> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Trenčianske Teplice

Kúpele Trenčianske Teplice

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_8a5ec2acee5905e78181e8c70fc3c6fd"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Pitná fontánka v odpočivárni

Mesto Trenčianske Teplice vás prekvapí svojou tichou polohou, hoci je vzdialené od rušného Trenčína len 14 km. Zasadené uprostred lesov si zachovalo ráz a atmosféru pravého kúpeľného mesta. Na svoje si tu prídu nielen hostia na liečebnom pobyte, ale aj návštevníci, ktorí sem zavítajú ako turisti.

Najväčším lákadlom je zaručene liečivá termálna voda, ktorej účinky môžu pocítiť ako jednodňoví, tak predovšetkým kúpeľní hostia. Tí počas pobytu nemajú núdzu o zmysluplné naplnenie svojho voľného času, keďže prekvapivo malé kúpele ponúkajú široký výber možností.

Turistické zaujímavosti v Trenčianskych Tepliciach

Najvýraznejšou atrakciou pre návštevníkov Trenčianskych Teplíc je istotne trenčiansky kúpeľný park, kde neočakávane nájdete oveľa viac, ako len lavičky a stromy. Táto rozsiahla kultúrna pamiatka ponúka okrem pestrej a vzácnej flóry aj rôzne turistické a náučné chodníky vhodné aj pre nenáročných turistov. Medzi najznámejšie patrí napríklad náučný chodník Jeleň – Baračka. Prípadne si môžete pozrieť Jánošíkovu jaskyňu alebo jaskyňu pod Jeleňom. Vyhľadávaný a navštevovaný je aj unikátny domček na strome.

Do pozornosti vám bezpochyby dávame aj legendárne kúpalisko Zelená žaba so svojou jedinečnou architektúrou. Po rozsiahlej a citlivej rekonštrukcii dnes kúpalisko ponúka neopakovateľnú atmosféru zasadenú do prírodného okolia. Či už ide o úžasný saunový svet v lesnom prostredí, slnečné lehátka na terase alebo presklené oddychové zóny s možnosťou občerstvenia.

V súvislosti s Teplicami sa nedá nespomenúť Most slávy s mosadznými plaketami hviezd filmového neba. Ocenenia sa odovzávali počas Medzinárodného filmového festivalu Artfilm. Medzi rokmi 1995 – 2015 festival osobne navštívilo 56 významných osobností. Nájdete tam mená svetového významu ako Ben Kingsley, Omar Sharif, Gérard Depardieu, Franco Nero, Jean-Paul Belmondo, ale aj tie česko-slovenské, ako Zdenek Svěrák, Ivan Trojan, Jiří Bartoška či Emília Vašáryová a Jozef Kroner. Mosty sú popravde hneď dva, prvú časť tabuliek nájdete na moste pred Hotelom Most Slávy a druhú časť v kúpeľnom parku pri Kúpeľnej dvorane. 

Odporúčame zažiť

Najznámejšia historická pamiatka trenčianskych kúpeľov, ktorú vyhľadávajú hostia z celého sveta. Ide o odpočiváreň postavenú v nádherom maurskom štýle. Najprv si užijete 20 minútový termálny kúpeľ v bazéne Sina s teplotou vody 39 °C. Následne si oddýchnete v odpočivárni Hammam zabalený v teplučkej deke, teda suchom zábale, aspoň na 10 minút. Využiť môžete aj niektorú z ponúkaných masáží, ktorú si vychutnáte v neopakovateľnom orientálnom prostredí.

Odporúčame vám objednať si kúpeľ vopred v kancelárii Predaj procedúr, aby sa vám nestalo, že čas, ktorý by vám vyhovoval, už bude obsadený. Kontakt nájdete na oficiálnej stránke kúpeľov Trenčianske Teplice.

Slnečná terasa na streche Paxu

Kúpeľný hotel Pax je umiestnený v centre na pešej zóne. Na šiestom poschodí v kaviarni Panoráma zažijete neopakovateľný výhľad na kúpeľné mestečko. Na slnečnej terase si môžete vychutnať kvalitnú kávu a čaj alebo rozsiahly sortiment vína a piva, a tak nerušene pozorovať široké okolie.

Známy altánok Hríb má už vyše deväťdesiat rokov a nájdete ho na vyvýšenom vápencovom brale. Stačí sa priviesť električkou a vystúpiť na zastávke Trenčianske Teplice. Tu začína aj chodník k altánku a po približne päť minútovom výstupe máte krásny výhľad na mesto aj okolité kopce Strážovských vrchov.

Vyhliadka je súčasťou náučného chodníka Jeleň – Baračka. Po nenáročnom výstupe a info-paneloch sa dostanete k vyhliadke Jeleň, z ktorej sa vám taktiež naskytne výhľad na mesto. Oddýchnuť si môžete na lavičke pod prístreškom a zároveň si prečítať Legendu o bielom jeleňovi, po ktorej vyhliadka nesie meno.

Fotogaléria zaujímavostí

Tipy na výlety z Trenčianskych Teplíc

Trenčianske Teplice a ich okolie dýchajú bohatou históriou, vďaka čomu ponúkajú množstvo možností kam na výlet a ako tráviť voľný čas. Či už ste milovníkom histórie alebo prírody, radi navštevujete múzeá alebo vyhľadávate skôr netradičné prírodné výtvory, v okolí Trenčianskych Teplíc si nepochybne prídete na svoje. 

V okolí máte možnosť navštíviť nielen známy Trenčiansky hrad, ala aj iné hrady, ako napríklad Topoľčiansky hrad, Považský hrad, či Beckov, z ktorého za dobrého počasia uvidíte aj Trenčiansky hrad. V Trenčíne si nenechajte ujsť ani návštevu Galérie M. A. Bazovského, v Novom Meste na Váhom, zase nájdete Podjavorinského múzeum. Mimo iného tu môžete obdivovať kópiu vzácnej "Beckovskej" madony.

Históriu rodu Ilešháziovcov ako aj bohatú zbierku historických predmetov od nábytku, zbraní až po ich portréty vám predstaví Dubnický kaštieľ. Nadšencom letectva určite odporúčame Letecké múzeum v Slavnici. Z iného súdka je zase Slovenské sklárske múzeum, sklársky skanzen Sklený sen, alebo rázovitá obec Čičmany, ktorá vám zase ukáže pestrosť ľudovej architektúry.

Ak chcete upokojiť svoju myseľ a rozjímať, odporúčame vám návštevu kláštora vo Veľkej Skalke či náučný chodník Striebornica v obci Uhrovec. Dobrodružnejšie povahy by si nemali nechať ujsť návštevu slovenského tropického pralesa, známeho ako Haluzická tiesňava. S

Predstavili sme vám niektoré z najzaujímavejších turistických miest a pamiatok regiónu stredného Považia a veríme, že vás zaujali a nájdete si čas na ich návštevu a spoznávanie.

Odporúčané trasy

Viaceré turistické zaujímavosti môžete navštíviť aj v rámci jednodňového výletu, preto sme pre vás pripravili tipy na celodenné výlety:

  1. Trenčianske Teplice – Trenčiansky hrad – Opatovská jaskyňa Zamarovce
  2. Trenčianske Teplice – Dubnický kaštieľSlovenské sklárske múzeum
  3. Trenčianske Teplice – Kláštor Veľká SkalkaGaléria M. A. Bazovského v Trenčíne

Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Trenčianske Teplice a okolie. Určite si tam nájdete zaujímavosť kam sa s chuťou vydáte na výlet.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • V kúpeľnom parku sa nachádza aj slávny liečebný dom Machnáč (národná kultúrna pamiatka) považovaný za vrchol funkcionalistickej architektúry, dnes žiaľ v havarijnom stave. V súčasnosti však prebiehajú rokovania o jeho rekonštrukcii.
  • Za liečebným domom Machnáč môžete nájsť Lurdskú jaskyňu Panny Márie postavenú v roku 1935.
  • V rokoch 1896 – 1998 mali Trenčianske Teplice vlastnú elektráreň, ktorá v sezóne dodávala elektrický prúd na osvetlenie ulíc a domov v centre kúpeľov. Využívala sa taktiež na napájanie elektrickej železničnej trate.
  • Neďaleko kúpeľného parku je umiestnený aj starý židovský cintorín z 19.storočia, ktorý v roku 2001 mesto zrekonštruovalo vďaka finančnej podpore americkej rodiny.
  • Narodil sa tu slovenský herec a divadelný režisér Andrej Bagar. Na svojom rodnom dome má umiestnenú pamätnú tabuľu. Jeho meno nesie od roku 2010 aj Základná škola v Trenčianskych Tepliciach.

História kúpeľov Trenčianske Teplice

Podľa známej legendy našiel miestne liečivé horúce pramene chromý pastier, ktorý hľadal svoju zatúlanú ovečku. Po niekoľkých kúpeľoch sa uzdravil a chýr o zázračnej vode sa šíril doďaleka. Pramene už pravdepodobne poznali aj lovecké kmene zo začiatku nášho letopočtu. Prvá písomná zmienka je však až z roku 1247.

Počas svojej existencie Trenčianske Teplice boli známe pod viacerými názvami:

  • Aquae calidae (1379);
  • Thermae (1598);
  • Teplicz (1784);
  • Trenčianske Teplice (1920), maďarsky Trencsénteplic.

V 13. – 16. storočí patrili teplé pramene panovníkom Trenčianskeho hradu. Najväčší rozmach kúpele Trenčianske Teplice zažili počas dvoch storočí, kedy ich vlastnila rodina Ilesházyovcov. V tomto období patrili k jedným z najvýznamnejších v celom Rakúsko-Uhorsku.

V 19. storočí kúpele kúpil Juraj Sina, ktorý ich spolu s deťmi rozšíril a zmodernizoval. Zásluhou jeho dcéry Ifigénie bola postavená najvzácnejšia historická pamiatka v orientálnom štýle – odpočiváreň Hammam.

Dnes kúpele neustále zlepšujú a zvyšujú štandard svojich kúpeľných domov ako aj samotné kúpeľné mesto, a preto sa stali vyhľadávanou destináciou návštevníkov z celého sveta.

Praktické informácie

Doprava

Do Trenčianskych Teplíc sa dostanete cestou 1. triedy zo smeru Trenčín, Dubnica nad Váhom aj Považská Bystrica. Z uvedených miest premávajú pravidelné autobusové linky buď priamo (z Trenčína) alebo s prestupmi (z Dubnice nad Váhom – prestup v Trenčianskej Teplej, z Považskej Bystrice prestup v Novej Dubnici alebo v Dubnici nad Váhom).

Je možné využiť aj vlakovú dopravu, avšak je potrebné vystúpiť v Trenčianskej Teplej a následne využiť autobusové spojenie do Trenčianskych Teplíc, vzdialenosť je len 6 km.

V meste môžete využiť buď taxík, alebo ak chcete lepšie spoznať mesto a okolie, vyskúšajte požičovne bicyklov a elektrokolobežiek, napr. v  kúpeľnom hoteli Krym, v hoteli Panorama, v hoteli Flóra alebo v Parkhoteli na Baračke. Samozrejme, že vám radi uschovajú aj váš vlastný bicykel.

Parkovanie

Všetky dostupné parkoviská v centre mesta sú za poplatok. Uhradíte ho buď v parkovacom automate, alebo zaslaním SMS správy.

Mesto Trenčianske Teplice má parkovanie rozdelené na na viaceré úseky s rôznymi cenami (približne v rozmedzí 0,90 € až 1,00 € za hodinu).

Vlastné parkoviská majú pre hostí aj jednotlivé hotely, ktoré sú buď bez poplatku alebo za poplatok určený ubytovacím zariadením. Ten sa často určuje podľa počtu nocí strávených v hoteli.

Turisticko-informačná kancelária 

Kancelária je otvorená počas pracovných dní. Aktuálne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke mesta Trenčianske Teplice.

TIK – Turisticko-informačná kancelária
Mestský úrad, Ul. gen. M. R. Štefánika 4, 914 51 Trenčianske Teplice

Návrat hore