Múzeum Martina Benku

Ak chcete bližšie spoznať tvorbu jedného z najznámejších slovenských maliarov, zakladateľa slovenskej moderny Martina Benku, navštívte jeho “zastretý farebný svet” v Múzeu Martina Benku v Martine. Sídli v autentických priestoroch vily, ktorú známy maliar obýval počas svojho života.

Foto interiéru múzea v časti, kde sú vystavené jeho diela

Kedysi vila, dnes múzeum

Múzeum Martina Benku je expozíciou Slovenského národného múzea –  Etnografického múzea v Martine. Predstavuje autentické prostredie a tiež dielo nášho národného umelca Martina Benku, jednej z najvýznamnejších osobností zakladateľskej generácie slovenskej výtvarnej moderny, prezentujúcej život a mýtus rodnej zeme.

Interiéry múzea sú v zmysle poslednej vôle maliara zachované v pôvodnej podobe.

Pracovňu využíval Benka na vybavovanie korešpondencie, stretnutia s úzkym okruhom priateľov, písanie pamätí a drobnú tvorbu ako sú návrhy známok a knižné ilustrácie.

Ateliér nám dokladá okrem obľúbených umelcových výtvarných diel (Jar v Sliačoch, 1936; Oráčiny pod snehom, 1937; Jesenné dni, 1937; Drevári pod Ďumbierom, 1949; Prosté melódie, 1948; Pod hradovou – Boca, 1962) aj širokú zbierku predmetov súvisiacich s tradičným ľudovým umením, ktoré Martin Benka dlhé roky zhromažďoval a výrazne sa nimi aj inšpiroval, ako je keramika, tradičný ľudový odev, maľby pod sklom, hudobné nástroje a pastiersky riad.

Malá galéria bola už za umelcovho života využívaná ako obrazáreň a odhalí len nepatrnú časť z Benkovho rozsiahleho maliarskeho diela, predovšetkým reprezentatívny výber olejomalieb. V celej svojej tvorbe zdôrazňoval vzťah k tradíciám, ľudovej tvorbe a rodnej krajine. Inšpirácie čerpal aj potulkami po strednom Slovensku.

Spálňa zariadená skromných nábytkom, pochádzajúcim ešte z rodičovského domu, nasvedčuje o skromnosti a jednoduchosti Martina Benku. Doplnená je aj fotografickými portrétmi z viacerých období jeho života.

Kto bol Martin Benka

Vyučil sa za maliara-natierača v Hodoníne (1903 — 1906), v rokoch 1906 — 1909 pôsobil ako maliarsky tovariš vo Viedni, kde začal v roku 1908 navštevovať súkromný ateliér E. Neumanna. V rokoch 1909 — 1913 študoval vďaka spisovateľovi J. Langnerovi na súkromnej maliarskej krajinárskej škole Aloisa Kalvodu v Prahe.

V roku 1918 sa usadil v Prahe, kde žil až do roku 1939. V rokoch 1924 — 1936 absolvoval viaceré študijné cesty (Taliansko, Nemecko, Holandsko, Belgicko, Francúzsko, Maroko, Sovietsky zväz). Okrem toho viackrát vystavoval na bienále v Benátkach (1926, 1934, 1942, 1954) a zúčastnil sa aj na svetovej výstave v Paríži v roku 1937, kde získal striebornú medailu za obraz Krajina z Terchovej. V roku 1939 sa napokon usadil v Martine. 

História vzniku múzea

Múzeum bolo sprístupnené v roku 1973 v dome, kde umelec od roku 1958 až takmer do sklonku života žil a tvoril.

Základ zbierkového fondu múzea vznikol ešte počas života Martina  Benku. V roku 1960 na základe darovacej zmluvy umelec odovzdal podstatnú časť svojho diela ( až 5 200 diel ) štátu a čiastočne sprístupnil svoj ateliér a malú obrazáreň. Roku 1971 pribudla do fondu pozostalosť umelca, ktorú tvorili umelecké diela (3 200 kusov), finančná a písomná pozostalosť, ale aj zariadenie domu a ateliéru s osobnými predmetmi, ktoré sú súčasťou expozície múzea.

Zachované interiéry múzea rešpektujúce poslednú vôľu Martina Benku približujú dielo všestranne orientovaného umelca, no predovšetkým maliara a ilustrátora.

Fotogaléria umeleckých diel Martina Benku

Vedeli ste, že…?

  • sklenené vitráže na Kolonádovom moste v Piešťanoch kreslil Martin Benka?
  • umelec navrhol a vyrobil aj niekoľko jedinečných huslí?
  • Martin Benka sa venoval aj sochárstvu?
  • v súlade s jeho testamentom sa každoročne udeľuje Cena Martina Benku pre slovenské výtvarné umenie?

Ako sa dostanete k múzeu

Múzeum sa nachádza v tichej ulici asi 10 minút pešo od centra mesta Martin.

Prístup autom: Po hlavnej ceste z Turčianskych Teplíc odbočíte v centre mesta pri pošte vpravo. Na najbližšej križovatke znovu odbočíte vpravo. Múzeum je v druhej budove za penziónom Čierna pani.

Pešo: V centre pri divadle prejdete na Ulicu Andreja Kmeťa, popri pošte a Múzeu Andreja Kmeťa prejdete križovatkou cez hlavnú ulicu zo Žiliny do Banskej Bystrice. Pokračujete na najbližšiu križovatku, kde odbočíte vpravo a pokračujete akoby ste išli autom.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke.

Otváracie hodiny

Otváracie hodiny domu Martina Benku sú rozdelené podľa sezóny, s predĺženými otváracími hodinami počas leta. V nedeľu a pondelok je múzeum spravidla zatvorené.

Pre aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendu, prosím, navštívte oficiálnu webovú stránku uvádzanú v sekcii kontakt.

Video

Kontakt

Múzeum Martina Benku
Ul. Kuzmányho 34
036 01 Martin

Múzeum je v správe Slovenského národného múzea.

Súradnice: 49.068337°,  18.918841°

Mohlo by vás zaujímať

Svadobné doplnky Etnografické múzeum Martin

Etnografické múzeum v Martine patrí medzi naše najstaršie múzeá. Neúnavne sa venuje získavaniu predmetov vlastivedného charakteru. Výsledkom je najkompletnejšia zbierka ľudovej kultúry na Slovensku.

Zistiť viac
Plastika v kaplnke - Ježiš sa stretáva s matkou Kalvária Kláštor pod Znievom

Z hustého borovicového porastu na pahorku vyčnieva útla veža kostola. Ak sa vyberiete smerom k nemu, narazíte na krížovú cestu, ktorá sa v čase vzniku čnela široko ďaleko v okolí na trávnatom kopci nad obcou Kláštor pod Znievom.

Zistiť viac

 

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore