Hornonitriansky banský skanzen

Hornonitriansky banský skanzen sa nachádza v bývalej Bani Cigeľ, necelých 10 minút cesty autom od okresného mesta Prievidza. Ak chcete zažiť na vlastnej koži, aký je to pocit fárať do podzemia a vidieť, ako pracovali baníci ešte pred niekoľkými rokmi, návšteva Hornonitrianskeho banského skanzenu bude presne pre vás. 

Pohľad na druhý ťažobný úsek bane Cígeľ

Hornonitriansky banský skanzen – bývalá Baňa Cigeľ

Horná Nitra je známa ako banícky región vďaka Hornonitrianskej hnedouhoľnej panve, ktorá je najbohatšou a najrozsiahlejšou v Slovenskej republike. Prvé pokusy s dobývaním uhlia siahajú do 18. storočia. V roku 1909 vznikla Západouhorská kamenouhoľná spoločnosť, ktorá následne začala s výstavbou Bane Handlová. V roku 1940 začala ťažba v bani Nováky. K dvom ťažobným závodom pribudol v roku 1962 najmladší – Baňa Cigeľ. 

Od tohto dátumu bolo v Bani Cigeľ vyťažených 62 miliónov ton uhlia a vyrazených bolo 196 metrov. V roku 2017 bol jej banský osud spečatený –  banský vláčik z Bane Cigeľ vyviezol na povrch poslednú tonu uhlia. Následne bola ťažba v Bani Cigeľ ukončená.

Vďaka Združeniu na záchranu baníckeho dedičstva Hornej Nitry, n.o., ktoré sa rozhodlo prezentovať tradície uhoľného baníctva v regióne Hornej Nitry širokému publiku, ostáva tradícia baníctva v Bani Cigeľ stále živá. Združenie sa zameriava na prevádzkovanie banského skanzenu, ale i na odborné zameranie a na históriu a súčasnosť uhoľného baníctva na území Slovenska.

Združenie pracuje na oživení baníckej tradície na Hornej Nitre a zachovanie banských priestorov pre budúce generácie v podobe, v akej zostali bezprostredne po dobývaní. Zároveň umožňuje nahliadnuť turistom do útrob zeme a ukázať im extrémne podmienky, v ktorých baníci denne vykonávajú svoju prácu.

Túžite navštíviť viacero pamiatok regiónu horná Nitra? Spojte spoznávanie krás s pobytom v neďalekých bojnických kúpeľoch. Ak by vás zaujímala história ťažby v regióne horná Nitra, odporúčame navštíviť aj náučný banský turistický chodník v Novákoch a Slovenské banské múzeum v Handlovej.

Prehliadka Bane Cigeľ

Prehliadková trasa Hornonitrianskeho banského skanzenu Baňa Cigeľ začína jazdou banským vláčikom v dĺžke 2312 metrov do hnedouhoľnej bane. Následne budete pokračovať pešou prehliadkou podzemných banských priestorov v hĺbke 80 – 300 m pod povrchom v bývalej časti II. ťažobného úseku. Pešia časť prehliadkovej trasy v bani má dĺžku 566 m jedným smerom.

Sprievodcovia banského skanzenu sú bývalí baníci. Odprezentujú vám zaujímavou formou príbeh fárajúceho baníka za využitia statických a funkčných banských technických zariadení a informačných panelov.  

Ako sa mám na prehliadku Bane Cigeľ pripraviť?

Do Hornonitrianskeho banského skanzenu je povolený vstup deťom starším ako 5 rokov. Pokiaľ sú mladšie ako 15 rokov je potrebné, aby boli v sprievode dospelého človeka. Nesmiete zabúdať, že budete vstupovať do podzemia, bez prístupu denného svetla, do tesných priestorov bývalej bane. Je potrebné teda zhodnotiť, či vám pobyt na podobných miestach nebude robiť zdravotné, alebo akékoľvek iné ťažkosti. 

Do podzemia by ste mali vystupovať vo vhodnom turistickom oblečení a obuvi. Aj počas horúceho leta sa teplota v banskom skanzene, teda v podzemí, pohybuje v rozmedzí 14 – 15°C, je preto nevyhnutné, aby ste so sebou mali teplejšie oblečenie. Pri vstupe do bane každý návštevník obdrží banskú výbavu, čiže plášť, ochrannú prilbu, sebazáchranný prístroj a banskú lampu.

Banský vláčik v Hornonitrianskom skanzene bane Cígeľ

Nevynechajte aj návštevu Pamätníka obetiam banských nešťastí na hornej Nitre

Baníctvo patrí od počiatkov k najťažším povolaniam. Pri plnení pracovných povinností za sto rokov ťažby v Hornonitrianskych baniach vyhasli životy viac ako štyroch stoviek baníkov. Hornonitrianske bane Prievidza v spolupráci s mestom Handlová sa preto rozhodli vytvoriť spoločné pietne miesto. Takouto formou sa snažili najmä vyjadriť poctu pamiatke baníkov, ktorí pri práci stratili to najcennejšie – svoj život. 

S výstavbou monumentu sa začalo 17. novembra 2007, kedy bol položený na cintoríne v Handlovej základný kameň. Slávnostné odhalenie pamätníka sa uskutočnilo 30. augusta 2008. Pri príležitosti regionálnych osláv Dňa baníkov sa pri tomto monumente koná pietny akt kladenia vencov.

Centrálnym motívom Pamätníka obetiam banských nešťastí je reliéf z umelého mramoru doplnený o sedem mramorových tabúľ osadených v pylónoch. Na nich sú vyryté mená baníkov, ktorí zahynuli v baniach Handlová, Cigeľ a Nováky. Pylóny vyrobili z kameňa, ktorý dláždil cesty v baníckej kolónii a baníci po nich každodenne kráčali za prácou. Na výstavbe pamätníka sa podieľa umelecký rezbár Ján Procner.

Fotografie

Doprava

Vstup do podzemia Bane Cigeľ sa nachádza asi 5 kilometrov na juh od mesta Prievidza a je dobre dostupný z hlavnej cesty E572 medzi mestami Prievidza a Nováky z obidvoch smerov. Odbočka je označená informačnými tabuľami „Banský skanzen“ a trasa potom pokračuje cez obec Sebedražie smerom na baňu Cigeľ. 

Neďaleko banského skanzenu ležia dvoje naše známe kúpele – Bojnice a Turčianske Teplice. 

Ako sa dostať k Hornonitrianskemu banskému skanzenu

Z kúpeľov v Bojniciach

Od kúpeľov v Bojniciach je Hornonitriansky banský skanzen vzdialený 9,9 km, cesta autom vám zaberie približne 15 minút. Z kúpeľov pokračujte po Prievidzskej ceste smerom do Prievidze a následne ďalej po Ciglianskej ceste až k Bani Cigeľ. Do Sebedražia premáva aj verejná doprava, ideálne spojenie s prestupom v Prievidzi vám zaberie 25 minút. Zastávka autobusu sa nachádza pri Kultúrnom dome, odtiaľ musíte pokračovať pešo k bani asi 24 minút. 

Z kúpeľov v Turčianskych Tepliciach

Baňa Cigeľ leží 42,1 km od Turčianskych Teplíc, cesta autom vám zaberie 46 minút. Z Turčianskych Teplíc pokračujte Prievidzkou cestou cez Budiš a Jasenovo, Nitrianske Pravno až do Prievidze. V Prievidzi použite výjazd Zvolen/Cigeľ a pokračovať Ciglianskou cestou až do Cigľa. 

Ak by ste chceli navštíviť Hornonitriansky banský skanzen z Turčianskych Teplíc premáva do Prievidze vlakové spojenie. Odtiaľ bude do Sebedražia potrebné prestupovať na autobusové spojenie. Ideálne spojenie vám zaberie 1,5 hodiny.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené pred vstupom do objektu.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Veľmi zaujímavé miesto na Hornej Nitre pre malých aj veľkých. Banský skanzen na mieste bývalej hnedouhoľnej bane. Skutočne veľmi príjemne strávené takmer 3 hodiny prehliadky nad zemou aj pod zemou. Po zaplatení vstupného vyfasujete banskú známku, v retiazkovej šatni samozáchranný prístroj, prístroj, svetlo a plášť, následne nastupite do banského vláčika a za cca 12 minút ste 80-300 metrov pod zemou na miestach, kde sa ešte donedávna skutočne ťažilo. Sprievodca, bývalý baník, vám porozpráva všetko dôležité a zaujímavé, takže tie 3 hodinky prejdú, ani neviete ako. Pred návštevou je potrebné spraviť si rezerváciu, nakoľko prehliadky sú iba pre ohlásené skupiny.
Marek D.

Veľmi zaujímavé miesto – funkčná technická pamiatka, aj s atrakciou – jazdou banským vláčikom. Dúfam, že ešte dlho bude v prevádzke a prístupné verejnosti.
Teodor P.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného do banského skanzenu sa pohybuje v rozpätí 5,50 € až 9,00 €.

Prehliadka Hornonitrianskeho banského skanzenu je možná každý deň v doobedných a poobedných hodinách. Na každý vstup je však potrebná rezervácia minimálne deň vopred

Pre aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny navštívte oficiálnu webovú stránku Hornonitrianskeho banského skanzenu, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Skanzen spravuje: Združenie na záchranu baníckeho dedičstva Hornej Nitry, n.o.

Hornonitrianske bane Prievidza,a.s.
Baňa Nováky,o. z.,časť Baňa Cigeľ
971 05 Sebedražie

GPS súradnice: 48.7352840°, 18.6389295°

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok Minerálny prameň Budiš – aj sami si ho môžete načerpať

Neďaleko nenápadnej obce Budiš vyviera liečivý minerálny prameň známy široko-ďaleko. Sami sa môžete presvedčiť o jeho blahodárnych účinkoch na ľudské zdravie, hoci aj len, keď budete mať cestu okolo.

Zistiť viac
Múzeum Praveku – Prepoštská jaskyňa Múzeum praveku Bojnice – Prepoštská jaskyňa

Múzeum Praveku v Bojniciach zaujímavou formou prezentuje významnú paleolitickú lokalitu – Prepoštskú jaskyňu. Pokiaľ sa vyberiete na rodinný pobyt do Bojníc, nevynechajte návštevu tohto originálneho múzea.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore