Minerálny prameň Budiš – aj sami si ho môžete načerpať

Neďaleko nenápadnej obce Budiš vyviera liečivý minerálny prameň známy široko-ďaleko. Sami sa môžete presvedčiť o jeho blahodárnych účinkoch na ľudské zdravie, hoci aj len, keď budete mať cestu okolo.

Na skok od Zlatých kúpeľov

Prameň Budiš sa nachádza 11 km od známych kúpeľov Turčianske Teplice a pomenovaný je podľa rovnomennej dedinky, pri ktorej aj pramení. Na mape je ale jedným z troch známych prameňov v tejto oblasti.

Objavil ho ešte v roku 1573 benediktínsky mních Mikuláš Pavol Brikcius. Minerálne vody vyvierali najprv rozptýlene na nive potoka Jasenica. Jeho reguláciou postupne prírodné vývery zanikli. Avšak pramene zostali a slúžia, jednak ako plniareň minerálnej vody Budiš na komerčné účely, a jednak ako voľne prístupný prameň.  

Samotná minerálna voda je stredne mineralizovaná hydrogénuhličitanovo-síranová, horečnatá, sodno-vápenatá, uhličitá a studená, hypotonická slabo kyslá až neutrálna. Jej unikátne zloženie minerálov dopĺňa ich nedostatok v ľudskom organizme, čo už vo svojich písomnostiach spomínal aj Matej Bel.

Priaznivé účinky budišskej minerálky

  • Dopĺňa dennú potrebu vápnika.
  • Priaznivo pôsobí na tráviaci systém.
  • Napomáha správnej činnosti obličiek.
  • Vhodne pôsobí na dýchací systém.
  • Nahrádza nedostatok minerálov v tele.

Fotogaléria

Doprava

Z Turčianskych Teplíc pôjdete autom smerom na Nitrianske Pravno, cesta trvá cca 13 min. Verejná doprava k prameňu nepremáva.

Parkovanie

Západne od obce Budiš sa nachádza parkovisko asi 150 m pred križovatkou ciest Turčianske Teplice – Martin – Prievidza. 

Mapa miesta

Vstup a otváracie hodiny

Minerálny prameň Budiš je voľne prístupný. Vybudovaný je tu aj drevený prístrešok. Vodu si môžete nabrať bez obmedzení, celoročne.

Kontakt

Obec Budiš
Budiš 82
038 23 Budiš, pošta Dubové

GPS súradnice: 48.874442°, 18.748334°

Mohlo by vás zaujímať

Veselá lavička vás určite zblíži Kúpeľný park Turčianske Teplice

Pri prechádzke v kúpeľnom parku v Turčianskych Tepliciach natrafíte na niečo nezvyčajné, čo nikde inde nenájdete, a vďaka čomu sa zabavia det aj dospelí. Ešte napovieme, že nesie názov Park slávy. Viete prečo?

Zistiť viac
Zimná výzdoba v jaskyni Mažarná Jaskyňa Mažarná Blatnica

V mohutnom skalnom brale, cestou na veľkofatranský vrch Tlstá, zrazu narazíte na skalný previs pripomínajúci veľkú papuľu zvieraťa. Ukrýva sa tu neveľká jaskyňa s kvapľovou výzdobou – Mažarná.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore