kúpeľov Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch

Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch sú pre zdravie mimoriadne priaznivé. Vyviera ich tu až desať, líšia sa navzájom svojim zložením. Bardejovský prameň Herkules patrí medzi najsilnejšie minerálne vody Slovenska. Príďte aj vy ochutnať a načerpať silu do Bardejovských Kúpeľov z prameňa, ktorý dostal pomenovanie po bájnom gréckom hrdinovi.

Zistiť viac

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore