> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Turčianske Teplice

Kúpele Turčianske Teplice

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_b9225fbba28c1da291c8a9bf81898459"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Modrý prameň, Turčianske Teplice

Kúpeľné mesto Turčianske Teplice nájdete v srdci stredného Slovenska, 42 km severozápadne od Banskej Bystrice. Obklopujú ho, Kremnické vrchy, Veľká a Malá Fatra, a preto sa už cestou do tohto neveľkého mestečka môžete kochať prírodnými scenériami.

Hlavným dôvodom návštevy Turčianskych Teplíc je bezpochyby ich liečivá termálna voda. Avšak pre návštevníkov, ktorí sa chcú nielen liečiť alebo zrelaxovať, ponúka okolie mesta množstvo športových vyžití a aktivít (napr. množstvo cyklotrás), ako aj turistických zaujímavostí.

Turistické zaujímavosti v Turčianskych Tepliciach

Keďže Turčianske Teplice patria medzi menšie mestá, môžete ich kúpeľnú zónu, vrátane pešej, prejsť na vlastných nohách, alebo si požičať elektrokolobežku, prípadne bicykel. Pre vášnivých hubárov tu máme pár tipov kam na huby v okolí Turčianskych Teplíc.

Určite si nenechajte ujsť rodný dom miestneho rodáka a známeho maliara. V Galérii Mikuláša Galandu sa okrem umelcových diel vystavujú a konajú vernisáže aj súčasných autorov. Obdivovať, avšak len zvonku, môžete aj renesančný kaštieľ v Diviakoch v mestskej časti mesta. Prešiel rekonštrukciou a dnes slúži ako pracovisko Slovenskej národnej knižnice.

Treba zažiť

Turčianska Zlatá kúra

Už určite tušíte, že táto procedúra dala meno turčianskym kúpeľom a odtiaľ má pôvod aj názov Zlaté kúpele. Unikátna liečba plátkami zlata regeneruje pokožku, zlepšuje jej prekrvenie a pôsobí omladzujúco. Liečivé účinky sú podporené aj turčianskou minerálnou vodou. Môžete si vybrať kompletnú zlatú kúru, ktorá zahŕňa všetky nasledovné procedúry, alebo vyskúšať len Zlatú masku:

Zlatý kúpeľ a zlatý zábal

Vychutnáte si 30 minútový kúpeľ s čiastočkami z pravého zlata v liečivej termálnej vode. Po kúpeli sa necháte ešte ďalších 30 minút rozmaznávať zlatým zábalom 

Zlatá masáž

 Hodinová celotelová zlatá masáž bude vaše telo hýčkať špeciálnym olejom s 24-karátovým zlatom.

Zlatá maska

Luxusná pleťová maska ojedinelá medzi procedúrami nielen na Slovensku. Čisté 24-karátové zlato vďaka svojej jedinečnej patentovanej zložke pôsobí hĺbkovejšie a intenzívnejšie ako iné kozmetické masky a jej účinky vydržia až tri týždne.

Zlatá pitná kúra

Ochutnáte likér s čiastočkami zlata a liečivú turčiansku minerálku ako inak, podávané v zlatých pohároch počas vášho Zlatého kúpeľa.

Ak ste už teraz dostali chuť ponoriť sa do rozprávkového sveta zlata, neváhajte si Zlatú kúru objednať na recepcii hotela Veľká Fatra alebo na oddelení Balneoterapie. Kontakt nájdete na oficiálnej stránke kúpeľov Turčianske Teplice.

Smaragdový a Zafírový kúpeľ

Oba kúpele obsahujú liečivú termálnu turčiansku vodu s teplotou 38 °C. Smaragdový kúpeľ upokojuje a zrelaxuje celé telo v sprievode príjemnej hudby v trvaní 20 minút. Potom si doprajete ešte 10 minútový suchý zábal.

Zafírový kúpeľ s vírivkou vám vymasíruje celé telo počas 15 minút a ak máte ešte chuť ďalej oddychovať, dožičte si aj suchý zábal.

Určite vám odporúčame objednať si kúpeľ vopred buď na recepcii kúpeľného hotela Veľká Fatra alebo priamo na oddelení Balneoterapie. Kontakt nájdete na oficiálnej stránke kúpeľov Turčianske Teplice.

Prechádzka Parkom slávy

Turčiansky kúpeľný park je známy nielen svojou rozsiahlou botanickou záhradou s cudzokrajnými drevinami, ale aj postavami tvarovanými z kríkov a rastlín. Najväčšou atrakciou sú však vtipné a nápadité lavičky, ktoré nájdete pozdĺž celého parku. Vyčaria úsmev na tvári všetkým návštevníkom hľadajúcim oddych a relax v centre kúpeľov.

Aquapark s termálnou vodou

Najmä rodiny s deťmi nepochybne poteší návšteva aquaparku v blízkosti kúpeľov. Aj hostia z kúpeľných hotelov sa k nemu dostanú krátkou trasou cez kúpeľný park, alebo priamo prepojením z novozrekonštruovaného hotela Royal Palace.

Aquapark ponúka niekoľko bazénov s atrakciami pre malých aj veľkých, ako aj kľudové sedacie bazény s termálnou liečivou vodou. Tieto ocenia obzvlášť návštevníci, ktorí pre svoju zaneprázdnenosť nemajú čas na dlhší liečebný pobyt v kúpeľoch, ale chcú si užiť liečivú silu turčianskej vody.

Termálne kúpalisko Vieska

Kúpalisko Vieska je typickým mestským kúpaliskom, ktoré taktiež využíva termálnu vodu. Výhodou je jeho veľká rozloha a trávnatý povrch, kde si každý nájde svoje tiché miestečko na oddych spojený s kúpaním.

Fotogaléria zaujímavostí

Tipy na výlety z Turčianskych Teplíc

Aj keď kúpele Turčianske Teplice patria medzi menšie, o to viac ponúka ich okolie na športové a turistické vyžitie. Či už máte radšej históriu alebo turistiku, nájdite si to svoje a poďte spoznávať Turiec.

Na skok od kúpeľov je obec Blatnica. Možno vám ten názov nič nehovorí, ale má tu rodisko niekoľko našich známych osobností (napr. Karol Plicka, Maša Haľamová). Exteriéry hradu Blatnica, využili filmári na nakrúcanie viacerých filmov. Cestou k nemu sa môžete zastaviť pri jaskyni Mažarná, ktorá je tiež celoročne voľne prístupná.

Neopakovateľné rodinné chvíli zažijete aj počas plavby na pltiach po rieke Váh, z ktorej sa vám naskytne krásny výhľad hneď na dva strážne hrady, a to nový hrad Strečno a staré Strečno. Ak máte chuť na dlhšiu túru, nevynechajte Gaderskú dolinu so svojimi prírodnými zákutiami (ako napríklad Čertova brána), alebo Šútovský vodopád. Pre deti bude zase najzaujímavejšie Mlynčekovo, Harmanecká jaskyňa alebo Hornonitrianský banský skanzen v Bani Cigeľ.

Fanúšikom múzeí odporúčame mesto Martin, kde pod správou Slovenského národného múzea ich sídli viacero. Či už je to Múzeum Martina Benku, inštalované priamo v umelcovom rodnom dome, alebo Etnografické múzeum. Zaiste vám je známa aj najstaršia mincovňa na svete – Mincovňa Kremnica. Ak máte zmysel pre humor, neobíďte Múzeum Gýča a výborný výhľad na celú Kremnicu budete mať z rozhľadne na Krahulskom vrchu. Fanúšikom histórie do pozornosti dávame Kalváriu v Kláštore pod Znievom, či rázovitú fatranskú obec Čičmany.

Dúfame, že vás niektorá z uvedených turistických atrakcií zaujala a využijete voľný čas počas pobytu v Turčianskych Tepliciach na jej návštevu.

Odporúčame

Viaceré turistické zaujímavosti môžete navštíviť aj v rámci jedného dňa, preto sme pre vás pripravili 4 tipy na celodenný výlet:

  1. Turčianske Teplice – Jaskyňa Mažarnáhrad Blatnica
  2. Turčianske Teplice – Múzeum Martina BenkuEtnografické múzeum – Múzeum slovenskej dediny
  3. Turčianske Teplice – Gaderská dolina – hrad Blatnica
  4. Turčianske Teplice – minerálny prameň Budiš – vrch Vyšehrad

Dúfame, že vás niektorá z uvedených turistických atrakcií zaujala a využijete voľný čas počas pobytu v Turčianskych Tepliciach na jej návštevu. Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Turčianske Teplice a okolie.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • Podľa legendy sa kráľ Žigmund Luxemburský kúpal v turčianskej minerálnej vode so zlatou korunou na hlave a vďaka tomuto spojeniu sa vyliečil a dožil vysokého veku.
  • Kúpele Turčianske Teplice dnes ponúkajú liečbu zlatom inšpirované legendou o kráľovi.
  • Svoje lavičky si v kúpeľnom Parku Slávy odhalili viaceré slávne osobnosti.
  • V kúpeľoch sa nakrúcali aj dve série úspešného a známeho seriálu Kolonáda o lekároch z kúpeľného prostredia, ich práci a osudoch.

História kúpeľov Turčianske Teplice

Kúpele Turčianske Teplice patria medzi najstaršie kúpeľné mestá na Slovensku, keďže prvá písomná zmienka o teplých prameňoch pochádza už z roku 1281. Ich postupné budovanie a využívanie pre všetky vrstvy však prišlo až keď sa kúpele stali majetkom mesta Kremnica v roku 1533. Najväčší rozmach zaznamenali v 19. storočí, keď sa vybudovali viaceré liečebné domy a budovy.

Až do roku 1948 sa kúpele nazývali Štubnianske Teplice. Dnes sú to už natrvalo Turčianske Teplice a všetky liečebné domy prešli v posledných rokoch rozsiahlou rekonštrukciou. 

Praktické informácie

Doprava

Do Turčianskych Teplíc vedú cesty 1. triedy zo smeru Banská Bystrica, Martin a Žiar nad Hronom. Mesto má vlakovú aj autobusovú stanicu a zo spomínaných smerov tu premávajú pravidelné linky.

V rámci mesta sa môžete odviezť taxíkom alebo využiť linku prímestskej dopravy. K dispozícii je aj viacero požičovní bicyklov a kolobežiek. Ak si donesiete vlastné, nemusíte sa báť, že ich nebudete mať kam uschovať. Kúpeľný hotel Veľká Fatra, ako aj ďalšie ubytovacie zariadenia v kúpeľoch, poskytujú úschovňu bicyklov.

Parkovanie

Mesto má vyhradené parkovacie miesta, ktoré sú označené a spoplatnené. Uhradiť poplatok je potrebné v parkovacom automate podľa dĺžky parkovania.

Vlastné parkoviská majú pre svojich hostí kúpeľné hotely a tie si určujú aj sadzobník parkovného.

Turistické a informačné centrum

Centrum je otvorené počas pracovných dní. Aktuálne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke mesta Turčianske Teplice.

TIC – Turistické a informačné centrum
Partizánska 1,  039 01 Turčianske Teplice

Návrat hore