Jaskyňa Mažarná Blatnica

V mohutnom skalnom brale, cestou na veľkofatranský vrch Tlstá, zrazu narazíte na skalný previs pripomínajúci veľkú papuľu zvieraťa. Ukrýva sa tu neveľká jaskyňa s kvapľovou výzdobou – Mažarná.

Zimná výzdoba v jaskyni

Puklinová jaskyňa s dĺžkou 130 m

Jaskyňa Mažarná je puklinová jaskyňa s dĺžkou 130 m, vyzdobená nielen stalagnátovými kvapľami, ale aj sintrovými jazierkami, plná puklín a štrbín. Na konci vstupnej siene narazíte na dve chodby – Stĺpovú, ktorá je zdobená predovšetkým kvapľovými stĺpmi a Granátovú, ktorú pomenovali podľa nálezu ručných granátov z obdobia SNP.

V jaskyni Mažarná objavili aj pozostatky jaskynného medveďa a tiež dôkazy osídlenia pochádzajúce z tretieho tisícročia pred naším letopočtom. Je preto dôležitým archeologickým náleziskom z tejto doby.

V zimných mesiacoch môžete natrafiť na pestrú cencúľovú výzdobu, ba aj netopiere, pre ktoré sa jaskyňa stáva každoročne domovom a útočiskom pred chladom.

Fotogaléria

Trasa k jaskyni Mažarná

Jaskyňa Mažarná je prístupná po značnom turistickom chodníku z obce Blatnica (okres Martin) – žltou značkou do Vápennej doliny, ďalej z ústia po modrej značke smer vrch Tlstá. Celá trasa meria cca 4 km. Najskôr vedie asfaltovou cestou, neskôr už lesnou.

Výlet si môžete spríjemniť aj návštevou hradu Blatnica, ktorý sa nachádza len 2 km od rovnomernej obce.

Doprava

Z kúpeľov Turčianske Teplice je to do Blatnice cca 10 km. Dostanete sa sem buď vlastnou dopravou alebo môžete využiť aj verejnú autobusovú dopravu.

Postrehy návštevníkov

Parádna, voľne prístupná jaskyňa verejnosti, nachádzajúca sa v masíve Tlstej. Narazíte na ňu na modrej značke cestou na vrchol cez Vápennú dolinu. Ak chcete nazrieť do jej hlbších útrob ( je dlhá skoro 140 metrov ) nezabudnite si čelovku alebo nejakú dobrú baterku a hlavne plne nabitú. V tej totálnej tme by ste tam nechceli ostať nikto 🙂 1 hodina prudkého stúpania od ústia Vápennej doliny. Veľmi pôsobivé miesto.
Miros L,

Náročnejší zimný výstup, ktorý však stojí za to. Pod samotnou jaskyňou ďalšie diery, kde v zime uvidíte veľké ľadopády
Iva S.

Mapa miesta

Vstup

Jaskyňa je prírodnou pamiatkou a je voľne prístupná počas celého roka bez obmedzení.

Kontakt

Mažarná je v správe organizácie Správa slovenských jaskýň.

GPS súradnice: 48°56′23″, 18°57′38″

Mohlo by vás zaujímať

Výhľad z rozhľadne Rozhľadňa na Krahulskom vrchu

Nenáročný výstup, no o to krajší výhľad sa vám naskytne z rozhľadne Krahule nad <a href='https://blog.relaxos.sk/kremnica-historia-pamiatky-zaujimavosti/'>historickým banským mestom Kremnica</a>. Rozhľadňa priam nabáda na oddychový výlet pre malých aj veľkých.

Zistiť viac
Vstupná brána do Gaderskej doliny Gaderská dolina

Keď sa povie Gaderská dolina, asi každému sa vybaví aspoň jedna prírodná zaujímavosť tejto najnavštevovanejšej doliny Veľkej Fatry. Neprekvapuje, že ju vyhľadávajú všetky vekové skupiny.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore