Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici

Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici patrí medzi najznámejšie múzeá, ktoré sa zameriavajú na vojenské dejiny Slovenska v období prvej a druhej svetovej vojny a povojnového obdobia. Netradičnú architektúru, ktorá symbolizuje tragédiu vojny, dopĺňa pozoruhodná expozícia, ktorá návštevníkom približuje ťažké obdobie slovenských dejín.

Súsošie Obete varujú so symbolickým hrobom neznámeho vojaka

Pamätník a Múzeum SNP v Banskej Bystrici

Pamätník SNP, ktorý sa nachádza v blízkosti parku a historického centra a mestského hradu v Banskej Bystrici, je jeden z najznámejších pamätníkov na Slovensku. Pripomína obdobie 2. svetovej vojny a Slovenské národné povstanie. V súčasnosti sa v priestore pamätníka nachádza stála expozícia Múzea Slovenského národného povstania. Pre verejnosť bola sprístupnená 27. augusta 2004, pri príležitosti 60. výročia SNP. 

Expozícia Múzea SNP v je rozdelená do trinástich tematických celkov. Každý celok prezentuje inú kapitolu vývoja slovenských a svetových dejín. Expozície sú doplnené o informačné panely, autentické fotografie či krátke dokumentárne filmy. Expozíciu dopĺňajú dobové trojrozmerné predmety. V exteriéri múzea sa nachádza ďalšia expozícia – skanzen ťažkej bojovej techniky.

Banskobystrický kraj ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu stredného Slovenska s pobytom v kúpeľoch a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) a jeho expozície

Najrozsiahlejšia expozícia v Múzeu SNP je expozícia zameraná na vojenské a politické dejiny od roku 1918 až po povojnové obdobie a dopad nasledujúceho režimu. Súčasťou stálej expozície Múzea SNP je skanzen ťažkej bojovej techniky, ktorý sa nachádza v exteriéri múzea.

Expozícia Slovensko v protifašistickom hnutí odporu Európy v rokoch 1939 1945

Expozícia je najrozsiahlejšou expozíciou Múzea SNP. Zameraná je na vojnové udalosti v rokoch 1918 – 1948. Pre verejnosť bola sprístupnená v roku 2004. 

Expozícia je rozdelená do viacerých častí, ktoré prezentujú vojensko-politický vývoj Slovenska od roku 1918 do roku 1939 so zreteľom na vznik európskych diktatúr vo fašistickom Taliansku a nacistickom Nemecku. V nasledujúcich častiach je prezentovaný vojensko-politický vývoj na frontoch 2. svetovej vojny, problematika holokaustu, nemeckých koncentračných a vyhladzovacích táborov, problematika ľudáckeho hnutia a organizácií nemeckej menšiny na Slovensku v rámci ČSR a počas existencie prvej Slovenskej republiky v rokoch 1939  – 1945.

Najdôležitejšou témou expozície je protifašistický odboj a jeho vyústenie do SNP. Zároveň sú tu zdokumentované represálie nacistov a príslušníkov POHG (Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy) na Slovensku v rokoch 1944 – 1945. Expozícia sa zameriava na prezentáciu povstaleckej armády a partizánov a zároveň na nemecké jednotky, ktoré boli nasadené na potlačenie SNP. 

Expozíciu ukončuje koniec 2. svetovej vojny a povojnové usporiadanie sveta, súdne procesy a následné potrestanie vojnových zločincov. Záver expozície tvorí dopad nasledujúceho režimu na jednotlivcov a spoločnosť. 

Skanzen ťažkej bojovej techniky

Skanzen bojovej techniky sa nachádza za Múzeom SNP. Nachádzajú sa tu rôzne ťažké vojenské stroje ako napríklad česko-slovenský ľahký tank vzor 38 (LT-38), česko-slovenská 10 cm poľná húfnica, či raritný exponát guľometný vozeň z pancierového vlaku IPV-II Hurban. 

Z nemeckej ťažkej techniky sú v skanzene vystavené exponáty ako napríklad stredný tank, nemecké útočné delo, nemecký pechotný voz či nemecká 10,5 cm poľná húfnica M 18/40. K sovietskej ťažkej bojovej technike patrí stredný tank či húfnice. 

Najzaujímavejší exponát Múzea SNP je sovietske dopravné a bombardovacie lietadlo Li-2 sovietskeho diaľkového letectva, ktoré poskytovalo leteckú pomoc SNP. Pri vstupe do múzea je umiestnený horský kanón vz. 15 a 45 mm a  protitankový kanón vz. 42.

Fotogaléria

História a vzhľad Pamätníka SNP 

Pamätník SNP je dielom architekta Dušana Kuzmu. Výstavba komplexu sa uskutočnila v rokoch 1966 až 1967, dokončený bol v roku 1969. Pamätník sa nachádza blízkosti mestského opevnenia na zlome terénu. Okolie budovy obklopuje mestský park s upravenou plochou zelene. 

Celá realizácia pamätníka a jeho okolia s mohutným prístupovým schodiskom vytvára dojem monumentálnosti diela. Koncept pamätníka je symbolický. Centrálna časť je v strede predelená, čo symbolizuje zlom, tragický príbeh a vojnu dvoch strán. Vo vnútornom areáli je umiestnené súsošie pod názvom Obete varujú od akademického sochára Jozefa Jankoviča. Sochárske dielo vyjadruje utrpenie človeka a obete vojny.

