> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Turčianske Teplice > Výlety Turčianske Teplice a okolie

Výlety Turčianske Teplice a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_ea591639df1854aa91a5a3729d757f5a"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Hrad Blatnica z výšky

Turčianske Teplice sú síce malé mestečko, no región Turiec je bohatý na rôzne atrakcie. Poloha Turčianskych Teplíc ich priam predurčuje najmä na turistiku a rôzne druhy športov. Sklamaní však nebudú ani nadšenci múzeí a hradov. V blízkom okolí Turčianskych Teplíc máte vďaka nim množstvo tipov čo vidieť a zažiť na svojej dovolenke. Priaznivci histórie si prídu na svoje aj v neďalekom banskom meste Kremnica, ktoré predstavuje ideálny celodenný výlet z Turčianskych Teplíc.

Neďaleko Turčianskych Teplíc na nachádzajú aj prírodné atrakcie ako jaskyňa Mažarná, Gaderská dolina či Čertova brána. Možností, kam na výlet z Turčianskych Teplíc, je ta naozaj neúrekom. Turiec ponúka výlety rôzneho zamerania. Stačí si vybrať z našich tipov na výlet z Turčianskych Teplíc podľa svojich preferencií a nudiť sa v kúpeľoch Turčianske Teplice rozhodne nebudete.

Za názvom atrakcie uvádzame vzdialenosť od mesta, aby ste si mohli lepšie časovo naplánovať kam na výlet z Turčianskych Teplíc, prípadne si spojiť viacero výletov do jedného.

Hrady a zámky

Hrad Blatnica – 14,5 km

Z tajomných múrov hradu Blatnica sa vraj po nociach ozýva nešťastný nárek a plač. Zrúcanina ukrýva svoje tajomstvá aj legendy o zamurovaných nešťastníkoch. Pri potulkách Turcom si nenechajte ujsť hrad, ktorý vám okrem zaujímavej histórie ponúka aj nádherný výhľad na okolitú krajinu.

Hrad Zniev – 19 km

Zrúcanina hradu z 13. storočia, ktorá sa nachádza nad rovnomennou obcou. K hradu je nenáročný výstup, ktorý vám nezaberie veľa času.

Mestský hrad v Banskej Bystrici – 36,5 km

Banská Bystrica leží v srdci stredného Slovenska. Mestský hrad v Banskej Bystrici s jednotlivými stavbami patrí medzi jeho významné symboly. Ak sa rozhodnete navštíviť Banskú Bystricu, jednoznačne si nenechajte ujsť príležitosť prejsť sa areálom mestského hradu, navštíviť múzeá či ostatné pamiatky mesta.

Starý hrad Strečno – 42 km

Pravdepodobne vám bude známejší hrad Strečno. Možno ste však netušili, že má neďaleko svojho staršieho brata – Starý hrad Varín. Aj keď je menej slávny, stojí za to, aby ste si k nemu naplánovali svoj výlet. Obzvlášť, keď sa vám z neho naskytne jedinečný výhľad na jednu podmanivú prírodnú pamiatku.

Hrad Strečno – 42 km

Na majestátnom vysokom brale sa týči strážca Strečnianskeho priesmyku – stredoveký hrad Strečno. Ponúkne vám oveľa viac ako len notoricky známy obraz hradu a vlniacu sa rieku Váh v údolí pod ním.

Historické zaujímavosti a sakrálne pamiatky

Kalvária Kláštor pod Znievom – 17 km

Z hustého borovicového porastu na pahorku vyčnieva útla veža kostola. Ak sa vyberiete smerom k nemu, narazíte na krížovú cestu lemovanú kaplnkami a kalváriu, ktorá sa v čase vzniku čnela široko ďaleko v okolí na trávnatom kopci nad obcou Kláštor pod Znievom.

Kremnica – 22 km

Mesto Kremnica patrí k známym historickým banským mestám. Aj keď svojou rozlohou v súčasnosti patrí k tým menším a ťažba drahých kovov tu už dávno zanikla, Kremnica ponúka svoje bohatstvo v podobe mnohých zachovaných historických pamiatok. 

Čičmany – 48 km

Rázovitá slovenská obec Čičmany, ktorá leží uprostred krásnej fatranskej prírody, privíta ročne množstvo turistov. Lákadlom sú najmä tradičné ľudové prejavy – čičmiansky folklór, architektúra a azda najznámejší čičmiansky vzor. Spoznajte s nami históriu a tradičný život v Čičmanoch.

Prírodné zaujímavosti

Minerálny prameň Budiš – 12 km

Neďaleko nenápadnej obce Budiš vyviera liečivý minerálny prameň známy široko-ďaleko. Sami sa môžete presvedčiť o jeho blahodárnych účinkoch na ľudské zdravie, hoci aj len, keď budete mať cestu okolo

Jaskyňa Mažarná – 15 km

V mohutnom skalnom brale, cestou na veľkofatranský vrch Tlstá, zrazu narazíte na skalný previs pripomínajúci veľkú papuľu zvieraťa. Ukrýva sa tu neveľká jaskyňa s kvapľovou výzdobou – Mažarná.

Gaderská dolina – 16 km

Keď sa povie Gaderská dolina, asi každému sa vybaví aspoň jedna prírodná zaujímavosť tejto najnavštevovanejšej doliny Veľkej Fatry. Neprekvapuje, že ju vyhľadávajú všetky vekové skupiny. Každý turista si v nej nájde to svoje.

Čertova brána – 20 km

Najznámejšia a najnavštevovanejšia turistická atrakcia Gaderskej doliny – skalná brána. Určite ju poznáte aj zo záberov viacerých slávnych slovenských filmov.

Harmanecká jaskyňa – 21 km

Harmanecká jaskyňa patrí k najnavštevovanejším jaskyniam Slovenska. Návštevníkov určite zaujmú bohaté priestory pokryté bielou sintrovou výzdobou, vďaka čomu je pomenovaná aj Biela jaskyňa. Vydajte sa s nami serpentínovým chodníkom až k Harmaneckej jaskyni a spoznajte históriu jej objavenia.

Šútovský vodopád – 48 km

Šútovský vodopád patrí medzi najvyššie vodopády v Malej Fatre a zároveň k najkrajším vodopádom Slovenska. Spoznajte s nami obľúbenú turistickú atrakciu Oravy.

Múzeá a skanzeny

Mincovňa Kremnica – 23 km

Pre všetkých milovníkov, laikov aj odborníkov na numizmatiku, sa priam nabáda návšteva najstaršej mincovne na svete, ktorú nájdete v jednom z našich banských miest - Mincovňa Kremnica. Objavíte tu úžasnú históriu, počnúc od uhorských kráľov a ich zlatých dukátov, až po súčasnosť a razenie našich euromincí.

Múzeum Gýča Kremnica – 23 km

Ak máte zmysel pre humor, chcete sa schuti zasmiať, prípadne si zaspomínať aj na staré časy, neváhajte navštíviť Múzeum Gýča v Kremnici. Ide o jedinečné múzeum svojho druhu v celej Európe.

Múzeum Martina Benku – 25 km

Ak chcete bližšie spoznať tvorbu jedného z najznámejších slovenských maliarov, zakladateľa slovenskej moderny Martina Benku, navštívte jeho “zastretý farebný svet” v Múzeu Martina Benku v Martine. Sídli v autentických priestoroch vily, ktorú známy maliar obýval počas svojho života.

Etnografické múzeum – 25 km

Etnografické múzeum v Martine patrí medzi naše najstaršie múzeá. Viac ako storočie sa neúnavne  venuje získavaniu predmetov vlastivedného charakteru. Výsledkom je najkompletnejšia zbierka ľudovej kultúry na Slovensku.

Múzeum slovenskej dediny – 26 km

Skanzen ľudovej architektúry, kde sa môžete doslova prejsť aj vstúpiť do typických ľudových drevených obydlí a získať predstavu ako kedysi žili naši predkovia.

Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici – 37,4 km

Múzeum SNP v Banskej Bystrici patrí medzi najznámejšie múzeá, ktoré sa zameriavajú na vojenské dejiny Slovenska v období prvej a druhej svetovej vojny a povojnového obdobia. Netradičnú architektúru, ktorá symbolizuje tragédiu vojny, dopĺňa pozoruhodná expozícia, ktorá návštevníkom približuje ťažké obdobie slovenských dejín.

Hornonitriansky banský skanzen – 42,1 km

Hornonitriansky banský skanzen sa nachádza v bývalej Bani Cigeľ, necelých 10 minút cesty autom od okresného mesta Prievidza. Ak chcete zažiť na vlastnej koži aký je to pocit fárať do podzemia a vidieť, ako pracovali baníci ešte pred niekoľkými rokmi, návšteva Hornonitrianskeho banského skanzenu bude presne pre vás. 

Ostatné

vrch Vyšehrad – 16 km

Vrch je známy svojimi slávnostnými výstupmi pri rôznych sviatočných príležitostiach. Ide o bývalé slovanské hradisko a je jeho symbolom.

Rozhľadňa na Krahulskom vrchu – 23 km

Nenáročný výstup, no o to krajší výhľad sa vám naskytne z rozhľadne na Krahulskom vrchu nad mestom Kremnica. Rozhľadňa priam nabáda na oddychový výlet pre malých aj veľkých.

Lyžovanie na tráve a jazda na koni – 24 km

Atrakcie ponúka stredisko Kašová v Jasenskej doline.

Plte na Váhu – 42 km

Jedinečný zážitok na vode si zaručene užijete pri splavovaní plťou na rieke Váh. Očarí vás ničím neporušená príroda ako aj výhľady, ktoré z cesty cez okno auta určite neuvidíte.

Lyžiarske strediská 

  • Jasenská dolina – 24 km
  • Valčianska dolina – 24 km
  • Krahule – 15 km
  • Martinské hole – 25 km
  • Skalka pri Kremnici – 28 km
  • Donovaly – Park Snow, Fun Aréna – 54 km
Návrat hore