Park miniatúr Podolie

Ak si chcete urobiť výlet s rodinou alebo sa zaujímate o hrady a zámky na Slovensku, určite navštívte Park miniatúr Podolie. Mnohé z vystavovaných modelov už zanikli a práve tu nájdete ich vedecké rekonštrukcie. Vďaka nim budete vedieť ako niektoré hrady vyzerali v čase ich najväčšej slávy. Aj preto je tento projekt jedinečný.

Hrad Beckov

Voľnočasový a náučný areál Park miniatúr

Expozícia sa rozprestiera na rozlohe 1 hektára v areáli základnej školy v obci Podolie, vzdialenej asi 14 km od kúpeľného mesta Piešťany. Myšlienka tohto unikátneho múzea ako voľnočasového a náučného areálu vznikla v hlave Juraja Hlatkého v roku 2001. S prípravnými prácami sa začalo v roku 2003 a pre verejnosť sa park otvoril v roku 2005. 

V parku miniatúr v Podolí nájdete pod holým nebom expozíciu s viac ako 80 modelmi nielen hradov a zámkov, ale aj kostolíkov, rozhľadní a rodných domov významných osobností, napr. P. O. Hviezdoslava, Ľ. Štúra, M. Kukučína, A. Dubčeka či M. R. Štefánika. Nájdete tu takisto dobové modely hradov Branč, Rákoš, Hanigovský hrad, Súľov, Beckov, Tematín, Vršatec, Čachtický hrad, ktoré sú v súčasnosti už len ruinami.

Svoju zmenšeninu tu má aj Mohyla Milana Rastislava Štefánika, Rotunda sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici, či zvonica z Hronseku. Modely sú zhotovené väčšinou v mierke 1:50, prípadne 1:25 a 1:30. 

Návštevu Parku miniatúr môžete spojiť s pobytom pre rodiny s deťmi v kúpeľoch Piešťany a užiť si tak spoločne nezabudnuteľné rodinné chvíle.

Ako vzniká model hradu?

Najprv je potrebné získať materiály o hrade a výkresovú dokumentáciu. Tie sa nachádzajú hlavne v archívoch. Rovnako dôležitá je spolupráca s odborníkmi, akými sú napr. aj zamestnanci archívu Pamiatkového úradu v Bratislave. 

Okrem toho sa študujú historické pohľadnice, staré zábery, prebieha fotenie a meranie v teréne. Potom sa urobí návrh dobovej rekonštrukcie. Jednotlivé objekty sa následne modelársky spracúvajú. Stavba  modelu trvá podľa náročnosti 3 mesiace až 2 roky. Niektoré modely, ako napr. Holíčsky zámok, vážia až 43 ton.

Fotogaléria

Doprava

Podolie je vzdialené cca 12 km od Nového mesta nad Váhom a 14 km z Piešťan. 

Areál parku nájdete v strede obce. Parkovanie je možné priamo pred areálom. 

Z Piešťan do Podolia

Autobusovou dopravou sa z najbližšieho kúpeľného mesta Piešťany dostanete do Podolia priamym spojením. Cesta trvá asi 30 minút.. Z Nového mesta nad Váhom je to 20 min. tiež priamym autobusovým spojením.

Mapa miesta

Program/Akcie

V parku miniatúr Podolie sa konajú rôzne podujatia ako je deň otvorených dverí alebo deň detí. 
Raz ročne sa koná špeciálna nočná komentovaná prehliadka, kedy máte možnosť vidieť rozsvietené modely.

Postrehy návštevníkov

Nádherné miesto ktoré má svoje čaro. Naša dcérka bola unesená krásou miniatúr a my sme boli taktiež milo prekvapení dôveryhodným zobrazením exponátov. V areáli sú wc, bufet, suveníry… pekný výlet ktorý stojí za to niekedy zopakovať. 😉
Ján K.

Veľmi prekvapený… Pozitívne… Na malej ploche veľa toho vidieť, veľa histórie, veľa nielen hradov ale aj vartovky, rodné domy, horské chaty… Historické zaujímavosti, legendy, pri každej makete pokec… Sortiment suvenírov, čapovaná kofola… Rozširujú podľa možností… Hneď vedľa hlavnej cesty… Parkovanie priamo v areáli… príjemný personál… Klobúk dole… Veľmi doporučujem…
Augustín M.

Cenník/Otváracie hodiny

Vstupné sa pohybuje od 3,- do 4,- €. Otvorený je sezónne od apríla do októbra.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Parku miniatúr. Odkaz uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Kontakt

Areál Park Miniatúr
Hlavná 864
916 22 Podolie

GPS súradnice: 48.6765403°, 17.7713240°

Mohlo by vás zaujímať

ilustračný obrázok Čo zbaliť na dovolenku pre rodinu s deťmi

Cestovanie rodinu vždy stmelí. Čas strávený spolu, nové zážitky, netradičné miesta. No balenie dokáže aj rozhádať. Preto vám poradíme, ako sa vyhnúť niektorým nepríjemnostiam tak, aby vaša dovolenka začínala už balením. Z tejto nepríjemnej činnosti môžete dokonca urobiť pre deti aj zábavu.

Zistiť viac
Oddychová zóna pri vonkkajšom plaveckom bazéne – Kúpalisko Eva Piešťany Termálne kúpalisko Eva na Kúpeľnom ostrove

Termálne kúpalisko Eva je situované v krásnom prostredí plnom zelene na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Je významnou pamiatkou funkcionalistickej architektúry a národnou kultúrnou pamiatkou. Je tiež poslednou stavbou na Kúpeľnom ostrove od budovateľov piešťanských kúpeľov rodiny Winterovcov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore