> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Bojnice

Kúpele Bojnice

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_f4462fd6cc61892bd89f8b11165e6889"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Kaviareň Bašta pri prameni, Kúpele Bojnice

Kúpeľné mesto Bojnice leží v blízkosti mesta Prievidza v Trenčianskom kraji. Známe sa stalo predovšetkým svojimi kúpeľmi a Bojnickým zámkom, ktorých história je nerozlučne spojená s mestom. Priamo v Bojniciach, ale i v blízkom okolí, sa nachádza množstvo turistických atrakcií. Kúpele v Bojniciach okrem dokonalého relaxu ponúkajú možnosť spoznať historické, ale i prírodné atrakcie okolia.

Turistické zaujímavosti v kúpeľoch Bojnice

V Bojniciach sa rozhodne nudiť nebudete. Ak by ste chceli zažiť všetko, čo toto na históriu a atrakcie bohaté mestečko ponúka, musíte tu zotrvať niekoľko dní. Azda najznámejšou kultúrnou pamiatkou Bojníc je Bojnický zámok. Ďalšou najnavštevovanejšou atrakciou je Národná ZOO Bojnice, ktorá každoročne priláka tisícky návštevníkov.

V Bojniciach môžete objaviť aj pravekých neandertálcov v múzeu Prepoštskej jaskyne. História je v meste všadeprítomná, či už v jeho centre v podobe gotických, renesančných či barokových stavieb a kostolov alebo historických kúpeľných domov v kúpeľoch Bojnice.

Čo treba zažiť

Vyskúšať minerálne pramene v kúpeľoch

Okolie Bojníc je bohaté na prirodzené vývery teplých bojnických minerálnych prameňov. Prírodná liečivá voda v kúpeľoch vyviera z 9 prameňov. Jej teplota je rôzna, od 28 až do 52 ºC. Kúpele v Bojniciach sa stali vyhľadávané vďaka liečbe širokého množstva ochorení.

Prejsť sa kúpeľným parkom

Bojnický kúpeľný park, ktorý obklopuje liečebné domy, patrí k najkrajším kúpeľným parkom na Slovensku. Romantický nádych mu pridávajú tajomné zákutia, posedenia, jazerá s fontánami, letničkové výsadby, ale i zaujímavé sochy či vyhliadkové vežičky. Poseďte si aj vy v tieni stromov a načerpajte blahodárnu energiu nielen z liečivých prameňov, ale i z čarokrásneho okolia bojnických kúpeľov.

Posedieť si pri káve v Bašte

Bašta pri prameni sa nachádza za liečebným domom Bôrina. Je obľúbeným miestom nielen kúpeľných hostí, ale i návštevníkov. Príjemné prostredie obklopené jazerami je dokonalým miestom na oddych. Nachádza sa tu kaviarnička a reštaurácia. V priebehu letných mesiacov sa tu pravidelne konajú hudobné večery, ale i svadobné hostiny.

Spoznať históriu Bojnického zámku

Bojnický zámok patrí azda k najznámejším pamiatkam Slovenska. Pri návšteve kúpeľov rozhodne nepremeškajte romantické čaro a históriu tohto skvostu. Okolie dopĺňa zámocký park, kde rastie aj naša najznámejšia vyše sedemstoročná lipa kráľa Mateja.

Navštíviť Bojnickú ZOO

Národná ZOO v Bojniciach je najstaršou a najnavštevovanejšou zoologickou záhradou na Slovensku. Rozkladá sa na ploche 41 hektárov, nachádza sa tu viac ako 360 druhov zvierat. Bojnická ZOO zároveň pomáha rôznym zvieratám vrátiť sa do svojho prirodzeného prostredia či zachraňuje tie ohrozené.

Vrátiť sa v čase a objaviť neandertálcov

Okolie Bojníc bolo osídlené už od najstarších čias. V areáli Prepoštskej jaskyne sa nachádza Múzeum praveku, ktorého zbierky tvoria nálezy paleolitických artefaktov, skamenelín či zvieracích kostí. Múzeum praveku je výbornou atrakciou najmä pre deti, pretože tu môžu spoznať dávno vyhynuté zvieratá, ale i život ľudí v praveku.

Prejsť sa historickým centrom Bojníc

Okrem Bojnického zámku sa nachádza v Bojniciach množstvo zaujímavých historických stavieb. Medzi najstaršie patrí gotický Kostol sv. Martina či renesančné a barokové meštianske domy na námestí.

Zabaviť deťúrence a zažiť nevídané

Ak trávite svoj čas v Bojniciach s ratolesťami o zábavu budete mať rozhodne postarané. Môžete navštíviť mnohé atrakcie. K najobľúbenejším patrí Ihrisko Bojnický hrad, Dinopark, Gumiland či Zrkadlové bludisko. Ak chcete zažiť aj niečo nevšedné, odporúčame návštevu Domu ilúzií či Mystéria.

Spoznať zabudnuté sokoliarstvo

Sokoliarske vystúpenia Sokoliarov Aquila v Bojniciach azda nevynechá ani jeden návštevník Bojníc. Zaujímavá práca s operenými dravcami, propagácia sokoliarstva ako najstaršieho spôsobu lovu, ale aj prezentácia vzťahu človeka k prírode sú lákadlom nielen pre deti ale aj dospelých.

Kúpať sa na kúpalisku Čajka

Kúpalisko Čajka v Bojniciach patrí k obľúbeným a vyhľadávaným letným kúpaliskám. Návštevníci sa môžu tešiť na tri plavecké a dva detské bazény, ktoré sú napúšťané termálnou vodou. K dispozícii sú i reštaurácie, bufety, ale aj detské a športové ihriská.

V prípade, že túžite skôr po vodnom dobrodružstve v podobe paddleboardingu, tak vám doporučujeme navštíviť plážové kúpalisko v Bojniciach.

Galéria zaujímavostí

Tipy na výlety z kúpeľov Bojnice

Neďaleké mestá Prievidza, Nováky či Handlová majú rozhodne čo ponúknuť každému návštevníkovi. Ak ste milovníkom histórie nevynechajte príležitosť oboznámiť sa s baníckou minulosťou Hornej Nitry. Komplexným obrazom o histórii baníctva vás prevedie Slovenské banské múzeum v Handlovej, Hornonitriansky banský skanzen v bývalej bani Cigeľ či Náučný banský turistický chodník v Novákoch. Za návštevu rozhodne stoja i prievidzké pamätníky SNP, poddolovaná obec Koš a Zayovský kaštieľ.

V Prievidzi nevynechajte návštevu Hornonitrianskeho múzea, ale i piaristického kostola a historického centra mesta či známeho Prievidzského lesoparku s rozhľadňou. V prievidzkom okrese nájdete aj obľúbenú Hájsku skalu a jaskyňu Ráztočno.

Okrem známeho Bojnického hradu sa v okolí nachádzajú ďalšie známe zrúcaniny ako napríklad hrad Sivý kameň či hrad Uhrovec. Ak navštívite malebnú dedinku Uhrovec, nevynechajte návštevu rodného domu Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka či Uhrovské múzeum. Prírodnou, ale aj svetovou, geologickou zaujímavosťou vás prevedie náučný chodník Brusnianske pieskovcové gule. Milovníci letných vodných športov a rybári zase ocenia krásy vodnej nádrže Kanianka.

V prípade, že vám nevadí cestovať na výlet z Bojníc aj ďalej odporúčame návštevu azda najznámejšej slovenskej obce Čičmany, zaujímavého sklárskeho skanzenu Sklený sen vo Valaskej Belej.

Odporúčame

Viaceré atrakcie v okolí Bojníc je možné navštíviť v rámci jedného celodenného výletu. Vybrali sme pre vás 3 tipy na celodenné výlety:

  1. Bojnice – Kalvária BojniceVyhliadka Čajka v oblakoch
  2. Bojnice – Hornonitrianske múzeum v PrievidziKošHornonitriansky banský skanzen v Sebedraží
  3. Bojnice – hrad UhrovecNáučný chodník StriebornicaSklársky skanzen Sklenný sen

Viac tipov na výlety nájdete na stránke: Výlety Bojnice a okolie. Určite si tam nájdete zaujímavosť kam sa s chuťou vydáte na výlet.

Fotogaléria naj tipov na výlety

Kuriozity a zaujímavosti

  • Kúpele Bojnice počas 1. československej republiky nemali štatút liečivých kúpeľov a dokonca im hrozil zákaz už existujúcej liečebnej prevádzky.
  • Firma Baťa v auguste roku 1938 otvorila nový objekt – Jánov kúpeľ. Zároveň mala v pláne zmodernizovať celý kúpeľný areál. K tomu však už pre vypuknutie 2. svetovej vojny a neskôr vzniku socialistického Československa nedošlo.
  • V Bojniciach bolo objavených jedenásť vrstiev pravekého osídlenia a jedny z najbohatších nálezov existencie neandertálskeho človeka moustierskeho typu v Európe.

História bojnických kúpeľov

Najstaršie stopy osídlenia Bojníc sa viažu k termálnym prameňom. Nálezy rôznych artefaktov na území mesta aj v okolí Prepoštskej jaskyne svedčia o pobyte neandertálskeho človeka. Územie mesta bolo osídlené od praveku, v priebehu doby bronzovej, halštatu, doby rímskej až do príchodu Slovanov. Rozvoj Bojníc bol úzko spätý s Bojnickým zámkom. Mesto sa tešilo rôznym právam a privilégiám, ktoré mu udelili panovníci. Bojnice boli až do 19. storočia hospodárskym, administratívnym a vojenským centrom regiónu, od začiatku 20. storočia túto úlohu prebrala Prievidza. V súčasnosti patria Bojnice ku kúpeľným mestám a významným turistickým centrám.

Prvá písomná správa o bojnických termálnych vodách sa zachovala v listine kráľa Kolomana z roku 1113. História kúpeľov je nerozlučne spojená s Bojnickým zámkom, do ktorého panstva patrili. V roku 1526 celé bojnické panstvo a kúpele pripadli grófovi Alexovi Thurzovi z Betlanoviec, ktorý vybudoval bazény pre seba, šľachtu, ale i poddaných. Prvá polovica 16. storočia sa preto označuje ako počiatok bojnických kúpeľov. Prvá písomná správa o kúpeľoch Bojnice pochádza z roku 1549 od Juraja Werhnera, ktorý ich opisuje ako vodné nádrže s rozličnou teplotou vody.

Veľká prestavba kúpeľov prebehla v roku 1671 Pavlom Pálffym a v roku 1895 Jánom Pálffym. Na jar roku 1915 zabralo priestory kúpeľov vojsko za účelom vybudovania nemocnice. Po odchode frontu ostali kúpele zdevastované. Novodobý rozvoj kúpeľov začal v 30. rokoch 20. storočia, kedy bol majiteľom kúpeľov Ján Baťa. V máji roku 1950 prevzala kúpele Bojnice štátna zdravotná správa. V roku 1952 sa začala postupná rekonštrukcia všetkých bazénov. Štatút kúpeľného miesta získali Bojnice 17. 6. 1959. Od roku 1995 sú Kúpele Bojnice akciovou spoločnosťou.

Praktické informácie

Doprava

Mesto Bojnice sa nachádza na Hornej Nitre, v západnej časti Hornonitrianskej kotliny. Susedí s 3 km vzdialeným okresným mestom Prievidza. Do Bojníc premáva z Prievidze mestská hromadná doprava (námestie, kúpele) – linka č. 3 a linka č. 7. Ďalej tu premáva prímestská doprava (linky 307431 a 307432 smer Nitrianske Rudno). Železničná stanica sa nachádza v centre Prievidze, susedí s autobusovou stanicou. Z nej môžete pokračovať do Bojníc spojmi MHD, prímestskou linkou alebo môžete využiť aj súkromnú prepravu osôb.

Parkovanie

V meste sa nachádza niekoľko dostupných parkovísk, ktoré sú spoplatnené (centrálne parkovisko pod Régiou, parkovisko za kultúrnym centrom). Jednotlivé atrakcie môžu mať k dispozícii vlastné parkoviská. Ceny parkovného sa pohybujú od 5 – 12 eur / deň za osobný automobil. Vstup do kúpeľov je pre automobily zakázaný. Ubytovaní kúpeľní hostia majú k dispozícii spoplatnené parkovisko. Najväčšia koncentrácia parkovacích plôch je v okolí Kúpaliska Čajka a pri Bojnickom zámku.

Turisticko-informačná kancelária

Turistická kancelária je k dispozícii 7 dní v týždni. Aktuálne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke informačného centra.

Turistická informačná kancelária Bojnice
Hurbanovo námestie 47/36, 972 01 Bojnice

Návrat hore