Hrad Uhrovec

Hrad Uhrovec patrí k obľúbeným výletným miestam nielen pre milovníkov histórie, ale i turistiky. Stredoveký Uhrovský hrad v súčasnosti predstavuje atraktívne miesto v lone prírody, návštevníci hradu si môžu okrem histórie hradu vychutnať i okolitú prírodu.

Pohľad z Hradu Uhrovec

Zrúcanina Uhrovského hradu láka mnohých nadšencov histórie

Zrúcanina Uhrovského hradu na nachádza na zalesnenom kopci Strážovských vrchov neďaleko obce Uhrovské Podhradie. Neskororománsky hrad tu vznikol pravdepodobne v druhej polovici 13. storočia. Hoci sa hrad vyhol tureckým výbojom a politickým nepokojom, po presune uhrovského panstva do kaštieľa v Uhrovci, hrad aj dôsledkom veľkého požiaru pustol a menil sa postupne na ruinu.

Vďaka Občianskemu združeniu Hrad Uhrovec, ktoré od roku 2015 na hrade pôsobí a vykonáva rekonštrukčné práce tradičnými metódami, privíta Uhrovský hrad každoročne mnoho návštevníkov. Združenie zároveň pracuje ako informačné a propagačné centrum, ktoré poskytuje návštevníkom hradu informácie o hrade Uhrovec. Zároveň členovia OZ plánujú a usporadúvajú kultúrne podujatia na hrade Uhrovec.

Ako vyzeral Uhrovský hrad v minulosti a ako vyzerá v súčasnosti?

Hrad bol postavený na trojuholníkovom pôdoryse, ktorý vymedzovala kamenná hradba s troma nárožnými baštami. Na najvyššom mieste stála pravdepodobne vežovitá obytná stavba. Pristavaná bola neskororománska kaplnka s emporou, ktorá sa zachovala dodnes. Neskôr bol pristavený renesančný palác, murované predbránie a rozsiahle predhradie. Nachádzali sa tu aj hospodárske miestnosti či cisterna na vodu. Prístup do podhradia zabezpečoval most cez priekopu a brána, ktorá bola chránená oválnou delovou baštou. 

V roku 1995 sa začalo s čistením hradu, neskôr bol hrad aj archeologicky skúmaný. V súčasnosti na hrad vedie drevený most. Dvanásť metrový most bol postavený na pôvodných, zrekonštruovaných pilieroch ponad hradnú priekopu. Jeho stavba sa uskutočnila v roku 2009, za pomoci tradičných tesárskych techník. Na hrade sa vyčistila aj hradná cisterna, dostavala a zrekonštruovala sa hospodárska budova, zastrešil sa palác, zrekonštruovala sa zrútená klenba v paláci, portál bránovej budovy a mnoho ďalších opráv.

V priestore renesančného paláca zo 16. storočia sa dodnes zachovali mnohé architektonické detaily, ako dekoratívne okná a krb, zvyšky portálu a omietok. V priestoroch paláca sa nachádza malá expozícia, ktorá návštevníkov prevedie rekonštrukčnými prácami na hrade, ale i archeologickým výskumom a priblíži histórii hradu Uhrovec.

Fotografie

Zaujímavosti

  • Najstaršie známe vyobrazenie hradu Uhrovec zachytáva Lazarova mapa z roku 1528.
  • Najstaršia fotografia hradu pochádza od známeho trenčianskeho fotografa Maxa Sterna. Bola vyhotovená okolo roku 1870. Prvé pohľadnice hradu vznikli pred rokom 1900. Cenné sú pohľadnice s pohľadom na hrad z juhu, na ktorých ešte stojí južný palác dolného nádvoria.

Trasa na hrad Uhrovec

K hradu Uhrovec vedie niekoľko turistických trás z 2 obcí:

Uhrovské Podhradie

Z Uhrovského Podhradia je potrebné pokračovať k bývalému kameňolomu, kde sa nachádza aj priestranné parkovisko. Odtiaľto vedú 2 turistické trasy na hrad Uhrovec – krátka strmá cez les, alebo dlhšia nenáročná lesnou cestou. Obe trasy začínajú na rovnakom mieste:

  • Trasa cez les – Po značke z obce Uhrovské Podhradie – náročná, avšak krátka trasa, strmé stúpanie, časová náročnosť 40 minút

Cestu značí ceduľka na strome s nápisom Hrad a zelená značka zatáčajúca sa prudko vľavo (pri plotoch je potrebné odbočiť smerom do lesa). Trasa začína strmým niekoľko minútovým stúpaním lesným chodníkom. Bližšie k hradu je už chodník menej strmý. Náročný je teda najmä začiatok trasy, no keďže trasa napriek strmému stúpaniu nie je dlhá, zvládnu ju aj šikovnejšie deti a čiperní dôchodcovia. Trasu prejdete pokojným tempom aj s prípadnými krátkymi oddychmi do 40 minút. 

