> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Trenčianske Teplice > Výlety Trenčianske Teplice a okolie

Výlety Trenčianske Teplice a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_4f1f2ae897f310dd28a88159eb2c37da"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Kláštor Veľká Skalka pohľad z cesty

Kúpele Trenčianske Teplice sú známe najmä svojou liečivou termálnou vodou. Avšak bohatá história regiónu ponúka návštevníkom aj zaujímavé miesta na výlety v okolí. Kúpeľní hostia sa tu skrátka vo voľnom čase určite nudiť nebudú. Ak by vám zaujímavosti a atrakcie priamo v kúpeľoch boli málo, prinášame tipy na výlety v okolí Trenčianskych Teplíc, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.

V blízkosti Trenčianskych Teplíc nájdete jeden z našich najznámejších hradov – Trenčiansky hrad. Pri jeho zmienke, každému hneď napadne slávny šľachtic Matúš Čák Trenčiansky, prezývaný aj pán Váhu a Tatier. Jeho vládnutie zanechalo v našich dejinách výraznú stopu a práve o ňom a historických súvislostiach sa môžete najviac dozvedieť na tomto hrade. V Považskom regióne môžete navštíviť aj iné hrady, ako napríklad Topoľčiansky hrad, či Beckov.

Okrem hradov tu nájdete množstvo múzeí a galérií, ale máte tu aj bohaté možnosti na turistiku a cykloturistiku, ako napríklad kláštor vo Veľkej Skalke. Prípadne sa môžete vydať aj na zaujímavý prieskum trenčiansko-teplických hubárskych revírov a skúsiť nájsť prekrásne sfarbené ohnivce šarlátové.

Ak sa radi pozeráte na svet z výšky, tak navštívte Letecké múzeum v Slavnici. Čaká tu na vás zbierka vyslúžilých lietadiel, ktorá sa postupne rozširuje o ďalšie exponáty. Zaujímavosťou je, že celá výstava je pod holým nebom, voľne prístupná a miestny aeroklub patrí k najaktívnejším na Slovensku.

Možností výletov v okolí Trenčianskych Teplíc je mnoho a tak si z nich ľahko vyberiete ten pravý druh výletu pre vás. Za názvom atrakcie uvádzame vzdialenosť od Trenčianskych Teplíc, aby ste si mohli lepšie časovo naplánovať kam na výlet.

Hrady, zámky a kaštiele

Dubnický kaštieľ – 10 km

Milujete históriu a zaujíma vás rod Ilešháziovcov? Potom by ste mali navštíviť dubnický kaštieľ. Múzeum, ktoré tu sídli, vám priblíži nielen históriu tohto starého rodu, ale aj mesta a regiónu Dubnice nad Váhom. Poďte s nami objaviť jeho poklady. Veríme, že vás v mnohom zaujme i prekvapí.

Trenčiansky hrad – 13 km

Trenčiansky hrad patrí medzi najznámejšie zrenovované hrady na Slovensku. Je súčasťou neodmysliteľnej siluety mesta Trenčín. Vypína sa na skalnej výšine, pod ktorou pôvodne tiekla rieka Váh. Koryto rieky sa neskôr posunulo ďalej. História hradného brala siaha až do obdobia Rímskeho impéria. Trenčiansky hrad bol v roku 1961 zaradený medzi významné kultúrne pamiatky.

Zayovský kaštieľ v Uhrovci – 34 km

Obec Uhrovec sa môže pýšiť mnohými známymi pamiatkami, či už je to Zayovský kaštieľ, zrúcanina hradu Uhrovec alebo rodný dom Štúra a Dubčeka. Hoci nie je kaštieľ rodiny Zayovcov prístupný pre verejnosť, nevynechajte príležitosť pozrieť si tento skvost renesančnej architektúry aspoň z vonku.

Považský hrad – 44 km

Popri relaxovaní v trenčianskych kúpeľoch máte možnosť navštíviť hneď niekoľko zaujímavých miest v okolí. Snáď najznámejším je Považský hrad, ktorý vyčnieva na strmom vrchu na pravom brehu rieky Váh.

Hrad Beckov – 46 km

Hrad Beckov strážil už v 13.storočí obchodnú cestu vedúcu Považím. Odolal vpádom Tatárov aj Turkov. V 18. storočí však napokon vyhorel a stala sa z neho ruina. Zrúcanina hradu Beckov sa vypína na mohutnom brale nad obcou Beckov, na ceste medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom.

Topoľčiansky hrad – 47 km

Topoľčiansky hrad sa nachádza nad obcou Podhradie, ktorá kedysi bola súčasťou Topoľčianskeho panstva. Spolu s hradmi Uhrovec a Oponice patril medzi považské strážne hrady. Vďaka jeho veži s originálnou stupňovitou strechou si ho určite nepomýlite so žiadnym iným.

Historické zaujímavosti a sakrálne pamiatky

Kláštor Veľká Skalka – 19 km

Kláštor Veľká Skalka patrí k miestam, ktoré vo vás prebudia mystický pokoj a pokoru. Kláštor, jaskyňa či kostolík poskytujú príležitosť zamyslieť sa nad svojím životom, alebo len na chvíľu spomaliť a vychutnať si prítomnosť.

Čičmany – 45,3 km

Rázovitá slovenská obec Čičmany, ktorá leží uprostred krásnej fatranskej prírody, privíta ročne množstvo turistov. Lákadlom sú najmä tradičné ľudové prejavy – čičmiansky folklór, architektúra a azda najznámejší čičmiansky vzor. Spoznajte s nami históriu a tradičný život v Čičmanoch.

Prírodné zaujímavosti

Opatovská jaskyňa Zamarovce – 19 km

Voľne prístupná krasová jaskyňa s dĺžkou cca 60 m. Nachádza sa blízko hlavnej cesty, a preto ju ľahko nájdete. Aj keď je bez krasovej výzdoby, je plná spletitých chodieb a zákutí. V zime vytvára nezvyčajnú výzdobu z cencúľov.

Náučný chodník Striebornica v obci Uhrovec – 34 km

V obci Uhrovec nájdete mnoho zaujímavostí. Či už je to známa ruina stredovekého hradu Uhrovec, Zayovský kaštieľ alebo Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka. Ak chcete spoznať aj prírodu a dôležité ekosystémy, vydajte sa Náučným chodníkom Striebornica, ktorý vás nimi prevedie.

Haluzická tiesňava – 44 km

Haluzická tiesňava je jedinečná prírodná pamiatka vyhĺbená miestnym potokom. Je jednou z najväčších rarít Slovenska. Uchváti vás svojou atmosférou a divokou vegetáciou, ktorá pripomína tropický prales. Čiastočne sa podarilo zamedziť jej prehlbovaniu, do šírky však stále rastie. Navštívte ju čím skôr, pretože o rok môže vyzerať už celkom inak.

Múzeá a galérie

Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne – 13 km

Galéria M. A. Bazovského je multikultúrnym priestorom, ktorého služby sú určené pre laickú i odbornú verejnosť. Orientuje sa na výtvarné umenie 20. a 21. storočia. Nájdete tu diela umelcov z trenčianskeho regiónu, ale na svoje si prídu aj priaznivci hudby, filmu a umeleckého slova.

Letecké múzeum Slavnica – 17 km

Letecké múzeum Slavnica ponúka výstavu unikátnych lietadiel pod holým nebom. Múzeum je krásnou ukážkou práce horlivého úsilia milovníkov leteckých strojov a lietania vôbec. V článku nájdete súhrn základných informácií o letisku, jeho polohe, otváracích hodinách a snáď aj niečo navyše, čo vás zaujme a podnieti k osobnej návšteve slavnického múzea.

Sklársky skanzen Sklený sen a história výroby skla – 25 km

Sklársky skanzen Sklený sen patrí medzi jedinečné múzeá na Slovensku. Bol založený v malebnej obci Valaská Belá, v ktorej história spracovania skla siaha až do 18. storočia. Príďte aj vy objaviť čaro tohto dnes už pomerne zabudnutého remesla.

Slovenské sklárske múzeum Lednické Rovne – 27 km

Slovenské sklárske múzeum vás prevedie sklárskou históriou výroby skla na Slovensku až po súčasnosť. Je tu vystavený aj najstarší slovenský sklársky výrobok z roku 1636. V článku nájdete prierez dôležitých informácií o múzeu od histórie, otváracích hodinách až po možnosť parkovania v okolí.

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v obci Uhrovec – 34 km

Rodný dom Ľudovíta Štúra a zároveň aj Alexandra Dubčeka patrí k pamiatkam, ktoré by ste pri návšteve Uhrovca rozhodne nemali vynechať. Expozícia, ktorá sa nachádza v rodnom dome, približuje život a dielo oboch významných slovenských politických osobností.

Uhrovské múzeum – 34 km

Uhrovské múzeum v obci Uhrovec patrí k menším, ale o to dôležitejším múzeám. Jednotlivé expozície prezentujú návštevníkom históriu obce Uhrovec – od jej prvej zmienky, až po súčasnosť, život obyvateľov či významné osobnosti. Ak máte záujem dozvedieť sa viac o histórii tejto významnej obce, nevynechajte príležitosť navštíviť múzeum v obci Uhrovec.

Podjavorinské múzeum – 45 km

Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom je vysunutou expozíciou Trenčianskeho múzea. Sídli v barokovej budove zvanej Gilániho dom. Múzeum sa špecializuje predovšetkým na výskum literárnej histórie, ale nájdete tu aj časť venovanú histórii, ľudovej kultúre a cirkevnej histórii mesta.

Návrat hore