Zaujímavosti

  • Kvôli výstavbe Pamätníka SNP bola odstránená časť Kapitulskej a celá Nová a Mäsiarska ulica.
  • Súčasťou expozície Múzea SNP je aj Pamätník v Nemeckej, ktorý pripomína tragické udalosti zavraždenia 900 osôb v roku 1945. Ďalšou expozíciou je Múzeum a Pamätník tokajíckej tragédie. Pamätník bol venovaný obetiam fašistických represálií v obci Tokajík, ktoré boli zavraždené pri vypálení obce 20. novembra 1944. Národná kultúrna pamiatka Kalište približuje jednu z mnohých obcí a osád, ktoré boli vypálené počas 2. svetovej vojny.
  • Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v roku 2002 sprístupnilo stálu Slovenskú národnú expozíciu pod názvom Tragédia slovenských Židov v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Osvienčime.

Doprava

Banská Bystrica je okresné a krajské mesto. V blízkosti sa nachádzajú mestá ako Zvolen (21 km), Ružomberok (54 km) či Brezno (42 km). Banskou Bystricou prechádza rýchlostná cesta R1. Do mesta premáva železničná doprava a medzimestské či diaľkové linky autobusu. V rámci mesta je využívaná doprava MHD.

Ako sa dostať do Múzea SNP v Banskej Bystrici:

Z Kúpeľov Sliač

Banská Bystrica je od kúpeľov v Sliači vzdialená približne 17 km. Cesta autom vám zaberie 16 minút, ak sa vydáte po rýchlostnej ceste R1, ktorá je však spoplatnená. Ak sa chcete vyhnúť rýchlostnej ceste, je možné pokračovať cez obce, smerom na Veľkú Lúku, Lukavicu a Hornú Mičinú až do Banskej Bystrice. Zo Sliača pravidelne premáva aj autobusová a vlaková doprava priamo do Banskej Bystrice. Cesta vám môže zabrať 15 až 30 minút podľa zvoleného spojenia.

Z kúpeľov Brusno

Ak sa rozhodnete pre pobyt v Kúpeľoch Brusno, tak do Banskej Bystrice to budete mať približne 21,5 km. Autom túto trasu zdoláte za 23 minút. Je potrebné z obce Brusno odbočiť na hlavný ťah (cesta č.66) smerom na Banskú Bystricu. Z obce Brusno pravidelne premáva autobusová doprava a vlakové spojenie. Cesta trvá približne 25 minút. Z autobusovej a vlakovej stanice v Banskej Bystrici trvá cesta do Múzea SNP 11 minút pešo. Využiť môžete aj MHD (Linky MHD č. 6 a 8; Zastávka: Tulská stred).

Z kúpeľov Turčianske Teplice

Banská Bystrica je od kúpeľov v Turčianskych Tepliciach 37,4 km. Autom túto trasu zdoláte za 44 minút. Z Turčianskych Teplíc pokračujte smerom po ceste č. 14 cez Harmanec do Banskej Bystrice. Cesta vlakom z Turčianskych Teplíc do Banskej Bystrice trvá 48 minút.

Mapa miesta

Parkovanie

V Banskej Bystrici môžete parkovať na vyhradených zónach za poplatok. Väčšie parkovisko sa nachádza v blízkosti Múzea SNP na Štefánikovom nábreží.

Program/Akcie

Okrem stálej expozície Múzeum SNP v Banskej Bystrici pravidelne organizuje rôzne vzdelávacie programy pre školy, pedagógov či pre seniorov. Počas roka sa v múzeu prezentujú aj krátkodobé tematické výstavy rôzneho charakteru. Pre aktuálne informácie ohľadom podujatí, vzdelávacích programov a iných projektov, navštívte oficiálnu stránku Múzea SNP, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Veľmi bohatá výstava SNP, je tam všetko podrobne popísané, človek sa veľa dozvie. Exponáty sú vo výbornom stave. Múzeum dýcha atmosférou vtedajšej doby.
Dominik M.

Stojí za zastavenie,kus histórie,treba to zažiť.
Lofko

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje okolo 1,00 € – 12,00 €. Otváracie hodiny sa v priebehu zimnej a letnej sezóny môžu líšiť. Múzeum je zvyčajne otvorené v priebehu týždňa okrem pondelka.

Aktuálny cenník vstupného a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea SNP, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Náhľad čo vás pri návšteve múzea čaká

Kontakt

Múzeum Slovenského národného povstania
Kapitulská 23
975 59 Banská Bystrica

GPS súradnice: 48.735148835°, 19.149805069°

Mohlo by vás zaujímať

Budova bývalej radnice, v súčasnosti Horehronské múzeum Horehronské múzeum v Brezne

Horehronské múzeum v Brezne je múzeum, ktoré približuje návštevníkom históriu mesta Brezno, ale i celého regiónu. Múzeum je rozčlenené na niekoľko tematických expozícií. Ak vás zaujíma história regiónu, či tradičné ľudové remeslá, nevynechajte príležitosť navštíviť toto múzeum.

Zistiť viac
Skanzen Vydrovo – dom horára Lesnícky skanzen Vydrovo v Čiernom Balogu

Lesnícky skanzen Vydrovo sa nachádza v blízkosti Čierneho Balogu, neďaleko mesta Brezno. Návšteva tohto krásneho lesníckeho skanzenu v lone prírody je vhodná aj pre tých najmenších. Prejdite sa po náučnom chodníku, či vyskúšajte jazdu Čiernohronskou železnicou.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore