Galéria Mikuláša Galandu

Neďaleko kúpeľného parku v Turčianskych Tepliciach sa nachádza rodný dom predstaviteľa slovenskej moderny. Je prispôsobený na výstavné účely a slúži ako Galéria Mikuláša Galandu.

Pijani, Mikuláš Galanda, 1935 – 1936

Čo nájdete v galérii

Mikuláš Galanda (1895 – 1935), rodák z Turčianskych Teplíc, bol nielen známym slovenským maliarom, ale aj grafikom a ilustrátorom. Jeho rodný dom bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a Turčianska galéria v Martine v ňom napokon zriadila Galériu Mikuláša Galandu. 

Návštevníci si môžu v stálej expozícii na prízemí prezrieť nielen reprodukciu 34 diel z ružového a modrého obdobia, ale aj jeden originál – obraz, ktorý je umiestnený v maliarovom stojane, s názvom Lom. Väčšinu maliarových diel vlastní Turčianska galéria v Martine a to vďaka daru umelcovej manželky Márie Galandovej.

Galéria vystavuje aj ukážky ilustrácií Mikuláša Galandu, ktoré vznikli ku knihám spisovateľov a básnikov ako boli Pavol Dobšinský, Fraňo Kráľ alebo aj Karel Hynek Mácha. Najväčší úspech dosiahol maliar na Svetovej výstave v Paríži v roku 1937, kde získal striebornú medailu za knižnú grafiku a ilustráciu. 

Život a dielo umelca približuje aj netradične spracovaný a zaujímavý dokument, ktorý vám v galérii premietnu. 

Dnes slúži rodný dom Mikuláša Galandu na organizovanie rôznych kultúrnych podujatí, ale aj na zhromažďovanie výtvarného umenia s osobitným zreteľom na odkaz maliara. Môžete si tu zakúpiť rôzne suveníry od pohľadníc, magnetiek až ku knihám.

Míľniky

  • 13. júla 1979 bol rodný dom Mikuláša Galandu vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku;
  • v roku 1987 boli priestory domu upravené na výstavné účely;
  • 1. júla 2001 prešla Galéria Mikuláša Galandu do vlastníctva kúpeľného mesta Turčianske Teplice.

Fotogaléria – ukážka diel M. Galandu

Doprava

Galéria sa nachádza vedľa turčianskeho kúpeľného parku priamo v centre Turčianskych Teplíc na Kollárovej ulici.

Do kúpeľného mesta pravidelne premávajú vlakové aj autobusové spojenia buď z Martina (vzdialenosť je 24 km) alebo z Banskej Bystrice (vzdialenosť je 39 km).

Parkovanie

Autom môžete zaparkovať na priľahlej ulici alebo na platenom parkovisku z druhej strany kúpeľného parku. Takto môžete návštevu galérie spojiť aj s ochutnávkou turčiansko-teplických pitných prameňov a prejsť z parkoviska až ku galérii.

Mapa miesta

Program/Akcie

Galéria pravidelne usporadúva vernisáže súčasných autorov a organizuje rôzne besedy s umelcami. Žiaci zo ZUŠ využívajú priestory na maľovanie, modelovanie a tvorbu rôznych výtvarných diel.

Postrehy návštevníkov

Krásny poschodový dom, vlastne drevenica. Na prízemí expozícia diel Mikuláša Galandu. Určite si vypočujte aj pozrite výklad z 📺 z r 1989. Poučný, čo ste vedeli ale zabudli, pripomenie. A potom už krásne obrazy… Odporúčam.
Julia H.

Celkom zaujímavý tip na spestrenie pobytu v Turčianskych Tepliciach, čo i len toho krátkodobého. Ľahká dostupnosť z centra aj pešo príjemnou prechádzkou cez udržiavaný mestský park.
Peter H.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Galéria je zatvorená v pondelok a sobotu. Vstupné sa pohybuje v rozmedzí od 0,30 € za dieťa až po 1,00 € za dospelého.

Pre aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Galérie Mikuláša Galandu ktorú uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Kontakt

Galéria Mikuláša Galandu
Kollárova 720
039 01 Turčianske Teplice

GPS súradnice: 48.857194°, 18.858287°

Mohlo by vás zaujímať

Foto interiéru múzea v časti, kde sú vystavené jeho diela Múzeum Martina Benku

Spoznajte tvorbu jedného z najznámejších slovenských maliarov, zakladateľa slovenskej moderny Martina Benku, navštívte jeho “zastretý farebný svet” v Múzeu Martina Benku v Martine. Sídli v autentických priestoroch vily, ktorú maliar obýval počas svojho života.

Zistiť viac
Zlatý kúpeľ v Kúpeľoch Turčianske Teplice Vykúpte sa v zlate!

V spojení s liečivou silou turčianskych vôd spôsobí, že sa z kúpeľov vrátite mladší, krajší, sviežejší a o pár gramov zlata bohatší. Dokonca sa tu zlata môžete aj napiť! Nie nadarmo sa teda kúpele v Turčianskych Tepliciach prezývajú aj Zlaté kúpele.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore