Gaderská dolina

Keď sa povie Gaderská dolina, asi každému sa vybaví aspoň jedna prírodná zaujímavosť tejto najnavštevovanejšej doliny Veľkej Fatry. Neprekvapuje, že ju vyhľadávajú všetky vekové skupiny. Každý turista si v nej nájde to svoje.

gaderska-dolina

Prírodný klenot národného parku

Prechádzka Gaderskou dolinou dlhou 16 km vás určite očarí. Vhodná je jednak pre rodiny s deťmi, ako aj pre náročnejších turistov, ktorí si môžu výlet predĺžiť výstupmi na niektorý z vrchov hrebeňa Veľkej Fatry (nap. Tlstá, Ostrá). Najznámejšia turčianska dolina vyniká svojou bohatou pestrosťou prírodných útvarov, skalných brál, previsov, dier a jaskýň. Takou je aj jaskyňa Mažarná, ku ktorej sa dostanete náučným chodníkom po 30 minútovom výstupe.

Celou dolinou vedú turisticky značené chodníky smerujúce k rôznym zaujímavostiam. Ak vás láka história, nenechajte si ujsť nenáročný výstup na zrúcaninu hradu Blatnica. Okrem ducha minulosti vás istotne poteší aj neopakovateľný výhľad na široké okolie.

Gaderskú dolinu viete prejsť pešo, ale aj na bicykli, či elektrokolobežke, keďže je zároveň aj cyklotrasou s asfaltovým povrchom. Popritom môžete pozorovať aj bohatú flóru a faunu. Rastie tu množstvo chránených druhov rastlín ako sú plesnivec alpínsky, lykovec voňavý alebo naša najväčšia orchidea črievičník papučkový. Ak nebudete hluční, pri troche šťastia možno zazriete rysa ostrovida, vlka dravého, alebo dokonca aj kamzíka, ktorý tu tiež žije.

Najobľúbenejším prírodným úkazom však bezpochyby ostáva Čertova brána. Natrafíte na ňu v závere doliny a spoznáte ju podľa skalnej zúženiny a tesného previsu. Niet divu, že očarila aj filmárov, ktorí tu nakrúcali viacero filmov. Za ňou sa Gaderská dolina rozdeľuje na Dedošovú a dolinu Selenec. 

Zaujímavosti, o ktorých ste možno nevedeli

  • V doline pri Gaderskom potoku skonštruovali dôchodcovia z Blatnice odpočívadlo Mlynčekovo s drevenými mlynčekmi, ktoré cez drevené korýtka poháňa voda.
  • Nakrútili sa tu viaceré filmy – prvý film o Jánošíkovi od bratov Siakeľovcov, ďalší film o Jánošíkovi od režiséra Paľa Bielika, rozprávka Plavčík a Vratko, vojnový film Dolina, seriál Škriatok a ďalšie.
  • V neďalekej Blatnici majú svoje rodisko prvá slovenská botanička Izabela Textorisová aj poetka Maša Haľamová. 
  • V obci Blatnica nájdeme aj Múzeum Karola Plicku. Tento fotograf, kameraman, režisér a predovšetkým folklorista tu istý čas pôsobil.

Fotogaléria

Doprava

Z Turčianskych Teplíc je do obce Blatnica cca 10 km. Dostanete sa sem vlastnou dopravou, alebo môžete využiť aj verejnú autobusovú dopravu.

Priamo v obci je požičovňa bicyklov, elektrokolobežiek aj kolieskových korčulí. Bližšie informácie o poplatkoch nájdete na oficiálnej stránke Blatnice.

Parkovanie

Parkovať môžete na záchytnom parkovisku na konci obce Blatnica pri pamätníku SNP. Bližšie parkovisko sa nachádza v Gaderskej doline v chatovej osade Gader, ktorá ponúka aj možnosti ubytovania a stravovania v reštaurácii. Obe parkoviská sú spoplatnené

Turistická trasa

Z obce Blatnica vedie zelená turistická značka k ústiu Gaderskej doliny. Odtiaľ pokračujte žltým turistickým značením, vedie až k ústiu Dedošovej doliny. 

Postrehy návštevníkov

Jedinečná dolina, prístup pešo, na bicykli, korčuliach či kolobežke možný až po ústie Dedošovej doliny, či k Čertovej bráne. Klasická dolina sa hneď za rohom mení na skalami olemované tiesňavy, plné hučiacich vodopádikov. 
Štefan Š.

Malebné a turisticky vyhľadávané miesto pre relax. Je vhodná na horskú turistiku s výstupmi na vrchy Tlstá a Ostrá, alebo na príjemnú prechádzku v dolnej časti doliny, či cykloturistiku. 
Ivan K.

Mapa miesta

Program/Akcie

Každoročne v auguste obec Blatnica usporadúva športové podujatie Beh Gaderskou dolinou. Bližšie informácie nájdete na oficiálnej stránke obce, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Vstupné/Cenník

Vstup do Gaderskej doliny je voľne prístupný a bezplatný. Účtuje sa len poplatok za parkovanie.

Video

Vychutnajte si pohľad na vrch Ostrá (1247 m. n. m.) z vtáčej perspektívy

Kontakt

Obec Blatnica
Blatnica 1
038 15  Blatnica

GPS súradnice: 48.9528212°, 18.9748305°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad na hrad Strečno a skalný masív Hrad Strečno

Na majestátnom vysokom brale sa týči strážca Strečnianskeho priesmyku – stredoveký hrad Strečno. Ponúkne vám oveľa viac ako len notoricky známy obraz hradu a vlniacu sa rieku Váh v údolí pod ním.

Zistiť viac
Foto dreveného prístrešku, kde prameň vyviera Minerálny prameň Budiš

Neďaleko nenápadnej obce Budiš vyviera liečivý minerálny prameň známy široko-ďaleko. Sami sa môžete presvedčiť o jeho blahodárnych účinkoch na ľudské zdravie, hoci aj len, keď budete mať cestu okolo.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore