Kalvária Kláštor pod Znievom

Z hustého borovicového porastu na pahorku vyčnieva útla veža kostola. Ak sa vyberiete smerom k nemu, narazíte na krížovú cestu lemovanú kaplnkami a nakoniec kalváriu, ktorá sa v čase vzniku čnela široko ďaleko v okolí na trávnatom kopci nad obcou Kláštor pod Znievom.

Plastika v kaplnke - Ježiš sa stretáva s matkou

Stručná história kalvárie v Kláštore pod Znievom

Areál kalvárie v Kláštore pod Znievom bol vybudovaný začiatkom 18. storočia, kedy miestny farár postavil aj kostol sv. Kríža – jeho dominantu. V roku 1816 dal kostol opraviť biskup Jozef Kluch a celý areál sa postupne dobudoval v 20. storočí. Kompletnú krížovú cestu dokončili v roku 1935 a kalvária dodnes slúži ako pútnické miesto.

Historické fotografie

Čo uvidíte na kalvárii v súčasnosti

Celý areál je ohradený múrom s tromi vstupmi a šiestimi (pôvodne siedmimi) kaplnkami. V nich sú umiestnené výjavy malieb z krížovej cesty, chránené železnou mrežou v tvare kríža. Na nádvorí pred kostolom stoja okrem toho tri jednoduché drevené kríže.

Kostol je postavený v barokovom slohu. Nachádza sa v ňom oltár z 18. storočia, ktorý zobrazuje výjav kladenia Ježiša Krista do hrobu. Po bokoch sú aj sochy Panny Márie, sv. Jána evanjelistu, sv. Kataríny a sv. Barbory. Steny kostola zdobia aj štyri veľké obrazy Krížovej cesty od majstra Jozefa Božetecha Klemensa z roku 1877 – olejomaľby na plechu. Kostol je však v súčasnosti pre návštevníkov uzamknutý a jeho interiér môžete obdivovať len spoza zamknutej mreže.

Výlet na Kalváriu Kláštor pod Znievom môže ukončiť oddychom v kúpeľoch Turčianske Teplice. Kúpele Turčianske Teplice, známe tiež ako Zlaté Kúpele ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci kúpeľných pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov.

Fotogaléria

Doprava

Do obce Kláštor pod Znievom premáva autobusová aj vlaková doprava.

Z Kúpeľov Turčianske Teplice premáva do Kláštora pod Znievom pravidelné autobusové spojenie, vzdialenosť je 18 km. 

Ak sa rozhodnete cestovať z Turčianskych Teplíc vlakom, tak vás iste poteší priame vlakové spojenie až do Kláštora pod Znievom (vlakové spojenie smerom na Martin). Upozorňujeme, že vlaková stanica v Kláštore pod Znievom sa nachádza cca 4 km od centra obce, preto je potrebné dopraviť sa odtiaľ ešte autobusom, prípadne vás čaká dlhšia prechádzka.

Parkovanie

Bezplatne je možné zaparkovať pri cintoríne.

Trasa

Trasa začína v obci pri cintoríne. Odtiaľ môžete ísť buď miernym kľukatým chodníkom popri jednotlivých kaplnkách krížovou cestou, alebo po turistickom chodníku po zelenej značke smerom na vrch Zniev. Tu odbočíte doľava a bránou vojdete do areálu kalvárie. Cesta na kalváriu je nenáročná. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Každoročne sa tu koná púť na sviatok Povýšenia Kríža s procesiou z farského kostola sv. Mikuláša.

Vstupné/Cenník a otváracie hodiny

Celý areál kalvárie je voľne prístupný celoročne bez obmedzení.

Kontakt

Obec Kláštor pod Znievom
M. Čulena 181
038 43 Kláštor pod Znievom

GPS súradnice: 48.9694999°, 18.7967812°

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok Minerálny prameň Budiš

Neďaleko nenápadnej obce Budiš vyviera liečivý minerálny prameň známy široko-ďaleko. Sami sa môžete presvedčiť o jeho blahodárnych účinkoch na ľudské zdravie, hoci aj len, keď budete mať cestu okolo.

Zistiť viac
Foto interiéru múzea v časti, kde sú vystavené jeho diela Múzeum Martina Benku

Ak chcete bližšie spoznať tvorbu jedného z najznámejších slovenských maliarov, zakladateľa slovenskej moderny Martina Benku, navštívte jeho “zastretý farebný svet” v Múzeu Martina Benku v Martine.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore