Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v obci Uhrovec

Rodný dom Ľudovíta Štúra a zároveň aj Alexandra Dubčeka patrí k pamiatkam, ktoré by ste pri návšteve Uhrovca rozhodne nemali vynechať. Expozícia, ktorá sa nachádza v rodnom dome, približuje život a dielo oboch významných slovenských politických osobností.

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci

V jednom dome sa narodili dvaja významní Slováci

Malebná obec Uhrovec leží pod vrchom Rokoš, v severovýchodnej časti Nitrianskej pahorkatiny v okrese Bánovce nad Bebravou. Je rodiskom dvoch významných osobností slovenského národa – Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka.

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka bol pôvodne uhrovskou školou i s učiteľským bytom.  V roku 1965 rodný dom vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Začiatkom 70. rokov bol dom renovovaný.

Prvá expozícia bola otvorená 31. októbra 1965 pri príležitosti osláv 150. výročia narodenia Ľudovíta Štúra. Po rekonštrukcii objektu sa v roku 1979 verejnosti sprístupnila druhá, rozšírená expozícia.  V novembri 1995 sa otvorila tretia časť expozície – pamätná izba Alexandra Dubčeka, ktorá zachytáva významné medzníky jeho života.

V súčasnosti je expozícia v správe Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Pri návšteve Rodného domu Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka nevynechajte príležitosť navštíviť ďalšie pamiatky obce – neďaleký hrad Uhrovec a opevnený kaštieľ Zayovcov.

Región Horná Nitra ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Ak máte dostatok času vydajte sa po stopách Náučného chodníka Striebornica, ktorý sa nachádza v rovnomennej doline Striebornica za obcou Uhrovec. Prípadne spojte návštevu regiónu s wellness pobytom v neďalekých kúpeľoch Bojnice a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kút Slovenska ponúka.

Expozícia zachytáva život a dielo Štúra a Dubčeka

Prvá expozícia múzea, izba, ktorú pravdepodobne obývali Štúrovi rodičia  – Samuel a Anna, sa zameriava na rodinu a mladosť Ľudovíta Štúra. Exponáty tvorí dobové zariadenie, ale i fotky, básne a dokumenty, ktoré sa viažu k Štúrovi i štúrovcom ako takým.

Druhou časťou expozície je dielo Ľudovíta Štúra. Tretia časť expozície predstavuje pamätnú izbu Alexandra Dubčeka.

Portrét Ľudovíta Štúra od výtvarného umelca J. B. Klemensa

Ľudovít Štúr (1815 – 1856)

Ľudovít Štúr sa narodil 28. októbra 1815 v Zay-Uhrovci ako druhorodený syn učiteľa Samuela Štúra. Bol slovenský národný buditeľ, kodifikátor spisovnej slovenčiny, politik, jazykovedec, spisovateľ, publicista a pedagóg. 

Zároveň bol najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života a vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia v polovici 19. storočia, kodifikátor slovenského spisovného jazyka založeného na stredoslovenských nárečiach a jeden z vedúcich účastníkov Slovenského povstania v rokoch 1848 – 1849.

Základné vzdelanie získal v otcovej škole, kde sa vzdelával až do dvanásteho roku. Roku 1827 odišiel študovať do Rábu na nižšie gymnázium, kde sa naučil maďarský a nemecký jazyk. V septembri 1829 prišiel ako štrnásťročný študovať na lýceum do Bratislavy, našiel tam aj niekoľko slovenských študentov združených v študentskom samovzdelávacom spolku Spoločnosť česko-slovenská. 

Cieľom spolku bolo vzdelávať sa v národnej reči a literatúre. V januári 1834 bol nútený pre hmotné ťažkosti opustiť lýceum a prijať miesto hospodárskeho úradníka na panstve grófa Zaya vo svojom rodisku. Toto bol pre Štúra začiatok nového boja o udržanie národných práv. 

Začiatkom roku 1843 oboznámil Ľudovít svojich blízkych priateľov s myšlienkou spojiť katolícky aj evanjelický prúd Slovákov na báze jednotného spisovného jazyka. 11. júla 1843 sa Ľ. Štúr, J. M. Hurban a M. M. Hodža stretli na Hurbanovej fare v Hlbokom, kde sa dohodli na postupe pri zavedení slovenčiny do praxe.

Rok 1851 otvoril sériu osobných tragédií. Štúr bol však naďalej tvorivo činný, hoci jeho život znepríjemňovala a sťažovala polícia. Na poľovačke 22. decembra 1855 sa pri pokuse o preskočenie potoka neďaleko Modry nešťastne postrelil do stehna následkom čoho 12. januára 1856 v Modre ako štyridsaťročný zomrel.

Portrét Alexandra Dubčeka

Alexander Dubček (1968 – 1969)

Narodil sa 27. novembra 1921 v Uhrovci. Bol československý politik, štátnik a vrcholný predstaviteľ Pražskej jari. Alexander Dubček sa ešte za svojho života stal symbolom úsilia o demokraciu a humanitu. Dostalo sa mu mnohých cien a vyznamenaní. 

Na protest proti fašizmu vstúpil 18-ročný Alexander do ilegálnej komunistickej strany a zúčastnil sa bojov v Slovenskom národnom povstaní. Od roku 1949 pôsobil v rôznych politických funkciách. 

Na prelome rokov 1967 – 1968 sa postavil na čelo obrodného procesu v Československu, ktorý násilne prerušila vojenská invázia Sovietskeho zväzu a jeho spojencov. Za odmietavý postoj voči mocenskému zásahu bol Dubček vylúčený z politického i verejného života. 

Po páde totalitného režimu v Československu v novembri 1989 bol zvolený za predsedu Federálneho zhromaždenia. Na jar 1992 sa stal predsedom Sociálno-demokratickej strany Slovenska.Na služobnej ceste z Bratislavy do Prahy 1. septembra 1992 utrpel pri autonehode ťažké zranenia, na následky ktorých 7. novembra 1992 zomrel.

Fotografie

Zaujímavosť

Od roku 2016 nájdete model rodného domu Štúra a Dubčeka aj v Parku miniatúr v Podolí. Pozrieť si tu môžete vernú kópiu domu v mierke 1:50.

Doprava

Obec Uhrovec leží v okrese Bánovce nad Bebravou. Od mesta je vzdialená 7 km. Do obce premáva autobusová doprava.

Ako sa dostať do Uhrovca z kúpeľov Bojnice

Obec Uhrovec je od kúpeľov v Bojniciach vzdialená 31,5 km. Z bojnických kúpeľov sa do Uhrovca dostanete za 47 minút jazdy autom. Z kúpeľov pokračujte cez Opatovce nad Nitrou smerom na Bánovce nad Bebravou. V Dolných Vesteniciach odbočte doprava na cestu číslo 1770 a pokračujte až do obce Uhrovec. 

Vzhľadom na množstvo prestupov verejnou dopravou odporúčame cestovať autom.

Ako sa dostať do Uhrovca z kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach

Kúpele Trenčianske Teplice sú od obce Uhrovec vzdialené 33,8 km, cesta autom vám zaberie 38 minút. Z Trenčianskych Teplíc pokračujte cez obce Petrova Lehota a Motešice smerom na Bánovce nad Bebravou. Následne za mestom pokračujte cez Horné Naštice do Uhrovca. 

Vzhľadom na množstvo prestupov verejnou dopravou aj tu odporúčame cestovanie autom.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené na vyhradených parkovacích miestach v obci Uhrovec.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí od 0,10 € do 1,00 €. Otváracie hodiny sa môžu líšiť v závislosti od sezóny a jednotlivých dní.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Trenčianskeho múzea v Trenčíne v časti Expozície, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Súvisiace odkazy.

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekný výlet, prostredie Uhrovca je popretkávané históriou a historickými objektami. Všade sa dostanete aj s kočíkom, takže odporúčam aj pre rodiny s deťmi.
Ľubica B

Expozícia predstavuje život a dielo Ľ. Štúra a Alexandra Dubčeka, ktorí sa narodili v tom istom dome, ale s odstupom 106 rokov. Rodný dom týchto významných osobností Slovenska je v Uhrovci a je národnou kultúrnou pamiatkou. Dom bol pôvodne uhrovskou školou i s učiteľským bytom. Nachádza sa v peknom malebnom prostredí, určite stojí za to sem prísť.
Roman D.

Mapa miesta

Kontakt

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka

956 41 Uhrovec

GPS súradnice: 48.7445727°, 18.3366496°

Mohlo by vás zaujímať

Piaristický kostol v Prievidzi Piaristický kostol a historické pamiatky Prievidze

Piaristický kostol v Prievidzi patrí medzi najkrajšie barokové kostoly na Slovensku. Pri návšteve Prievidze jednoznačne nevynechajte príležitosť navštíviť tento architektonický skvost  a ďalšie historické pamiatky mesta Prievidza.

Zistiť viac
Pamätná izba Jozefa Gregora Tajovského Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského v Tajove

Obec Tajov je známa predovšetkým ako rodisko slovenského spisovateľa J. G. Tajovského. Pri jej návšteve nevynechajte príležitosť pozrieť si jeho rodný dom a preskúmať zaujímavý prírodný útvar – Tajovskú kopu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore