Harmanecká jaskyňa

Harmanecká jaskyňa patrí k najnavštevovanejším jaskyniam Slovenska. Návštevníkov určite zaujmú bohaté priestory pokryté bielou sintrovou výzdobou, vďaka čomu je pomenovaná aj Biela jaskyňa. Vydajte sa s nami serpentínovým chodníkom až k Harmaneckej jaskyni a spoznajte históriu jej objavenia.

Harmanecká jaskyňa s typickou bielou výzdobou

Pri návšteve Harmaneckej jaskyne sa zapotíte

Harmanecká jaskyňa leží v doline Harmanca, v južnej časti Veľkej Fatry, v katastrálnom území obce Dolný Harmanec. Vchod do jaskyne sa nachádza v nadmorskej výške 821 m, 260 m nad dnom doliny. K Harmaneckej jaskyni sa dostanete od parkoviska, ktoré sa nachádza priamo na štátnej ceste Harmanec-Turčianske Teplice.

Ku vchodu do jaskyne treba zdolať strmší serpentínový chodník v dĺžke 1,5 km, s prevýšením 260 m. Chodník lemujú nainštalované tabule Náučného chodníka k Harmaneckej jaskyni. Výstup môže byť pre starších ľudí či menšie deti namáhavý, preto si odporúčame nechať dostatok času na následný oddych (výstup trvá cca 40 minút až 1 hodinu). Pýtate sa prečo oddych? V jaskyni na vás totižto čaká 1042 schodov

Prehliadková trasa Harmaneckej jaskyne

Celková dĺžka jaskyne je 3123 m, z toho pre verejnosť je sprístupnená prehliadková trasa s dĺžkou 1020 m. Teplota vzduchu v jaskyni sa pohybuje od 5,8 °C do 6,4°C, vlhkosť vzduchu sa pohybuje okolo 97 %.

Harmanecká jaskyňa prezývajú Bielou jaskyňou, pretože je známa bohatým výskytom bieleho mäkkého sintra. Očaria vás biele pagody, sintrové jazierka, nástenné vodopády s ružovkastými záclonovitými závesmi vo Vysokom gotickom dóme a Kamenná váza vo Dóme Pagod. V rozsiahlych dómoch a sieňach jaskyne prevládajú mohutné pagodovité útvary s charakteristickými excentrickými stalaktitmi a mäkkým sintrom. Počas prehliadky sa môže stať, že natrafíte na obyvateľov jaskyne, pretože Harmanecká jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie lokality výskytu netopierov na Slovensku.

Fotografie

Navštívte aj ďalšie jaskyne v okolí

V blízkosti známej Harmaneckej jaskyne sa nachádza ešte jedna jaskyňa – Dekrétova jaskyňa, ktorá je voľne prístupná. K jaskyni vedie krátky strmý chodník od parkoviska Horný Harmanec-jaskyňa. Pred jaskyňou sa nachádza informačná tabuľa. Samotnú jaskyňu tvorí jedna chodba, ktorej dominuje 30 metrov dlhá a 18 metrov široká sieň s maximálnou výškou až 8 metrov.

Neďaleko Turčianskych Teplíc, približne 35 km od Harmaneckej jaskyne, leží Hájska jaskyňa, ktorá je súčasťou Náučného chodníka Remata – Ráztočno. Podobne ako Dekrétova jaskyňa, aj táto je voľne prístupná verejnosti. Poslednou jaskyňou, ktorú spomenieme je jaskyňa Mažarná, ktorá je prístupná po značenom turistickom chodníku z obce Blatnica.

Ak chcete spoznať viac krás v okolí kúpeľného mestečka Turčianske Teplice, odporúčame skĺbiť príjemné s užitočným a zotrvať niekoľko dní na relaxačnom pobyte v turčianskych kúpeľoch. Takto môžete spoznať všetky turistické atrakcie v ich okolí.

Z histórie objavenia Harmaneckej jaskyne

Vstupný priestor Harmaneckej jaskyne, ktorý mal podobu priepasťového otvoreného dómu, využívali lesní robotníci ako úkryt v nepriaznivom počasí od nepamäti. Miestny obyvatelia ju poznali pod názvom “Izbica”. Neskoršie preskúmanie jaskyne v roku 1932 pripadlo Michalovi Bacúrikovi, ktorý sa za 14 dní prekopal úzkym otvorom tzv. chodbou objaviteľa do snehobielej siene nazvanej Dóm objaviteľa.

V roku 1933 bola jaskyňa zatvorená z dôvodu ochrany. Speleológovia postupne objavovali ďalšie časti jaskyne – Dóm Pagod a Riečisko (1938), Vysoký gotický dóm, Bludný dóm (1942) a priestory za Bludným dómom. Počas druhej svetovej vojny jaskyňa slúžila ako úkryt okolitému obyvateľstvu.

Historická fotografia vstupnej budovy do Harmaneckej jaskyne

Na podnet jaskyniarskej skupiny Klubu slovenských turistov a lyžiarov v Banskej Bystrici bola jaskyňa a okolitý terén zamerané v roku 1949, čo súviselo s jej plánovaným sprístupnením. Jaskyňu sprístupnili verejnosti po prvýkrát v roku 1950. Ďalšie bádanie prinieslo nové poznatky o jaskyni. V roku 1959 objavili priestory za Bludným dómom.

Jaskyňu v roku 1968 vyhlásili za chránený prírodný výtvor, novelizovaná bola v roku 1972. V súčasnosti má štatút národnej prírodnej pamiatky. Ďalšie pokračovanie podzemných priestorov našli v roku 1987 jaskyniari z oblastnej skupiny SSS Banská Bystrica. V súčasnosti je sprístupnených 720 m z celkovej dĺžky 3 123 m.

Foto/Zdroj: Historická fotografia vstupnej budovy do Harmaneckej jaskyne / FB Slovensko na historických fotografiách

Zaujímavosti

  • V niektorých častiach jaskyne sa nachádzajú jazierka so vzácnymi jaskynnými perlami. 
  • Michal Bacúrik, objaviteľ Harmaneckej jaskyne, dostal za objavenie jaskyne pokutu, pretože vnikol neoprávnene bez povolenia na pozemok mestských lesov. 
  • Jaskyňa leží vo významnej prírodnej rezervácii, ktorá sa pýši najbohatším porastom tisu (lat. Taxus baccata) v Európe. Ich počet sa odhaduje na približne 300 000 stromov, u nás je tis zaradený medzi chránené druhy drevín.

Doprava

Obec Dolný Harmanec leží medzi Banskou Bystricou a Turčianskymi Teplicami. Banská Bystrica je vzdialená od obce 13 km, Ružomberok 50 km a Turčianske Teplice 20 km. Do obce premáva autobusová aj železničná doprava.

Ako sa dostať k Harmaneckej jaskyne z kúpeľov v Turčianskych Tepliciach

Kúpele Turčianske Teplice sa od Harmaneckej jaskyne nachádzajú približne 21 km, cesta autom vám zaberie 25 minút. Z kúpeľov pokračujte po ceste číslo 65 smerom na Hornú Štubňu, následne odbočte na cestu číslo 14 cez Harmaneckú dolinu až ku Harmaneckej jaskyni. Verejnou dopravou vám cesta s prestupom v Banskej Bystrici zaberie 1,30 h.

Ako sa dostať k Harmaneckej jaskyne z Kúpeľov Sliač

Harmaneckú jaskyňu od Kúpeľov Sliač delí 31 km, autom sa tam dostanete za necelých 30 minút. Z kúpeľov sa vydáte po ceste III/2448, k ceste I/66 smerom na Banskú Bystricu, odkiaľ ďalej budete pokračovať po I/59 (smer Turčianske Teplice) až do Harmanca. Dostanete sa sem aj autobusom, počítajte však s 1 až 2 prestupmi, takže pre pohodlný výstup k jaskyni a späť, doporučujem využiť skôr osobnú automobilovú dopravu.

Ako sa dostať k Harmaneckej jaskyne z Kúpeľov Brusno

Kúpele Brusno sa od Harmaneckej jaskyne nachádzajú približne 34 km, cesta autom vám zaberie 31 minút. Z Brusna pokračujte do Banskej Bystrice a následne cestou číslo 59 cez Harmanec do Dolného Harmanca. Vzhľadom na prestupy odporúčame využiť radšej osobnú automobilovú dopravu.

Parkovanie

Parkovisko je k dispozícii priamo na hlavnom ťahu medzi Banskou Bystricou a Turčianskymi Teplicami, v blízkosti reštaurácie a vlakovej zastávky Harmanec.

Vstupné/Cenník

Cena základného vstupného sa pohybuje okolo 4,00 €. Jaskyňa býva otvorená pre návštevníkov v určitých hodinách, a to o 10:00, 11:30, 13:00, 14:30, počas týždňa, okrem pondelka a štátnych sviatkov. V zimným mesiacoch sa jaskyňa pre verejnosť uzatvára.

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Mapa miesta

GPS súradnice

Harmanecká jaskyňa: 48.8139000°, 19.0401001°

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekná jaskyňa…výstup k nej od parkoviska pri Čiernej ovci Vám zaberie cca 30-45min, záleží od tempa chôdza a Vašich fyzických možnosti. Avšak oplatí sa! Krásne panorámy z vyhliadky stoja sa pozretie, rovnako ako aj samotná jaskyňa. Prehliadka Vám zaberie 50-60min. Nezabudnite na teplejšie oblečenie.
Robert K.

K jaskyni sme sa vybrali počas slnečného dňa a môžem skonštatovať, že keď sme došli do cieľa, boli sme riadne spotený,. Avšak stalo to za to. Odmenou nám bol neskutočný zážitok z prehliadky tohoto skvost. Pravdou je, že i v jaskyni bolo viac schodov ako sme rátali. Pred vstupom do jaskyne je úžasná vyhliadka na okolie.
Martina J.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad na Badínsky potok Badínsky prales

Badínsky prales patrí k najstarším chráneným lokalitám na Slovensku s mimoriadnym významom. Do Badínskeho pralesa je vstup celoročne zakázaný. Jeho históriu a význam vám predstaví Náučný chodník Badínsky prales.

Zistiť viac
Hodinová veža v Banskeh Bystrici Mestský hrad v Banskej Bystrici

Mestský hrad v Banskej Bystrici s jednotlivými stavbami patrí medzi významné symboly mesta. Ak sa rozhodnete navštíviť Banskú Bystricu, jednoznačne si nenechajte ujsť príležitosť prejsť sa areálom mestského hradu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore