Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch

Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch sú pre zdravie mimoriadne priaznivé. Vyviera ich tu až desať, líšia sa navzájom svojim zložením. Bardejovský prameň Herkules patrí medzi najsilnejšie minerálne vody Slovenska. Príďte aj vy ochutnať a načerpať silu do Bardejovských Kúpeľov z prameňa, ktorý dostal pomenovanie po bájnom hrdinovi.

Pramene v exteriéri Bardejovských kúpeľov

Bardejovské liečivé pramene ukrýva Kúpeľná kolonáda

V Bardejovských Kúpeľoch vyviera 10 prírodných liečivých minerálnych prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche. Osem prameňov sa nachádza pod strechou kúpeľnej kolonády, ktorá sa môže pýšiť svojím prvenstvom na Slovensku. Pramene v kúpeľnej kolonáde sú k dispozícii pre ubytovaných hostí Bardejovských Kúpeľov. Voda v Kúpeľnej kolonáde sa využíva formou pitných kúr, načerpať si ju z prameňov hostia môžu trikrát do dňa. 

Neubytovaný návštevník môže ochutnať Hlavný a Lekársky prameň, ktoré sa nachádzajú vo voľne prístupnom pavilóne Ľudový prameň v bardejovskom kúpeľnom parku

Bardejovské minerálne pramene sa využívajú na vonkajšiu a vnútornú balneoterapiu formou pitných kúr a inhalácií. Každý z prameňov sa navzájom líši obsahom minerálnych látok. Bardejovská minerálna voda je slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Balneologickou hodnotou sa môže zaradiť medzi najvýznamnejšie minerálne vody tohto druhu. 

Minerálne pramene v Kúpeľnej kolonáde 

V Kúpeľnej kolonáde je pre kúpeľných hostí k dispozícii 8 prameňov:

V Kúpeľnej kolonáde je pre kúpeľných hostí k dispozícii 8 prameňov:
Herkules
Hlavný
Lekársky
Alžbeta
Klára
Napoleon
Anna
Kolonádny

Prameň Herkules

Prameň Herkules je studená minerálna izotonická voda, ktorá má najväčší obsah rozpustných solí v rámci Bardejovských Kúpeľov. Svojím obsahom minerálnych látok a kysličníka uhličitého sa tento prameň radí k najsilnejším na Slovensku. Voda sa využíva pri liečbe žalúdka a dvanástnika, pri chorobách dýchacích ciest najmä preto, že svojím obsahom jódu pôsobí mimoriadne priaznivo na odstraňovanie hlienov. Je tiež veľmi účinný pri cukrovke.       

Prameň Hlavný

Hlavný prameň je kyslej povahy, používa sa pri chorobách žalúdka a dvanástnika, pri stavoch po operáciách žalúdka, pri chorobách pečene, pri nedostatku žalúdočnej šťavy, pri poruchách tvorby krvi.

Prameň Lekársky

Prameň je vysoko mineralizovaný, alkalickej povahy. Používa sa pri chorobách žalúdka a dvanástnika s prebytkom žalúdočnej šťavy, na inhalovanie pri chronickom zápale priedušiek, pri zápaloch sliznice horných dýchacích ciest, ako aj pri rozšírených prieduškách a pri liečení astmy.           

Prameň Alžbeta                                   

Alžbetínsky prameň má malý obsah sodíka, na základe čoho je vhodný pri liečbe pečeňových chorôb.

Prameň Klára                                   

Voda z tohto prameňa je železnatá, uhličitá so stopami sírovodíka sa používa na inhalácie pre choroby dýchacích ciest a pre reumatické choroby.                   

Prameň Napoleon                                   

Voda je hydrouhličitanová, chloridová, sodná, železnatá, uhličitá so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Používa sa na liečenie choroby žlčových ciest, liečbu kolitíd a chronické poruchy pečene.

Prameň Anna                                   

Tento bardejovský prameň je vhodný pri liečbe žalúdočnej dyspepsie, chronických chorôb slinivky brušnej a chorôb horných dýchacích ciest. Jeho voda je hydrouhličitanová, chloridová, sodná so zvýšeným obsahom kyseliny metabolitej.

Prameň Kolonádny                               

Prameň sa vhodný pri liečbe anémie, pri deficite žalúdočnej kyseliny a zápaloch žalúdka.

Fotogaléria

Bardejovská prírodná minerálna voda lieči mnohé ochorenia

Vzhľadom na prítomnosť až 10 prameňov, ktoré sa navzájom líšia zložením, majú Bardejovské Kúpele široké indikačné zameranie. Účinok pitných kúr je najvýraznejší pri ochorení zažívacieho ústrojenstva, pri ochoreniach žalúdka, žlčníka a žlčových ciest, pečene, slinivky brušnej a ochorení čriev, ochorení pohybového aparátu či chorôb z povolania. Účinky minerálnych vôd sa využívajú aj pri liečbe onkologických chorôb

História liečivých prameňov v Bardejovských Kúpeľoch

Historická fotografia kúpele Bardejov

Prvá zmienka o Bardejovských Kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Bela IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. V 18. storočí sa vykonal chemický rozbor liečivých prameňov v Bardejovských Kúpeľoch, stanovili sa liečebné indikácie, navrhol spôsob využitia prameňov pre kúpele a distribúciu minerálnej vody. Voda sa už v tom období začala plniť a exportovať do Budapešti, Varšavy, Berlína či Frankfurtu. Prvá vedecká správa o prameňoch pochádza z roku 1795 od profesora Pavla Kitaibela z Pešti, ktorý pokladal bardejovské vody za jedny z najliečivejších vôd v Európe. 

Kúpele sa počas storočí významne rozrastali, čo dokladajú aj historické správy. Dobrý chýr o liečivej vode v kúpeľoch sa šíril nielen do blízkeho okolia, ale aj do zahraničia. Bardejovské Kúpele navštívilo mnoho významných osobností. Najvýznamnejší rozvoj kúpeľov nastal v priebehu 19. a 20. storočia. V tomto období sa okrem pitných kúr a vaňových minerálnych kúpeľov,  podávali kúpele z jedľového ihličia, slatinné kúpele, masáže, elektroliečba, odporúčali sa aj vychádzky v kúpeľnom parku.

Začiatkom 20. storočia sa voda z Lekárskeho a Alžbetinho prameňa plnila do fliaš, prostému ľudu bol prístupný len Ľudový prameň. Po roku 1948 sa uskutočnil rozsiahly hydrogeologický výskum, ktorý spresnil údaje o minerálnych vodách a sprístupnil ich nové zdroje.

Obrázok vpravo: Historická drevená kolonáda, Kúpele Bardejov, zdroj foto: FB Slovensko na historických fotografiách

Doprava

Mesto Bardejov je okresné mesto v Prešovskom kraji. Stará Ľubovňa je vzdialená 54 km západne, Prešov 41 km južne a Svidník 34 km východne. Južným okrajom mesta vedie novovybudovaný obchvat, na ktorý sa pripája II/545 na Prešov. V meste končí lokálna železničná trať Prešov – Bardejov. Do Bardejova premávajú prímestské linky ale aj diaľkové a medzištátne autobusy. V meste premáva aj MHD.

Doprava do Bardejovských Kúpeľov

Do Bardejovských Kúpeľov pravidelne premáva linka MHD (číslo 1. a číslo 2.) a autobusové spojenie z autobusovej stanice v Bardejove. Záchytné parkovisko pre autá, ako aj zastávka autobusu, sa nachádzajú na začiatku areálu kúpeľov. 

Mapa miesta

Program/Akcie

V areáli kúpeľného parku a v Bardejovských Kúpeľov sa koná každoročne mnoho akcií či kultúrnych podujatí. Pre aktuálne informácie navštívte oficiálnu stránku Bardejovských Kúpeľov.

Postrehy návštevníkov

Je to veľmi pekná budova, kde vo vnútri budovy je viacero liečivých prameňov, kde sa dá nabrať liečivá voda, ktorá lieči veľa chorôb, najmä spojených s trávením. Voda sa dá piť aj priamo vo vnútri kolonády.
Štefan S.

Krásne kúpele, ktoré ladne spájajú históriu so súčasnosťou. Nádherný udržiavaný park, preliezky pre deti, pramene s liečivou vodou. Každý si tu nájde to svoje zátišie na relax.
E.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál kúpeľov je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

Kontakt

Bardejovské Kúpele

086 31 Bardejovské Kúpele

GPS súradnice: 49.3302782°, 21.2718139°

Mohlo by vás zaujímať

Prechod po rebrine Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch

Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch je jednou z kyslíkových ciest v okolí Bardejova. Kyslíkové cesty či dráhy spestrujú pobyt v prírode prostredníctvom zaujímavých cvičebných atrakcií. Rehabilitačné chodníky a singletracky sú otvorené celoročne pre kúpeľných hostí aj návštevníkov kúpeľov.

Zistiť viac
Muzeálny apartmán Sisi v Bardejovských Kúpeľoch Muzeálny apartmán Sisi v Bardejovských Kúpeľoch

Bardejovské Kúpele sú neodmysliteľne spojené s osobou cisárovnej Alžbety Bavorskej, ktorú všetci poznáme ako Sisi. Cisárovná v Bardejovských Kúpeľoch strávila 3 týždne. Na jej počesť bolo v areáli kúpeľov zriadených niekoľko pamiatok. Jednou z nich je aj Muzeálny apartmán Sisi.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore