> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Bojnice > Výlety Bojnice a okolie

Výlety Bojnice a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_6731105d7e0901db58dbdfdbacf21098"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Maľované domčeky v Čičmanoch môžete navštíviť pri vašej dovolenke v kúpeľoch Bojnice

Mesto Bojnice patrí adza k najznámejším historickým a kúpeľným mestám na Slovensku. Priamo v meste, ale i v jeho okolí, na vás čakajú mnohé historické aj prírodné pamiatky. K dispozícií tak máte mnoho možností kam sa z Bojníc vybrať na výlet.

Ak by ste mali záujem spoznať okolie Bojníc, neďaleké mestá Prievidza a Nováky sú obľúbenými turistickými cieľmi vhodnými na celodenný výlet. Prievidza a jej historické centrum so zaujímavými historickými kostolmi, ale i ďalšími pamiatkami, nadchnú nejedného milovníka histórie a umenia. Ak vás zaujíma baníctvo, za návštevu rozhodne stojí Hornonitrianske banské múzeum v Handlovej, Náučný banícky chodník v Novákoch či Hornonitriansky banský skanzen v bývalej Bani Cigeľ, ktoré vám priblížia históriu baníctva na Hornej Nitre.

Zaujímavým výletom z Bojníc je návšteva Náučného chodníka Striebornica, ktorý sa nachádza v obci Uhrovec. Neďaleko nájdete aj Uhrovský hrad a kaštieľ, výlet z Bojníc do Uhrovca vám tak pokojne vyplní aj celý deň.

Ak vám nevadí cestovať o čosi ďalej, nevynechajte príležitosť navštíviť azda najznámejšiu slovenskú obec Čičmany. Ďalším obľúbeným tipom na výlez z Bojníc je Sklársky skanzen Sklenný sen.

Okolie Bojníc ponúka množstvo možností na kratšie aj celodenné výlety. Stačí si len vybrať. Za názvom pamiatky uvádzame jej vzdialenosť od Bojníc, aby ste si mohli svoj výlet z kúpeľov Bojnice naplánovať v predstihu.

Hrady, zámky a kaštiele

Sivý kameň – 21,8 km

Návšteva zrúcaniny hradu Sivý kameň, ktorá sa nachádza nad obcou Podhradie, je vhodná najmä pre nenáročných turistov. Za pár minút sa dostanete k pozostatkom stredovekého hradu a rovnomennej prírodnej pamiatke Sivý kameň. 

Zayovský kaštieľ v Uhrovci – 31,5 km

Obec Uhrovec sa môže pýšiť mnohými známymi pamiatkami, či už je to Zayovský kaštieľ, zrúcanina hradu Uhrovec alebo rodný dom Štúra a Dubčeka. Hoci nie je kaštieľ rodiny Zayovcov prístupný pre verejnosť, nevynechajte príležitosť pozrieť si tento skvost renesančnej architektúry aspoň zvonka. 

Hrad Uhrovec – 38,6 km

Hrad Uhrovec patrí k obľúbeným výletným miestam nielen pre milovníkov histórie, ale i turistiky. Zrúcanina stredovekého Uhrovského hradu v súčasnosti predstavuje atraktívne miesto v lone prírody, návštevníci hradu si môžu okrem histórie hradu vychutnať i okolitú prírodu.

Historické zaujímavosti a sakrálne pamiatky

Piaristický kostol v Prievidzi – 7,4 km

Piaristický kostol v Prievidzi patrí medzi najkrajšie barokové kostoly na Slovensku. Pri návšteve Prievidze jednoznačne nevynechajte príležitosť navštíviť tento architektonický skvost  a ďalšie historické pamiatky mesta Prievidza. 

Pamiatky obce Koš – 7,1 km

Obec Koš, ktorá sa nachádza neďaleko Prievidze, prekvapí nejedného návštevníka. Zákaz vstupu do niektorých častí obce, ale i dve rovnaké svätyne vedľa seba, to všetko na vás čaká v obci Koš.

Pamätníky SNP v Prievidzi – 9,1 km

V meste Prievidza boli v minulosti vybudované pamätníky pripomínajúce Slovenské národné povstanie. Jeden z pamätníkov – Pamätník SNP sa nachádza na polohe Banská, neďaleko frekventovanej cesty medzi Handlovou a Prievidzou. Druhý bol vybudovaný priamo na prievidzkom Námestí Slobody.

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v obci Uhrovec – 31,5 km

Rodný dom Ľudovíta Štúra a zároveň aj Alexandra Dubčeka patrí k pamiatkam, ktoré by ste pri návšteve Uhrovca rozhodne nemali vynechať. Expozícia, ktorá sa nachádza v rodnom dome, približuje život a dielo oboch najvýznamnejších slovenských politických osobností.

Čičmany – 37,6 km

Rázovitá slovenská obec Čičmany, ktorá leží uprostred krásnej fatranskej prírody, privíta ročne množstvo turistov. Lákadlom sú najmä tradičné ľudové prejavy – čičmiansky folklór, architektúra a azda najznámejší čičmiansky vzor. Spoznajte s nami históriu a tradičný život v Čičmanoch.

Prírodné zaujímavosti

Vodná nádrž Kanianka – 8 km

V neďalekej obci Kanianka sa nachádza vodná nádrž, nazývaná aj Kanianska priehrada či vodná nádrž Kanianka. Vďaka blízkosti turisticky atraktívneho kúpeľného mesta Bojnice sa stala pomerne vyhľadávaným rekreačným miestom.

Rozhľadňa a lesopark v Prievidzi – 8 km

Lesopark v Prievidzi patrí medzi obľúbené rekreačné areáli s mnohými možnosťami trávenia voľného času. Či už máte záujem sa poprechádzať sa v tieni stromov, zašportovať si, vydať sa na turistiku alebo nechať prevetrať vaše ratolesti prievidzský lesopark je k dispozícii celoročne. Vďaka rozhľadni, ktorá bola v lesoparku vybudovaná, si môžete prezrieť okolie Prievidze z nadhľadu.

Turistické a náučné chodníky

Náučný banský chodník v Novákoch – 10,4 km

Mesto Nováky je známe predovšetkým svojou banskou činnosťou. Nenáročný 15 km dlhý Náučný banský turistický chodník v Novákoch, ktorý sa začína v centre Novák, vás prevedie okolím Novák a okolo všetkých významných miest, ktoré súviseli v minulosti s banskou činnosťou.

Brusnianske gule – 14,8 km

K zaujímavým geologickým útvarom patria pieskové gule, ktoré sú tiež známe pod názvom kamenné či brusnianske, ktoré ležia neďaleko obce Chrenovec-Brusno. Ku kamenným guliam vedie aj Náučný chodník Brusnianske gule. Vydajte sa s nami po stopách náučného chodníka a spoznajte tento nielen slovenský, ale aj svetový unikát.

Hájska skala a Hájska jaskyňa pri Ráztočne – 20 km

Turistika k Hájskej skale, ktorá sa nachádza nad obcou Ráztočno, je obľúbeným výletným miestom domácich, ale i turistov. Pod vápencovým svahom Hájskej skaly sa nachádza rovnomenná Hájska jaskyňa, ktorá je súčasťou Náučného chodníka Remata – Ráztočno.

Náučný chodník Striebornica v obci Uhrovec – 32,1 km

V obci Uhrovec nájdete mnoho zaujímavostí. Či už je to známa ruina stredovekého hradu Uhrovec, Zayovský kaštieľ alebo Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka. Ak chcete spoznať aj prírodu a dôležité ekosystémy, vydajte sa náučným chodníkom Striebornica, ktorý vás nimi prevedie.

Múzeá

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi – 5 km

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi je menšie múzeum zamerané predovšetkým na históriu regiónu horného Ponitria. Bohaté zbierkové fondy prezentujú návštevníkom históriu, ale i bežný život obyvateľov hornej Nitry. Zaujímavé sú tiež expozície vybraných artefaktov zoológie, geológie či botaniky

Slovenské banské múzeum v Handlovej – 23 km

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici spravuje aj expozíciu v Handlovej. Expozícia múzea v sa zameriava najmä na históriu uhoľného baníctva a ťažbu hnedého uhlia. Odporúčame spojiť návštevu múzea s Turisticko-náučným banským chodníkom v Handlovej.

Uhrovské múzeum – 31,2 km 

Uhrovské múzeum v obci Uhrovec patrí k menším, ale o to dôležitejším múzeám. Jednotlivé expozície prezentujú návštevníkom históriu obce Uhrovec – od jej prvej zmienky, až po súčasnosť, život obyvateľov či významné osobnosti. Ak máte záujem dozvedieť sa viac o histórii tejto významnej obce, nevynechajte príležitosť navštíviť múzeum v obci Uhrovec. 

Skanzeny

Hornonitriansky banský skanzen v Sebedraží – 9,9 km

Hornonitriansky banský skanzen sa nachádza v bývalej Bani Cigeľ, necelých 10 minút cesty autom od okresného mesta Prievidza. Ak chcete zažiť na vlastnej koži, aký je to pocit fárať do podzemia a vidieť, ako pracovali baníci ešte pred niekoľkými rokmi, návšteva Hornonitrianskeho banského skanzenu bude presne pre vás. 

Sklársky skanzen Sklenný sen – 27,3 km

Sklársky skanzen Sklený sen patrí medzi jedinečné múzeá na Slovensku. Bol založený v malebnej obci Valaská Belá, v ktorej história spracovania skla siaha až do 18. storočia. Príďte aj vy objaviť čaro tohto dnes už pomerne zabudnutého remesla. 

Návrat hore