  • Nenáročná trasa lesnou cestou – Pri plotoch je potrebné pokračovať rovno lesnou cestou. Cesta na hrad touto trasou trvá približne hodinu.

Uhrovec

  • Po značke z obce Uhrovec cez Holý vrch  a následne po turistickej značke k Uhrovskému hradu

Ďalšia trasa vedie z Uhrovca po červenej turistickej značke smerom k monumentálnemu pamätníku Slovenského národného povstania na Jankovom vŕšku. Červená turistická magistrála pokračuje až na Holý vrch, kde sa napája modrá značka vedúca k Uhrovskému hradu. Táto trasa je však pomerne náročná a trvá okolo 3h.

Tipy na výlet v okolí Uhrovca

Región Horná Nitra ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Pri návšteve Uhrovského hradu nevynechajte príležitosť navštíviť v obci Uhrovec aj Uhrovské múzeum a rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka. V Uhrovci si môžete prezrieť pozostatky renesančného Zayovského kaštieľa či vydať sa náučným chodníkom Striebornica. Spojte návštevu regiónu s pobytom v neďalekých kúpeľoch Bojnice a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka. 

História hradu Uhrovec

Hrad Uhrovec bol postavený v priebehu 13. storočia. Prvou písomnou správou o existencii už vybudovaného hradu a panstva je listina Ostrihomskej kapituly z roku 1295. V nej sa konštatuje, že Matúš Čák sa rozhodol vymeniť svoje majetky v Tekove za hrad Uhrovec – castrum Ugrog. Matúš Čák vlastnil hradné panstvo Uhrovec až do svojej smrti roku 1321, kedy prešiel do vlastníctva kráľa Karola Róberta. V roku 1389 ho kráľ Žigmund Luxemburský daroval svojmu obľúbencovi Štiborovi zo Štiboríc. Štiborovcom patrilo panstvo až do roku 1434. 

V priebehu 15. storočia vlastnili hrad Uhrovec rôzni majitelia. V roku 1530 získal hradné panstvo Uhrovec Peter zvaný Doktor de Zylagy, ktorý začal s prestavbou hradu. Neskôr v roku 1547 udelil hradné panstvo Uhrovec Františkovi Zayovi z Čemeru. Po roku 1570 sa hradné panstvo rozdelilo medzi synov Františka Zaya. 

Význam hradu Uhrovec stúpol v nasledujúcom 17. storočí, keď v časoch protistavovských povstaní a tureckého nebezpečenstva slúžil ako útočisko pre Zayovcov a okolitú šľachtu. V priebehu 18. storočia hrad pomaly strácal svoju funkčnosť, uhrovské panstvo sa presunulo do kaštieľa v Uhrovci. Zayovci nechali ešte roku 1802 núdzovo poopravovať časti hradu. V júli 1848 bol hrad podpálený a začal pustnúť.

 Míľniky

  • 2. polovica 13. storočia – výstavba hradu Uhrovec;
  • 1295 – prvá písomná zmienka;
  • 1389 – kráľ Žigmund Luxemburský daroval hrad svojmu obľúbencovi Štiborovi zo Štiboríc, ktorý vlastnila aj hrad Beckov;
  • 15. storočie – Uhrovský hrad vlastnili rôzni majitelia;
  • 1530 – hradné panstvo získal Peter zvaný Doktor de Zylagy, začiatok prestavby hradu;
  • 1547 – Uhrovský hrad prechádza do rodiny Zayovcov;
  • 17. storočie – hrad je útočiskom Zayovcov počas stavovských povstaní;
  • 1848 – požiar hradu Uhrovec, začiatok pustnutia hradu;
  • 1995 – počiatky rekonštrukcie hradu;
  • 2015 – vznik OZ Hrad Uhrovec.

Povesti o Uhrovskom hrade

Smrť hradného pána

Dcéra hradného pána sa zahľadela do Tomáša – veliteľa hradnej stráže. Otec dievčiny ich vzťahu nikdy nepožehnal. Raz na poľovačke spolu s hradným pánom prenasledovali diviaka. V tom sa Tomáš rozhodol, že svojho spoločníka, ktorý stál v ceste jeho šťastia, zastrelí. Smrť na poľovačke všetci považovali za nešťastnú náhodu. O niekoľko dní bol Tomáš objavený mŕtvy na mieste, kde zabil svojho pána.

Nebojácna hradná pani

Keď sa pod Uhrovským hradom zjavilo vojsko Turkov, ktorí pripravovali útok na hrad, odvážna hradná pani presným zásahom z kuše zastrelila jedného z Turkov. Turci sa tak zľakli, že nečakali ani minútu a zutekali. Na mieste, kde turecký veliteľ zahynul, sa od tých čias za mesačných nocí zjavujú krvavé škvrny.

Doprava

Obec Uhrovské Podhradie leží v okrese Bánovce nad Bebravou, 10 km od mesta Bánovce nad Bebravou. Do obce premáva autobusová doprava.

Ako sa dostať k hradu Uhrovec z bojnických kúpeľov

Hrad Uhrovec je od kúpeľov v Bojniciach vzdialený 37,6 km. Z bojnických kúpeľov sa k hradu Uhrovec dostanete za 49 minút jazdy autom. Z kúpeľov pokračujte cez Opatovce nad Nitrou smerom na Bánovce nad Bebravou. V Dolných Vesteniciach odbočte doprava na cestu číslo 1770 a pokračujte až do obce Uhrovec. V časti Žitná-Radištia sa napojte na cestu číslo 1832 a pokračujte do obce Uhrovské Podhradie. Vzhľadom na množstvo prestupov verejnou dopravou odporúčame cestovať autom. 

Ako sa dostať k hradu Uhrovec z kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach

Kúpele Trenčianske Teplice sú od Uhrovského hradu vzdialené 41 km, cesta autom vám zaberie 51 minút. Z Trenčianskych Teplíc pokračujte cez obce Petrova Lehota a Motešice smerom na Bánovce nad Bebravou. Následne za mestom pokračujte cez Horné Naštice do Uhrovca a následne Uhrovského Podhradia. Vzhľadom na množstvo prestupov verejnou dopravou odporúčame cestovať autom. 

Parkovanie

V obci Uhrovské Podhradie je k dispozícii veľké parkovisko pred chatovou oblasťou, neďaleko bývalého kameňolomu.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný bez obmedzení.

Postrehy návštevníkov

Krásna prechádzka lesom k našej dávnej histórii. Hrad vďaka nadšencom rastie do krásy a tvarom s čias minulych.
Marek G.

Výstup na hrad je zničujúci, ak sa vyberiete po zelenej značke. Tá vedie strmo cez les. Je kratšia, no náročnejšia. Po modrej značke je dlhšia ale menej náročná. Modrá kopíruje zrejme pôvodnú pánsku cestu pre koče. Každý výstup k hradu stojí zato. Hrad veľký a aj dobre zachovaný. Aj tento sa dobrovoľníci snažia zachrániť. A darí sa im, klobúk dole. Takže je čo obdivovať. Majú tu aj občerstvenie, pivo, nealko. A samozrejmosť sú magnetky. Výhľad nádhera.
Erik K.

Kontakt

Občianske združenie Hrad Uhrovec

956 41 Uhrovské Podhradie

GPS súradnice: 48.754291°, 18.391849°

Mohlo by vás zaujímať

Pozdrav z Bojnických kúpeľov – historická pohľadnica História kúpeľov v Bojniciach

Liečivé pramene v Bojniciach boli známe od najstarších čias. Postupom storočí sa toto prírodné bohatstvo využívalo v čoraz väčšej miere. Dnes, vďaka mnohým historickým prestavbám a úpravám, môžeme obdivovať krásu bojnických kúpeľov.

Zistiť viac
Zobrazenie neandertálseho človeka – Múzeum Praveku Múzeum praveku Bojnice

Múzeum Praveku v Bojniciach patrí k múzeám, ktoré zaujímavou formou prezentujú návštevníkom najvýznamnejšiu paleolitickú lokalitu – Prepoštskú jaskyňu. Pokiaľ sa vyberiete na rodinný pobyt do Bojníc, nevynechajte návštevu tohto originálneho múzea.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore